Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 – Tisíce hvězd z japonské Akity

Tagy: Recenze | Orient Star | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 22.11.2023 | 4 MIN | 5x komentář

Představte si, že sedíte na verandě, v houpacím křesle usrkáváte horký svařáček. Už je po setmění a vy hledáte, která souhvězdí rozpoznáte. Cítíte klid v duši a obdivujete nádheru, jakou dokáže vytvořit pouze příroda. Ale člověk se tomu chce přiblížit. A model Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 sdílí tuto věčnou, nedosažitelnou touhu.

Kolekce M45 vychází z elegantní řady Orient Star Classic. Byla pojmenována podle Plejád, mladé hvězdokupy, kterou astronomové nazývají M45. Je známá pro svou modrobílou záři a protože je poměrně blízko Zemi, lze několik hvězd z uskupení spatřit pouhým okem.

Plejády. Foto: Pavel Uhrin, zdroj: www.avcr.cz

Plejády. Foto: Pavel Uhrin, zdroj: www.avcr.cz

Patří k nim i romantický příběh o Sedmi sestrách, který jsme už převyprávěli v článku věnovaném celé M kolekci:

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

V M45 najdeme několik skutečně nádherných hodinek. Jednak krásné skeletony, které si Orient Star nadělil k 70. výročí i s modrým křemíkovým krokovým kolem. A jednak jsou tam i modely s měsíční fází. Oba jsou samozřejmě mechanické a oběma jsme se věnovali v článcích:

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Ale nejnovější přírůstek poutá pozornost jako modrá růže v kytici lučního kvítí. No, to je poměrně nepřesné přirovnání. Ale když se na ně podíváte, budete vědět přesně co tím myslím. Působí mysticky, nedosažitelně, tajemně.

Hvězdná přitažlivost je dána několika faktory. Skoro by se chtělo napsat: hvězdné nebe na číselníku, zajímavá mechanika uvnitř. Trochu jako parafráze Kanta...

Na ten číselník s noční oblohou se ale zaměřit musíme skutečně podrobněji.

Naše videorecenze:

Jako první byly vyraženy vzory, které mají představovat nekonečné množství hvězd. Jak na vzory dopadá pod různým úhlem světlo, působí díky různé hloubce jako třpytící se hvězdy. Poté se pomocí speciálního stroje nanáší barva. Ta má různou intenzitu a vytváří tak jedinečný gradient od světlejšího středu k tmavě modré až černé na okrajích. Jako poslední krok byl zvolen silný průhledný nátěr, díky kterému celý číselník dostal pověstnou hloubku. A my jako diváci pocit, že se díváme na noční oblohu.

Je to celé postavené na krásné romantické představě, ale současně, když se nad tím zamyslíte, jde o vyspělou technologii, se kterou se v této cenové kategorii zas tak často nesetkáte.

Nebudu vám nalhávat, že model má perfektní čitelnost, praktický ukazatel data a hodí se na každodenní nošení. Protože M45 je vlastně pravý opak.

Čitelnost se ztrácí stejně jako za skutečné hluboké noci a mění se silně v závislosti na světelných podmínkách. V šeru budete tápat, kolik je hodin. Pod osvětlením je to o poznání lepší, ale dost možná budete stejně natolik obdivovat strukturu a měnící se odstíny a na čas úplně zapomenete.

Ručky jsou modřené – tedy nikoli jen s modrým nátěrem, ale opravdu tepelně upraveny do požadovaného odstínu. Navíc ve velmi elegantním protáhlém lístkovém tvaru.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

K efektu hvězdné oblohy dopomáhají také zlaté detaily. Ať už jde o nepatrné indexy u hodin, nebo rámování okolo měsíční fáze.

Záměrně byla zvolena také černá iontová úprava ocelového pouzdra s příjemným průměrem 41 mm, 49 mm od nožky k nožce a tloušťkou 13,8 mm. Doplňuje tak temný efekt celého modelu. Stejně jako tmavé římské indexy. Ty působí vznešeně, ale k čitelnosti moc nepomáhají.

A nakonec k té datumovce. Z dálky si možná ani nevšimnete, že výseč pro měsíční fázi má v okolí dny v měsíci a funguje tak jako datumovka.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Měsíční fáze má pak zobrazení pomocí zlatého kotouče a hvězd. Nastavuje se pomocí nenápadného tlačítka na boku pouzdra. Není tak propracovaný jako u modelů MeisterSinger Lunascope, což je možná jediná škoda.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Na dvanácté hodině máme ukazatel rezervy chodu, která je krásných 50 hodin. To vše díky in-house kalibru F7M65, který si skládají ručně v japonské prefektuře Akita. Automatický strojek nabízí deklarovanou přesnost -5/+15 sekund za den a má samozřejmě hacking i možnost ručního natažení.

Rotor je zdobený tokijskými pruhy, můstky pak krásnou perláží. Některé šroubky jsou opět modřené. Chcete jej vidět? Samozřejmě. Průhledné dýnko k tomu vybízí. Na rotoru je vidět také logo Orient Star, které najdeme také na korunce a zapracované je i v samotném číselníku.

Kalibr F7M65 se sestavuje ručně v japonské prefektuře Akita.

Kalibr F7M65 se sestavuje ručně v japonské prefektuře Akita.

Orient Star Moon Phase M45 byl vyroben v 80 kusech. Nabízí se na kordovanské kůži a uchvátí především svou unikátností a číselníkem jako vyřezaným z noční oblohy. Však jej taky kryje safír s pověstným dvojitým antireflexem, který Orient Star umí mimořádně dobře.

Na této limitce je krásně vidět celá filozofie kolekce M, ve které Orient Star nabízí technologicky i etesteticky propracované modely.

Zaujmou na první pohled a něco podobného v této ceně budete hledat jen velmi těžko.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 157 dny, reagovat
Modrá je dobrá, to je jasné. Lenže všetkého veľa škodí... čo ste to za hodínári - obchodníci, že v takejto priaznivej konštelácii ručičiek splývajúcich s ciferníkom do tej miery, že už ste sami museli priznať ako odčítanie času utrpelo, neponúkate nejaký vkusný tuning / individualizáciu, ktoré by sa s takým neduhom elegantne vysporiadali? :) BTW M45 bude niečo armádne, asi ako vz. 58 :)
Šimon Šestákpřed 156 dny
Dobrý den Marku, použiji přirovnání, kterým Vám, jak tuším, docela nahraju - platinové Calatravy jsou díky svému ručnímu gravíru na číselníku a vysoce leštěným ručkám takřka ztělesněním nečitelných hodinek, avšak popravdě kdokoliv, kdo by si je chtěl nechat vykrýt luminiscencí by byl považován za přinejmenším podivínského. Jinými slovy, tyto Orient Stary, podobně, jako mnohé další luxusní hodinky nejsou z podstaty navrženy jako praktické hodinky se skvělou čitelností za všech okolností, ale jako hodinky, kterými se budete spíše kochat, než z nich odečítat informaci o čase na vteřinu přesně. ;)
Milanpřed 156 dny, reagovat
Úžasné hodinky. Nádherná práce.
Marekpřed 156 dny, reagovat
Pane Šimone, mne je to jasné, že snobi žijú vo svojom svete kde je podstatné len či je mesiac zrovna v splne alebo v nove :)
Šimon Šestákpřed 155 dny
Je to tak, ale také jsou to lidé a mají nárok na hodinky, které se jim líbí a to já respektuji. To, že fáze měsíce je nepodstatná informace je asi jasné.