» Blog » Orient

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 2.2.2024 | 8 MIN | 5x komentář

Trochu záhadný systém víceletého kalendáře přitahuje milovníky mechanických hodinek už léta letoucí. Proč jsou Orient New Multi-Year Calendar tak oblíbené? A jak ten kalendář vlastně funguje? Trochu světla na to snad vrhne dnešní recenze.

Víceleté kalendáře vyvolávají pocit nostalgie. A je to oprávněný pocit. Hodinky s víceletým kalendářem jsou na trhu již desítky let a u Orientu jde doslova o podpisový kousek. První Multi-Year Calendar hodinky totiž Orient uvedl na trh už v roce 1965!

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Přestože je tato funkce dnes tak trochu zastaralá a vzhledem k všudypřítomným počítačům a mobilům prakticky zbytečná, kouzlo hodinek je nepopiratelné. To dokazuje nejen skutečnost, že se vyrábí dodnes, ale především, že se například u nás jedná o nejprodávanější model této tradiční japonské značky.

Přiznám se, že jsem Multi-Year modely míjela dlouho bez povšimnutí. Snad že mě jejich hlavní éra minula a nová retro vlna zasáhla na jiných místech. Ale pak se na jednom hodinkovém fóru rozrostla obrovská diskuze.

Onu diskuzi vzbudila dáma, která u nadšenců do hodinek hledala radu při pátrání po svých budoucích hodinkách. Designově ji zaujaly jedny Festiny, značka tak typická právě pro módní hodinky. Jenže zadání znělo jinak: toužila po dostupné tradiční značce.

Stovky komentářů zahrnovaly desítky světoznámých i méně obvyklých hodinářských značek. Po dnech pátrání se objevila fotka nových hodinek šťastné majitelky. A jaké bylo, alespoň pro mne, překvapení, že na konci této napínavé cesty byly Orient New Multi-Year Calendar. Model, který považuji za výsadu mužů, má v sobě zřejmě cosi, co dokáže zaujmout i moderní ženu! Bylo na čase podívat se na ně trochu blíž.

Staré vs. nové

Tady je třeba hned ze startu uvést na pravou míru generace Multi-Year kalendářů. Ty totiž zobrazují jen něco přes 20 let, a Orient co pár let vydá nový model (udává, že tak činí co 5 let, ale tak důkladně jsem je nestopovala).

Takže například model FEU00 je úplně jiný než aktuálnější RA-BA00. Liší se vzhledem, zpracováním, dokonce i strojkem. Společné mají právě onu poutavou komplikaci Multi-Year kalendáře, ale nejen to. Jak si tyto varianty stojí? A po které sáhnout?

Retro kouzlo starších Multi-Year Calendar

Starší modely, aktuálně s označením Orient Multi-Year Calendar FEU00 a generace před nimi, byly nesmírně oblíbené hned z několika důvodů. Tím hlavním byla dostupná cena, protože tyhle automaty jste mohli pořídit klidně i pod pět tisíc korun.

Jedním z kamenů úrazu tohoto modelu je náramek. Jde o skládaný ocelový tah, kde jsou jednotlivé články spojeny pomocí závlaček ve formě tzv. hokejek. Ze stran proto nejsou články nijak zahlazeny a celkově je zpracování zkrátka prostší.

Při pohledu na cenu se to dá snadno odpustit, přesto myslím, že výměna za nějaký solidnější ocelový náramek posune hodinky na úplně jinou úroveň. Tyto myšlenky možná trochu zkomplikuje skutečnost, že mezi nožkami je 19 mm. Sudé číslo by nabídlo více možností, ale problém to rozhodně není neřešitelný.

Samotné pouzdro je totiž zpracováno sice střízlivě, ale velmi pěkně. Obzvlášť mě nepřestává bavit kaskádovitý design směrem ke sklíčku. Hodinky získávají díky němu trochu na objemu a jisté robustnosti. Pro pánské hodinky s průměrem přes 42 mm výtečný designérský tah. Co se nositelnosti týče, té snad nemám co vytknout. Typický tvar pouzdra padne na zápěstí velmi dobře, od nožky k nožce je to 48 mm a tloušťka nepřesahuje 12 mm.

Uvnitř New Multi-Year Calendar se ukrývá mechanický strojek 46D40, který si Orient, přestože spadá pod Seiko Epson, vyrábí sám. Má 21 kamenných uložení a vedle komplikace zmíněného kalendáře také datumovku. Co naopak nemají, je hacking – při nastavení času tedy vteřinovka poběží dál. Vzhledem k cenovce také jistě nepřekvapí, že není nikterak zdoben, ale tato strohost v tomto případě nijak nevadí.

Strojek běží na frekvenci 21 600 polokmitů za hodinu a Orient uvádí toleranci odchylky -30/+40 sekund za den. Běžně se ale dostanete na nějakých +- 15 sekund. Při plném natažení hodinky poběží lehce přes 40 hodin.

U strojku je třeba zmínit jednu důležitou věc. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem, ale bez ručního nátahu. Aby hodinky fungovaly, je třeba je mít v pohybu, aby byly dotahovány rotorem. Přes korunku je nedotáhnete. Na druhou stranu, na pohyb rotoru reagují velmi rychle.

Možná se to nezdá jako důležitá informace, ale je třeba s tím počítat. Především, pokud neplánujete pořídit si na hodinky natahovač. Je to ale nedílná součást těchto hodinek, stejně jako zvláštně (ne)účelný kalendář.

Takže když to shrnu, starší varianty měly retro pouzdro, strojek bez hackingu a bez možnosti ručního nátahu a odchylka přesnosti se mohla dostat až na nějakých 30/+40 sekund za den. Kalendář je pak aktuální do roku 2036. Dnes už jde spíše o doprodej, ale pokud na ně narazíte, nabízí stále ještě hodině muziky za velmi málo peněz v originálním designu.

Pro úplnost ještě dodám, že Orient má hned několik variant víceletých kalendářů. Kromě  zmíněného New Multi-Year Calendar FEU00 patří mezi oblíbence například Orienty Multi-Year s logaritmickou stupnicí. Jsou sportovněji laděné, nabízí 100metrovou voděodolnost a šroubovací korunku. Systém kalendáře je ale stejný.

A co až kalendář přestane být aktuální? Teoreticky (i prakticky) by mělo být možné vyměnit pouze datový věnec a hodinky krásně pošlapou dál.

Aktuální verze vyladila všechny neduhy

Nejaktuálnější variantu najdete pod označením Orient Multi-Year Calendar RA-BA00. Kalendář je platný pro roky 2021-2043. A Orient se zaměřil na všechny výše popsané mouchy. Ale – za vyšší cenu. I tak zůstává na víc než přátelské ceně za zajímavé automaty a věřím, že mnoho zájemců si za tyto úpravy vlastně rádo připlatí.

Ihned viditelnou změnou je design. Upustilo se od polštářovitého pouzdra a přešlo se na klasičtější. Možná tím utrpěl retro nádech hodinek, ale získaly tím větší nadčasovost.

Náramek má nyní mnohem lepší zpracování. Články jsou poctivěji zpracované a mezi nožkami je standardnějších 22 mm. Také spona vypadá mnohem lépe, jen už nenabízí tak širokou možnost mikroregulace.

Velká změna se odehrála také uvnitř, protože nové Multi-Year mají znatelně sofistikovanější strojek. Ve všech ohledech. Kalibr Orient F6D22 má už nejen možnost ručního nátahu, ale také hacking. Rezerva chodu zůstala okolo 40 hodin.

Na strojek navíc vidíte přes průhledné dýnko, což jsme u starší verze taky neviděli. Ale to hlavní – nastavení kalendáře nyní funguje přes korunku.

V první poloze tak nastavíte otáčením dolů datum, otáčením nahoru příslušný rok k aktuálnímu měsíci. Není zde žádné extra tlačítko. Přináší to větší eleganci a nehrozí, že si omylem zavaděním o tlačítko kalendář posunete.

Když to tedy shrneme, novější generace má modernější design, vyladěnější strojek s vyšší přesností (+25/-15 sekund za den), hackingem, ručním nátahem a možností nastavovat kalendář přes korunku.

Stejně jako předchozí varianty si ale zachovávají voděodolnost 50 metrů a minerální sklíčko. A ani jedné verzi se nedá upřít zdárné balancování na pomezí sportovních a společenských hodinek. Vezměte je k obyčejnému tričku na grilovačku, nebo ležérnímu saku a košili, nebo třeba pulovru, ve všech případech budou vypadat, jako by je vyrobili právě pro tuto příležitost a styl.

Posuvné pravidlo víceletého kalendáře

Pojďme k největší atrakci těchto hodinek. Víceletému kalendáři.

Jak funguje záhadný kalendář? Na první pohled je to celkem hádanka. Ve skutečnosti stačí jediná věc: pomocí horního tlačítka u starších verzí a nebo korunkou v první poloze u novější verze posunout aktuální rok na aktuální měsíc. Rok se posouvá na kotouči v horní části kalendáře. Nad ním jsou pak vypsány měsíce.

Jakmile přiřadíte správný rok k aktuálnímu měsíci, máte vyhráno. Ve spodní části se bude současně posouvat kotouč s dny v týdnu (pondělí až neděle, která je červená) a přiřadí se ke správnému datu v požadovaném měsíci.

Rok 2021 jen nastavený na srpen. Díky tomu můžeme vyčíst, který den připadne na jaké datum v srpnu 2021.

Rok 2021 jen nastavený na srpen. Díky tomu můžeme vyčíst, který den připadne na jaké datum v srpnu 2021.

Ukážeme si to na předchozím obrázku. Rok 2021 v horním kotouči je aktuálně nastavený na srpen (August). Na spodní části kalendáře tedy dokážu přesně říct, že první středa v měsíci bude 4. Nebo že prvního srpna 2021 připadá na neděli.

Takto si můžu nastavit jakýkoli rok, který je na horním kotouči a určit, kolikátého je který den. Tak například, z aktuálně nastaveného kalendáře na obrázku výše dokážu vyčíst, jaký den připadá na které datum v květnu 2022. Nebo zpětně, že Silvestr v roce 2019 jsme slavili v úterý.

Možná vás napadlo, že to přece nemůže fungovat během přestupných let. Ale i to víceletý kalendář umí. Přestupné roky jsou v kotouči na 12. hodině zvýrazněny červeně. Jedinou změnou v nastavování oproti nepřestupnému roku je, že přestupný rok nastavíte ke zvýrazněnému lednu a únoru. Například rok 2024 bude přiřazen k lednu v poslední sedmině výseče s vyznačeným JAN (leden). Kdežto nepřestupný rok 2022 bude přiřazen k první výseči s nezvýrazněným JAN.

Aktuální nastavení pro říjen 2022. Na spodní výseči můžete přečíst, že první říjnové pondělí připadá na 3, nebo že 28. bude v pátek.

Aktuální nastavení pro říjen 2022. Na spodní výseči můžete přečíst, že první říjnové pondělí připadá na 3., nebo že 28. bude v pátek.

Někteří majitelé jsou zklamáni, když zjistí, že se nejedná o věčný kalendář. Hodinky si samy nenastaví datumovku, ani si samy nepřesunou rok na další měsíc.

Pro správné fungování je třeba každý měsíc posunout aktuální rok na aktuální měsíc. A co dva měsíce si přetočit datum v okénku na třetí hodině.

Pokud jste v automatické přenastavení doufali i vy, poohlídněte se po hodinkách, které věčný kalendář mají. Nebo jsou řízené rádiem, GPS, nebo se dokážou synchronizovat přes Bluetooth. Orient Multi-Year kalendář jsou spíše taková nostalgická záležitost. Praktická je jen trochu a využijete ji jen sem tam.

Například když se vás někdo zeptá, jaký den připadá letos na Vánoce. Tlačítkem posunete rok na prosinec a během vteřiny znáte odpověď. Možná bude tazatel rychlejší, když vytáhne mobil, ale to je kouzlo té nostalgie, kterou hodinky nabízí.

Navíc to vypadá úžasně zajímavě a hodinkám to dodává pořádnou dávku jedinečnosti. Ne, bez této komplikace by hodinky s prázdným číselníkem rozhodně nebyly takovým hitem. Ale Orient Multi-Year Calendar vás budou bavit. Daří se jim to už od 60. let a zdá se, že nemají v plánu s tím přestat.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu
24.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1088 dny, reagovat
Je to už opravdu hodně let, kdy jsem tyto hodinky viděl poprvé, a jsou asi jedny z mála, na které si ještě dnes vzpomenu. Ten jejich kalendář již tehdy poutal moji pozornost a ani léty se to nezměnilo. Děkuji za hezký článek, jenom toho 1. srpna 2021 vyjde na neděli ;)
Agáta Vřeskápřed 1088 dny
No samozřejmě, díky, Romane, v textu upraveno. A to jsem si ještě říkala "ne že se sekneš". :)
Pavelpřed 612 dny, reagovat
Mám tyto a jsem velmi spokojen. Mám je po svém dedovy. A stále drží ;)
Marekpřed 560 dny, reagovat
30.9.2022? Veď to ešte nebolo.... a zrovna pri článku o budíkách s kalendárikom :)
Agáta Vřeskápřed 543 dny
Jde o datum aktalizace článku ;)

Hodinky zmíněné v článku