Plavecké metriky – Co dokážou měřit chytré hodinky?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 18.8.2023 | 2 MIN

Dnes už snad ani neexistují chytré hodinky, které by nebyly voděodolné, a tak se vybízí, že si je spousta uživatelů pořídí přímo na plavání. A co vlastně chytré hodinky dokážou měřit?

Měření vzdálenosti

Počítání délek je vlastně velice jednoduché. Zadáte délku bazénu a když akcelerometr zaznamená otočku, započítá jednu délku. Není to samozřejmě 100%, protože se může stát, že dojde k "odchylce". Ty vznikají, když se třeba zastavíte, nebo se někomu vyhýbáte, a započítá se bazén navíc. Naopak se ale může se stát, že hodinky bazén nezapočítají, protože nedošlo k "regulérní otočce".

S počítáním vzdálenosti při plavání v otevřené vodě je to ošemetnější. Signál GPS má totiž problém projít vodní hladinou, a tak v momentě, kdy máte ruku pod vodou, nepřijímají téměř žádný signál. Proto je důležité zvolit ideální plavecký styl, což je kraul, motýlek nebo znak, jelikož dochází k vynoření ruky (což to se třeba nestává, pokud plavete prsa).

Záběry

Hodinky jsou schopné spočítat počet záběrů. Jelikož hodinky nosíme pouze na jedné ruce, spíše jsou počítány cykly, jelikož je počítána pouze jedna ruka. Počet záběrů si často můžete zobrazit jak v celkovém součtu, tak také na jednu délku či interval.

Většina chytrých hodinek je na základě pohybových schémat schopna určit také plavecký styl. Poté v závěrečném vyhodnocení uvidíte, jakým plaveckým stylem jste v jaké fázi aktivity plavali a podle toho můžete vyhodnotit, jak rychlí či efektivní jste s různými styly.

SWOLF

Hodnocení SWOLF je svým způsobem posouzení efektivity vašeho plavání na různých délkách bazénu. Jedná se o součet času a záběrů. Pokud tedy plavete bazén 30 vteřin a potřebujete na to 17 záběrů, je hodnocení 47. Vašim cílem by mělo mít SWOLF co nejnižší.

Toto hodnocení se zobrazuje jak v reálném čase, kdy vidíte efektivitu posledního bazénu, tak i po vyhodnocení aktivity.

V otevřené vodě se většinu času tato metrika převádí na určitou délku bazénu (např. 25 m).

Kritická rychlost plavání

Tato hodnota vyjadřuje teoretickou rychlost, kterou jste schopni udržet bez výrazných známek vyčerpání. Jedná se o metriku vyjádřující kondici a také motivátor ke zlepšení.

Které chytré hodinky umí monitorovat plavání?

Upřímně, dnes už všechny značky, protože všechny splňuji voděodolnost do 30 nebo 50 M a jsou tedy vhodné na plavání. U klasických hodinek by taková voděodolnost neprošla, ale u chytrých ano.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Co se týče výše zmíněných metrik, na našem e-shopu to zvládají úplně všechny značky chytrých hodinek. Co je ale škoda, ne všechny chytré hodinky mají GPS, tudíž nejsou použitelné při plavání v otevřené vodě. Pokud ale GPS mají, je důležitá také výdrž baterie při aktivní GPS, protože jsou značky, které vydrží v řádu hodin, některé v řádu desítek hodin a některé dokonce v řádu dní. Záleží pak na vás, jaké požadavky máte.

Důležité je zmínit, že městské modely často nemívají sportovní aktivitu plavání v otevřené vodě, a proto doporučuji sáhnout spíše po sportovnějších modelech.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře