» Blog » Ball

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Tagy: Fotogalerie | Ball | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 20.8.2021 | 5 MIN

Hodinky s koulemi. Nebo taky hodinkový Rolls-Royce. I tak se někdy hodinkám Ball přezdívá. Značka známá spíše v hodinářských kruzích nabízí výjimečné kousky v mnoha ohledech. A rozhodně má co nabídnout i po designové stránce...

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Ball Engineer Hydrocarbon

Pád mechanických hodinek není nic, co byste chtěli. Stejně tak silný náraz. Ale někdy se tomu i přes veškeré snahy nevyhnete. Řada Engineer Hydrocarbon je navržena tak, aby hodinky zvládaly i skutečně nepříjemné situace.

Ball řeší všechny hlavní problémy, které mohou nastat. Nejrizikovějším místem pro vniknutí vody nebo poškození je korunka. Ball má patentovaný systém ochrany korunky, kdy západka zapadne jen v případě, že je korunka správně zašroubovaná. Současně kryt chrání korunku proti mechanickému poškození.

U hodinek najdeme několik patentovaných anti-shock systémů, které chrání strojek v případě pádu a rovněž poskytují ochranu setrvačky tak, aby nedošlo k vychýlení a tím k nepřesnosti hodinek.

Model Ball Engineer Hydrocarbon AeroGMT II zaujme potápěčským designem, GMT komplikací, kterou ocení především cestovatelé, a také speciální skládanou sponou. Hodinky mají antireflexní safírové sklíčko, safírovou vložku lunety a samozřejmě nechybí 44 tritiových trubic. Hodinky mají navíc COSC certifikaci na přesnost. V kombinaci s ochranou proti vodě, magnetismu a nárazu se jedná o skutečného společníka do nepohody.

První, co na hodinkách Ball zaujme, je spojení mechanického strojku a tritiového osvětlení. Kombinace, kterou najdeme u jiných značek výjimečně, je u Ballu standardem každých hodinek. Tritiové kapsle nepotřebují žádný externí zdroj pro „nabití" a svítí permanentně.

Ball Engineer II

Perfektní čitelnost. Pokud hledáte sportovní hodinky, kterým se podařilo dosáhnout vysoké dávky elegance a navíc perfektní čitelnosti, řada Engineer II byla navržena pro vás.

A platí to, ať už sáhnete po modelu Marvelight s širokými tritiem naplněnými indexy, nebo třeba po modelu Navigator GMT, který kombinuje tritiové kapsle se skutečně bohatou fotoluminiscencí Super-LumiNova na číslicích.

Odolnost vůči magnetismu, precizní zpracování, antireflexní safírové sklíčko, vysoká voděodolnost, to vše už je u Ball hodinek už zažitý standard, takže asi ani nemá cenu se k tomu znovu vracet.

Ball Engineer III

Pamatujete, jak jsem zmiňovala, že Engineer II kombinuje sportovně-elegantní styl s příkladnou čitelností? Pro řadu Engineer III to platí zrovna tak. Zaměřuje se na silnou odolnost vůči magnetismu (například u modelu Starlight až 80000 A/m) či použití unikátních materiálů.

Jako příklad za všechny uvedu limitovanou edici Legend. Hodinky jsou vyrobeny z oceli 904L, kterou máme spojenou spíše s Rolexem, ale jejích vlastností občas využijí i jiné značky.

Ocel 904L je odolnější vůči korozi, kyselinám a dosahuje viditelně vyššího lesku. Současně je těžší k opracování a její použití je důkazem technické zdatnosti značky.

A možná ještě jeden příklad, co říkáte? Zmínka o Rolexech mi totiž připomněla model Marvelight COSC s jednoduchým, ovšem nadčasovým designem.

Ball Engineer III Marvelight recenze – hodinky nejen pro průvodčí
31.8.2023 - Jakub Pitucha
Ball Engineer III Marvelight recenze – hodinky nejen pro průvodčí

Ball je původně americká značka, kterou v roce 1891 založil hodinář Webb C. Ball. Proslul především svými standardy "RailRoad Standard" pro železniční hodinky, které se později stály základem pro COSC, certifikaci přesnosti. A přesně podle těchto přísných kritérií vyráběl Ball i hodinky.

Ball Trainmaster

Kolekce hodinek Trainmaster patří k nejelegantnějším v celé nabídce Ball. Právě model s názvem Trainmaster byl první, který nesl za americké éry Ballu označení „Ball´s Standard“. Standardu, který se stal základem pro pozdější certifikaci přesnosti COSC.

Mezi nejzajímavější modely patří Trainmaster Moonphase s komplikací Fází měsíce. Unikátní je nejen pro samotné zobrazení měsíčních fází, ale také jejich zpracováním. Měsíc je plastický s rafinovanou luminiscencí, takže v noci září skoro jako samotný Měsíc.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Ball Engineer Master

Pilotní styl hodinek je podobně nesmrtelný jako ten potápěčský. Ball Engineer Master II Aviator
zaujme nejen čitelností a tritiovými kapslemi, ale také antimagnetickými vlastnostmi a detaily odkazujícími na historii letectví.

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenze – Čas nelze přehlédnout
26.9.2023 - Igor Kratochvíl
Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenze – Čas nelze přehlédnout

Model vznikl jako připomínka prvního letu bratrů Wrightů v roce 1903. Rytinu letadla najdeme na dýnku, nechybí poctivě vyrobený kožený řemínek s typickými designovými nýty a stylová přezka.

Skutečně fajnšmekrovský model je ovšem Engineer Master II Diver TMT s teploměrem. Jde o první náramkové mechanické hodinky, které měří teplotu od -35 do +45 stupňů Celsia.

Samotná funkce teploměru je poměrně nevídaná, u mechanických hodinek vyloženě unikátní. Ball teploměr navíc zkombinoval s potápěčským modelem par excelence. 300 metrů voděodolnost, vnitřní otočná luneta, titanové pouzdro a v tomto případě přes 50 tritiových kapslí.

Ball Engineer Master II Diver TMT recenze – Světově unikátní mechaniky s teploměrem
22.6.2021 - Agáta Vřeská
Ball Engineer Master II Diver TMT recenze – Světově unikátní mechaniky s teploměrem

Od 90. let je Ball Watch Company švýcarskou značkou s hrdým označením Swiss Made. Ale svým kořenům zůstává věrná. Stále cílí na spolehlivé, odolné hodinky. Odkaz na železniční americkou éru dodnes najdeme u názvů řad i v designových detailech.

Ball Roadmaster

Klasické potápěčské hodinky se vším, co od nich očekáváte. Ball Roadmaster Challenger 18 nabízí 80 hodin rezervy chodu a certifikaci přesnosti COSC. Nechybí precizní zpracování pouzdra i H-článků z oceli a rovněž šroubovací korunka a dýnko.

Mimořádné je samozřejmě už zmíněné spojení tritia u mechanických hodinek. Pro potápěčské hodinky to znamená v noci neomezený čas, po který bude luminiscence svítit. Nehledě na to, že tritium nepotřebuje žádný externí zdroj napájení.

Podobné vlastnosti nabízí všechny modely v řadě Roadmaster. Zajímavý industriální styl dostala například limitovaná edice Skipper Chronometer. Nepodlézavý odstín kovu je velmi univerzální a v kombinaci s robustním pouzdrem, 200metrovou voděodolností a COSC certifikací dostojí Ball své pověsti výrobce spolehlivých a odolných hodinek.

Ball má na svém kontě řadu patentů a prvenství. Mezi nejpraktičtější patří především systém anti-shockových opatření chránící strojek proti poškození v případě nárazu či pádu hodinek. Patří mezi ně Amortiser®, který absorbuje nárazy, či SpringSEAL a SpringLOCK zabraňující vychýlení setrvačky, která má na starost přesnost hodinek.

Ball for BMW

Pokud máte v garáži zaparkované BMW, rozhodně musíte ocenit vynalézavost, s jakou Ball vytvořil speciální modely. Údajně si německá automobilka řekla přesné požadavky a realizace pak trvala celé dva roky. Výsledek ale stojí za to.

Neotřelá kombinace černé a oranžové je pro BMW typická, pro hodinářský svět už méně. O to zajímavěji pak hodinky působí. Uvnitř je samozřejmě švýcarský mechanický strojek a vybírat můžete z modelů s užitečnými komplikacemi, ať už GMT nebo třeba ukazatel rezervy chodu.

Takže pokud si užíváte radost z jízdy, dost pravděpodobně si užijete i tuto jedinečnou radost z hodinek.

U hodinek Ball najdeme vždy safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. U pouzder nejčastěji spoléhá na chirurgickou ocel 316L, ale zajímavé jsou i modely z oceli 904L, se kterou se setkáváme v hodinařině výjimečně. Na Ballu si zamilujete, že preciznost zpracování, přesnost chodu a odolnost tady nejsou jen marketingovou frází, ale skutečným závazkem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku