Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdcem

Tagy: Recenze | Orient Star | Pánské | Klasické | Společenské | Tradiční

Jakub Pitucha | 20.7.2023 | 4 MIN

Orient Star, větší brácha značky Orientu ze země vycházejícího slunce, bývá velmi často přehlížen. A to i přesto, že se jedná o značku, která servíruje dle mého skromného názoru jedny z nejlepších hodinek v poměru cena/výkon. Je ale tímto příkladem i Orient Star Contemporary RE-AV0B08L00B? To se dnes pokusím zjistit…

Až ke hvězdám

Co je vlastně Orient Star? Tuto otázku si možná pokládá mnoho z vás, a i já jsem se v tomto rybníčku dlouho nevyznal.

Pokud to máte podobně a tajemství Orient Star by vás zajímalo, doporučuji jeden z našich starších článků:

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Pro účely naší dnešní recenze postačí, když připomenu, že jsou Orient Star ručně sestavovány v japonské prefektuře Akita a strojky vychází stále z původních in-house kalibrů Orientu.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Co zde najdeme?

My se zaměříme rovnou na Orient Star RE-AV0B08L00B. Tyto hodinky jsou představitelem řady Contemporary a jak sám Orient říká, kousky z této linie by měly být všestranné a jejich majitel by se neměl bát vzít si je na každou příležitost. A podle mého názoru je to více než pravda, jelikož s jejich sportovností a elegancí si je můžete nasadit třeba na obchodní jednání, rande, golf nebo i dokonce jen tak k džínům na cestu v MHD. Neztratí se v žádné situaci.

Hodinky nabízejí 41mm pouzdro z nerezové oceli a pětičlánkový náramek, na kterém je střídán broušený a leštěný povrch. Zakončen je kvalitní překlápěcí sponou se dvěma bonusovými dírkami pro mikroregulaci (k té však budete bohužel potřebovat speciální nástroj… nebo třeba špendlík).

Hodinky mají pouze vytahovací korunku a jsou voděodolné do 100 m, za což se hodinky podobného designu nemusí vůbec stydět. Spodní strana pouzdra je opatřena průhledným dýnkem, kterým můžeme pozorovat lehce zdobený strojek.

Co se týče komplikací a vychytávek, najdeme zde mimostřednou sekundovou ručku, open heart a ukazatel rezervy chodu, který můžeme natáhnout na lehce nadstandardních 50 hodin (oproti běžným 40). To vše se pak „skrývá“ pod lehce vypouklým safírovým sklem s antireflexní vrstvou.

Dvouvrstvá nádhera

Pod sklem také ještě chvíli zůstaneme – zde totiž najdeme největší krásu a hlavní trumf hodinek. Jejich ciferník je totiž tvořen dvěma vrstvami: vrchní světle šedomodrou a spodní tmavě modrou (Orient však dodává také hnědo-modrou, bílou a černo-modrou variantu).

Obě vrstvy jsou ozdobeny vzory, se kterými si designéři z Orientu opravdu vyhráli. A zajímavé je, že mají připomínat oblek... Ano, přesně tak – vrchní vrstva se vzorem rybí kosti imituje vzhled a povrch saka, zatímco spodní se pyšní lehkým leskem připomínajícím jeho vnitřní podšívku. A ne ledajakou, najdeme zde typický „paisley“ vzor.

„Paisley“ byl původně název jednoho skotského města, kde se v 18. století začaly tkaniny s tímto orientálním vzorem masově vyrábět. Název „paisley“ se tedy časem vžil i pro tento původně kašmírový vzor připomínající faunu a flóru dálného východu, který je populární dodnes. Najdeme jej na kravatách, košilích, vestách, dámských šatech, ba dokonce i na hodinkách!

Na hodinky tento vzor krásně sedí a dotváří celkový „bussiness casual“ dojem RE-AV0B08L00B. Možná si jej na první pohled ani nevšimnete – i mně samotnému chvíli trvalo, než jsem hodinky vyrovnal proti světlu tak, abych ciferník spatřil v plné kráse… to jsem se pak nemohl vynadívat. Upřímně vám doporučuji se na hodinky mrknout osobně, protože na produktových fotkách si toho člověk nikdy nemá šanci všimnout.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Poctivá japonská mechanika

Skrz výše zmíněný „paisley“ open heart se nám naskytne pohled na setrvačku strojku F6F44, která kmitá na běžných 3 Hz. Dále tento kalibr nabízí 24 kamenů, možnost hackingu (zastavení sekundovky při povytažení korunky), ručního nátahu a lehounce nadprůměrných 50 hodin rezervy chodu.

V rodině Orient strojků pak F6F44 zastává místo takové „zlaté střední cesty“; je o poznání lépe dokončen a pyšní se vyšší rezervou chodu než klasické Orient strojky, které najdeme například v klasikách jako Kamasu nebo Kanno, ale zároveň najdeme v hodinkách Orient Star dvě další vyšší řady F7 a F8 (jejichž luxusnější zpracování ale také odpovídá vyšší ceně).

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

F6F44 se může pyšnit lehkým zdobením na rotoru a tělu strojku, které můžeme pozorovat skrze průhledné dýnko, a Orient nám zde zároveň garantuje odchylku +25 až -15 sekund za den. To jsou však pouze hraniční hodnoty a mně samotnému hodinky „šlapaly“ o mnoho přesněji (přibližně +5 sekund za den) a stejnou zkušenost mám i s dalšími hodinkami Orient.

Splnily očekávání?

Za mě určitě ano! Podle mě se jedná o opravdu pěkně zpracované hodinky, za které se člověk nemusí stydět ani před největšími hodinkovými kritiky. Hodinky vynikají velmi dobrým zpracováním i kvalitním a léty odzkoušeným strojkem.

Navíc celkový koncept s ciferníkem připomínající vnější a vnitřní vrstvu saka se zkosenými nožkami, které mají slovy Orientu připomínat límeček košile, je podle mě velmi zajímavým a jednoho takového elegána bych na zápěstí s hrdostí hned nosil.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda
27.3.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře