Párové hodinky – kýč nebo brilantní dárek?

Tagy: Průvodce výběrem | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 10.11.2020 | 4 MIN | 1x komentář

O takzvaných párových hodinkách se mezi milovníky hodinek šušká už dávno a ačkoli jsou v současnosti populární hlavně v zahraničí, začínají si pomalu klestit cestičku i do našich končin. Jaké vlastnosti zosobňují a proč jsou skvělými dárky, kterými překonáte veškerá očekávání?

Foto: Hodinky-365.cz

Novodobý trh je přehlcený různými předměty a doplňky pro páry, které jsou, mírně řečeno, kýčovíté. Párová trička s nápisy "King and Queen", hrnky s motivy rozpůlených srdcí, obludné společné tetování nebo dokonce párové spodní prádlo (s ani nechtějte vědět čím) a mohla bych jmenovat dál... Slovo "párové" díky tomu získalo poněkud negativní reputaci, a tak není divu, že se u nás, v serióznějším světě hodinek, o těch párových příliš nemluví. Což je škoda, protože jak si dnes ukážeme, párové hodinky do této nevkusné sorty až tak nezapadají. Proč?

Jakožto "párový předmět" se mnohým z nás jako kýč určitě jevit mohou. V čem se ale vymykají je to, že je nemá každý druhý – a tedy nebudu přehánět, když řeknu, že jsou rozhodně originální. Navíc na rozdíl od předchozích vyjmenovaných kýčů jsou také vkusné. Ale o tom si řekneme až dále v článku...

Hodinky Bering Charity 13338 Limited Edition (pro pány) a Bering Classic 14531-363 (pro dámy).

Dánské hodinky Bering Charity (pro pány) a Bering Classic (pro dámy).

Povrchní charakteristika hodinek pro páry zní, že se jedná o kousky od stejné značky ze stejné kolekce, jež byly vyrobeny v dámské i pánské verzi a liší se maximálně v průměrné velikosti, šířce náramku či řemínku, nebo v nejdrobnějších detailech zpracování. Co se vám dnes ale pokusím nabídnout, je druhý, nezjednodušený pohled. Čím vším mohou párové hodinky být?

V prvé řadě gesto

"Jsi dokonalý parťák, kterého jsem vždy hledal" – chtěli byste říct, ale ta pravá slova stále nepřichází. Ve filmu by na tuto němou promluvu o vzájemném souznění nejspíš vystačil jen hluboký pohled z očí do očí a romantický hudební podkres. Když však v reálném světě slova nestačí, chce to přijít s něčím hmatatelnějším a srozumitelnějším... Třeba s párovými hodinkami. ;)

Pánské hodinky Lotus Revival L18405/3 a dámské Lotus Revival L18408/3.

Pánské a dámské hodinky Lotus Revival s unikátním modrým číselníkem.

Párové hodinky byly přece jen samy o sobě stvořeny jedny pro druhé a to samé bude platit i pro dvojici, která se rozhodne je nosit. Proto jsou párové hodinky v prvé řadě gestem. Nakonec to, že k sobě patříte, neukážete hodinkami ze stejného hnízda pouze sobě navzájem, ale také celému světu.

Moderní dárek pro náročné

Darovat párové hodinky je výborný nápad z mnoha důvodů. Moderní lidé jsou na dárky stále náročnější a ačkoli klasika ve formě růží, čokolády a blýskavých náušnic rozhodně žádnou dámu neurazí, párovými hodinkami předáte spolu s krásným doplňkem i onu přidanou hodnotu láskyplného gesta.

Hodinky Casio Collection MTP-1264PG-7BEF (pánské) a Casio Collection LTP-1264PG-7BEF (dámské).

Hodinky Casio Collection MTP (pánské) a Casio Collection LTP (dámské).

Dárku ve formě párových hodinek v podstatě dáváte význam už jen tím, že jej pro sebe a někoho speciálního vyberete. Navíc pomocí něj projevíte i určitý smysl pro vkus, jelikož hodinky jsou obecně pokládány za velmi vkusný a klasický doplněk. Párové hodinky jsou zkrátka mimořádným dárkem, co myslíte?

Připomínka významného výročí

Párové hodinky budou skvělým dárkem, ať už je zamýšlíte k výročí svatby, k Valentýnu, pokud ho slavíte, nebo jen tak, z čisté lásky.

Bering Solar 14639-307 jsou unisex hodinky, které mohou být nošeny jako párové.

Bering Solar jsou unisex hodinky, které mohou být nošeny jako párové.

Jako dokonalý dárek se ale nabízí i pro jiný pár, zejména pokud si toho roku připomínají důležité výročí jejich vztahu. Slaví vaši rodiče zlatou svatbu? Nechte jim na párové hodinky vygravírovat krásné věnování a dostane se jim tak dárku, kterého si budou opravdu považovat a který jim vždy připomene, že i přes drobné rozmíšky a občasné handrkování za to jejich vztah stojí.

3 důvody, proč jsou hodinky s vyrytým věnováním skvělým dárkem
19.11.2019 - Martin Koňařík
3 důvody, proč jsou hodinky s vyrytým věnováním skvělým dárkem

Hodinky pro páry se přímo vybízí jako originální svatební dar, ale to nejspíš jen v připadě, že novomanželé nemají speciální požadavky na to, co by si sami přáli dostat (znáte to, vždy je lepší se zeptat). Ale pokud by neměli, hodinky pro páry třeba budou trefou do černého.

Dámské i pánské hodinky Calvin Klein Minimal jsou oblíbené pro svůj minimalistický design.

Dámské i pánské hodinky Calvin Klein Minimal jsou oblíbené pro svůj minimalistický design.

Stylový kompromis

A co když se váš vkus příliš liší? On je spíše sportovní typ a ona preferuje jemnou eleganci? Nebojte, nejde tu o kýčovité párové outfity, ale o hodinky, které jsou obecně nenápadnějším prvkem naší garderoby. Přesto na sjednocení vkusu výrobci mysleli a většinu párových hodinek opatřili jednoduchým, klasickým designem. Párové hodinky tak obvykle působí neutrálně a myslím, že když už ne na každý den, tak na společenské a formální příležitosti decentně vypadající hodinky vynosí úplně každý.

Automatické Seiko Presage Cocktail Time

Automatické Seiko Presage Cocktail Time "Stinger" s Open Heart vypadají stylově v pánské i dámské verzi.

Konzervativnější vzhled je lichotivý pro hodinky (a koneckonců i lidi) všech velikostí, což výběr značně usnadní a pak už si jen stačí promyslet určující podrobnosti. Preferujete oba spíše kůži nebo kov? Nosíte raději zlato nebo stříbro? Víte, do jaké cenové kategorie byste se chtěli vlézt, případně jakou značku máte rádi? Pokud na každou otázku znáte odpověď, máte vyhráno.

A kdyby vás jednoduché hodinky nudily a s partnerkou preferujete praktičnost a odolnost, vždy se najde nějaká výjimka, která v tomto případě dostala podobu masivních G-Shocků s přítelkyní Baby-G.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky pro páry najdete i u nás a porozhlédnout se můžete mezi různými značkami v rozličných cenových kategoriích – ať už preferujete levnější, ale stylová Casia Collection, zajímavé modré Lotusy Revival, jste milovníci módy a fandíte čistým doplňkům od Calvina Kleina, preferujete severský minimalismus značky Bering nebo vás srdce táhne k hodinářské tradici a prvotřídní kvalitě, jakou můžete nalézt u švýcarských Tissotů (Tissot Carson Quartz pro pány a dámy) nebo japonských Seiko.

Nemusí však být jen pro romantické duše a zamilované páry a po dvou si je samozřejmě také kupovat nemusíte. Třeba jedny z nich padnou do oka pouze vám. A protože dělat radost nejen ostatním, ale i sám sobě je důležité, malý dárek jen a jen pro sebe si určitě zasloužíte.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Apionpřed 426 dny, reagovat
S přítelkyní používáme Omega Planet Ocean, já ve velikosti 45.5 černé a přítelkyně 38 v bílé. Sice se nejedná o "párové" hodinky, ale jako plavci máme podobný vkus :-).