» Blog » Orient

Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Retro

Igor Kratochvíl | 7.6.2023 | 8 MIN

Tvořit ikony se vyplácí. Značky se díky nim nesmazatelně zapíšou do dějin, věrní fanoušci mají důvod k radosti a v neposlední řadě vznikají věčné a vděčné evergreeny. Tento trend je, zvlášť ve světě hodinek, velmi populární a v jeho šlépějích již řadu let úspěšně kráčí i japonská stálice ORIENT. Nejinak je tomu i v případě řady Neo Classic Sports, kterou si přiblížíme v dnešní recenzi. Hadžime!

Vyjádři se, konečně máš šanci!

Japonsko, zakonzervované tisíciletým císařským řádem, se začalo v 60. letech minulého století probouzet do nové éry a paprsky země vycházejícího slunce konečně dopadly i na zbytek světa. Kreativní generace mladých Japonců prožívala doslova boom a brzy bylo možné sklízet plody věhlasné houževnatosti a inteligence napříč všemi odvětvími.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Ve stínu samozřejmě nezůstal ani hodinářský průmysl a Japonsko začalo udávat směr v oblasti technologií i designu. Začaly se objevovat velmi zajímavé a originální koncepty, a ne jinak tomu bylo i v portfoliu značky Orient. A právě dobové „orientky“ se staly inspirací pro tříčlenný tým aktuální kolekce Neo Classic Sports.

Japonští mistři však neusnuli na vavřínech a comeback úspěšného designu není jediným trumfem. Soudobým hodinkám vdechli zcela novou energii v podobě nového strojku a zásadním způsobem vylepšili voděodolnost. To vše díky technologiím, které v 60. a 70. letech v podstatě neexistovaly.

Reprezentanti Neo Classic Sports jsou co do funkcí zcela rovnocenní a mnoho rozdílů nečekejte ani v designu. V jeho genech se odráží nesmazatelné a typické prvky modelů World Map a King Diver, které si získaly srdce miliónů fanoušků po celé planetě.

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu
24.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

K odlišnostem dochází až v barevných provedeních a v řemíncích. Vedle klasické stříbrné verze budete dlouho váhat i nad krásnou hnědo-zlatavou variantou s velmi silnou příchutí vintage, bezpochyby však zaujme především černé provedení s nepřehlédnutelným, barvami hrajícím číselníkem v limitované edici 2 000 ks. Právě ten funguje jako magnet na oči, který doslova chytí a nepustí, a proto si jej v recenzi hezky přiblížíme!

Hravá elegance

Toto stručné slovní spojení vystihuje řadu Neo Classic Sport pravděpodobně nejlépe. Design hodinek totiž krásně balancuje na hranici sportovního ducha a čisté elegance a u modelu RA-AA0E07B to platí dvojnásob. Největší zásluhu na tom má bezesporu již zmíněná variace různobarevně vyvedených indexů a černé, která hodinkám vévodí.

Hodinky sice nepůsobí na pohled příliš masivně, názor však změníte ihned poté, co jimi ozdobíte své zápěstí. Zprvu poněkud infantilně vyhlížející hříčka se vmžiku promění v seriózní pánskou záležitost se vším všudy. Možná je ale trošku škoda, že totéž provedení neuvedl Orient na trh i v menším provedení pro dámy. Barvy k tomu svádí a ze strany něžného pohlaví se hodinky setkávaly se samými pozitivními reakcemi.

V hodinkách naleznete vděčného společníka na dlouhé dny díky perfektně sedícímu a poctivě prošívanému černému řemínku z telecí kůže i díky vcelku nízké hmotnosti, kterou výrobce sice neuvádí, nicméně mnou testovaný kousek vážil 96 g. Řemínek má horní stranu hladkou a spodní přírodní, takže jeho příjemný dotyk má ruka velmi chválila.

Dírky v řemínku jsou vyraženy poměrně hustě a v dostatečném množství, nastavení správné délky tedy bude pro většinu majitelů hračkou. Důkazem bylo i velmi snadné a komfortní usazení na mém neobyčejně úzkém zápěstí.

Oba díly řemínku se pevně drží pouzdra prostřednictvím stěžejek o délce 20 mm, tedy standard a ve výměně za alternativní řemínek či náramek nenarazíte na překážku. Tato hodnota je ostatně spolu s typem materiálu a logem Orient vyražena i na spodní straně řemínku. Řemínek je zakončen elegantní černou ocelovou sponou, na které rovněž nechybí decentní logo výrobce.

Sympaticky komplikované komplikace

Asi tak bych popsal svůj první dojem z pouzdra a číselníku. Vše vypadá na pohled velmi složitě a přesto je každá podstatná informace i komplikace čitelná a tam, kde ji očekáváte. Uvědomuji si, že takto na mě působí i většina ostatních modelů značky Orient a přestože mám rád věci jasné a jednoduché, „orientky“ mi byly odjakživa právě touto svou orientální vlastností tak nějak sympatické.

Po stranách zaoblený a nahoře i dole zkosený tvar ocelového pouzdra s černou PVD povrchovou úpravou mi připomíná ikonické primky série Sport a současně snad ještě ikoničtější želvy od Seika. Pouzdro má na šířku 43,5 mm a na výšku pak přijatelných 46 mm, tloušťka se zastavila na hodnotě 14 mm.

Výrazně vystupující indexy jsou uhrančivě nepřehlédnutelnou dominantou celého číselníku. S pravidelnou přesností se na nich v pětiminutových intervalech předvádí pestrobarevný průvod odstínů, který na první pohled připomíná duhu.

Pečliví pozorovatelé však brzy zjistí, že nejde jen o laciné střídání několika základních barev, ale o velmi citlivě volenou škálu, která v sobě zahrnuje odstíny zelené, modré a červené s příjemným oživením v podobě výrazné žluté. Toto kombo se mi moc líbí, působí svěže a hned tak neomrzí.

Celou barevnou šarádu protíná pouze komplikace dne v týdnu a data na pozici indexu třetí hodiny, ve velkém rámečku s decentním stříbrným lemem. Tmavá typografie na bílém pozadí není ničím výjimečná. A proč také, jde přeci především o funkční záležitost a zpracování proto není co vytknout.

Dny v týdnu jsou dvou jazyčné, češtinu však budete hledat marně. Překlopení celé události, rozumějte dne i data, zabere bezmála celou hodinu a půl, což je relativně otravné tempo. To vše však probíhá naštěstí uprostřed hluboké noci, nejde tedy o nijak zásadní slabinu. Tmavý podklad číselníku příjemně narušuje jen zdobné logo Orient s dodatkem „Automatic“ a informace o zdokonalené voděodolnosti, která nyní zvládne tlak 20 barů.

Výraznost, respektive tloušťku obou obeliskových ručiček chválím, v poměrně složitém prostředí dominují a čas dokážou sdělit vždy jasně a zřetelně. Tomuto duetu pak sekunduje nezvykle útlá vteřinovka, kterou je třeba občas hledat.

Hodinky jsou vybaveny otočným prstencem vnitřní lunety, tedy prvkem v této cenové kategorii téměř nevídaným. Jeho prvních patnáct minutových indexů je na rozdíl od ostatních výrazně tmavších a ano, jak už někteří z vás jistě správně tuší, jde o další důkaz cílení na milovníky potápění.

Pohyb prstence otočné lunety je řízen jednou ze dvou korunek na pravoboku pouzdra, konkrétně spodní, kralující na indexu čtvrté hodiny. Mechanika korunky je příkladně jemná a sametově plynulý pohyb lunety ve mně vyvolával doslova blažený pocit.

Nastavení veškerých funkcí hodinek, tedy především času, data a dne v týdnu, se provádí pomocí hlavní korunky, nacházející se standardně na indexu třetí hodiny. Ke všemu stačí její jedno či dvojí povytažení a následné otáčení po, respektive proti směru hodinových ručiček.

V přiloženém manuálu je vše patřičně srozumitelně a jednoduše vysvětleno. K dokonale přesnému nastavení času bezesporu poslouží i hacking, kterým hodinky disponují. Pozor snad jen na nastavování data mezi osmou hodinou večer a čtvrtou ráno, hodinky by pak – dle manuálu – nemusely fungovat správně.

U korunek ještě zmíním důležitý poznatek, a sice že ani jedna z nich při nošení netlačí do ruky, přestože obě z pouzdra poměrně dosti vystupují a co do velikosti, jsou si rovny. Obě korunky dokonale ladí se zbytkem hodinek díky černému zbarvení a obě se také chlubí signací v podobě jednoduchého loga Orient. Další krásný detail, který ocením.

Potrpím si na kvalitní a funkční luminiscenci a mám rád, povede-li se tvůrcům v těchto směrech docílit i hravosti či originality. U limitky z řady Neo Classic Sports se dle mého názoru podařilo splnit obojí. Prvky luminiscence najdete v podobě drobných teček u indexů číselníku, tmu prozáří obě ručky a oko fajnšmekra potěší detail v podobě luminiscenčního indexu dvanáctky i na otočné lunetě.

Celý číselník kryje velmi kvalitně zpracované křemíkové sklíčko, které hodinky dostatečně dobře chrání a při přímém pohledu nezkresluje. Vroubkování v ocelovém rámu po obvodu sklíčka, typické pro manipulaci s klasickou otočnou lunetou, poněkud mate, ale zvyknete si.

Když se pak přesuneme na zcela opačnou stranu pouzdra, tedy na dýnko, dýchne na nás strohost v podobě tradičních technických údajů a absence čehokoliv zajímavého, až na dva milé a podstatné detaily. Dýnko je šroubovací, jde tedy o poctivé a kvalitní řešení bez trápení se s miniaturními šroubky.

Druhým příjemným benefitem je vyražené číslo daného kusu z celkového limitovaného počtu dvou tisíc. Jsem přesvědčen, že stejný punc jedinečnosti potěší každého majitele a sběratele obzvláště. Pokud by Orient u dýnka tohoto modelu navíc dokázal to, co Seiko i u běžných „pětek“, tedy potěšení pohledem na strojek přes průzor, pak bych dýnku neměl co vytknout.

Alespoň jednou denně!

Jednu z nejdůležitějších indicií, která každého budoucího majitele bezesporu zajímá, je japonský mechanický strojek s označením F6922. Jde o velmi kvalitní automatické srdce s možností ručního nátahu, ošperkované dvaadvaceti kameny. Pro spolehlivý chod automatů je nutná dokonalá symbióza majitele i hodinek, tedy prakticky každodenní nošení či pobyt hodinek v natahovači.

Výrobcem uvedená výdrž chodu strojku na jedno natažení se rovná 40. hodinám, já tento údaj nejen potvrzuji, ale i podtrhuji hodnotami vyššími. Udržet hodinky při životě po dobu padesáti hodin nebylo nijak složité.

Pravdou je však i to, že s úbytkem sil ztrácí automat na přesnosti. Ta je vždy závislá na řadě okolností, a i když Orient v manuálu argumentuje dlouhodobou odchylkou v řádu +25 až -15 vteřin denně, setkal jsem se se stejnými nepřesnostmi pouze v případě, že hodinky ležely po celou dobu nehnutě na místě. Během nošení se přesnost zlepšila na prakticky poloviční hodnoty. Konkrétně mnou testovaný kousek se předbíhal denně řádově o cca 8 vteřin.

Automatický start pro každého

Jakou roli tedy vlastně hodinky hrají a koho potěší nejvíce? Jde o seriózní potápky, retro stylovky, nebo jen další kousek v portfoliu Orient? S modely kolekce Neo Classic Sport získáte především špičkovou kvalitu. To se týká nejen přesnosti a skvělého strojku, ale i všech použitých materiálů, jejichž úroveň budete vnímat už po vybalení z krabičky.

Kontinuální péče o chod automatického strojku není pro každého, Orienty jsou však ideální příležitostí pro ty, kteří chtějí automaty zkusit a současně neutrácet desítky tisíc. Trošku opatrný bych byl snad při vodních aktivitách s koženým řemínkem, ten však lze snadno vyměnit a vy si můžete užít dovolenou a vodní radovánky naplno například s milánským tahem, který by hodinkám určitě slušel.

Za přijatelnou cenu získáte i velice zajímavý přírůstek do sbírky, osobně si však dovolím tvrdit, že díky svým sympatiím si hodinky Orient Neo Classic Sports získají své každodenní čestné místo spíše na vašem zápěstí, než ve vitríně.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku