Pepsi hodinky – Fotogalerie ikonického modro-červeného designu

Tagy: Fotogalerie | Klasické

Eliška Měrková | 27.4.2023 | 3 MIN

Pepsi, cola, batman... Ne, dneska se nebudeme bavit o příjemném večeru v kině a nákupu občersvení. Řeč je samozřejmě o hodinkách. Tedy přesněji o lunetách hodinek a jejich designu – přičemž tím nejikoničtějším je barevné schéma "pepsi". Nechte se osvěžit barevnou fotogalerií hodinek v ikonickém modro-červeném stylu.

Která značka by je neměla. Opravdu – zkuste kouknout na takřka jakoukoli hodinářskou kolekci, od základních no name brandů, přes dostupnější módní značky, luxusní švýcary, legendární japonce, mikrobrandové individuality až po vysokou hodinařinu. Modro-červený kousek najdete nejspíš v každé cenové kategorii a v každé zemi.

Proč je pepsi kombinace tak populární? Odpověď nejspíš nebude žádné překvápko: "protože Rolex". Legendární značka zahájila mnoho, mnoho hodinářských trendů, a ani modro-červená luneta není výjimkou. V roce 1955 Rolex uvedl model GMT-Master, inovativní hodinky navržené pro piloty společnosti Pan Am, kteří potřebovali sledovat dvě časová pásma současně. Rolex tehdy vsadil na GMT lunetu, která barevně rozlišovala dopolední (červená) a odpolední (modrá) hodiny. A trend byl na světě.

Všechny hodinky mají krom barevné škály společné taky jednu důležitou věc: sportovní styl. Ona už samotná hravost vícebarevných hodinek napovídá, že k obleku je nejspíš nevezmete. Parádu však udělají na neformálních akcích, při posezení s přáteli a nebo třeba v létě u bazénu a u moře.

A podobně jako havajská košile, která ve skříni trpělivě čeká na ten jeden odpočinkový týden v roce, měly by i živé barvy na hodinkách svádět k dovolenkovému módu (s tím rozdílem, že na hodinky dostanete chuť častěji než týden v roce). Proto je většina pepsi hodinek s potápěčskou nebo GMT lunetou, která ukazuje čas v jiném časovém pásmu, a je tedy vhodná pro cestovatele a dobrodruhy.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Design Rolex GMT-Master byl revoluční. Číselník zobrazoval čas v jednom časovém pásmu a obousměrně otočná luneta s 24hodinovou stupnicí v druhém. Hodinky byly perfektně čitelné a barevné rozlišení lunety tomu jen napomáhalo – jednalo se tedy hlavně o praktické hledisko. Přesto jeho nezaměnitelná estetika vzala horologický svět útokem. Netrvalo dlouho a ostatní hodinářské společnosti začaly vydávat své vlastní verze.

U GMT i potápěčské stupnice má barevné rozlišení jiný účel. U GMT nám modrá barva indikuje noc a červená zase den:

Potápěčská stupnice v pepsi stylu je pak většinou navržena tak, aby červenou barvou upozornila potápěče na docházející čas a na to, že je pomalu třeba se vynořit. Většinou je tedy znázorněno 15 nebo 20 minut od nultého bodu.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Uhádnout, proč se designu začalo přezdívat pepsi, taky nebude zrovna oříšek. Historie modro-červeného loga slavného nápoje se datuje o nějakých 5 let dříve, než vznikly samotné hodinky od Rolexu (historie nápoje jako takového se dokonce píše od roku 1893). Pepsi bylo tehdy nejspíš tak dobře známé jako dnes, a tak po nástupu "trendu", který trvá téměř 70 let, na sebe hodinková přezdívka nenechala dlouho čekat.

Tento typ značení na lunetách však existuje hlavně z historického hlediska (a nalijme si čistého vína – hlavně proto, že to vypadá sakra dobře) a reálně dnes potápěči používají trošku vyspělejší přístroje než náramkové hodinky s otočnou lunetou.

A tak ne na všech pepsi potápkách vidíme červené vyznačení 15 minut...

... A ne všechny pepsi s červeným vyznačením 15 minut jsou potápky (tedy alespoň s 200M voděodolností):

Tehdy v roce 1893 začínalo Pepsi jako "Bradův Drink", odkazujíc tak na jeho tvůrce Caleba Bradhama, který sodovku prodával ve své drogerii v New Bernu v Severní Karolíně. V roce 1898 byl nápoj přejmenován na Pepsi-Colu, přičemž slovo "Pepsi" odkazovalo na dyspepsii – zažívací potíže (proti kterým měl nápoj účinkovat) a "Cola" poukazovalo na kolovou příchuť.

Pepsi je prostě styl. A dá se říci, že i jeden z nejikoničtějších, jaký kdy v historii hodinařiny vzniknul.

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

Styl více než jednoduchý, v základních barvách, ale o to účinější.

Invicta Pro Diver – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
25.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta Pro Diver – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem
16.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku