» Blog » Polar

Polar Grit X2 PRO recenze – Outdoorový drsňák s prvky elegance

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.4.2024 | 9 MIN | 6x komentář

Polar Grit X2 PRO doplňuje outdoorové vody této značky. Rozhodně zaujme funkční výbavou, jasným AMOLED displejem, ale nejvíce si vás získá svým vzhledem.

Heslo "Explore more" aneb "objevuj více" se odráží na každé části těchto hodinek. Ať už na funkční výbavě anebo na vzhledu. Hodinky si vyloženě říkají o nějaké outdoorové dobrodružství. Ať už dobývání vysokých kopců, pokoření mety ultramaratonu anebo podpora při pracovním pohovoru. A proč zrovna na pohovoru? Protože ty hodinky jsou sakra elegantní. Co je na nich teda tak super?

  • elegantní celokovový design s nízkou váhou
  • AMOLED displej se skvělou čitelností
  • senzorová výbava s dvoupásmovou GPS a přesnou tepovkou
  • kvalitní sportovní funkce
  • fitness a chytré funkce na vysoké úrovni

Jediná věc, co mě úplně neuchvátila, je výdrž baterie, která je prostě průměrná a konkurence to umí líp. A proměnlivá funkčnost snímače tepu, který se ale určitě v dalších updatech vyřeší. Ale já vám nevím... Většinu času nejsem na designové kousky, ale tady to je jiná a asi bych jim pár chybiček kvůli tomu odpustil.

Design – Modely s X mají vždy něco společného

Fenix, Epix, Vertix, Tactix, "GritiX". Poslední název je trošku zkomolený, ale všechny tyto hodinky mají něco společného. Eleganci sobě vlastní, ocel či titan na převážné části pouzdra a vysokou odolnost. Jediná výjimka, co potvrzuje pravidlo, je luxusní řada Marq, která "X" nepotřebuje a stejně je prostě TOP. A k té si dovolím zařadit i hodinky Grit X2 PRO.

18 790 Kč skladem

Oproti minulým generacím zvětšili lunetu hodinek a nechali na ní azimutální stupnici. A červené indexy jen zvyšují pocit prémiovosti a elegantnosti. Také v ní přibyly 4 šroubky, které si tak nějak půjčili od Fenixu. Asi stejně jako zkosené a opracované nožky hodinek, které se mi i tak líbí, protože jsou kratší, a váha hodinek je tak dobře rozložená i s menším rozměrem řemenu 22 mm. Řemen je pak silikonový a v prémium titanové verzi máte dva – kožený a silikon. Co je fajn, silikony se vždy dodávají ve dvou velikostech (S/M – XL) v základu zdarma.

Nicméně, celokovové pouzdro o průměru 48,6 mm s výškou 14,4 mm budí opravdu pocit prémiového přístroje a sedne na ruku jak ženě, tak i muži. Váha je u dvou ocelových variant (šedá a černá) 78 g a u titanu je to 64 g. Vždy je měřena se silikonovým řemínkem. Pokud tam dáte nylon, dostanete se ještě níže. Na ruce jsou hodinky ale tak pohodlné, že je téměř necítíte.

Poslední vychytávkou v designu je černý kroužek pod lunetou, který by měl fungovat jako "signal booster" pro GPSku. Jak víme, GPS přijímač má s ocelí či titanem často problémy, a Polar se to snaží řešit novou technologií. Povedlo se?

AMOLED a outdoor začíná jít dohromady

Trend AMOLED displejů pokračuje i v tomto modelu, kde jsem na vážkách, jestli má smysl a jestli se ještě někdy Polar vrátí k transflektivnímu. Nicméně, 1,39" velký AMOLED displej s rozlišením 454 x 454 a 326 ppi je celkem slušná dávka "svitu" a použití safírového sklíčka jen potvrzuje, že se jedná o kvalitku na slovo vzatou.

S displejem jsem neměl vůbec žádný problém, a proto ho hodnotím kladně. Co ale kladně hodnotit nemůžu, je uživatelské prostředí, ovládání a vzhled sportovních aktivit. Jedna věc je mít AMOLED displej a ta druhá je využít jeho potenciál. A to se Polaru nepovedlo jak u Vantage V3, tak ani tady.

Uživatelské prostředí je celkem rychlé, ale je koncipované pro transflektivní displej. Menší kostičky, jeden widget na jednu obrazovku, menu se neroluje z posledního na první a u sportovní aktivity můžete nastavit jen 4 datová pole, což beru u AMOLEDu jako hodně málo.

Tolik potenciálu a žádné jeho využití. :-(

Snímačová výbava – Pomohli si s Elixirem?

Snímačově jsou hodinky nabité od dýnka až po lunetu. Konkrétně v hodinkách najdete akcelerometr, pulzní oxymetr, barometr, kompas, gyroskop, teploměr, Multi-GNSS s Dual-bandem a snímač tepové frekvence. Tepovka je nové generace stejně jako snímač GPS s dvoupásmem a, jak už jsem psal výše, s "boostem" signálu v podobě záhadného kroužku pod lunetou.

Zprvu mě trošku mrzelo nastavení satelitů. To je v hodinkách možné nastavit jen na "vyšší přesnost" a "úsporný režim". Což upřímně nic moc neříká. V appce pak lze nastavit interval měření na sekundu, minutu a dvě minuty, ale opět žádné řádnější nastavení satelitů tam není.

Nicméně, pojďme mrknout na výsledky. U GPSky jsem trošku rozpačitý z vykreslení, protože někdy je perfektní a někdy z nenadání ustřelí. Tohle ale může být verzí testovacího softwaru.

Červená – Garmin Fenix 7X PRO, Žlutá – Polar Grit X2 PRO

Červená – Garmin Fenix 7X PRO, žlutá – Polar Grit X2 PRO

U první fotky jde vidět, že hodinky sedí perfektně s Garminy a není žádný problém.

Červená – Garmin Fenix 7X PRO, Žlutá – Polar Grit X2 PRO

Červená – Garmin Fenix 7X PRO, žlutá – Polar Grit X2 PRO

A tady jsou "bomby", které si Polar někdy z nějakého neznámého důvodu jede.

Snímač tepové frekvence je pro mě také vesměs zklamáním. Stále přemýšlím, jestli léty ověřená technologie Precision Prime nebyla lepší než nový algoritmus s názvem Elixir. Prozatím tuto technologii nemají úplně odchytanou a bohužel, vykazuje větší nepřesnosti, což je zrovna u Polaru (značky, co tepovku uměla nejlépe) velká škoda.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Grit X2 PRO

Modrá – Polar H10, fialová – Grit X2 PRO

Co si budeme, ani v průměru to nevyšlo úplně ideálně... Proto doufám ve velké zlepšení po updatu.

Baterie – Zlepšení, ale stále průměrný počin

Polar vždycky trápila výdrž baterie. Prostě to byl takový průměr. U tohoto modelu zvedli výdrž, to určitě, ale ne o tolik, o kolik by se čekalo. Mrkněte na tabulku.

Polar Grit X2 PRO
Garmin Epix 2 PRO, 47 mm
Suunto Race
V režimu smartwatche
10 dní
16 dní (6 dní always-on) 12 dní (6 dní)
Úsporný režim
20 dní
21 dní 26 dní
Příjem signálu GPS
-
42 hod. (30 hod.) 70 hod.
Příjem všech satelitů
-
32 hod. (24 hod.) 50 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
43 hod
20 hod. (15 hod.) 40 hod.

S baterii to není vyložené zlé v režimu smartwatche ani GPS, ale jelikož to Polar nemá moc rozepsané a používá jen abstraktní režimy, kde není přesně určené, jak hodinky měří, tak je třeba být na pozoru.

Sportovní funkce v čele s vertikální rychlostí a VAM

U sportovních funkcí jsme se také dočkali slušných novinek a hned bych začal u těch největších – VAM a vertikální rychlost. Ta první se zde dostává víceméně z cyklistiky, kdy VAM je přímo italská zkratka pro "velocità ascensionale media" což v překladu znamená "průměrná rychlost stoupání". Pro vás to znamená, že hodinky dokážou říct, kolik výškových metrů za hodinu byste měli zdolat a vyjádřit je opravdu v jednotce m/h.

Vertikální rychlost by mohla znamenat, že v hodinkách bude i přepočet tempa na rozvinu, tzv. GAP, ale to je prozatím ve hvězdách a nemáme to potvrzeno.

Dokud nebyl v hodinkách wattmetr, tuto hodnotu jsem používal místo něj a rychlost stoupání udržoval nad 1000 m/h a bral jsem, že pro mě je to správná rychlost. I takto se dá řídit závod či trénink, pokud znáte své možnosti a odchytáte to správné číslo.

Ze stálic ve skladu funkcí od Polaru najdeme třeba FitSpark (tréninky šité pro vás na míru), zdroje energie, tréninkovou zátěž či třeba FuelWise, který vám dokáže říct, kolik byste měli přijmout bílkovin, cukrů a tuků na základě vašeho pálení.

Tentokrát probíhalo testování víceméně na sněhu

Tentokrát probíhalo testování víceméně na sněhu.

Ze sportovních aktivit v Polaru ale najdete úplně vše co potřebujete, od společenských tanců, animovaných cvičení až po běh, cyklistiku a jiné. A jejich zpracování tréninku je to nejlepší na trhu, co si budeme.

Výstřižek z Polar Flow na PC. Grafy a Hill Splitter prostě na Polaru miluji!

Výstřižek z Polar Flow na PC. Grafy a Hill Splitter prostě na Polaru miluji!

Polar aka mistr testů

Pokud chcete hodinky, které vás otestují do posledního kloubu, Polary jsou 100% hodinky pro vás. Najdete tam tyto testy:

  • Ortostatický test – tento test vám řekne, jak vaše tělo regeneruje a reaguje na danou tréninkovou zátěž. Trvá 4 minuty.
  • Test regenerace nohou – u tohoto testu si parádně zaskáčete. Hodinky vás vyzvou, ať třikrát vyskočíte co nejvíce to jde, změří výsledky a odhadnou stav vaší regenerace nohou.
  • Pulzní oxymetr – hodinky na základě optického snímače změří nasycení krve kyslíkem.
  • EKG – na základě uzavřeného obvodu elektrokardiogramu měří hodinky přesněji vaši variabilitu srdečního tepu. Hodinky neumí rozeznat fibrilace síní a další nemoci, jako tomu je u Apple Watch či Samsung Galaxy Watch
  • Test chůze – chodecký test vám ukáže, jak se vyvíjí vaše aerobní kondice.
  • Běžecký test – tento test vám určí zóny výkonu pomocí tepové frekvence a wattů. Test probíhá opravdu za skoro 100% výkonu, a tak je dobré na něho být připraven.
  • Cyklistický test – k tomuto testu je zapotřebí wattmetr a následně zjistíte průměrný výkon za hodinu, který dokážete udržet.
  • Test fyzické kondice – za pomocí snímače tepové frekvence vám hodinky odhadnou hodnotu VO2 Max a to vše v klidu a z pohodlí domova nebo gauče.

Mapování a Komoot

Největším zklamáním u Polaru Vantage V3, byla pro mnoho lidí složitost nahrání GPX do hodinek. Většina lidí už je zvyklá na to, že si vše udělá pohodlně z telefonu a nahraje do hodinek přímo z něj. U Polaru to tak nějak nejde.

Pokud chcete nahrát trasu z telefonu, musíte si pořídit Komoot, kde máte možnost ihned převést trasu z telefonu do hodinek. Je tam bohužel velké "Ale". Komoot je placená platforma, kde máte v rámci základní verze pouze jeden region zdarma a při koupi Gritů pak druhý. Jinak si ale svá dobrodružství musíte platit... a to se asi nikomu úplně nechce.

Takže nezbývá nic jiného, než otevřít starý dobrý kompjůtr a nahodit "růčo" gpx soubor z mapy.cz do hodinek přes Polar Flow na netu. To má ale jedno velké omezení. "Navigace" tímto stylem nezohledňuje odbočky a jen ukazuje čáru, kudy vede trasa. Takže pokud chcete plnotučnou verzi navigace, musíte pořídit subscribe na Komoot.

Toto předplatné se dá pořídit jako jednorázová platba za 30 Euro. Pokud natrefíte na slevu, dokážete se dostat o 10 éček dolů a máte doživotně zdarma veškeré mapy a updaty.

Na druhou, hezčí stranu, topografické mapy celého světa jsou v hodinkách zdarma a dle dostupných informací to vypadá, že Polar posunul své mapové "skills" tak daleko, že budeme moct plánovat trasu i přímo v hodinkách a mapa tedy bude i slušně použitelná.

Spíš...?

U této značky se fitness funkce hodně motají okolo spánku. Ať už je to variabilita srdečního tepu, Nightly Recharge nebo posilnění spánkem. Novinka je pak noční měření kůže, které nám nabídne další vhled do našeho zdraví – konkrétně 28denní přehled teploty, který nám pak hlásí výkyvy oproti našemu normálu. Výkyvy mohou znamenat nemoc anebo pomoc něžnému pohlaví lépe poznat svůj cyklus.

Z dalších funkcí zde najdeme tepovku přes den (co sekundu), vystoupaná patra, kroky, kalorie (pasivní i aktivní). Na fitness funkce si opravdu nemůžu stěžovat a veškeré funkce měří přesně tak, jak mají.

Chytré funkce – Jak je to s tím placením?

Polar většinu času chytré funkce moc neřešil. Má tam možnost ovládat media, přijme zprávu, hovor, má počasí, budíky, stopky a navigaci. A to vlastně k životu stačí. Jenže s tímto modelem přišla zpráva, že by se v hodinkách mělo zobrazit placení a nikdo neví, jestli je to hoax anebo Polar vážně na NFC platbách pracuje.

Prozatím, ačkoliv jsem prolezl všechny specifikace, vnitřní info o hodinkách a další zdroje, o placení jsem nic nenašel. Nicméně to může být tajný trumf v hodinkách, který se třeba spustí, ale nemyslím, že to někdy přijde.

Jinak mi u chytrých funkcí ale nic (kromě placení) nechybí a všechno je v cajku.

Závěrem

Závěrem, proč ne. Hodinky mají vše, co sportovec potřebuje a sportuje s nimi na nejvyšší úrovni. Ano, GPSka trošku skákala a tepovka trošku létala, ale věřím, že Polar to tak rozhodně nenechá a všechny tyto malé chybičky napraví.

Za mě tyto hodinky vynikají vzhledem, odolností a sportovními funkcemi a jejich následným vykreslením v aplikaci, kterým převyšují i velikány jako Garmin, Coros či Suunto. A právě u těchto značek bych hledal i související modely. Od Garminu by to mohl být například Epix 2 PRO 47 mm, který má navíc placení a o něco delší výdrž baterie, a od Suunta třeba Suunto Race, který má podobnou výdrž baterie a třeba ovládání korunkou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomaspřed 38 dny, reagovat
A sakra. Tak dotoho jdu. Vantage nebyli pro me. Ale tenhle model titanovy s hnedym reminkem z toho jdu dovrtule
Instruktorpřed 31 dny, reagovat
Jen nevím proč mají ty titanové jinou lunetu?! Líbí se mi ty černé, ale víc se mi líbí tvar té titanové lunety s výstupky.
MartinVpřed 23 dny, reagovat
Pěkné... Nevím proč, ale připomínají mi na první pohled Falcon od Amazfit :-) Překvapivě ne v titanové verzi, ale v té kovové Grey stone. Výbavou taky podobné, až na EKG, displej stejný (včetně černého kroužku kolem), open street map, neplacení :-), ...
Josef Kolářpřed 9 dny, reagovat
Tak hodinky přišly, a budu je muset prodat. Nezvyknul jsem si na malou lunetu ani za jeden den. Takže se vracím ke Garminu Tactix 7 pro solar.
Ju jasnepřed 7 dny
Oni se daji do 14 dni vratit.
Josef Kolářpřed 5 dny
Ano, poslal jsem je zpatky na centralu Polar do Holandska.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Duben
18 790 Kč skladem
Novinka Duben
18 790 Kč skladem
Novinka Duben
17 990 Kč (doručíme do 13.5.)