Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe

Tagy: Představení | Orient Star | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 22.2.2024 | 5 MIN | 3x komentář

Když japonský Orient Star pozvedl své nejlepší hodinky až do nebes a nazval je novou M kolekcí, brzké představení něčeho krásného jsme se zatajeným dechem očekávali. A nezklamali jsme se. Dvoje nejnovější Orient Star M34 F8 Contemporary Date působí, jako když za úsvitu nebem padá roj meteoritů. A ač se tomu při pohledu na číselníky možná až těžko věří, to nejlepší hodinky skrývají uvnitř.

Takzvaná kolekce M představuje ty nejprémiovější lahůdky z celé nabídky Orient Star. A proto nemůže být inspirována ničím méně důstojným, než řeckou mytologií a hvězdokupami.

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Na konci roku 2023 vznikly tři M kolekce: elegantní M45, potápěčské M42 a univerzální M34. Každá má přiřazenou vlastní hvězdokupu a vlastní legendu. Nás ale bude zajímat jen ta M34ková – do této kolekce totiž naše nejnovější krásky spadají.

Hodinky M34, jež vycházejí z univerzální řady Contemporary, Orient spojil s Perseidami. Kometárním meteorickým rojem, který má svůj radiant v souhvězdí bájného Persea.

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Kdo vyrostl na kultovním snímku Souboj Titánů (1981), nebo je odkojený na Řeckých bájích a pověstech, určitě si na příběh o Perseovi vzpomene – Medúza, okřídlený kůň Pegas, záchrana krásné Andromedy... Už jste v obraze, že?

Perseus s hlavou Medůzy, Sebastiano Ricci, 1705-10.

Perseus s hlavou Medůzy, Sebastiano Ricci, 1705-10.

I proto Orient na stránkách uvádí, že "římský index na 12. hodině vypadá, jako by se zrodil ze švihu hrdinova meče".

Vysoce elegantní M45 si pak bere inspiraci z hvězdokupy Plejády, ke které se váže romantický příběh o sedmi Atlasových dcerách proměněných na hvězdy. A M42 je název hvězdokupy v souhvězdí Oriona, syna boha moře Poseidona.

Jedna předloha, dvě barevné varianty

Padání Perseid a "obloha za úsvitu" nechaly inspirovat dvě barevné varianty, které by měly být v prodeji nejpozději v červnu roku 2024.

Jedna má číselník v hlubokém modrém tónu noční oblohy, RE-BX0004L, a druhá přípomíná zářící světla meteorického roje, RE-BX0002S. A stejně jako je omezená doba, po kterou Perseidy padají, je i tato bílá varianta limitována počtem kusů – jsou jich pouhé dvě stovky.

Jedná se o zvláštní odstín bílé barvy, jejíž teplota se mění v závislosti na světelných podmínkách. Připomíná chladný led, oblačné nebe nebo zlatavé paprsky ranního slunce? Nutno přiznat, že dokud je neuvidíte naživo (jako se na veletrhu Inhorgenta k mému štěstí a radosti podařilo mně), vlastně ani nemůžete vědět, jak hodinky ve skutečnosti vypadají. Nedá se to popsat.

SEW 2023 – Reportáž z největší české hodinkové události roku
24.10.2023 - Eduard Tomas
SEW 2023 – Reportáž z největší české hodinkové události roku

Modrá varianta už bude patřit do stálé kolekce. Ale v jedinečném designu si s limitovaným sourozencem nezadá.

Pouzdro hodinek je z precizně zpracované, zrcadlově lesklé oceli, leštěné prémiovou metodou Sallaz. Pouzdro samotné se pyšní univerzálně slušivým tvarem a příjemnou velikostí 40 mm, tloušťkou 13 mm a "účelným" rozpětím nožek 20 mm (v tomto rozměru seženete jakýkoli kožený řemínek). Přesně v duchu praktičtější řady Contemporary. Stejně tak hodinky musí obstát za jakékoli každodenní situace: Vzít je k obleku? Beze všeho. K džínám a svetru? Určitě.

I proto mají zvýšenou voděodolnost do 100 metrů, kterou ocení snad každý. Co ale možná ne každý ocení, je praktická datumovka na 3. hodině (kterou někteří hodinkoví nadšenci odsuzují z estetických důvodů). Datumovka ale přijde vhod snad kdekoli, kde vyplňujete nějaká lejstra nebo check-in v hotelu, a v tomto případě je navíc vyvedena jemně a s citem – je velmi nenápadná.

Je trošku zvláštní, že na ručkách se nenachází žádná luminiscence, jako je u Orient Contemporary zvykem. Ale hodinky jsou tím elegantnější.

O tom, že sklíčko je safírové, snad nemusí být ani řeč. Zmínit je ale třeba to, že je sférické a že má oboustrannou antireflexní vrstvu. Navíc je ošetřeno patentovanou vrstvou SAR (Super Anti-Reflective coating). Tato povrchová úprava zvyšuje odolnost skla proti poškrábání a nečistotám, a navíc odpuzuje vodu. Oboustranná antireflexní vrstva pak nejen zlepšuje čitelnost, ale také umožňuje, aby lesk bílého číselníku či trojrozměrnost a jemný vzor číselníku modrého byly zřetelně vidět od rohu k rohu. A pohled je to, panečku, parádní.

Co (a kdo) stojí za unikátními číselníky?

Co? Pokročilá technologie dílny Shinshu Watch Studio. Kdo? Technik a hodinář Takumi Kobo.

Takumi Kobo působí ve městě Šinšú a v posledních letech se podílí také na obrábění a výrobě dílů pro hodinky Orient Star. A svěřen mu byl i model M34 F8 Date. Dovednosti Takumiho a dílny umožnily vytvořit nádherné číselníky, které neprvoplánově připomínají meteorické roje na noční obloze. Je zajímavé, že jakkoli si jsou číselníky podobné, každý byl zhotoven jinak. Oba číselníky se však skládají ze dvou vrstev, jednolitého broušeného podkladu a speciálně zpracované barevné plochy.

Až fascinujícího modrého zabarvení bylo dosaženo pomocí optické vícevrstvé technologie vyvinuté společností Epson, která vytváří efekt barevného tónu na kovové destičce. Optická vícevrstvá fólie, která řídí odrazivost světla vrstvením průhledných vrstev PVD na nanoúrovni, dle Orientu "vyjadřuje hluboký svět kosmické modři", který by pomocí běžné barvy nebylo možné vyjádřit.

Bílý číselník se dělal ruční metodou a pomocí přenosu z vyřezávané formy. Vyjadřovat má meteorický déšť, který se v pruzích rozlévá po noční obloze.

To nejlepší se skrývá uvnitř

Vlajková loď Orient Star musí mít skutečně to nejlepší, co jen svým mechanickým miláčkům může hrdý výrobce dát. Tady to znamená nový vymazlený strojek F8N64 (samozřejmě in-house) s automatickým nátahem, který má oproti původním F8čkovým strojkům o 20 % vylepšený chod minutové ručky. Strojek je vybaven delší rezervou chodu 60 hodin (na 12. hodině vidíme také ukazatel rezervy chodu). Delší rezervě dopomohlo křemíkové krokové kolo, které je lehčí a zpracované s vyšší přesností. Strojek má rovněž vysokou přesnost +15 až -5 sekund za den.

Tokijské pruhy na rotoru, gilošování a modré krokové kolo.

Tokijské pruhy na rotoru, perláž a modré krokové kolo.

Křemíkové krokové kolo využívá technologii MEMS společnosti Epson, díky které dosahuje tloušťky vrstvy na úrovni nanometrů. Výrazná modrá barva vznikla aplikací oxidu a polysilikonového filmu a hladký povrch minimalizuje odchylky způsobené třením – a strojek je tedy přesnější. Je antimagnetické, výborně odolává korozi a opotřebení, a díky tomu nepotřebuje tak často promazávat.

Z toho, co jsem měla možnost spatřit, se jedná o jedny z nejkrásnějších hodinek z kolekce Orient Star (a možná někoho napadne, že jsou trošinku podobné Grand Seikům – nemyslím, že je to záměr, a zároveň to podle mě není na škodu). A čekání, až k nám na prodejnu dorazí a budete si je moci vyzkoušet, rozhodně stojí za to.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Františekpřed 64 dny, reagovat
Krásné hodinky, určitě i špičkové zpracování a ten vzhled opravdu působí jako GS (Snowflake). Ovšem za tu cenu ... stále strojek běžící na frekvenci 3Hz s dost velkou odchylkou přesnosti v tomto cenovém segmentu (můj názor). Ono ani slavný 8L35, případně 8R48 od Seika z vlastní zkušenosti nejsou žádná pecka, co do přesnosti chodu. V této cenové hladině a výběru z evropského pohledu známějších značek (Longines, Sinn, Union Glashütte, Oris, TAG Heuer apod.) to nebudou mít lehké. Ale moc jim fandím.
Marekpřed 61 dny, reagovat
Keď sa pozriem na štýl akým je zapracovaná časť s meraním rezervy náťahu do ciferníka tak mi to pripadá ako produkt chránenej dielne. Doplatok voči ostatnej produkcii značky pre mňa nepochopiteľný. Dobrý pokus ale hodný tak tretinovej cenovky (street price)
Marekpřed 59 dny, reagovat
Pozerám že cenzúra zasahuje :D

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice
Novinka Duben
76 900 Kč (doručíme do 27.6.)