» Blog » Orient

Orient Classic Sun and Moon Automatic RA-AS00 – Srdce na dlani

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Společenské

Martin Balabán | 21.3.2022 | 3 MIN

Orient Classic Sun Moon Automatic RA-AS00 určitě nezapadá do kategorie nenápadných formálních hodinek. Proč by vám měl dělat společnost zrovna tento charismatický Japonec? Čtěte dál!

Výběr společenských hodinek může být někdy opravdu tvrdý oříšek. Můžeme si vybrat jednoduché elegantní hodinky. Takové nenápadné a možná i trochu nudné. To už si ale radši spousta lidí vezme na ruku místo společenských hodinek sportovní hodinky a budou se tvářit, že je to tak vlastně v pořádku. Do divadla, na pohovor, na business meeting. Proč utrácet za další hodinky?

Protože v životě narazíme na spoustu situací, kde prostě budou naše sportovní hodinky mimo mísu. Zatímco při výletu na Sněžku se vybavíte G-Shocky, k moři vezmete Želvy, tak na ples navléknete na zápěstí oblekovky.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Král parketu

Ale co když se nám zdá plejáda formálních hodinek nemastná a neslaná? V tu chvíli nám na pomoc přispěchá Orient se svým modelem Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00.

Elegantní. Charismatické. Překvapivě dynamické. Tady bych článek mohl ukončit. Kupte si je a hotovo. To bych ale tyhle Orienty opravdu odbyl a to si nezaslouží. U takhle zajímavých hodinek budete hledat každou příležitost, kdy si je budete moci obléct. V čem jsou vlastně tak zajímavé?

Hodinkám dominuje číselník s průhledem na jejich srdce – setrvačku s vláskem. Pozornému oku neunikne ani kmitající paletka. Ne, tyhle opravdu nejsou na baterku. Majitelé těchto hodinek získají hlubší pohled do světa mechanických hodinek. Pokud vám dosud nebylo úplně jasné, jak mechanické hodinky fungují, nyní to pochopíte mnohem snáze.

Nejlépe se vysvětluje na příkladu a teď ho můžete vidět rovnou na zápěstí. Součástky viditelné v průhledu jsou leštěné a syntetické rubíny uložení září rudě-fialovou barvou. Zbytek číselníku má elegantní jemnou texturu a hodinovou stupnici s hladkým podkladem. Leštěné hodinové indexy doplňují římské číslice 12 a 3.

Ve dne v noci

Pod ručičkami se však ukrývá ještě jedna část mozaiky z názvu hodinek – Sun & Moon – ukazatel dne a noci. Všichni známe ukazatel měsíční fáze z jiných společenských hodinek. Komplikace dne a noci je o něco méně romantická, ale v jejím případě najdeme i nějaký užitek. To by vám potvrdil každý, kdo zažil polární den nebo noc.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

V praxi to znamená, že v závislosti na denní době vidíte buďto světlou oblohu se Sluníčkem, nebo hvězdnou oblohu s Měsícem. Stejně jako u moonphase se kotouč plynule otáčí s tím, jak plyne čas. Ve výsledku je to tedy takové estetičtější zobrazení denní doby, podobně jako 24hodinový ukazatel.

Samotný čas pak ukazují modré „leaf“ ručičky, které doplňují celkové elegantní vzezření hodinek. Všechny tyto prvky se spojují v jednu velkou show, když vezmete hodinky na denní světlo, nebo pod záři reflektorů na parketu. Právě v tu chvíli hodinky vyniknou až se člověk nestačí divit, jak úžasně vypadají.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Velký showman

Hodinky mají pouzdro z nerezové oceli, které je kompletně leštěné. Pozor ale na rozměry hodinek. Průměr 42 mm je ještě akceptovatelný pro většinu lidí, ale tloušťka 14 mm je typická spíše pro potápěčské hodinky. Na rozdíl od nich mají voděodolnost jen do 50 metrů, což je ale pro tento typ hodinek naprosto dostačující. Díky krátkým nožkám směřujícím dolů se rozměr lug-to-lug udržel na hodnotě 49,5 mm. Hodinky tak dobře sedí na ruce a hezky obepínají zápěstí.

V Japonsku si řekli, že ukážou rovnou celý pohon, a tak jsme dostali místo plného dýnka průhled na strojek i zezadu. Ten má minerální sklíčko, oproti safírovému kryjící číselník. Pohon zajišťuje automatický kalibr F6L24. Jeho rezerva chodu je 40 hodin a samozřejmě také disponuje možností hackingu a ručního nátahu. Občas možná zaslechnete otáčející se rotor pohonu, ale pokud nejste v naprosto tiché místnosti, pravděpodobně si toho ani nevšimnete.

Slunce zapadá

Celou kolekcí Sun and Moon nám japonský výrobce ukazuje, že při pohledu na společenské hodinky nemusíme usínat a zívat nudou. Pokud chcete hodinky na ocelovém náramku, je tu pro vás varianta s černým číselníkem. Nebo elegantnější varianty bi-color s prvky žlutého zlata. Nejuniverzálnější (a také nejspolečenštější) bude varianta s bílou barvou číselníku na černém koženém řemínku (s překlápěcí sponou).

Co konkurence? Možná by se vám chtělo vzít do baru některý model z koktejlové kolekce od Seika. Ne všechny ale mají pohled na bijící srdce hodinek. A když už hodinky ze země vycházejícího slunce, tak přeci jedině ty s vycházejícím sluncem…

Plusy:
Průhled na strojek
Komplikace dne a noci
Elegantní a zajímavé zároveň
Dobrý poměr cena/výkon

Mínusy:
Větší rozměry – především tloušťka

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta
10.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku