6 pánských společenských hodinek vhodných jako dárek k promoci nebo maturitě (do 20tis. Kč)

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Společenské

Martin Koňařík | 16.5.2018 | 7 MIN | 3x komentář

Ukončení studia, ať už maturitou, nebo promocí, je pro muže jeden z největších životních milníků. Hodinky (nejlépe s vyrytím věnování) mohou být pro tuto příležitost ideálním dárkem. Dárkem, který vydrží dlouhá léta a stále bude dosažení tohoto úspěchu připomínat.

společenské hodinky

"První lepší" pánské hodinky by měly být společenské

Společenské hodinky jsou velice univerzální. Můžeme je nosit ve svém volném čase, při setkání s rodinou nebo přáteli, ale největší službu nám budou prokazovat při společenských událostech, jako jsou plesy, návštěva divadla, pracovní pohovory, osobní schůzky, atd. Při těchto příležitostech totiž chceme vypadat elegantně. Připravil jsem pro vás několik společenských hodinek, které by mohly být ideálním dárkem pro muže začínajícího svou kariéru.

(1) Tissot Tradition Quartz - skvělá volba jako první "lepší" pánské hodinky do 10tis. korun

Tissot Tradition Quartz T063.610.11.067.00 | průměr 42mm | safírové sklo

Tissot Tradition Quartz

V nějaké zahraniční recenzi jsem četl, že nevýhodou těchto hodinek je absence luminiscence a voděodolnost pouhých 30M. To dává stejný smysl jako fakt, že nevýhodou smokingu je absence kapuce a nízká nepromokavost. Tissot nám dává rovnou dvěma slovy z názvy (Classic a Tradition) jasně najevo, jaký je smysl této časomíry. Jde o elegantní společenské oblekovky, které si na noční čundr ani na dovolenou k moři nevezmete.

Hodinky jsou minimalistické, bez zbytečných funkcí a skvěle tak zvládají svou roli, být na ruce nenápadné a pouze dokreslovat váš elegantní styl. Pouze kovový tah a arabské číslice (6, 12) je dělí od nejvyšší míry formálnosti. Kožený řemínek a římské číslice (VI, XII) jsou totiž považované za více tradiční. Tissot dělá i kombinaci s černou kůží a římskými číslicemi, pro ty z vás, kteří z vysoké elegance nehodlají ustoupit ani o píď.

Hodinky s ocelovým tahem jsem se rozhodl do seznamu zařadit záměrně. Je sice méně společenský, na druhou stranu, pokud má jít o vaše první (a zatím jediné) lepší hodinky, pak dává ocel větší smysl. Hodinky budete nejspíše nosit denně, nejen ke košili, ale i k džínům a tričku. A ocelový tah zvyšuje univerzálnost a hlavně odolnost hodinek. Kožený řemínek nošený denně a při různých aktivitách, může dost trpět a určitě nevydrží tak dlouho jako jeho ocelový bratr.

Záměrně jsem vybral quartzový strojek (v automatu stojí cca 2x více). Cílem bylo zahrnout hodinky, které budou cenově velice dostupné a současně univerzální. Švýcarské hodinky, švýcarský strojek, vysoká odolnost oceli i safírového skla, velká dávka elegance a 160 let tradice značky Tissot za cenu pod 10.000 korun. Z hlediska poměru cena/výkon je tento model favoritem seznamu.

(2) Seiko Presage Automatic - limitovaná edice s nádherným číselníkem inspirovaným květy sakury

Seiko Presage SRPC03J1 | průměr 40mm | sklíčko Seiko Hardlex

Hodinky Seiko Presage SRPC03J1 Limited Edition 3500ks

Seiko rozšířilo řadu Presage o další populární modely z kolekce "Cocktail Time". Tyto limitky, kterých je pro celý svět pouze 3500ks, mají velice atraktivní číselník inspirovaný japonským kokteilem Sakura Hubuki. Původní kolekce "Cocktail Time" byla určena pouze pro japonský trh, ale nyní si ji můžeme užít i my.

Seiko Presage označené jako SRPC03J1 mají ocelové pouzdro o průměru 40,5mm a tloušťce 11,8mm. Právě tloušťka je jediný parametr, který je na hraně pro společenské hodinky (aby pohodlně sklouzly pod rukáv). Vše ostatní je dokonalá elegance a jednoduchost. 3Hz automatický strojek 4R35 (který můžete vidět přes průhledné dýnko) má rezervu chodu 41 hodin a je možné ho dotahovat i ručně. Sklíčko je Hardlex (minerální se zvýšenou odolností proti poškrábání) a voděodolnost 50M, což bohatě stačí, když je nechtěně polijete svým oblíbeným drinkem.

(3) Tissot Le Locle Automatic - vrcholná elegance navíc s rezervou chodu 80 hodin

Tissot Le Locle Automatic | průměr 39mm | safírové sklíčko

Hodinky Tissot Le Locle Automatic
17 710 Kč (doručíme do 3.5.)

Tissot vyrábí hodinky více než 165 let a za tu dobu se stal světově nejznámějším producentem cenově dostupných a přitom vysoce kvalitní švýcarské hodinek. Hodinky se jmenují po švýcarském městě "Le Locle", ve kterém značka sídlí a se kterým je spojena její historie.

Jak už jsme u hodinek Tissot zvyklí (kromě kapesních a některých Heritage modelů), sklíčko je safírové a je tedy velice odolné proti poškrábání. Z elegantního číselníku se soustředně uloženými římskými indexy a gilošováním (vzorem Clous de Paris) nebudete schopni odtrhnout pohled. Tissot je nabízí také ve verzi s koženým řemínkem, který jim ještě přidává na formálnosti.

Se stejně velkým smyslem pro detail a precizní zpracování bylo navrženo průhledné dýnko, přes které můžete sledovat populární strojek Powermatic 80. Název napovídá 80-ti hodinovou rezervu chodu, takže hodinky můžete v pátek po práci odložit a v pondělí ráno ještě stále půjdou.

Tissot Le Locle jsou už nějaký ten pátek světovým bestsellerem. Při skloubení vysoké kvality, nadčasovosti, 80-ti hodinové rezervy chodu a atraktivní ceny se není čemu divit.

(4) Hodinky Certina DS-2 Limited Edition - sportovně elegantní kompromis s "králem biatlonu"

Certina DS-2 | průměr 40mm | safírové sklíčko

Hodinky Certina DS-2 C024.410.16.081.10 Limited Edition 2016ks

Na rovinu: i když hodinky vypadají elegantně, jsou mírně za hranicí toho, co můžeme objektivně považovat za společenské. Hned několik indícií nám napovídá, že jde o hodinky se sportovním duchem. Luminiscence, červená vteřinová ručka, bílé prošití hnědého řemínku a zařazení do modelové řady Certina Sport.

Pánské hodinky, pokud jsou zajímavé, ve společnosti často plní roli konverzačního otvíráku. A tyto rozhodně zajímavé jsou. Jde o číslovanou limitovanou edici v celkovém počtu 2016 kusů vyrobenou při příležitosti neuvěřitelné 20. sezóny norského "krále biatlonu" Ole Einar Bjorndalen. Proč krále? Posuďte sami: osminásobný olympijský vítěz, dvacetinásobný mistr světa a šestinásobný vítěz světového poháru. Jeho podpis najdete na dýnku hodinek.

Pod antireflexním safírovým (téměř nepoškrábatelným) sklíčkem můžeme vidět detailně propracovaný číselník. Kromě iniciál slavného biatlonisty O.E.B. a názvu podřady DS-2 na něm také najdeme slovíčko "PRECIDRIVE". Jde o název inovativní technologie Certiny, kterým označují své extrémně přesné quartzové hodinky. Certina uvádí přesnost ±10s za rok, což je asi 10x vyšší přesnost než u běžných quartzových hodinek. Pro porovnání, nejvyšší dosažená přesnost (Citizen Chronomaster, strojek A660) u běžných quartzových hodinek (myšleno neseřizovaných pomocí GPS nebo rádiového vysílání) je ±5s / rok.

Pro vysoce formální události ne příliš šťastná volba, na druhou stranu pro sportovního fandu (nejlépe biatlonu), pracujícího v méně formálním prostředí (džíny, košile) mohou být tím pravým.

(5) Tissot Heritage Visodate Automatic - s těmi nemůžete šlápnout vedle

Tissot Visodate | průměr 40mm | safírové sférické sklíčko

Hodinky Tissot Heritage Visodate Automatic T0194301603101

Ve své cenové kategorii jsou Tissot Visodate jedny z nejlepších pánských společenských hodinek. To není pouze můj skromný názor, ale názor mnoha odborníků po celém světě.

Jde o ukázkový příklad tradičních hodinek, zmodernizovaných k uspokojení dnešních potřeb: safírové sklíčko, spolehlivý strojek, motýlková spona a průhledné dýnko, kterým můžete obdivovat jemnou mechaniku. Již zmíněným spolehlivým strojkem je ETA 2836-2, což je desitiletími prověřená ETA 2824-2 rozšířená o komplikaci zobrazující den v týdnu. Krásnou vychytávkou tohoto strojku je, že se datum i den o půlnoci "překlopí" okamžitě. U jiných strojků tento proces trvá obvykle několik hodin (např. začne ve 22h a končí v 1h).

Pouzdro hodinek je leštěné po celé své ploše a způsob provedení této povrchové úpravy je opravdu mistrovský. Hodinky působí mnohem dražším dojmem, než ve skutečnosti stojí. Vysoké eleganci ještě přispívá dobové logo a krokodýla imitující kožený řemínek. Vysoká dávka elegance a dokonalé řemeslné práce s příchutí vintage stylu - s těmito hodinkami nemůžete šlápnout vedle.

(6) Hamilton Intra-Matic Auto - Švýcarské hodinky s americkou tradicí

Hamilton Intra-Matic | průměr 42mm | safírové antireflexní sklo | 19.700 Kč

Hamilton Intra-Matic Auto H38755731

Hamilton Intra-Matic byl poprvé představen na výstavě Basel World v roce 2012 jako velice věrohodná re-edice původního modelu ze 60-tých let. Minimalistický a jednoduchý číselník se sunburst úpravou, který vytváří krásné světelné efekty, je velice elegantní. Z designu číselníku a tvaru ocelového pouzdra je vintage styl na první pohled patrný. Hodinky si od svého předchůdce zachovaly to nejlepší, ale materiály a strojek odpovídají dnešním standardům.

Průměr pouzdra je 42mm, což je pro společenské hodinky v pořádku, pokud nemáte příliš drobnou ruku. Safírové sklíčko, ošetřené antireflexní vrstvou, je mírně vypouklé. Na druhé straně pouzdra můžeme přes průhledné dýnko obdivovat automatický strojek ETA 2892-A2, který obvykle najdeme u hodinek podstatně dražších. Díky ultra tenkému strojku (3,6mm) mají hodinky tloušťku pouhých 10mm (ideální pro elegantní hodinky).

Hodinky svým vzhledem nemusí sednout každému. Ale pro ty, kteří dokážou ocenit jednoduchou a elegantní estetiku poloviny minulého století, můžou být tím pravým kouskem. Hamilton je vyrábí také na kovovém tahu.

Shrnutí parametrů

hodinky strojek řemínek číselník formálnost
Tissot Tradition Quartz quartz ocel černý **
Seiko Presage SRPC03J1 automat hnědá kůže bílý ***
Tissot Le Locle Automatic automat ocel bílý **
Certina DS-2 C024.410.16.081.10 quartz hnědá kůže šedý *
Tissot Heritage Visodate automat hnědá kůže bílý ***
Hamilton Intra-Matic Auto H38755731 automat černá kůže černý ***

Pokud jste si nevybrali, podívejte se na kompletní nabídku pánských společenských hodinek.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Libor Jedličkapřed 1588 dny, reagovat
Přidal bych tip na ještě levnější než zde nejlevnější a přitom splňující naprosto všechny podmínky společenských hodinek. Skagen SKW6220 edice Holst, stylově velmi podobné uvedeným Hamiltonkám za čtvrtinu i ještě méně... U Tissotu Le Locle bych prostě nesnesl římskou čtyřku v provedení IIII jako z tržnice. Nevím proč, ale mnoho značek jí takto má přitom vždy byla pouze IV jen Made in China má standardně IIII :D
Martin Koňaříkpřed 1588 dny
Římskou IIII (místo tradiční IV) už mnoho století používá naprostá většina výrobců hodin a hodinek. Nemá to žádnou souvislost s Čínou. Věřím, že značky jako Rolex, Patek Philippe, nebo Breguet za čínské nepovažujete :-) Čtyřka v podobě IV se u seriózních hodinek vyskytuje spíše výjimečné, ale najít se samozřejmě dá. Výjimku najdeme i u našeho Orloje, nebo třeba na Big Benu.
Alešpřed 745 dny, reagovat
Co se týče společenských hodinek - souhlas s minimalizmem, ale u Tissot Heritage Visodate mi minimalizmus narušuje třípísmenové jméno dne, mělo by tam být max. číslo data a i to by mělo být bez humpoláckého rámečku. A také mám i jiný názor, co se týče nadbytečného čísla dne v týdnu - navíc ještě červeného, tedy, když už vadí červená vteřinovka u Certina DS-2 Limited Edition … Pro mě z této šestice je jednoznačným vítězem Tissot Le Locle Automatic.

Hodinky zmíněné v článku