» Blog » Orient

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 24.3.2022 | 6 MIN | 2x komentář

Všimla jsem si, že Orienty mají v hodinkové komunitě celkem zvláštní postavení. Jejich (trošku "hipsterský") styl, lehké retro šmrncnuté hravou bizarností, k vám buď musí promlouvat a nebo od něj dáváte ruce (zápěstí) raději pryč. V podobném rozkolu vkusů se ocitají i Orient AA0E03L19B s unikátním zobrazením časových pásem. A víte co? Podle mě na nich fakt něco je.

Občas se setkávám s výroky, že je Orient přehlíženou značkou. No, podle mě jak kým. Skalní příznivce totiž rozhodně má a těm, kteří si potrpí na tzv. niche kouscích, má Orient co nabídnout. Japonský Orient je v posledních letech spojený se Seiko Epson Company, přesto si zachovává svébytnost a vlastní styl. Taky používá in-house kalibry a na to, jakou kvalitu a za jaké ceny nabízí, by mohla žárlit nejedna mainstreamovější značka.

Tzv. niche se rozumí snaha značek odlišit se od masové produkce tím, že vytvoří osobité produkty, které necílí na masy, ale na specifickou sortu zákazníků.

Orient začal stoupat na žebříčku mého zájmu už v roce 2020, kdy oslavil 70. narozeniny. A kdy této okolnosti také náležitě využil jakožto perfektní příležitosti poodkrýt kus své historie, zabalené do modernějšího hávu. A tehdy jsem si řekla, že to je značka, jejíž hodinky si nenechám utéct z hledáčku.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Ke svým kulatinám se Orient vytasil s kolekcí "Revival Collection", v níž oživil a přepracoval vlastní modely z minulosti. Mohli jsme vidět ikony jako King DiverMulti-Year Calendar, Retro Future Camera a další. A jedním z Revival modelů, který byl představen v roce 2021, byly dnes recenzované World Map Orienty.

Kdy, kde, jak a proč?

Před polovinou 60. let 20. století bylo japonským občanům výrazně omezeno cestování mimo Japonsko. Omezení se však v roce 1964 zrušila a japonská veřejnost byla dokonce vyzývána k cestování do zahraničí. A přesně v té době se zrodil model Calendar Auto Orient Swimmer World Trip, přímý předchůdce World Diverů, který byl reakcí na nově nabytou svobodu.

Hodinky World Diver byly uvedeny na trh v roce 1969 a byly obzvláště charakteristické díky číselníku s barevnou mapou světa a zjednodušenému zobrazení 24hodinového času. Hodinky se měly stát symbolem tužeb Japonců, kteří snili o cestování do zámoří.

Nová kolekce Revival Collection World Map z roku 2021 obsahovala i věrnou reprodukci původního modelu s barevnou mapou světa, kterou však Orient limitoval na pouhých 1200 ks pro celý svět. Spolu s touto limitkou však vznikly také tři nové modely, u kterých Orient vsadil na jednobarevné schéma: World Map s číselníkem v barvě slonovinové kosti se zaltou lunetou, celoocelové se zeleným číselníkem a stejné pak s číselníkem modrým, který jsem měla k dispozici já.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Lesk (a bída?) nových World Map

Když odhlédneme od číselníku, hlavní hvězdy recenze, kterou si necháme jako zákusek na později, první, co vás uhodí do očí, je vysoký lesk, který při otáčení hodinkami skoro až hází prasátka. Ne, to samozřejmě přeháním, ale s leštěním celého povrchu pouzdra a detailů na náramku se tu opravdu nedrželi zpátky. A zvláště pak dýnko vám může s nadsázkou posloužit jako malé kapesní zrcátko.

To hodinkám jistě přidává na elegantním, luxusnějším dojmu a nutno podotknout, že jim to vážně sluší. Nicméně díky tomu vám hodinky neodpustí žádný ťapanec a otisk a každá vlásečnice bude prominentnější, než by to bylo u matnějšího povrchu. Je to zkrátka něco za něco.

Další věc, na kterou bych se u Orientu zaměřila, je náramek. Ten u těchto World Map docela překvapil. Řekněmě si upřímně, u Orientu nejsme zvyklí na bůhvíjak dobré zpracování náramků a mám pocit, že to je vždy ta jedna věc, která je u Orientů obětována, aby mohly vznikat jinak dobře zpracované a designově zajímavé hodinky za tak dostupnou cenovku.

U World Map však jednotlivé články vypadají solidně a každý z nich působí, jako by byl dokončován individuálně. V úpravě tu Orient zvolil střídavou kartáčovanou a leštěnou povrchovou úpravu, kdy kartáčováná část alespoň trošku vizuálně rozbíjí lesk hodinek. Spona je překlápěcí a signovaná (ostatně steně jako obě korunky).

Otočme si ale hodinky zpátky čelem k sobě. Ten číselník. Ta modrá! Vím, že existuje spousta konzervativněji zaměřených jedinců, kteří to už brali jako kýč. Ale já jsem v tomhle občas asi jednodušší a tyhle efekty mě prostě umí zaujmout a potěšit.

Když se podíváte na číselník na slunci, dostane se vám velmi příjemného pohledu na to, jak se zářivý modrý odlesk honí po číselníku v zajímavých přechodech. A vy se přistihnete, jak na tuhle podívanou hypnotizovaně koukáte i několik minut.

Číselník má evokovat "mystickou zemi, která vzdává hold hloubce a kráse přírody a moře". Kromě stejného zobrazení mapy jako měl původní model z roku 1969, na číselníku vidíme také funkci data a dne v týdnu. Ale pozor, nastavování data u mechanických hodinek má svá pravidla:

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum
20.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum

A nakonec vidíme také vnitřní otočnou lunetu s 24hodinovou stupnicí, kterou lze otáčet pomocí korunky na čtvrté hodině. Díky této stupnici a mapě pak můžeme sledovat čas v jiném časovém pásmu.

Jak to celé funguje?

Zobrazení mapy a 24hodinová stupnice vzbuzují dojem, že zde musí jít o nějaký chytrý způsob, jak zjistit čas na různých místech světa. V praxi je však nalezení vaší aktuální polohy nebo jiného místa na světě přinejmenším výzva.

Při pohledu na mapu si musíte představit, že ručky vycházejí z jižního pólu (s tím, že Japonsko, odkud Orient pochází, je příznačně hned nahoře u 12. hodiny).

Nyní musíte najít na mapě místo, kde žijete a přetočit stupnici tak, ať to odpovídá vašemu současnému času. Jakmile tak učiníte, budou hodiny na stupnici odpovídat časům všech ostatních míst na mapě. Příklad by fungoval asi takto: v Česku je právě 22:00 – přetočíte stupnici tak, aby bylo číslo 22 na místě, kde se nachází Česko. Když se pak podíváte na ostatní čísla přiřazené k místům na mapě, zjistíte, že např. v Japonsku je právě 6:00 ráno.

Je zřejmé, proč u většiny worldtimerů máte namísto mapy vypsané názvy světových měst. Tohle neobvyklé "kartografické" zobrazení světových časů totiž sice působí vážně efektně, ale moc užitečné a přesné to zrovna není. Což ale nejspíš ani nemělo být záměrem této retro reedice, která láká více na ten zajímavý design než na název implikující ukazatel světových časů.

Fyzická zdatnost aneb základní parametry

Orient v rámci modernizace původního modelu lehce zvětšil průměr pouzdra, tak jak už to u moderních reedic obecně bývá. Nyní mají hodinky 43,5 mm (lug to lug 46 mm), takže to sice nejsou žádné drobečky, ale stále si zachovávají určitou decentnost.

Zvýšil se také stupeň voděodolnosti na celých 200 M hloubky, což je hodnota vskutku vysoká. Orient chtěl asi inspiraci cestováním do zámoří demonstrovat i parametrově. V této souvislosti pak překvapí skutečnost, že korunky jsou pouze zacvakávací (dýnko je šroubovací). I tak nemám důvod nevřit, že by deklarovanou voděodolnost nedržely. Šroubovací korunky ostatně neměly ani potápěčské Weekly Auto King Diver.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Uvnitř běží in-house kalibr F6922, který Orient používá docela často. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem s hackingem, jehož přesnost činí nějakých -15 až +25 sekund za den. Při plném nátahu vydrží běžet nějakých 40 hodin, běží na frekvenci 3 Hz (21 600 bph) a má 22 kamenných uložení.

Dvě výtky

První výhradu mám k minerálnímu sklíčku... Různým sportovním modelům jej často odpouštím kvůli větší odolnosti vůči rozbití oproti safíru a nebo kvůli nižší odrážlivosti světla (a tím pádem lepší čitelnosti). World Map Orienty, ač mají 200 M voděodolnost a snaží se tvářit sportovně, však za mě zas tak sportovní nejsou (i díky vysokému lesku a výraznému zaměření na styl a design).

A druhá věc, která mě trošku dráždí, je luminiscence. Její svítivost je moc dobrá, to všechna čest, ale tím, že jsou luminiscenčním nátěrem opatřeny indexy na otočné lunetě, to může dělat při čtení času ve tmě docela neplechu. Řídit se pak můžete třeba tím, že index na 12. hodině je dvojitý a tím pádem poznáte, kde je nahoře a kde dole, ale jakmile lunetou otočíte... Korunka není šroubovací a otočit lunetou omylem se vám může stát docela snadno.

To jsou ale detaily, které pro vás můžou a nemusí být "deal breaker" v rozhodování, zda si tyto Orienty pořídit. Ostatně jak už jste z recenze možná pochopili, tyhle hodinky nejsou pro někoho, kdo hledá čistě praktický a funkční nástroj, ale zajímavé hodinky s krásným, hodně neobvyklým a hravým designem, které jej budou těšit pokaždé, když pohlédne na zápěstí.

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás
2.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté
7.6.2023 - Igor Kratochvíl
Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 734 dny, reagovat
Také zľahka kolotočárske :)
Pavel Fialapřed 727 dny, reagovat
Pocházím z města, kde sídlilo středisko jazykové přípravy zahraničních studentu UK. Zápěstí velké části těchto studentů zdobily hodinky této značky. Takže pro mě jsou hodinky ORIENT hodinky Arabů a Afričanů. Nemyslím to opravdu vůbec negativně, ale takto to mám spojené. :)

Hodinky zmíněné v článku