» Blog » Orient

Orient M-Force recenze – Takové G-Shocky pro zaryté milovníky mechaniky

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 2.2.2023 | 10 MIN | 3x komentář

Jsou tu s námi už dlouho. Jen těžko je přehlídnete, a přesto jsou přehlížené. Orient M-Force jsou jiné, odvážné a mají tu zvláštní moc, že si je zamilujete nečekaně, pomalu, postupně, zato však už nejspíš napořád.

Orient M-Force v jednom odstavci

Automatický strojek, antireflexní safírové sklíčko, potápěčské ISO 6425, originální design, robustní rozměry. A více než čtvrt století vývoje během kterého se z M-Force stal ikonický sportovní model japonského Orientu. M-Force jsou zkrátka síla.

Maverick mezi potápkami, G-Shock mezi mechanikami

Model M-Force se objevil poprvé v roce 1997. Od té doby jsme viděli už několik generací, ale u všech Orient dbá na zachování "3 M". Pohádkové číslo, nebo podle některých odvětví lidského zájmu číslo znázorňující sílu k činu či rozhodnost. I to by na M-Force sedělo, ale ve skutečnosti jsou tři emka symbolikou pro mechanical (mechanický strojek), massive (robustní tělo a větší rozměry) a maverick.

Poslední zmíněné je můj oblíbenec. Maverick máme mnozí spojeni s určitým filmem, ale slovník vykládá maverick jako někoho, kdo myslí i jedná nezávisle a jinak než ostatní. A M-Force chce být maverick.

Od svého uvedení na trh v 90. letech byla z M-Forců cítit designerská odvaha, ať už ve tvarech nebo barvách. I proto jej Orient uvádí jako svou vlajkovou sportovní loď a nová generace nabízí tolik, kolik je v této cenové kategorii možné. A rozhodně se liší designem od ostatních potápek Orientu a vlastně i většiny dalších značek.

Líbilo se mi jedno přirovnání na zahraničním fóru, že jde vlastně o takové G-Shocky pro milovníky mechanických hodinek. Pouzdro dosahuje průměru 47,3 mm (45,7 bez výstupků u korunky) s tloušťkou 13,2 mm. Nejde tedy o žádné drobky a díky vyvýšenému pouzdru chránící lunetu a výstupkům chránící korunku skutečně mohou připomínat odolné japonské legendy.

Pro budoucí majitele je ale zásadnější rozměr od nožky k nožce (lug to lug, chcete-li), který dosahuje na 52,1 mm. Pohodlnost na zápěstí bude zřejmě individuální.

Mně se na M-Forcech zamlouvá jejich ocelovost. Blbé slovo, já vím, ale výstižné. Protože oceli je na pouzdro použito opravdu hodně. A to včetně lunety, která jinak bývá keramická, nebo v této cenovce častěji hliníková. Navíc příjemně putuje proti směru ve 120 klicích. Ani ztěžka, ani příliš lehce, prostě tak akorát.

Krátce řečeno, jsou to pořádné masivní mechaniky s maverickovým efektem. Orient své 3 M dodržel do písmene.

Pro potápěče? Klidně

Opakovat, že dnes už potápěči klasické hodinky nosí sporadicky je asi zbytečné. Kancl diving je s potápkami častější. A pool diving bude pro mnohé certifikované potápky jediná hloubka, do které se dostanou. Ale kdyby chtěly…

Kdyby chtěly, bez obav můžou. M-Force nabízí nejen 200metrovou voděodolnost, šroubovací dýnko i korunku (s logem Orientu, mimochodem), ale jsou i certifikované podle norem ISO 6425 pro potápěčské hodinky.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Tomu odpovídá i robustní styl, vynikající čitelnost a silná luminiscence. Orient nazývá luminiscenci jako Luminous Light a po nasvícení svítí opravdu intenzivně.

Výdrž? Po dnu stráveném v běžně osvětleném kanclu bez slunečního světla se síla luminiscence zhruba po hodině značně snížila a bylo třeba docela mžourat, ale zhruba 6 hodin byste čas rozeznali. Ale po přímém nasvícení pod lampičkou? To byla jiná!

Stačilo jen 10 minut nasvícení než jsem šla spát a nestačila jsem se divit. Kdykoli jsem se probudila, zářily M-Force s neochvějnou sebejistotou. Odhalilo to ale také jednu z mála chybiček, které jsem u nich našla, a sice že minutová ručka má plochu luminiscence tak krátkou, že pokud je zrovna na indexu 9 nebo 6, skoro se překrývají.

Na výdrž ani intenzitu si ale stěžovat nemůžu. Ještě po 8 hodinách svítily dostatečně na to, abyste ve tmě přečetli čas. A dobrá čitelnost patří mezi podmínky kvalitních potápek.

M-Force jsou spíše než jako potápky vyhledávané jako masivnější sportovní mechaniky na každodenní nošení. I proto je fajn, že u nich najdeme safírové sklíčko (s antireflexem na vnitřní straně), které je navíc neparně zapuštěné pod pouzdrem a tím lépe chráněno.

Pro svůj stylový vzhled, potápěčské kvality a dobré materiály docela chápu, proč si je Orient hýčká jako světlonoše své sportovní kolekce. Podle něj jsou dokonce světově nejprodávanější v řadě Orient Sports. U nás to podle mě s přehledem vyhrajou klasičtější potápky jako Kamasu, případně Ray či Mako.

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Ale není se co divit, na odvážný design a rozměry nemá každý odvahu ani zápěstí. A hlavně M-Force u nás nejsou ještě tak známé, kdežto nestárnoucí „běžný“ styl potápek jako u Kamasu promlouvá mezinárodní designovou řečí. Ale kdo chce něco jiného? Něco většího? Silnější kalibr? A když jsme u toho kalibru…

Jak obstojí přesnost mechanik?

Uvnitř současným M-Force je mechanický strojek s automatickým nátahem F6727. Orient si dost zakládá na tom, že je „upgradovaný“, protože má hacking a možnost ručního nátahu. Ale neupgradované strojky bez těchto vlastností jsou už dnes spíše výjimkou.

Přesto jsou to obě – z praktického hlediska – víc než užitečné funkce, bez kterých si moderní automaty už moc neumím představit.

Strojek téměř neslyšně tiká pod ocelovým šroubovacím dýnkem.

Strojek téměř neslyšně tiká pod ocelovým šroubovacím dýnkem.

Orient se také stále prezentuje tím, že si dělá vlastní in-house strojky, nicméně je pravdou, že patří pod Seiko Epson a tak v F6727 najdeme například diashock (součástka zvyšující odolnost vůči důsledkům nárazů) a magic lever (zvyšující účinnost rotoru). Což je ale vlastně dobrá zpráva, zvláště u hodinek sportovních, kde se dá hrubší zacházení očekávat.

V každém případě platí, že je japonský a v Japonsku je nejen navržen, ale i kompletován. Rezerva chodu je pak 40 hodin (ve skutečnosti mi po plném nátahu vydržely bez pár minut 44 hodin). Přesnost udává Orient v rozmezí +25 až -15 sekund za den. A realita?

Na cyklomatu, kde jsou hodinky v různých pozicích, udělaly za 48 hodin parádních +12 sekund. Na mém stole, kde byly stále ve stejné poloze simulující odležení třeba na noční stolek nebo poličku udělaly za 24 hodin příjemných +11 sekund.

FAQ - mechanické hodinky
30.3.2018 - Martin Koňařík
FAQ - mechanické hodinky

Což je na automaty v cenově dostupné kategorii víc než dobrý výsledek. Vlastně naprosto senzační. Srovnání se nabízí se strojky 4R od Seika, které dosahují podobné rezervy, ale není výjimkou, že 4R mají ještě horší reálnou odchylku. Ale jak víme, 4R strojky jsou osvědčené dříče. A F6 mají v genech stejné vlastnosti.

Celkově tak se strojkem F6727 nejde moc šlápnout vedle. A jak už jsme u potápek od Orientu zvyklí, je překvapivě tichý a pokud si je nepřiložíte až těsně k uchu, sotva tikot o frekvenci 21600 polokmitů za hodinu uslyšíte.

Řemínek nebo náramek?

M-Force v současné nabídce najdete na silikonu nebo ocelovém náramku. V obou případech je rozteč mezi nožkami 20 mm.

U silikonu je příjemná jeho pružnost. Co mě zklamalo je ale absence signování ocelové spony, navíc je na vnitřní straně „China“ (a na druhé vyraženo Orient). Navíc mi vzhledem k robustnosti pouzdra připadá poměrně tenký. Co naopak potěší hlavně majitelé větších zápěstí, kteří bojují se standardní délkou řemínků, M-Force na silikonu obepne zápěstí od 15,5 do 23 cm a řadí se tak k těm delším.

Silikonový řemínek je delší, než bývá standard a sedne na zápěstí do obvodu 23 cm.

Silikonový řemínek je delší, než bývá standard a sedne na zápěstí do obvodu 23 cm.

To se může hodit i v zimě, pokud jste zvyklí „oblékat“ hodinky na rukáv, nebo případně neopren, kvůli kterému je delší velikost primárně zvolena.

Ocelový náramek je pak v H-čkovém stylu, tedy ze článků připomínající H, které se dobře přizpůsobují zápěstí. Působí kvalitním dojmem, všechny články pěkně zahlazeny, rozhodně žádné chrastítko. Snad jen škoda, že spona je pouze plechová, ale vzhledem k ceně…

Ocelový náramek má pěkné zpracovaní, možnost mikroregulace i extenze.

Ocelový náramek má pěkné zpracovaní, možnost mikroregulace i extenze.

Navíc nechybí jedna z nejpraktičtějších věcí u kovových náramků a tím je mikroregulace (4 dírky) a samozřejmě potápěčská extenze v podobě skrytého překlápěcího článku (stejně to řeší např. i Seiko). A pokud si plánujete dát M-Force na jiný řemínek, předvrtané dírky se taky budou hodit.

Shrnutí ve dvou odstavcích

Upoutají pozornost a patří mezi hodinky, které jsou otvírákem hovoru. Navíc stojí na silném základu s retro atmosférou a budete si u nich vychutnávat detaily. Některé jsou zřejmé na první pohled (široké ručky, částečně skeletonové, takže odhalují co nejvíc z číselníku a současně se silnou lumi), některé detaily jsou nenápadné (třeba malá leštěná plocha těsně než se nožky zkosí, nebo bezchybná manipulace s korunkou).

M-Force rozhodně nejsou mainstreamovou záležitostí. Ale pokud hledáte originální, větší mechaniky navíc s potápěčskými kvalitami, často v uhrančivých barvách a vynikajícím poměrem cena / výkon, M-Force jsou perfektní volbou.

Krátká historie

Orient patří mezi značky, které si získaly uznání a výsady, že některé modely mají už kultovní status či různé přezdívky. Modely jako Multi-Year Calendar, Bambino, King Diver nebo potápky Kamasu, Ray, Mako patří mezi familiárně známé mezi hodinkovými nadšenci. M-Force se ke stavebním kamenům kolekce Orient rozhodně přidává.

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás
2.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Poprvé se objevily v roce 1997. Jejich název je zkratkou pro Mechanical Force, vyjadřující mechanický pohyb a současně robustnost. První generace se označuje jako EX00 (vychází z kódového označení) a měly tři stěžejní znaky: ukazatel rezervy chodu, korunku na čtvrté hodině a titanové pouzdro.

První generace M-Force, foto: orientplace.blogspot.com

První generace M-Force, foto: orientplace.blogspot.com

Ocelová verze označována jako EX01 přišla ještě v tomtéž roce. A o rok později, v roce 1998 přišly verze EX03 a EX04, které měly typické shroud kolem pouzdra, podobný Seiko Tuna, ale opět s ukazatelem rezervy.

M-Force EX04 s výrazným pouzdrem, foto: orientplace.blogspot.com

M-Force EX04 s výrazným pouzdrem, foto: orientplace.blogspot.com

Mezi další zajímavé verze patří například modely s označením Ey0x, které měly vnitřní otočnou GMT lunetu. Na první pohled jako by do rodiny M-Force ani nepatřily, ale název na číselníků je prozrazuje. Modely EZ00 se vrátily k potápěčskému designu a ke konci dekády přišly ještě modely označované jako EY02. Právě kolem roku 2000 končí první generace M-Force, která se ukázala opravdu různorodá, ale se společnými znaky jako robustnost, automatický strojek a ukazatel rezervy.

Okolo roku 2011 se Orient rozhodl M-Force oživit v druhé generaci. A v následujících letech přinesl hned několik modelů, často přezdívané jako "Beast", opět s rozlišnými designy, které ale spojovaly stejné znaky jako první generaci.

Model M-Force EL06 přezdívaný Beast.

Model M-Force EL06 přezdívaný Beast.

To platí i pro modely označované jako „Bravo“ s výraznou lunetou a korunkou na čtvrté hodině. Připomínají trochu Citizen Fugu nebo Seiko Monster. Výroba je už ukončena, a tak se dají sehnat poslední dostupné kousky.

Orient M-Force Bravo, foto převzato z videa od Quang Lâm.

Orient M-Force Bravo SEL0A003M, foto převzato z videa od Quang Lâm.

Okolo roku 2018 byl M-Force ukončen, a měl být údajně nahrazen modelem Triton, ale… Orient v roce 2020 přišel s třetí generací, která teď zahrnuje v podstatě dva modely.

První RA-AC0L0, o kterém jsme vedli tento článek, s potápěčskou lunetou a ISO 6425 a druhý RA-AC0N0, stejně robustní a designově zajímavý, ale s lunetou kompasovou. Nezměnily se ani rozměry, ani použitý strojek, pouze jsou více „uzemněné“. Dostaly specificky řešené indexy a například u zeleného modelu můžete vidět, jak moc jim sluší NATO řemínek.

M-Force s kompasovou lunetou.

M-Force s kompasovou lunetou.

A hrdina naší recenze? Potápky M-Force se dostaly opět na výsluní a Orient si je hýčká. Například si je vybral jako model pro své 70. výročí, kde bronzové tóny zajímavě kontrastovaly se sportovním pojetím.

Mezi další zajímavé limitky patří Raikou. Vyrobeno bylo 1000 kusů, je v celočerné IP úpravě a byl určen pouze pro evropský trh. Raikou znamená blesk a v kombinaci s výraznou žlutou je to skutečný živel.

Já se ale zamilovala do číselníku limitky z kolekce čtvrtého M, „Magnificent“. Odkazuje na velikost naší Země a červená limitovaná edice má vyjadřovat vitalitu a sílu planety. (Modrá byla odkazem na mořské hlubiny, oranžová má evokovat žhavou lávu, ale tyto modely nejsou v limitovaném počtu.)

Číselník červené limitky sice vitalitu evokovat může, ale já v tom vidím hlavně překrásnou strukturu a tmavý odstín, který parádně ladí s přechodem do černa. Vyrobeno bylo 2000 kusů a číslovaná limitka byla uvedena v roce 2022.

Tady zatím historie modelů M-Force končí.

Alternativy

Specifický tvar pouzdra milovníkům hodinek připomene nejspíš Tuňáky od Seika, hlavně díky zvýšenému pouzdru chránící lunetu a boční ochraně korunky. I cena některých z nich je dost podobná, ale mnohé mají minerální sklíčko a hlavě menší průměr a kraťoučké nožky, takže budou působit menším dojmem než M-Force. Velikostí by obstály spíše Marinemastery, ale ty už jsou jiný level.

Tuňák od Seika má podobnou

Tuňák od Seika má podobnou "shroud" kolem pouzdra. Foto: Worn & Wound

Z automatů se safírem v podobné ceně se nabízí novější King verze Seiko Turtle nebo naopak starší modely Seiko Sumo, které mají sice podobné papírové rozměry jako želvy, ale na zápěstí působí rozhodně větší. Sumo se navíc může pochlubit vyšší úrovní strojku, která má obecně lepší přesnost a rezervu 70 hodin.

Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv
13.5.2020 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

A nakonec je konkurentem i sám Orient, přesněji Orient Star Sports Diver RE-AT-010 s open heart a průhledem na strojek přes dýnko nebo Orient Star Sports Diver RE-AU030.

U obou najdeme ukazatel rezervy chodu, což bylo u prvních M-Force běžné. Dále samozřejmě safír, potápěčskou certifikaci a automatický strojek nabídne 50 hodin chodu. Průměr je sice menší, ale i tak jde o docela robustní potápky, které jsou navíc velmi precizně zpracované.

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

A nakonec, v době, kdy měla kolekce M-Force pauzu, se za nástupce považoval model Orient Triton. Důvodem byl možná větší průměr (43 mm), safír a ukazatel rezervy chodu. U novějších Tritonů už ale ukazatel rezervy chodu není.

Ale byť jde o pěkné potápky, za M-Force zaostával minimálně co do individuality designu. A tak nejlepší alternativou, pokud se vám styl, velikost a vlastnosti M-Force líbí je nehledat alternativy, ale nechat se provázet sílou M-Force.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 448 dny, reagovat
Zdravím, pozerám že tu sa priania plnia na počkanie ;)
Martin Koňařík (majitel)před 444 dny, reagovat
Orient M-Force byly jedny z mých prvních automatů. Moc jsem si zalíbil ukazatel rezervy nátahu.
Michalpřed 85 dny, reagovat
Ako vlastník oranžovej verzie môžem potvrdiť , že luminiscencia je naozaj seriózna a strojček nieje počuť , je naozaj extrémne tichý . Luneta ma také plechové cvakanie , ale drží pevne . Čo ma prekvapilo je , že sú pomerne útle ....veľmi solídne vyrobené , ale určite toto niesu veľké hodinky.Čo mi vadí je náramok , tieto hodinky by si zaslúžili širší....a naozaj sú krásne čitateľné .

Hodinky zmíněné v článku