» Blog » Citizen

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Tagy: Fotogalerie | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké | Potápěčské | Společenské | Tradiční

Eliška Měrková | 2.11.2023 | 9 MIN | 9x komentář

Pánské hodinky Citizen? Upřímně, jen těžko se hledají jim rovné. Jsou perfektní ve spolehlivosti, funkčnosti, vzhledu, ceně... Jó, tady prostě není o čem. Naše fotogalerie nabídne průřez celou kolekcí a věřím, že z těchto japonských dříčů by si vybral opravdu každý.

Citizen Sports

Řada Sports je zkrátka základ. Kamkoli, kdykoli... Říkat, že tohle jsou dokonalé hodinky na každodenní nošení, by možná ani nedostačovalo. Proč?

Tak schválně, která jiná značka nabídne takovou odolnost, kvalitní materiály, opravdu (opravdu!) podařené sportovní designy a navrch ještě různé technologické chuťovky a vychytávky? A za tuhle cenu? Dobře, ještě tu máme japonského souputníka Casio, ale jinak? Těžké, těžké...

Právě řada Sports nadchne snad každého, kdo hledá jak energický vzhled s kontrastními barvami a rušnými prvky moderních pilotních hodinek (které jsou pak vyloženě typické pro vyšší profi řadu Promaster) či sportovní eleganci nebo lehký retro styl.

Velikostí Sporty odpovídají typickým sportovním hodinkám a průměr pouzdra většinou nejde pod 43 mm. Hodinky pak samotnou velikost často vyvažují titanovým materiálem, který je oproti oceli opravdu lehoučký. Pohodlí při nošení zaručeno.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Charakteristické jsou závodní elementy, jako je chronograf (stopky) a tachymetrická stupnice. U Sportů pak Citizen s voděodolností zpravidla nejde pod 100 M a nebrání se ani praktickým funkcím (alarm, světové časy apod.) či řízením podle rádiového signálu. Solární napájení Eco-Drive je pak u této řady téměř samozřejmostí.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Dávky elegance pak některé modely dosahují pomocí kožených řemínků, usedlejších (přesto unikátních) barevných tónů a lehkého nádechu retra.

Citizen se totiž velmi rád zaměřuje jak na moderní sportovní (a často pilotní) hodinky, tak na styl inspirovaný pilotkami či polními hodinkami z minulosti.

O výborné čitelnosti tady ani nemusí být řeč, protože tyhle hodinky přečtete i z vesmíru. No, nebo alespoň ze dvou metrů bez brýlí.

Citizen Sport Chronograph AT248 recenze – Polní retra a moderní technologie
18.8.2021 - Eliška Měrková
Citizen Sport Chronograph AT248 recenze – Polní retra a moderní technologie

Japoncům se podařilo vytvořit hodinky kombinující moderní technologie a retro design, odkazující na hodinky z první poloviny 20. století. Naštěstí se vzhledově nejedná o naprostou napodobeninu historických hodinek, ale máme před sebou model s retro nádechem, který působí velmi svěže. V záplavě opakujících se stylů hodinek tyto vynikají a díky kompromisu mezi modernou a historií vznikly krásné a nadčasové hodinky. – Martin Balabán, redaktor magazínu Hodinky 365

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty
5.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc
18.12.2023 - Patrik Zdvíhal
Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc

Citizen Elegant a Basic

A když hledáte hodinkového parťáka do společnosti? Sáhněte po řadě Elegant. Nečekejte tady však (pro někoho) fádní, stokrát omílanou tříručkovou klasiku. I tady si Citizen se svou drobotinou umí pěkně pohrát. A zářným příkladem jsou Citizen Tsuyosa, hodinky, kterými Citizen vyrazil dech všem hodinkovým fandům.

Kouzlo hodinek Tsuyosa tkví v tom, že působí dražším dojmem, než ve skutečnosti jsou. Kvalitní, krásně zpracované mechaniky s integrovaným náramkem, vymakaným designem a safírovým sklíčkem, které nestojí ani osmičku? Tady musí spadnout nejedna brada.

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?
5.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Ani ostatní hodinky z této řady se nenechají v zajímavosti zahanbit. Na číselníky s vroubkováním či jinou strukturou je radost pohledět, pouzdro i náramky jsou zhotoveny z pěkně upravené oceli či titanu a nezřídka nás potěší i safírové sklíčko.

Na praktičnost totiž Citizen nedá dopustit ani u elegantních hodinek. Součástí této filozofie je tak i zvýšená voděodolnost a decentní luminiscence.

Ještě nutno podotknout, že ač není titan jako titan a jeho odolnost závisí na spoustě faktorů, u Citizenu se můžete spolehnout, že něco vydrží. Titanové hodinky od Citizenu nesou jméno Super Titanium a s ním i speciální povrchovou úpravu Duratect, díky níž jsou odolnější vůči poškrábání a mechanickým vlivům.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Možná byste v řadě Elegant nečekali nic víc než tři ručky a datumovku. To by ale nebyl Citizen, jehož druhé jméno by mohlo znít pan Praktický. Hodinky se snaží udělat bezúdržbové za každou cenu: solární napájení řeší (mnohdy otravnou) pravidelnou výměnu baterie a díky příjmu rádiového signálu se také samy nastaví na vteřinu přesně.

Hodinky přijmou signál automaticky v noci, ale můžete jej vyvolat i kdykoli ručně. Odpadá tak nastavování správného data a navíc budete mít vždy na vteřinu přesný čas.

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

O Eco-Drive od Citizenu už byly všude možně popsány snad stovky elektronických normostran. Tak zde už jen připomenu, že toto solární napájení najdeme u 90 % kolekce a že jej Citizen vynalezl sám. A byl v tom první na světě.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Výjimku tvoří řada Basic, kde najdeme i tu opravdu nejjednodušší klasiku, kterou pohání standardní baterie (ale jsou i solární výjimky).

Proto je ocení zvláště ti, kteří hledají naprosto základní, dostupné společenské hodinky. Stále však se zvýšenou voděodolností, která vystačí i na sprchování.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Promaster Sky

Naprostý protipól řady Basic tvoří řada pro profesionály – Citizen Promaster, v níž najdeme největší Citizenovské bouráky. Má za úkol pokrýt tři základní elementy: vzduch, vodu a zemi, proto se setkáme se jmény Promaster Sky, Marine a Land.

Promaster Sky se soustředí na moderní pilotní hodinky. Tedy něco, co běžný smrtelník bude pokládat buď za absolutní chaos (v dobrém, přitažlivém slova smyslu) nebo absolutní chaos (ve špatném slova smyslu).

Promaster Sky jsou totiž opatřeny logaritmickou stupnicí, kterou si piloti mohou vypočítat například spotřebu paliva, letovou rychlost a jiné náležitosti (u nichž nebudu předstírat, že jim rozumím), seřizují se samy pomocí rádiového signálu, a tak najdeme po obvodu číselníku související značení, a disponují také hrstkou praktických funkcí.

Orientace v těchto hodinkách je proto přinejmenším náročnější. Přiznávám ale, že čím déle na ně koukám, tím přitažlivější mi výzva ovládnout je připadá.

Logaritmická stupnice je bez debat jedna z nejzajímavějších a zároveň nejkomplikovanějších, se kterou se na hodinkách lze setkat. Jak již název trochu napovídá, vychází z principu logaritmického pravítka, které je v dnešní době tak trochu relikvií. Před vpádem doby digitální sloužila jako mechanická pomůcka pro násobení a dělení čísel. No a jelikož je člověk od přírody vynalézavý, tak časem vznikl nápad zabudovat tuto funkci do hodinek.– Milan Letošník, redaktor magazínu Hodinky 365

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Promaster Marine

Pravou potápěčskou klasikou jsou hodinky z řady Promaster Marine. A když říkám pravou, myslím tím potápky s oficiální potápěčskou certifikací ISO 6425, kvůli které musí projít náročnými testy každý jednotlivý kus.

Člověk by si řekl, že designově u potápěčských hodinek už od 50 let není pomalu co vymýšlet, klasika všech klasik, že? Ale právě ty drobné detaily odstíňující určitou specifičnost, kterou si u potápek jednotlivé značky za léta a léta produkce vytvořily, udávají každým potápkám vlastní, osobitý charakter.

Neřeknu vám proč, ale potápky od Citizenu poznáte na první pohled, i kdyby tam to logo nebylo.

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Je zajímavé, že na rozdíl od zbytku celé kolekce Citizenu je větší polovina Promaster Marine v mechanice. Strojky jsou samozřejmě od Citizenu, s automatickým nátahem a se standardní rezervou chodu okolo 40 hodin.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

7 200 Kč (doručíme do 29.4.)

Luminiscence až bere dech a každý, kdo potápky od Citizenu nosí, ví, že tyhle mořské příšerky po řádném nasvícení září o sto šest. Tak, jak se na potápěčské hodinky ostatně sluší a patří.

Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana
9.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana

A komu by nestačila potápěčská stupnice, nabízí Citizen pokročilejší fíčury, jako je hloubkoměr, upozornění na rychlost výstupu nad hladinu a jiné.

Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem
16.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem

Promaster Land

Promaster Land s hodinkami v závodním či outdoorovém stylu by byla nejspíš nejopomíjenější řadou Promasterů. Kdyby nebylo hodinek Citizen Bullhead, reedice legendy ze 70. let.

Na Bullheadech je cosi zvláštního, pro někoho až nehezkého, ale řekla bych, že prakticky vždy provokujícího. Svou přezdívku sice získaly podle tlačítkových „rohů", ale na některé jedince bude jejich design působit jako toreádorský šátek na býka. A to je jejich největší přednost! Bylo tomu tak v 70. letech a je tomu tak i dnes. – Agáta Vřeská, redaktorka Magazínu Hodinky 365

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Citizen Bullhead Tsuno recenze – Tenkrát v Citizenu aneb zlatá sedmdesátá
29.4.2024 - Eliška Měrková
Citizen Bullhead Tsuno recenze – Tenkrát v Citizenu aneb zlatá sedmdesátá

Satellite Wave

Synchronizace pomocí GPS družic patří mezi prémiové funkce a zabývá se jí jen hrstka hodinářských značek. A technologický průkopník Citizen? Ten v tom byl první na světě. Jak taky jinak.

První hodinky se synchronizací času pomocí GPS představil v roce 2011 (tehdy ovšem ještě neuměly rozlišit časová pásma) a dal jim jméno Satellite Wave. Věnoval je především cestovatelům, jelikož na rozdíl od RC synchronizace poznají časové pásmo samy a příjem signálu trvá mnohem kratší dobu.

V roce 2020 se pak Citizen pochlubil další světovou prvotinou: prvními solárními GPS potápěčskými hodinkami na světě, Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500.

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Series 8

Když jsem před časem psala tento článek, ani jsem nedoufala, že se do něj tyhle prémiové lahůdky jednoho dne přece jen dostanou. A nebyla jsem jediná:

"Co víc si přát? No to je hádam provokácia. Čo tak napríklad Series 8 vo Vašej ponuke si přát? :)" – Marek (a první komentář, který se u článku objevil)

Přání se ale nejspíš neplní jen o Vánocích, protože konečně můžeme říct – chtěli jste Series 8? Tady jsou.

Vidíte ty ostré hrany, ten zrcadlový lesk a tu jistotu a pevnou ruku, se kterou hodináří v Citizenu pracovali?

Co je však nejdůležitější – tepe v nich nejnovější automatický strojek od Citizenu (0950 či 9051 u jednoduchých tříručkových modelů s datumovkou a 9054 u modelů s GMT, na které se podíváme níže). U značky, která se vždy zaměřovala spíše na nejnovější technologické vymoženůstky, jaké se jen do (quartzových) hodinek daly vměstnat, to byl zajímavý krok. Který však měl ještě zajímavější opodstatnění.

Citizen své Series 8 totiž popisuje jako "mechanické hodinky pro způsob, jakým nyní žijeme", a ona "8" má evokovat nekonečné (∞) možnosti řemeslného zpracování značky. A také nikdy nekončící pouto mezi hodinkami a jejich nositelem – což by se u quartzů nikdy říct nedalo.

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání
20.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

To "přizpůsobení" strojků moderním požadavkům vzali v Citizenu vážně. Všechny strojky jsou vybaveny mimořádnými antimagnetickými vlastnostmi (odolají 16000 A/m, přičemž odolnost běžných hodinek činí nějakých 4800 A/m) a vlastním (jak jinak) systémem Parashock, který strojek chrání proti otřesům a nárazům.

Modely s (pravou) GMT komplikací, která je dle mého názoru takovým symbolem moderního způsobu života, pak navíc dostaly až 50hodinovou rezervu chodu.

Strojek 9054 s GMT má 50 hodin rezervy chodu, moderní frekvenci 28800 polokmitů za hodinu (4Hz), 24 kamenných uložení, hacking a přesností -10/+20 s. Podobné hodnoty má taky tříručka s datumovkou 9051 s 42 hodinami rezervy. Strojek 0950 pak dostal krásných 48 hodin rezervy a přesnost -5/+10 s za den.

U všech Series 8 je pak samozřejmostí safírové sklo a 100m voděodolnost. Rozměrově se pak pohybují v těch nejpříjemnějších (a hlavně nejuniverzálnějších) hodnotách 40 až 41mm (u GMT).

A to je konec naší exkurze po orientálních krásách a technologických vymoženostech značky, která staví základní kameny hodinářského světa. Oslovila i vás?

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 584 dny, reagovat
Co víc si přát? No to je hádam provokácia. Čo tak napríklad Series8 vo Vašej ponuke si přát? :)
Eliška Měrkovápřed 582 dny
Marku, Series 8 zatím bohužel nejsou dostupné pro evropský trh, ale dostupnost průběžně hlídáme :)
Petrpřed 578 dny
No nevím Eliško, ale v Helveti jedny mají.
Tompřed 582 dny, reagovat
Jsou moc pěkný! Jedny mám vybraný, ale je problém, že jich potřebuju hodně???? Vybrat hodinky je horší jak vybrat ženskou!
Agáta Vřeskápřed 581 dny
Jak my ti rozumíme Tome :-D
Marekpřed 581 dny
Hodinkám nevadí na rozdiel od väčšiny žien, ak ich máš viac súbežne. Sú páni, ktorí napriek uvedenému majú aj tých niekoľko súbežne :)
Tompřed 581 dny, reagovat
No že jo! Fakt to nemám jednoduchý ;D
Krakenpřed 572 dny, reagovat
Citizen Sports Eco-Drive CA0690-88L jediná vada, nejsou řízené radiem.
Jiří Ludvikpřed 456 dny, reagovat
Tak jsem si tedy děvčata u Vás objednal, rádiovky elegant, nemají tam spoustu rušivých pipinek, a asi nejvíce se mi líbily,automaty mě už nebaví natahovat, je to otrava. Citizen i když není Švýcar, tak je to moje srdcovka, krásný hodinky, kvalitní, a cenově bezkonkurenční. Citizen taky proto, protože ve vývoji solárních článků je na špici technologie. S pozdravem J.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další
41 800 Kč (doručíme do 29.4.)
7 200 Kč (doručíme do 29.4.)