Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Tagy: Fotogalerie | Orient Star | Klasické

Agáta Vřeská | 10.8.2023 | 9 MIN

O Orient Star už jsme se tady bavili několikrát. A vždy z toho vyšly víc než dobře. Bylo tedy na čase udělat přehlídku modelů napříč řadami a udělat si představu o celé nabídce pánských hodinek Orient Star.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Orient Star Classic

Řada Classic představuje vrcholné vyjádření elegance. Orient Star zde nabízí společenské modely, které rozhodně neudělají ostudu ani ve vysokých kruzích nebo na jakékoli společenské či formální události.

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Prohlídku začneme u modelu s velmi klasickým vzhledem, který najdeme pod označením Orient Star RE-AU00. Vkusně kombinuje římské číslice, kolejnicovou stupnici okolo číselníku a breguetovské modřené ručky, které příjemně kontrastují s číselníkem.

Ten má středovou část s vaflovitou strukturou, která jen podtrhuje vysokou kvalitu zpracování. A protože se bavíme o společenských hodinkách, nechybí tenká leštěná luneta a menší průměr pouzdra 38,7 mm.

Přes průhledné dýnko můžete vidět zdobený strojek, který si Orient sestavuje sám. Nabízí rezervu chodu okolo 50 hodin a stav rezervy můžete vidět na číselníku. Ukazatel rezervy chodu je ostatně častou a oblíbenou komplikací u hodinek Orient Star.

Pokračovat budeme modelem Orient Star Classic Moonphase, který patří mezi vrcholné počiny, opouštějící výrobní továrnu v japonské Akitě.

Skutečně záležet si tady dali se vším – zpracováním, designem i strojkem. Krásně promyšlený číselník s komplikací měsíční fáze a rezervy chodu kryje safír s dvojitou antireflexní vrstvou. I proto máte naživo pocit, jakoby hodinky ani sklíčko neměly.

Úprava na číselníku se pak mění – u modelů s tmavým číselníkem je struktura tekoucí vody, u světlých pak najdeme logo Orient Star. Číselník pak nabízí i průhled na setrvačku strojku F7M62.

Ten je krásně zdoben, nabízí rezervu chodu 50 hodin, 22 kamenných uložení a běží na frekvenci 3 Hz. Udávaná maximální odchylka je pak +15~-5 sekund za den.

To vše je schované v ocelovém pouzdře o průměru 41 mm v úpravě do vysokého lesku. Model můžete zvolit na ocelovém náramku, nebo s cordovan kůží.

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Úplným vrcholem řady a výkladních skříní Orient Star je pak model Skeleton. Ten OS vydal v roce 2021 k 70. výročí vzniku značky.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

Tady se mohl Orient Star skutečně předvést a taky to udělal. Hlavní pozornost byla věnována mechanickému strojku, na který je průhled přes celý číselník. I proto je precizně zdobený perláží (šnekovité zdobení kovu), ze spodní strany pak tokijskými pruhy.

Hodinářský slovník
4.11.2019 - Agáta Vřeská
Hodinářský slovník

Skutečně každá hrana i každý můstek jsou pečlivě upraveny a promyšleny. Ve výseči pro mimostředovou sekundovou ručku si můžete také všimnout netradičního krokového kola. To je v modré barvě a především vyrobené z křemíku.

Strojek třídy F8 je pak nejvyšší úrovní strojků, se kterou se u Orient Star můžeme setkat. Nabízí 70 hodin rezervy chodu, 22 kamenných uložení a maximální odchylka je +15~-5 sekund za den.

Pouzdro je z oceli, dovedené do vysokého lesku tradiční japonskou metodou leštění Sallaz. Průměr pouzdra je necelých 39 mm, a protože jde o mechanické hodinky bez automatického nátahu, podařilo se Orientu dosáhnout i na příjemnou tenkost 10,6 mm.

Na podzim 2023 do kolekce přibyly nádherné Orient Star Moon Phase F7 M45. Mají unikátní strukturu číselníku, která připomíná noční oblohu.

Pyšní se fází měsíce a především nízkým číselem limitované edice pouze 80 kusů.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

Orient Star Contemporary

Řada Contemporary v mnohém připomíná řadu Classic, ale Orient Star je tady odvážnější co do designů, barev i velikostí. Zatímco Classic je ryze elegantní, určená pro společenské události, Contemporary má za cíl být více univerzálnější.

U modelu Orient Star Semi-Skeleton je cítit dynamičnost řady Contemporary. Přestože jde o silně elegantní model, hravě obstojí i na běžné nošení.

Nabízí dokonce 100metrovou voděodolnost a luminiscenci na ručkách a indexech.

Průměr pouzdra je 41 mm s tloušťkou 12 mm. Právě na pouzdře oceníte kvalitní zpracování. Leštěná luneta krásně kontrastuje s broušenými plochami nožek.

Hlavní pozornost ale opět upoutá číselník, který má originálně řešený semi-skeleton. Průhled na strojek je odhalen nejen přes open heart, ale i v dalších výřezech.

Na šesté hodině pak najdete mimostředovou sekundovou ručku a na dvanácté ukazatel rezervy chodu.

Orient Star se musí nechat, že má vynikající Quality Control. Vše lícuje jak má, každý index je přesně na svém místě.

Výsledný efekt pak doplňuje povrch číselníku, kterému nechybí sunburst nebo jemné pískování. Vybírat navíc můžete z několika variant od výraznější modré či zelené, přes méně obvyklou hnědou až ke klasice v podobě černé či bílé. Modely jsou taky ve variantách na oceli i kůži.

Uvnitř pak najdeme automatický strojek F6F44 s 50 hodinami rezervy, 3Hz frekvencí a 24 kamennými uloženími.

Orient Star Layered Skeleton je kolekce, která zaujme na první pohled. A každý další. Vznikla pro milovníky jemné, ale rafinované zdobnosti.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce
20.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce

Na číselníku se odehrává hned dvojí vzor. Jeden vždy výraznější, druhý, orientální jako z luxusního kašmíru, se poodhalí až v detailu. V ladném výřezu navíc můžete sledovat setrvačku automatického strojku F6F44.

Jeho rezerva chodu je pak 50 hodin, což si můžete hlídat na ukazateli rezervy natažení na 12. hodině. Číselník je krytý safírovým sklíčkem a nechybí ani antireflexní vrstva.

I tady se nabízí v mnoha barvách a vždy překvapí, jak dobře se tady spojila elegance s univerzálními parametry hodinek.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce
20.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce

Modely Layered jsou zamýšleny na každodenní nošení, proto oceníte praktický ocelový náramek, který kombinuje broušené a leštěné plochy, stejný motiv je pak i na pouzdře o průměru 41 mm. Pro formálnější události bude zase vhodnou volbou „obléknout“ je na kůži.

V běžném životě oceníte i vyšší voděodolnost, případně decentní, ale užitečnou luminiscenci.

Nakonec je třeba ještě poukázat na propracovanost v detailech. Ať už jde o precizně upravené ručky nebo lícující ocelové indexy.

Díky menším rozměrům sedne krásně i na menší zápěstí.

Stejně jako v řadě Classic, tak i Contemporary ukrývá model s romantickou komplikací Měsíční fáze: Orient Star Contemporary Moonphase.

I tady najdeme výřez pro open heart a ukazatel rezervy chodu. Okolo měsíční fáze pak je datový věnec pro den v měsíci. Měsíční fázi pak nastavíte skrytým tlačítkem na boku pouzdra.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

To je v již ověřené kombinaci broušených bočních ploch a leštěné lunety, jak jsme mohli v řadě Contemporary pozorovat již několikrát. Stejně jsou zvolené i nožky s ostřejším zkosením.

Na číselníku si můžete všimnout paprskovité úpravy a pečlivých výřezů pro logo či výseč rezervy chodu. Přes dýnko pak můžete pozorovat jeden z nejvyšších strojků úrovně F7, který má skvělou přesnost i vyšší zdobnost.

Směrem k jednodušším hodinkám jde pak model Orient Star Open Heart, který kombinuje výřez na setrvačku s ukazatelem rezervy chodu.

Pocit mnohem dražších hodinek dodávají ocelové indexy, ručky a výseč pro ukazatel rezervy chodu. Ten má navíc i jiný odstín než zbytek číselníku a je tak decentně odlišen.

Dýnko je i tentokrát průhledné a odkrývá strojek třídy F6R4. Ten má jemné zdobení můstků a rotor s tokijskými pruhy.

S průměrem pouzdra 39,3 mm je určen na menší zápěstí nebo jako společenský model. Díky promyšlené kombinaci leštěných ploch pak hodinky působí ještě subtilnějším dojmem.

Vybírat můžete opět z mnoha barevných variant jak na kůži, tak oceli.

Prohlídku řadou Contemporary zakončíme modelem velmi jednoduchým, ale rozhodně se nedá říct, že nudným: Orient Star Power Reserve.

Číselník má efektní sunburst úpravu a najdeme na něm nejen ukazatel rezervy chodu, ale také klasické datumové okénko.

Dominantou jsou pak ručky s luminiscencí a fasetované indexy.

Model ocení muži hledající větší elegantní hodinky. Průměr je 42 mm a současně jsou příjemně tenké (11,5 mm). Ani tady si Orient Star neodpustil ukázkové leštění lunety a hran a broušení bočních ploch. Přes dýnko pak dává na odiv i svůj strojek F6N43.

Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe
22.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe

Orient Star Sports

Řada Sports je u Orient Star poměrně nová, ale čerpá z velké zkušenosti, designerského umu a taky má velkou výhodu ve vlastních kalibrech.

Modelová kolekce nazvaná Avant Garde (od roku 2020) je pak zajímavá hned v několika ohledech. Tím hlavním je samozřejmě vzhled. Kombinuje totiž sportovní robustnost (s odkazem na moto sporty) s částečným skeletonem.

Číselník tak odkrývá průhled na strojek, nejvýrazněji na setrvačku na deváté hodině. Na dvanácté je subčíselník s ukazatelem rezervy chodu (50h) a na šesté pak mimostředová sekundová ručka. Číselník tak působí trojrozměrným dojmem.

Ocelové pouzdro má specifické výřezy a velmi precizní broušení. Korunka je signovaná a především šroubovací. Stejně jako dýnko, které odkrývá průhled na strojek F6F44. Modely Avant Garde disponují 100metrovou voděodolností, safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou a luminiscencí na ručkách a indexech.

Černo-červený model zaujme promyšlenými detaily jako plástvový vzor na číselníku, červená hliníková vložka pod lunetou a černo-červený kožený řemínek s překlápěcí sponou. Zlato-hnědý model zase nabídne větší eleganci.

V roce 2023 se model Avant Garde ve vylepšené verzi stal dokonce vlajkovou lodí sportovní kolekce Orient Star. Novinka nabízí upravený design a především strojek nejvyšší třídy F8 s křemíkovým krokovým kolem a rezervou 60 hodin.

Zpracování je pak na nejvyšší úrovni, kdy leštěné plochy metodou Sallaz skutečně připomínají zrcadlo a zdobení strojku je pastvou pro oči.

Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem
26.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

Sportovní kolekce Open Heart se do řady Sports dostala v roce 2019 s cílem nabídnout funkční, přesto vysoce moderní hodinky pro každodenní nošení.

Vyznačuje se větším ocelovým pouzdrem (43,2 mm), jednosměrně otočnou lunetou a perfektní čitelností. A také kvalitním zpracováním pouzdra i náramku, které oceníte v každém detailu.

Čitelnost je podpořena i ukázkovou luminiscencí. Voděodolnost je 200 metrů a hodinkám nechybí ani šroubovací korunka či dýnko.

Přes dýnko můžete pozorovat i strojek F6R4 s 50 hodinami rezervy chodu. Setrvačku strojku pak odkrývá průhled na číselníku.

Jinak je číselník velmi minimalistický, ale okamžitě zaujme komplikací ukazatele rezervy chodu nebo specifickým patkovým fontem číslic.

A nakonec pojďme trochu do hloubky. Ukázkový potápěčský model Orient Star Diver 1964 2nd edition zaujme hodinkové nadšence i úplné nováčky, kteří hledají spolehlivé potápky.

Historicky vychází z modelu Calendar Auto Orient, jedněch z prvních potápěčských hodinek Orientu, které byly uvedeny na trh v roce 1964.

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Kvalitních potápek je na trhu mnoho, ale Orient Star Diver osloví ty z vás, kdo hledá sice robustní, ale menší hodinky v potápěčském designu. A nejen designu, protože model splňuje potápěčské ISO 6425 a nabízí jak šroubovací komponenty a výbornou luminiscenci, tak voděodolnost 200 metrů. Dvojitě zakřivené safírové sklíčko je pak s antireflexní úpravou.

Precizní úprava oceli je u Orient Star standardem, ale i tak se z ní budete těšit při každém pohledu. A to nejen na pouzdro, ale i ocelový náramek s potápěčskou extenzí a mikroregulací. V balení je pak i náhradní pryžový řemínek s pyramidovými výstupky, které odkazují na náramek původních Calendar Auto Orient.

Vybírat můžete z konzervativnější černé varianty, nebo se zeleným číselníkem v unikátním odstínu. Zelená gradace na ciferníku je mimochodem inspirována jeskyní Ryusendo v japonské prefektuře Iwate, kterou někteří považují za nejkrásnější a nejtajemnější vápencovou jeskyni na světě.

Uvnitř je pak automatický strojek F6N47 s 50 hodinami rezervy chodu, kterou vidíte na 12. hodině číselníku. Komplikace ukazatele rezervy chodu u potápěčských hodinek nebývá zrovna obvyklá a i tím jsou Orient Star Diver 2nd edition pozoruhodné.

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

Mnohem silnější inspiraci historickým modelem je vidět za limitovanou edicí, která nabízí mnohem konzervativnější design.

Líbila se vám prohlídka? Koukněte i na další fotogalerie tradičních hodinářských značek:

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců
8.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogalerie potápěčských nabušenců

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další