» Blog » Polar

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.1.2022 | 7 MIN | 7x komentář

Další Polar, další Grit X a znova další sportovec umocněn již na entou. Není hodinek od této značky, které by nebyly všemi směry nabušený sporttester. Stejné je to i u modelu Polar Grit X Pro, který ale přidává i dávku vkusu a stylu.

Dneska to vezmeme od konce a rovnou se vrhnu na to, jestli jsou rozdíly tak markantní, aby člověk uvažoval o koupi nového modelu. A musím říct, že pokud si nepotrpíte na vzhledu, tak ne, uvažovat nemusíte. Spousty funkcí z nových Gritů se dostalo už i do starších Vantage V2 a Grit X.

Za nejdůležitější přídavky, které můžete pomocí aktualizace mít nově i ve staré verzi Gritů, beru možnost nastavení zkratek, možnost vypnutí hodinek, týdenní vyhodnocení tréninků nebo možnost odmítnout hovor pomocí hodinek.

Polar Grit X – téměř perfektní sporttester, který za vás bude ovládat i sprcha
11.11.2020 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X – téměř perfektní sporttester, který za vás bude ovládat i sprcha

Ale teď už k lákadlům Grit X Pro. Pokud chcete vážně krásné outdoorové hodinky, které mají i řádnou dávku elegance, tak PROčka jsou přesně hodinky pro vás. Kromě sakra povedeného vzhledu přidávají mnoho novinek. Ty nejzajímavější jsou:

  • Graf nadmořské výšky při navigaci po trase
  • Prohlídka trasy při navigaci
  • Podpora satelitních systémů Galileo a QZSS
  • Safírové sklíčko
  • Ovládání podsvícení
  • Ovládání hudby v telefonu pomocí hodinek
  • Možnost sdílení tepové frekvence třetím stranám

Důmyslně propracovaný outdoorový elegán

Bez přehánění a s klidnou duší můžu říct, že vzhledově a zpracováním jsou, po řadě Garmin Marq, nejdál. V Polaru si dali vážně záležet a každý milimetr pouzdra je skvěle propracovaný. Pouzdro je tvořeno z tvrzeného plastu se sklolaminátem pro vyztužení a jeho zaoblení okolo tlačítek a snímače tepové frekvence je vážně noblesní. Veškeré tvary pouzdra do sebe skvěle zapadají a skvěle se jim povedlo skrýt i čtyři šroubky, které jsou umístěny na dýnku hodinek.

Luneta a nožky pouzdra jsou z nerezové oceli (dostupné také v titanové variantě) a luneta na sobě nese azimutální stupnici. Z boku, u čísla 9, najdeme vygravírovaný nápis "Grit X Pro". Po stranách najdeme pět mechanických tlačítek, kdy prostřední tlačítko je s pouzdrem hezky zarovnáno, aby se nestalo, že ho někdy omylem zmáčknete.

Silikonový řemínek je poté klasika, která nezklame a je doplněn o rychlostěžejky velikosti 22 mm. Dělá se ve dvou délkách – S/M (pro obvod zápěstí 13 až 19 cm) a M/L (14,5 až 21,5 cm). Váha je pak 79 g v oceli a v titanu jsou o 6 g lehčí.

Transflektivní dotykáč se safírem

Hodinky disponují dotykovým transflektivním LCD displejem o šířce 1,2" a rozlišením 240 x 240 pixelů. Bohužel nešvar, který trápí chytré hodinky napříč všemi značkami – rámeček – trápí i tyto hodinky, a tak od kraje lunety máme 0,5 cm prostoru jaksi navíc. Novinkou je pak takřka nepoškrabatelné safírové sklíčko, které je ještě chráněno lunetou. Obavy o sklíčko tak můžou odpadnout.

5 + 1 senzorů pro pořádný výkon

Senzorově jsou na tom hodinky obstojně a vše, co potřebujete, zde najdete. Konkrétně barometr, akcelerometr, výškoměr a kompas. Plus samozřejmě nesmí chybět GPSka, která také dokáže snímat satelitní systémy GLONASS, Galileo a QZSS. A jak už je zvykem, tak i zde je otestovaný snímač tepové frekvence (Precision Prime™) od Polaru, který je prostě jeden z nejpřesnějších na trhu. A ještě, když kouknete na diverzitu barev u světýlek snímače, je to i estetické a přijdete si jak na diskotéce.:-)

Hodinky měří pomocí GPS a barometru také wattáž – tedy sílu (výkon), podle které můžete řídit například rychlost při tréninku velice podobně (a možná i lépe) jako tomu je u tepovky. Nově v hodinkách najdete i možnost řídit tréninky právě podle wattů.

Běžecký výkon je skvělý doplněk k měření tepové frekvence – pomáhá sledovat externí zátěž při běhu. Silový výkon reaguje na změny intenzity rychleji než tepová frekvence, a proto je hodnota běžeckého výkonu vynikající metrikou pro řízení intervalových a horských tréninků. K výpočtu se využívá algoritmus vyvinutý společností Polar, který vychází z údajů GPS a barometru. Výpočet ovlivňuje také vaše tělesná hmotnost, proto ji pravidelně aktualizujte. – Převzato z polar.com

Sportovní kanonýr s wattáží a vším potřebným

Jelikož v hodinkách najdeme perly jako závody vozíčkářů, jazz, moderní tance a tak podobně, není se co divit, že hodinky nazývám kanonýrem ve sportovních aktivitách. Podstatné aktivity jako běh, kolo, trailový běh, plavání (voděodolnost je 100 m) jsou zde samozřejmě také. A jak už název článku připomíná, Polar je sportovec na entou. Takže pokud chcete svůj výkon povýšit na novou úroveň, Polar vám v tom bude plně nápomocen.

Chůze o berlích bohužel ve výběru sportů nebyla a tak jsem neměl možnost otestovat veškeré funkce stoprocentně. Podle interfejsu aktivity ale zůstává vše stejné a je tedy jen na vás, kterou aktivitu zvolíte a jak si upravíte datová pole (upravit je lze pouze v aplikaci na PC nebo v telefonu). Po tréninku vám hodinky vyplivnou všechna potřebná data o aktivitě. V tomhle je značka celkově hodně daleko a data jsou vážně podrobnější než u konkurence.

Baterka je pouze průměrná

Co mne celkem zaráží, je výdrž baterie. Jelikož toho hodinky zase tolik neumí, čekal bych ji o něco vyšší než ve skutečnosti je. 7 dní v režimu chytrých hodinek při kontinuálním sledování tepové frekvence je prostě velice průměrná hodnota. S mým náročnějším používáním jsem se dostal na 5 až 6 dní. Neumím si představit, že bych do toho plně trénoval... Nicméně, při aktivitě vydrží hodinky snímat GPS po vteřině až 40 hodin a při snížení intervalu snímání vydrží až 100 hodin. Není to zlé, ale v dnešní době a tím, co předvádí konkurence, je to prostě málo.

Škoda toho doteku

Abych nemluvil jen za sebe, udělal jsem malou anketu mezi sportovci. A snad až na jednu výjimku padaly jednoduché odpovědi typu: "Dotykáč tam je zbytečný!" A je to i můj názor. Dotyk na obrazovce funguje vážně mizerně a odezva systému je doslova hrozná. Bohužel, tady nemůžu chválit ani trošku a mazat med kolem úst vám také nechci.

Ovládání tlačítky se o parník zlepšilo oproti minulým modelům a odezva je dostatečně rychlá. Bohužel se ale tlačítky nedostaneme na zkratky a oznámení, což je škoda a komentuju to pokaždé, když testuji Polary s dotykovým displejem. Přitom u modelu Polar Vantage M a M2 se vyhnuli dotykáči a je to paráda. Jinak Polar ještě vylepšil to, že menu je rolovací, a tak nemusíte jezdit dolů a pak zase nahoru, ale už se lze posunout z poslední na první ikonku.

V čem Polar nikdy nezklame jsou chytré funkce

Nezklame, protože jich tam moc nemá. Ale je skvělé sledovat jeho cestu kupředu. V modelu Grit X Pro přidává Polar možnost ovládat hudbu v telefonu, a možnost odmítnout hovor pomocí hodinek. Prozatím šlo jen hovor a notifikace zobrazit. V čem vidím vychytávku, je určitě nový widget východu a západu slunce. Kromě toho, že vám hodinky řeknou časy svítání a západu slunce, uvedou také čas, po který bude viditelno než se setmí. Ze základu tam poté najdeme časovače, budík, stopky, kompas atd.

Testy, kroky a hlídání 24/7

Z fitness funkcí v Polaru najdeme vše potřebné. Čili sledování tepové frekvence po celý den (každou vteřinu), počet ušlých kroků a velice podrobné sledování spánku. Krom základu, hodinky velice dobře rozepisují vaši regeneraci, kde si můžete vybrat ze dvou způsobů. První je podle Nightly Recharge (měření spánku) a druhý je podle Recovery Pro.

Druhá možnost je trošku náročnější, protože musíte každý týden udělat 3 testy s hrudním pásem a odpovědět na pár otázek v hodinkách. Dle toho se pak upravuje čas vaší regenerace. Ale má to něco do sebe a je to přesnější způsob, jak hlídat svůj odpočinek a zbytečně se nepřepínat. Kromě toho nabízí Polar ještě pět dalších testů – ortostatický test, test regenerace nohou, cyklistický test, běžecký test, test fyzické kondice. Jako asi jediný na trhu vám Polar nabízí zjištění VO2 max bez fyzické aktivity. V hodinkách je také Serene (neplést se Siri), což je dýchací cvičení.

Učte se, kolegové chytrolíni!

Aplikace od Polaru je prostě nejdál, co se chytrosti, vzhledu a uspořádanosti týče. Vše je přehledně srovnáno a velice oceňuji možnost otevřít aplikaci jak v telefonu, tak na PC. Pro lidi, kteří jsou stejné konzervy jako já, je PC prostě lepší a přehlednější na orientaci. Musím vyzdvihnout i možnost udělat strukturovaný tréninkový plán, který už vypadá vážně profi.

Obrázek příkladu tréninkového plánu přímo ze stránek Polaru

Obrázek příkladu tréninkového plánu přímo ze stránek Polaru

Spousty fotek ohledně aplikace najdete i ve starších recenzích na Polary:

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

Shrnutí mých pocitů

Jak jsem již psal na začátku recenze, jsou to po modelech MARQ druhé nejkrásnější chytré hodinky. Propracovanost jim nemohu upřít a po designové stránce jsou opravdu vysoko. Na druhé straně, Polar Grit X Pro má stále pár mušek, co se technické stránky týče. Nejhorší je pak sekavost systému a průměrná až nižší výdrž baterky v porovnání s dalšími outdoorovými sporttestery od jiných značek.

Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou
29.6.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou

Pokud chcete chytré hodinky do města a na občasný sport, bohužel vám je doporučit nemohu. Ale pokud hledáte skvěle vypadající a nekompromisní sporttester, tak ano. Hodinky jsou pro vás ty pravé. Skvělé tréninkové plány, watty a přesná tepovka je klíč k tomu, stát se lepším sportovcem. Alternativou se pak jeví sousední firma Suunto, konkrétně Suunto 9 nebo Suunto 9 Peak. Od Amíků pak mohu doporučit Garmin Fenix 6, Forerunner 945 nebo Coros Apex Pro či Vertix 2 ať už první nebo druhou generaci.

Polar mám jako značku velice rád, a tak doufám, že bude postupovat stále kupředu a zlepšovat své přístroje, jako tomu je u konkurence. Jaký máte na Polar názor vy?

Mohlo by vás zajímat:

[[M3376]]

[[M3839]]

[[M3947]]

Příběh značky Polar – Značka, která vyrobila první chytré hodinky na světě
10.6.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Polar – Značka, která vyrobila první chytré hodinky na světě

 

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 825 dny, reagovat
Můj názor na Polar? Já bych chtěl Polar Grid X Pro, ale zajímá je jedna věc a to pro mě hodně podstatná. Dá se říct, že to rozhoduje o tom, jestli si koupím Garmin nebo Polar. Má Polar mobilní aplikaci v češtině? Nikde jsem se to nedočetl.
Dominik Hokpřed 823 dny
Ano, má. :)
Michalpřed 496 dny
Zdravím kúpili ste tie hodiny. Ja Ano ale neviem prepnúť apku do češtiny? Neviete mi niekto poradit dakujem
Dominik Hokpřed 494 dny
Zdravím, Michale. Zkuste změnit jazyk zařízení do češtiny. Podle mě se jazyk zařízení promítá do aplikace a je možné, že Polar Flow nepodporuje slovenštinu. Takže když máte hodinky ve slovenštině, nastaví angličtinu.
Michalpřed 494 dny
Mám nastavený jazyk v hodinách češtinu. V programe v PC polar Flow mám češtinu len aplikáciu v mobile nie a nie dostať do češtiny. Ale musí to ísť videl som nejaké recenzie a boli tam screenshoty z aplikácie v češtine. Ešte je otázka či to dokáže aplikácia pre Apple. Ďakujem za reakciu. som s toho troska sklamaný ak tu aplikáciu nedostanem aspoň do cestiny
Jiřípřed 807 dny, reagovat
Já mám dotykové Polar Vantage a dotyk je super. Na sport se vypne v režimu mimo sport je dotyk podstatně pohodlnější než tlačítka. Jen by možná mělo jít o vypínatelnou funkci. Někdy může být na obtíž.
Dominik Hokpřed 493 dny
Zdravím, Jiří. Tak to popravdě netuším. Zkuste se obrátit přímo na Polar.

Hodinky zmíněné v článku