» Blog » Orient

Orient RA-TX02 představení – Orient potápky a v soláru? To bude pecka

Tagy: Představení | Orient | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 21.3.2023 | 3 MIN | 3x komentář

Že má Orient asi nejlepší automatické potápky do 10 tis., je docela známá věc. Nyní se Orient dost možná pokusí nastavit laťku i v jiné kategorii – budou nové Orient RA-TX02 jedny z nej dostupných solárních potápek?

Vyrazí nám novinka dech? Uvidíme. Zatím do ní vkládám docela velké naděje. Jak totiž ze zkušeností víme, Orient takříkajíc lidové potápěčské hodinky vážně umí. Mají dlouhou tradici a ne jedny si také právem vysloužily láskyplnou fanouškovskou přezdívku.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Vodní živel má Orient v malíčku. Do historie se jako první zapsaly v roce 2004 hodinky, které dostaly přezdívku Mako (podle nejrychlejšího žraloka) a které jsou dnes již legendární. Postupem času se přidaly ikonické hodinky Ray, Kamasu, Kanno a další.

Právě z takových kultovních potápek vychází i očekávaný model RA-TX02, který nově (a poprvé v potápěčské řadě) dostal quartz solární strojek. A funkci chronografu (stopek), která hezky opepřila jinak klasický (a někdo by možná řekl až fádní) potápěčský styl hodinek.

Designově v podstatě kopírují další novinku letošního roku, hodinky, které zatím nemají plně ustálenou přezdívku. Designově totiž připomínají Mako II, parametrově Kamasu, a tak se jim zatím pracovně přezdívá Mako III Kamasu.

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Odpovídá jak tvar ocelového pouzdra, tak otočná potápěčská luneta s pravidelnými vrypy, font číslic i tvar indexů a ruček. Nově už nemají ukazatel dne v týdnu, ale pouze datumovku, která se posunula mezi 4. a 5. hodinu.

Velikost je také stejná, tedy průměr 42,8 mm, tloušťka 13,1 mm a od nožky k nožce 48,1 mm. Tedy větší sportovní hodinky, jak mají být. Popravdě jsem doufala, že se solárním strojkem budou hodinky tenčí...

Skvělou zprávou je taky prakticky nepoškrábatelné safírové sklíčko, které bylo devízou právě hodinek Kamasu. Šroubovací dýnko bude zdobit tradiční vzor protilehlých delfínů, které jsou společné pro všechny potápky od Orientu. A o 200 M voděodolnosti snad ani nemusí být řeč... Ani o tom, že nemají oficiální potápěčskou certifikaci, která by cenovku navýšila (počítáme zatím s cenou kolem 8000 Kč, ale tuto informaci ještě určitě co nevidět potvrdíme a doplníme).

Model se bude nabízet ve třech barevných variantách: s pepsi lunetou, klasická černá verze a panda.

Právě poslední panda je nejspíš nejzajímavějším modelem, a to nejen díky lehkému retro šmrncu, ale především podobnosti s jinými známými soláry od Orientu (cca 2019–2020) – Orient Neo 70's Panda, které však nepatřily do potápěčské řady. A pak si taky nemůžu odpustit přirovnání se Seiko Speedtimer Solar, které jsou už v trošku jiné cenové kategorii...

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

Pojďme ale na to nejdůležitější, na strojek. A tady se to trošku zamotává. Starší solární chronografy Orient Neo, o kterých jsem se zmiňovala výše, měly in-house strojek Orient KSB01, který byl v podstatě takovou obdobou Seiko VS75. Novinka RA-TX02 má strojek VS752. A údajně taky in-house.

O tom, zda se jedná o nějakou technologickou fúzi se Seikem (Orient koneckonců spadá pod Seiko Epson), či je to nový solární strojek od Orientu (a dělám z toho moc velkou vědu) a jak to vlastně společnosti z téhle technické stránky přesně mají, zatím zjišťujeme (a doplníme).

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Solární hodinky jsou poháněny přeměnou energie získané ze slunečního světla a jiných světelných zdrojů na elektrickou, takže není třeba vyměňovat baterie.

Hodinky se napájí skrz tři subčíselníky, pod kterými je schovaný solární článek. Přesnost strojku je udávána na ±20 s za měsíc (u Orientů však odchylka bývá zpravidla lepší, než je uvedeno na papíře, ale uvidíme) a při plném nabití vydrží běžet i půl roku v úplné tmě.

Hodinky by měly dorazit v průběhu května a už se jich nemůžeme dočkat. Za mě má tahle novinka vážně potenciál. Co myslíte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 371 dny, reagovat
Hlavne má novinka potenciál skanibalizovať časť zákazníkov ktorí by inak šli po automatoch - soláre majú viac ciferníčkov a tomu isté typy nedokážu odolať :D
Liborpřed 350 dny, reagovat
Tu okousanou lunetu si už mohli odpustit a subciferník vteřin bych radši viděl na pozici 6.
td-před 338 dny, reagovat
mne se libi bile orienty vic proc jsou o skoro polovinu levnejsi nez nudne speedtimery? osobne bych si pokud by slo o seiko vybral "zelvy solar" mam "black monster" 20let:-) a ten vic potapecsky design u orientu se mi libi vic:-)jsou i robustnejsi. takze zvazuju neco solarniho aby to doplnilo portfolio mojich ecodrive citiznu:-) zaroven bileho:-) nebo necerneho.... na automaty bych si uz nezvyk....:)

Hodinky zmíněné v článku