» Blog » Garmin

SOUBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah

Tagy: Souboj | Amazfit | Coros | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 16.1.2024 | 7 MIN | 4x komentář

Tento souboj bude zaměřený na čistokrevné sporttestery střední třídy, které jsou podle mě vítězové poměr cena / výkon. A který je nejlepší – Garmin Forerunner 255, Amazfit Cheetah, anebo Coros Pace 3?

Rovnou se přiznám, že ze začátku byl souboj plánován jen mezi Corosem a Garminem, ale čím dál tím více čínských značek začíná fušovat do sportovního řemesla, a tak bude zajímavé přidat trošku "Orientu" mezi Amíky.

Nejdříve pojďme mrknout na společné prvky hodinek:

  • Plastové a lehké pouzdro hodinek
  • Slušná výdrž baterie
  • Kvalitní senzorová výbava
  • Mnoho sportovních funkcí

A od teď už budeme řešit jen jejich rozdíly...

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Amazfit Cheetah recenze – Profesionální sporttester?
1.9.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah recenze – Profesionální sporttester?

Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný
1.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný

Lehkost, to je oč tu běží

Všechny hodinky z výběru mají plastové pouzdro a váhu pod 50 gramů. Dává to taky smysl, když se bavíme o sportovních hodinkách. Ty nemusí být krásné, ale funkční, aerodynamické a lehké. Vzhledově je to upřímně na vás.

U Garminu si navíc můžete vybrat velikost hodinek (255 nebo 255s) a u Amazfitu si můžete vybrat tvar. Dělají se kulaté a hranaté. Coros vsází na univerzální velikost 42 mm a je mu jedno, jestli to je pro chlapskou pracku anebo dámskou ručičku.

Parametry jsou následující:

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 255
Amazfit Cheetah Square
Průměr pouzdra 42 mm 45,6 mm 47 mm
Výška pouzdra 12 mm
12,9 mm
12 mm
Šířka řemínku 22 mm 22 mm 22 mm
Velikost displeje 1,2" 1,3" 1,75"
Rozlišení displeje 240 x 240 px 260 x 260 px 390 x 450 px
Hmotnost
30 g
49 g
37 g

Se všemi hodinkami jsem strávil x hodin tréninku a upřímně, ty rozdíly ve váze nejdou cítit. Řekl bych, že všechny hodinky pod 50 g už na ruce téměř necítíte.

Kdybych měl ale vybrat mého favorita, tak vyberu Coros Pace 3, který mi tak nějak přirostl k srdci nejvíce. Forerunner je Forerunner a Amazfit Cheetah se mi líbí jen v hranaté verzi.

7 990 Kč (doručíme do 9.5.)

Vyhraje AMOLED nad transflektivním displejem?

Souboj ohledně technologie displejů už tady máme nějakou dobu. AMOLED vs. transflektivní, zářivé barvičky vs. vybledlé barvičky a styl vs. účelnost. A u každého vyhraje něco jiného. U sportovních hodinek ale stále preferuji transflektivní displej, který je stále vidět. Časté zhasínání displeje a natáčení ruky při běhu není ideální. A například u Amazfitu se nedá nastavit trvale rozsvícený displej při sportovní aktivitě, což je velká škoda.

Coros Pace 3 Garmin Forerunner 255 Amazfit Cheetah Square
Typ displeje Transflektivní MIP
Transflektivní MIP AMOLED
Velikost displeje 1,2" 1,3" 1,75"
Rozlišení displeje 240 x 240 px 260 x 260 px 390 x 450 px

Všechny modely mají Gorilla Glass sklíčko, které by si nějakou tu ochrannou fólii zasloužilo. Na Corosech a Garminu je lehká plastová luneta, která displej relativně chrání, ale i tak bych to neriskoval. Na Amazfitu není luneta vůbec.

Krásou vyhrává určitě Amazfit a co se účelnosti týče – Garmin a Coros.

Senzory? Dáme si všechno!

Senzorová výbava je opravdu bohatá u všech modelů. U všech modelů najdeme barometr, akcelerometr, gyroskop, kompas, tepovku, SpO2 a Multi-GNSS. Coros a Garmin ještě přihazuje navíc teploměr a Amazfit senzor světla.

Už je takovým zvykem, že i střední třídy hodinek mívají ty nejlepší senzory a také multifrekvenční GPSku.

Troje hodinky se mezi sebou porovnávají dost blbě a kór, když chcete mít ještě čtvrté, kontrolní. Nohy s rukama by na to sice stačily, ale výsledky by asi nebyly kvalitní. Takže jsem vždy porovnával jen dva modely s kontrolním zařízením a v konečném vyjádření budete muset věřit mému rozhodnutí. Anebo taky ne.:-)

Nicméně, pojďme k výsledkům. Nejdříve se podíváme na Coros Pace 3, který překvapuje svou mega přesnou GPSkou, která v některých chvílích válcovala můj Garmin Fenix 7X.

Červená – Garmin Fenix 7X, černá – Coros Pace 3

Červená – Garmin Fenix 7X, černá – Coros Pace 3

Nutno podotknout, že Pace byl nastaven na "Vše + více pásem" a Fenix jen na "Všechny satelitní systémy". Tepovku jsem porovnával s hrudním pásem Polar H10+. Hodinky prostě v zimě nedokážou stíhat měřit přesně. Kór pokud ještě používáte hole.

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3

Fialová – Garmin Fenix 7X (Polar H10+), modrá – Coros Pace 3

Porovnání Fenixů a Cheetahů bude jednodušší. Výsledky z tepové frekvence se nedají úplně prezentovat, protože Cheetahy prostě vůbec nestíhaly. Co se týče GPSky, nebylo to tak zlé, ale hodinky trošku podměřovaly.

Černá – Garmin Fenix 7X, červená – Amazfit Cheetah

Červená – Garmin Fenix 7X, černá – Amazfit Cheetah

Celkově už to není tak zlé, ale co se tepovky týče, tak stále doporučuji pořídit hruďák, pokud ji chcete mít pod kontrolou.

Forerunner 255 má stejný čipset jako Fenix, a tak se není moc co divit, že hodinky nevykazují skoro žádné rozdíly.

Fialová – Garmin Forerunner 255, modrá – Garmin Fenix 7X

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Garmin Forerunner 255

Na velikosti přece jen záleží

Pokud si kupujeme sporttester, vždycky je jedním z nejdůležitějších parametrů výdrž baterie. Jak ta v režimu smartwatche, tak i na jedno nabití při GPS, kdybyste plánovali nějaký delší trek, ultramaraton či podobně dlouhou srandu.

Nejjednodušší je v tomto případě ukázat tabulku:

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 255
Amazfit Cheetah
V režimu smartwatche
24 dní
14 dní
8 dní
Úsporný režim
-
-
14 dní
Příjem signálu GPS
38 hod.
30 hod.
28 hod.
Příjem všech satelitů
25 hod.
25. hod.
-
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod.
16 hod.
13 hod.
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
6,5 hod.
-

Z tabulky jasně vyplývají dva favorité na vítězství, ale vítěz je jen jeden. Ačkoliv by se mohlo zdát, že to je Coros... není. Za mě je to Garmin, který má nepřetržité měření tepové frekvence, protože zbylí dva bohužel měří co minutu (Amazfit) a Coros dokonce co 10 minut!

Amazfit je ale jediný AMOLED model, kde se dá nižší baterie relativně omluvit.

Sporty pro hodinky nejsou žádný problém

Jelikož se jedná o sporttestery, všichni tři zúčastnění jsou ve sportech špička. Někdo více kvantitativně a někdo více kvalitativně. Co si budeme, u Amazfitu nalezneme 156 sportovních aktivit a v počtu tak vyhrává určitě. Ve specifických metrikách už pak ale vévodí Coros a Garmin.

Vezměme to ale od začátku a řekněme si, že základ v podobě VO2 Max, poměru aerobní / anaerobní tepovky, doby regenerace, výpočtu tréninkového zatížení atp. mají všechny hodinky. Líbí se mi, že všechny hodinky mohou připojit i externí snímače, kdy Coros a Amazfit může připojit BLE snímače a Garmin k tomu přidává své ANT+.

Coros a Garmin jde dále ve specializovaných metrikách určitých sportů a Garmin jde pak ještě dál ve formě animovaných cvičení atp.

Vyhodnocení tréninku pak probíhá v aplikacích výrobce hodinek – Amazfit (Zepp), Coros (Coros App), Garmin (Garmin Connect), kdy mi opět přijde, že Garmin a Coros jdou trošku více do hloubky.

Celkově vyhrává Garmin, ale kvalitně si zasportujete se všemi třemi, protože stejně nakonec jde o pohyb a ne hodinky.:-)

Mapové podklady a navigace

Ano, i mapové podklady ve střední třídě někdy potkáme. A to zrovna u modelu Amazfit Cheetah. A nově má dokonce i mapu SKI center, což je docela zajímavé. Samozřejmě  je možné nahrát do hodinek GPX soubor a nechat se navigovat.

A poslední možnost můžete použít u všech hodinek z tohoto souboje. Garminy mají výhodu v opravdové navigaci, která vám na displeji ukazujete, za jak dlouho máte odbočit atp. Coros pak dokáže ukázat trasu, stejně jako Amazfit, ale "zakřičí" jen tehdy, pokud z trasy uhnete. Což může být někdy pěkně otravné, protože musíte mít celou dobu puštěné mapové podklady anebo navigaci.

Fitness funkce – kvalita

Fitness funkce jsou opět na vysoké úrovni. Jediné, co mě mrzí, je absence vyhodnocení variability srdečního tepu na hodinkách Amazfit Cheetah. HRV představili v modelu Balance a tak nějak jsem čekal, že se dostane i do tohoto modelu přes aktualizaci, ale bohužel, prozatím nic. Nicméně, kromě tohoto mají hodinky vše stejné. Spánek, kroky, tepovku, aktivní minuty a zbytek velice podstatných funkcí.

Jak už jsem zmiňoval, tepovka je jen u Garminu každou sekundu a ostatní značky ji mají v základu co minutu (Amazfit) a co 10 minut (Coros). U Amazfitu si lze stáhnout aplikaci na monitoring každou sekundu, ale žere to celkem dost baterie, takže je to možná až kontraproduktivní a u Corosu to sníží baterii tak na půlku, což se celkem dá.

U Garminu a Amazfitu oceňuju funkci na podobné bázi, kdy vám hodinky za daný časový úsek změří průměrné hodnoty vaší tepovky, pulzního oxymetru, stresu a frekvence dýchání. Což je celkem super vychytávka, se kterou můžeme hlídat své zdraví, ať už ráno při vstávání anebo večer při usínání.

Chytráci to moc nejsou

Chytré funkce jdou většinu času u sportovních hodinek stranou. A tady tomu není jinak. Coros Pace 3 a Amazfit Cheetah mají základní chytré funkce v podobě notifikací, budíků, kompas a tak podobně. Cheetah má navíc v aplikaci obchůdek, kde můžete hodinky o něco málo rozšířit a Coros si nehraje na chytré hodinky, a proto má jen absolutní základ, který má rozšíření o hudební úložiště.

U Garminu najdeme kromě výše zmíněného platbu kartou a hudební úložiště s možností propojit hodinky se streamovacími službami. U Garminu můžete ještě na notifikace odpovídat, pokud jste majiteli Android telefonu.

Chytré funkce bych tedy přiřkl Garminu, protože je zvládá nejlépe a má jich stále nejvíce z těchto modelů.

Ve finiši jsou všichni tři na bedně

Kdybych měl říct své osobní pocity, jak bych bednu poskládal, tak třetí flek by bral Amazfit Cheetah, druhý pak Coros Pace 3 a první Garmin Forerunner 255. Coros poráží Garmin v některých hodnotách baterie a GPSka je u nich taky velice přesná, ale Garmin je uživatelsky přívětivější, má více funkcí a hlavně, je v češtině.

Amazfit Cheetah je taková vstupní sporttesterovská brána, která splní všem začátečníkům jejich požadavky, ale postupně možná přestane stačit. Mapové podklady a slušná výdrž baterie z nich ale dělá skvělého společníka pro delší výlety a běžecké začátky.

Které hodinky se líbí nejvíce vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 102 dny, reagovat
Na srovnání Garminu Forerunner 255 a Coros Pace 3 jsem se těšil, díky za článek. Mám pár poznámek: 1. V tabulce parametrů je nadpis "Coros Pace 2" 2. U grafu tepovky je napsáno Garmin Fenix 7X, ale v textu je, že to bylo srovnáváno s hrudním pásem Polar. Jak to tedy je? Polar připojený k Fenix 7X? 3. Chybí srovnání tepovky pro Garmin Forerunner 255. Právě kvalita senzoru měření tepové frekvence mě (spolu s přesností GNSS) zajímá nejvíc. Měl jsem za to, že tepák je na Corosech lepší (více barev?). V různých zahraničních recenzích vychází tepák na Corosech poměrně dobře. Bylo by možné trochu doplnit detaily právě k senzoru měření tepové frekvence a doplnit srovnání mezi Corosem a Garminy?
Matěj Urbaczkapřed 102 dny
Zdravím, Petře. Díky za komentář a za poukázání na nesrovnalosti. Do tabulky patří Pace 3 a hruďák od Polaru byl opravdu připojen k hodinkám.:-) Srovnání tepové frekvence u FR255 klidně můžu později přidat. Coros je obecně přesnější ale jelikož jsem hodinky testoval v počasí, které teď panuje, tak mohou být hodnoty ovlivněny mrazem a podchlazenou rukou. Zkusím tyto testy opakovat, až bude tepleji.:-)
Vykukpřed 97 dny, reagovat
Začal sem mít rád Pytláka! :-)
Pytlákpřed 81 dny
Ale ale :-)

Hodinky zmíněné v článku