Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenze – Orient Star vytáhl k 70. výročí kostlivce ze skříně

Tagy: Recenze | Orient Star | Pánské | Klasické | Tradiční

Vojtěch Höhe | 16.9.2022 | 3 MIN | 4x komentář

Japonská značka Orient je mezi lidmi dobře známá a figuruje na trhu již velmi dlouhou dobu. O její historii je i samostatný článek na našich stránkách. Co jsem ale do nedávna nevěděl je to, že mají svojí „high-end“ divizi zvanou Orient Star. Ta oslavila 70. výročí a k té příležitosti vydala model Orient Star Skeleton Mechanical, který by měl stát na pomyslném vrcholu produkce.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

První věcí, která člověka na těchto hodinkách zaujme je stroj, který není schovaný pod číselníkem, ale je vidět v celé své kráse. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem skeletovaných hodinek, vždy mi přišly až příliš okázalé. U tohoto modelu ale musím uznat, že díky perfektnímu zpracování jsem změnil názor.

Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem skeletovaných hodinek, vždy mi přišly až příliš okázalé. U tohoto modelu ale musím uznat, že díky perfektnímu zpracování jsem změnil názor.

Ani pod lupou jsem nenašel nic, co bych mohl vytknout. Prořezané můstky mají sražené a leštěné hrany, z číselníkové strany jsou ozdobeny perláží, ze zadní strany pak ženevskými (resp. tokijskými) pruhy. Na přední straně kromě loga Orient Star je malý subdial pro mimostřednou vteřinku a stupnice pro ukazatel rezervy nátahu.

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Aby se lépe odečítal čas, je kolem stroje stupnice se zvýrazněnými indexy hodin a minut. Všechny ručky jsou vyhotoveny v krásném tmavém odstínu modré. Jako malé plus beru také to, že ručky nejsou jen nastříkané modrým lakem, jako tomu je zvykem u jiných značek z Asie, ale jsou opravdu modřené.

Celý strojek se dělá buď ve stříbrném provedení nebo v barvě champagne, kterou jsem měl možnost držet v ruce. Díky průřezům si můžeme prohlédnout, co se ukrývá uvnitř. Jako první věcí si asi všichni všimnou kmitající setrvačky, kterou drží můstek ve tvaru (jak popisuje výrobce) dvouocasé komety.

Zkušenější oko si pak všimne zvláštního krokového kola. To, díky své barvě a komplikovanému tvaru, napovídá, že je vyrobené z křemíku. Ten mu propůjčuje dobré vlastnosti, jako nízkou míru tření a velkou odolnost vůči opotřebení. Neblaze na něj nepůsobí ani magnetismus, což je fajn, ale zbylé součásti stroje, které jsou na tento neblahý vliv náchylné, jako kotva nebo vlásek setrvačky, jsou stále ze standardních materiálů. Proto by si majitel hodinek měl dát i tak pozor před zdroji magnetických polí.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Strojek F8 disponuje oproti svým soukmenovcům vyšší rezervou chodu, a to 70 hodinami. Což mi přijde jako praktická hodnota. V praxi si to představuji tak, že hodinky v pátek odložím, v pondělí opět vezmu na ruku a ony stále poběží.

Co se týče přesnosti, výrobce udává toleranci od -5 do +15 sekund za den. Můj konkrétní kus, při plném nátahu, testován na vibrografu v 5 polohách, ukazoval průměrnou hodnotu 10 sekund za den. Jak plynou dny chod se začíná trochu horšit. Zejména vzniká velký rozdíl v hodnotách mezi jednotlivými polohami hodinek. Reálně pak Orienty po 48 hodinách chodí už jen +2 sekundy za den. Ale to je normální jev, který je zapříčiněn klesající hnací silou pera a je patrný u všech hodinek, které mají takto dlouhou rezervu nátahu.

Řemínek je z kvalitní cordovan kůže.

Řemínek je z kvalitní cordovan kůže.

Vnějšímu zpracování hodinek nemám co vytknout. Pouzdro je ručně leštěné pomocí metody Sallaz. Přední safírové sklo je opatřeno oboustrannou antireflexní vrstvou, která je opravdu hodně účinná až to vypadá, že tam žádné sklo není.

Přední safírové sklo je opatřeno oboustrannou antireflexní vrstvou, která je opravdu hodně účinná až to vypadá, že tam žádné sklo není.

Budu-li upřímný, neměl jsem od těchto hodinek příliš velká očekávání. Jednak, jak už jsem zmiňoval, nejsem příznivcem skeletonovaných hodinek a za druhé, mám značku Orient zařazenou jako „lidové“ hodinky. Ale tento kus mi ukázal, že Orient a Orient Star jsou dvě různé věci a že mám co doničení s prémiovou značkou.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Dlouho jsem přemýšlel, zda bych Skeletony mohl někomu doporučit. Je pravda, že v podobné cenové hladině mírně pokulhávají v přesnosti, neboť se nejedná o certifikovaný chronometr. Ani samotné jméno značky nezní tak zvučně, jako například Longines, ale na druhou stranu si člověk pořídí zajímavé japonské hodinky, které jsou výborně zpracované a mají svůj vlastní vyladěný in-house strojek, což jim dává určitý punc exkluzivity. Proto za mě určitě stojí za pozornost.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda
27.3.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
7.9.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta
10.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy
7.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 587 dny, reagovat
Keď už niekto potrebuje vidieť tie črevá, tak ručičky sú vlastne rušivý element... príležitosť tromfnúť majiteľov 1-ručiek a mať bezručičkové... :D
Mojmírpřed 586 dny, reagovat
Rád čtu články na Vaších stránkách. Občas na nich narazím na výraz, kterému nerozumím, např. "perláž". Vysvětlení jsem sice našel ve Vašem "hodinářském slovníku" pod heslem "Perlage (Perlée)", ale o slovníku musíte vědět předem a není úplně pohodlné se na něj proklikat. Slovník navíc neobsahuje obrázky, což např. u položky "Tokijské pruhy" odkazující na "Ženevské pruhy (Côtes de Genève)" dále na "Damaskeening" a zpět na "Ženevskými pruhy (někdy taky Fausses Côtes, Côtes de Genève)" nevede k vysvětlení pojmu, přičemž obrázek vydá za tisíc slov. Mohly by být pojmy v článcích označeny modře a při najetí myší poskytnout vysvětlení a kliknutím přejít na heslo ve zmíněném slovníku jako na Wikipedii? Bylo by možné přidat obrázky do slovníku? Video by si zasloužilo vystřihnout zdlouhavé záběry, kde se obraz otáčí nebo posouvá a odstranit opakované záběry. Zkrátit na 30 až 50 s. Ať se Vám daří. Těším se na další články.
Agáta Vřeskápřed 585 dny
Děkujeme Mojmíre za zpětnou vazbu. :) U videí jsou možná delší sekvence, ale věřím, že někomu, kdo si hodinky chce pořádně prohlédnout, to nebude vadit. :) Postřehy ke slovníku si vezmeme ale k srdci, o fotky jej zatím nemáme v plánu sice rozšířit, ale můžeme do budoucna připravit článek na zdobení. :)
Marekpřed 585 dny
Časť mužov má zvyk z iného videožánra preklikať sa hneď na to najzaujímavejšie :))))

Hodinky zmíněné v článku