Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Tagy: Recenze | Orient Star | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 21.12.2022 | 5 MIN

Taky si poslední dobou všímáte čím dál populárnější skupinky zelených potápek? Do party se v roce 2022 přidaly i jedny od značky Orient Star, která se nám v tomto roce dostala do hledáčku. Proč jsou zajímavým příspěvkem do kolekce a které ikonické potápky jim stály předlohou? A jak s tím vším souvisí draci?! Pojďme si na Orient Star Sports Diver 1964 Second Edition v krátkosti posvítit.

Draci potom (slibuju!), ale nejdřív je třeba trocha kontextu.

Po loňském (2021) úspěšném vydání první edice Orient Star Diver 1964 (RE-AU0501B) vzdává nová, druhá edice hold hrdé historii Orientu znovu. Tentokrát si však potápky vybojovaly trvalé místečko v kolekci, na rozdíl od první edice totiž nejde o limitku.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

První hodinky Orient Star, vrcholná kolekce hodinek Orient, byly představeny v roce 1951. Jejich název měl připomínat snahu zastínit svou hvězdnou září ostatní mechanické hodinky v celé galaxii.

Jestli se Orientu k ambiciózní myšlence s hvězdnou září a zastíněním celé galaxie podařilo za těch sedmdesát let historie přiblížit, no... to nevím. V roce 1964 k tomu však měli alespoň o ten krůček blíže, a to díky potápkám Calendar Auto Orient (či Orient Olympia Calendar Diver), prvním potápkám s otočnou lunetou z produkce Orientu.

Porovnání původních hodinek z roku 1964 a první limitované edice z roku 2021. Zdroj.

Porovnání původních hodinek z roku 1964 a první limitované edice z roku 2021. Zdroj.

Tahle 40mm klasika všech klasik tedy dokázala svou nesmrtelnost a perfektní dojem dělala jak v 60. letech, tak dnes. Orient pak u nejnovějšího modelu z roku 2022 obrousil strohé hranaté indexy do kulata, lunetu potáhl černou úpravou a celkově hodinky tak trochu zaoblil a načančal. A alespoň z mého pohledu jim to ohromně sluší.

Třešničkou této edice se pak stala druhá barevná varianta ve zvláštním tyrkysovém tónu, inspirovaná jevem, jemuž se v Japonsku přezdívá (chvíle napětí...) dračí modř.

Ryusendo – Jeskyně dračích pramenů

Když Orient hledal inspiraci, našel ji v japonské prefektuře Iwate, v níž se ukrývá tajemné Ryusendo (Jeskyně dračích pramenů). Jedna ze tří největších japonských vápencových jeskyní se stala národní přírodní památkou díky podzemním jezerům, jež utváří voda vyvěrající z jeskyně. Jezera přezdívané "dračí modré" jsou jedny z nejprůzračnějších a nejhlubších na světě a jejich hypnotické zelenkavé hlubiny přitahují návštěvníky z celého světa.

Délka jeskyně Ryusendo se odhaduje na více než 5 000 metrů, přičemž její vnitřní prostory jsou stále předmětem potápěčského průzkumu. Mezi hlavní atrakce patří formující se krápníky, výskyt vzácných netopýrů ušatých a hlavně – tajemné "dračí modré" podzemní jezera, přičemž nejpůsobivější je třetí jezero s hloubkou 98 metrů a smaragdově zelenou vodou. Ryusendo je také označeno za útočiště milenců, a to kvůli přirozeně vytvořenému místu ve tvaru srdce uvnitř jeskyně, u kterého se zamilované dvojice scházejí.

Co myslíte, vidíte podobu?

Číselník je krásný, o tom žádná. Působí však onen zelenkavý odstín podobně magickým dojmem, jako předloha?

Ano, přiblížit se něčemu takovému je vskutku ambiciózní cíl (ale jak víme, ambice má Orient Star v DNA), a možná proto mě číselník trošku... zklamal? Asi jsem příliš zhýčkaná, ale gradience mohla být udělaná trošku méně "uměle" a zároveň by za mě konceptu slušel třeba i poloprůhledný, "průzračný" gradientní číselník (jaký jsme nedávno viděli například u Mida a hodinek Commander Gradient), který by skutečně připomínal pohled skrz průzračnou hladinu dračího jezera... Ale to už si vymýšlím fakt hodně. Asi bych na ty hodinky neměla hledět tak dlouho. :)

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Dojem ale číselník určitě udělá, zvláště, když efektu napomáhá tlusté vypouklé sklo, které je safírové. Nemusíte se tak bát případných škrábanců, které by takto vypouklé sklíčko mohlo schytat.

Načančaný potápěč

Tak jsem si tyhle hodinky nazvala zejména proto, že na rozdíl od první edice (která vypadá díky hranatým indexům a "neupravené" lunetě stroze a funkčně) působí edice druhá velmi elegantním a až vymazleným dojmem. A ač je to hrubé hodinkové rouhání, vypadaly by dobře i k obleku.

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Snad je to tou líbivou leštěnou úpravou pouzdra, signované korunky a prvků na náramku. Snad je to i jemněji působícím engineer náramkem s menšími články (díky kterému bude úprava na vaše zápěstí přesnější). Snad je to menší (41 mm), pohodlnou velikostí či delikátně rozmístěnými prvky na číselníku. A snad je to všemi těmi drobnými detaily, které spolu jako jednotlivé nástroje hrají vyladěnou hodinkovou symfonii.

Oceňuji zvláště drobnou minutovou stupnici po obvodu číselníku a menší (ale stále velmi dobře viditelné) indexy. Ty jsou lehce "nalepené" k okraji číselníku, a neutlačují tak větší logo Orient Star a označení Diver's, jež nám říká, že hodinky prošly náročnými testy a získaly oficiální potápěčskou certifikaci.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Dalším velkým plusem je ostřejší zkosení nožek, díky kterému hodinky pohodlněji přilnou k zápěstí (kladnou roli tu hraje také příjemná celková délka hodinek 49,6 mm), a velmi solidně zpracovaný náramek. Tloušťka 15 mm pak není zrovna zanedbatelná a dělá hodinky robustnější, to však k potápkám tak nějak patří. A nepřináší nám tak trochu robustnost u hodinek pocit solidnosti?

Spona nese signování Orient Star a mikroregulaci, jež umožňuje přizpůsobit náramek na zápěstí na milimetry přesně.

Tlačítková spona s pojistkou nese signování Orient Star a mikroregulaci, jež umožňuje upravit náramek na zápěstí na milimetry přesně. Extenze nabídne možnost přizpůsobení náramku na neopren.

A v čitelnosti a síle luminiscence se tyhle potápky také nedají zahanbit.

Na internetu jsem pak narazila na námitky hodinkových puritánů namířených proti ukazateli rezervy chodu. Ruší prý autentičnost (předloha z roku 64 nic takového neměla) a u potápek, které by měly být ryze funkční, je ukazatel rezervy nadbytečná marnivost.

Za mě je ale možnost pohlídat si stav dotažení naopak funkční. Navíc čím dotaženější jsou, tím jsou hodinky přesnější. Ukazatel je navíc vyveden docela decentně a minimalisticky... A kápnu božskou – dotahovat pero a pozorovat, jak se ručka ukazatele natahuje k padesátce, přináší zvláštní uspokojení.

"Nemůžu jinak než souhlasit. Ačkoliv jsou Orient Stary působivé hodinky, v koutku hlavy mi vždy straší, jestli je kluzná spojka v pozoru. Proto se mi tak moc hodí ukazatel rezervy chodu. Nemůžu "přetáhnout" a také mi to dodává jistý pocit uspokojení (není to koneckonců smutné?)." Kolega Dominik, majitel Orient Staru s ukazatelem rezervy chodu

A tady se dostáváme ke strojku, který je mechanický s automatickým nátahem a u Orientu samozřejmě in-house. Jedná se o novější kalibr F6N47 s hackingem (vteřinová ručka se zastaví, abyste mohli hodinky nastavit na sekundu přesně), padesátihodinovou rezervou nátahu, která je příjemný nadstandard, 22 kamennými uloženími a odchylkou +25/-15 sekund za den.

Vypouklé šroubovací dýnko působí adekvátně masivně a šroubovací je přirozeně také korunka, která zaručuje udávanou voděodolnost, se kterou se můžete potápět jak v hlubinách dračího jezera Ryusendo, tak třeba v rybníku za humny.

Nu, povedly se. I za tu cenu, která odpovídá politice Orient Star, ale připlatit si za kvalitu, krásné zpracování, spolehlivý in-house strojek a hlavně nemainstreamovou originalitu značky mi dává smysl.

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku