» Blog » Polar

Polar Pacer Pro recenze – Drž tempo! Reinkarnace po 30 letech

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.5.2022 | 6 MIN | 8x komentář

Polar Pacer Pro jsou nové střely od značky Polar. A musím říct, že rychlost a síla z nich lze vážně cítit. Skvělý počin od Polaru s pár typických mušek pro tuto značku.

Ano, ano, čtete správně. Tento model viděl světlo světa už před 30 lety jako jeden z prvních sporttesterů na světě, který uměl měřit tepovou frekvenci s přesností EKG (mimochodem ten první byl v roce 1982 také od Polaru).

Originální Polar Pacer z roku XY :-)

Originální Polar Pacer z roku XY :-)

No a je rok 2022 a přichazí druhá generace značně vychytanější, než je ta první. Cenovkou se velice podobá modelu Vantage M2, ale funkcemi je rozhodně výše. Shrneme na začátek nějaké věci, které mi přijdou super:

  • Barometrický výškoměr
  • Sakra rychlejší procesor
  • Měření wattů ze zápěstí
  • Hill splitter, navigace po trase
  • Kontrastnější displej

Našly se samozřejmě věci, které zůstaly stejné a upřímně, nelíbí se mi:

  • Hodinky se samy nedokáží opětovně připojit k telefonu
  • Celkové párování není dobré
  • Některá menu nejsou překlápěcí (musíte zpět nahoru po poslední položce)

Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou
29.6.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 recenze – Sporťák na druhou

Teď už se ale pojďme pustit do technikálií pořádně.

Převlečený Vantage V2

Tady vážně platí, že není třeba měnit to, co dokonale funguje. Vzhledem hodinky připomínají hodinky Polar Vantage V a V2. Na vrchní straně hodinek nenajdete opravdu žádný rozdíl. Největší změny se odehrávají na dýnku, kde přibyl nabíjecí konektor. Už se nepřikládá "puk" na  snímač tepové frekvence, nýbrž je dole na dýnku magnetická nabíječka samostatně. Změna také nastala ve snímači tepové frekvence, který nevystupuje z dýnka a dalo by se říct, že je i mírně zapuštěný. Z čehož mám radost, protože to konečně nenechává "cucflek" na ruce.

Co se týče milimetráže, hodinky mají příjemných 45 mm, které můžou sednout jak dámě, tak pánovi. Hodinky mají v balení náhradní řemínek, aby sedl i na menší zápěstí a zbytečně neodstával. Mně osobně sedí hodinky o trošku méně než ostatní Polary... Je to škoda, hodinky se mi líbí a nevím, kde je problém. Váha se zastavila na 41 gramech, což z nich dělá opravdu lehký přístroj.

A řemínek? Ten je vážně závodní. Po celé délce je perforovaný a tak skvěle větrá. Také máte možnost využít technologie shift, kdy polarovský "rychloupínák" na řemínku vyměníte za Quick Release řemínky šířky 22 mm. Po vyndání "rychloupínáku" nasadíte nové nožky, ke kterým právě pasují univerzální řemeny.

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

Zářivější displej jde rozhodně znát

Hodinky používají transflektivní MIP displej s rozlišením 240 x 240 pixelů a velikostí 1,2". Je to takový normální displej této cenové třídy. Jak rozlišením, tak velikostí. Co se ale Polaru rozhodně povedlo, je viditelnost. Hodně se zlepšili i například oproti dražšímu modelu Grit X Pro. Často se v chytrohodinkových kruzích řeší černá barva. Jestli je vážně černá, nebo je domodra anebo došeda. Tady je černá vážně černá. No, displej jako už obvykle chrání třímilimetrová gorilla.

Barometr a watty v čele

Senzorově se dá říct, že hodinky jsou celkem hitparáda. Tepák, barometr, kompas, akcelerometr a GPS, která dokáže snímat i GLONASS, Galileo a QZSS. Jak už jsem řekl, celkem slušný arzenál pro váš skvělý a přesný trénink. Spoustu lidí se bálo, že Polar přešel na jiný typ snímače, ale není tomu tak. Hodinky mají úplně stejný snímač, jen byl modifikován kvůli jinému typu nabíjení. Stále 10 diodek ve třech barvách, kdy každá barva napomáhá jinému měření. Oranžová funguje lépe na měření klidovky a červená na rychlejší měření při sportu.

Ačkoliv se hodinky poměřují s modelem Vantage M2, tak mají pár věcí navíc. Jedna z podstatných věcí navíc jsou také watty měřené přímo ze zápěstí. Podle wattů se nejlépe běhají intenzivní tréninky, kdy tepovka někdy nestihne přesně zaznamenat měnící se intenzitu aktivity, ale watty ano. Na začátku se v tom člověk musí trošku zorientovat, co mu ta hodnota vlastně říká, ale na konci to může být velice šikovný pomocník.

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červená

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červená

Co se týče přesnosti senzorů, s tepákem jsem opět spokojen. Tohle Polar prostě umí a v tomto odvětví je neskutečný titán. Co se GPS týče, tam už mám mírné pochybnosti. Hodinky na trase naměřily o 250 metrů méně, než Garmin Fenix 7X a nastoupené metry se lišily o 90 m, kdy Polary měly o tuto hodnotu nastoupáno více (celková trasa byla 9,28 km / 655 m výstup). Za mě je teda přesnější Garmin, ale Polaru to odpouštím, protože další den měřily velice podobně, jako již zmiňované 7X.

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červená

Polar Pacer Pro – černá, Garmin Fenix 7X – červená

Kde může být problém?

Jedna z mála věcí, která mi u Polaru trhá žíly je výdrž baterie. Hodinky nemají zase tolik chytrých funkcí na to, aby jim to krátilo výdrž baterky. A přesto se dostáváme pouze na velice průměrnou výdrž sedmi dní v režimu chytrých hodinek a trošku nadprůměrnou výdrž 35 hodin s GPS po vteřině.

Rychlost miluje každý

A teď si můžete zamilovat i rychlost nového systému od Polaru. Tedy systém je stejný jako u starších modelů se všemi muškami co měl (neroluje se menu a podobné výstřelky), ale rychlost je konečně taková, jakou bych od hodinek očekával. Všichni zainteresovaní do Polaru se ale shodují na jedné věci. Pokud se model ovládá pouze tlačítky a nemá dotykový displej, systém je rychlejší. A díkybudhovi, tento model se ovládá pouze tlačítky.

Sportovní dvoušroubovice

Sport je DNA těchto hodinek. I proto, po dlouhém stisknutí červeného tlačítka, v nich najdete přes 20 sportovních aktivit. Zdá se vám to málo? Nezoufejte. 20 jich zvládne Polar Pacer pojmout, ale vždy si je můžete obměnit v Polar Flow. Tam jich je habaděj...

Co se týče běhu, hodinky vám poskytnou tak kvalitní feedback ohledně vašeho tréninku, že i největší numeričtí nerdi zaslintají blahem. Hodinky vám po konci tréninku "vyplivnou" to nejdůležitější, a pak v aplikaci najdete podrobný přehled veškerých metrik.

Opět musím vyzvihnout funkci Hill Splitter, která funguje geniálně a pokud se soustředíte na běh do kopce, musím ji jen doporučit. A pokud se bojíte o přesnost. Běžel jsem 11x na Haldu Emu a Hill Splitter ukázal 11 kopců. Úžasně takto můžete sledovat, jak jste si při tréninku vedli.

A nebyl by to Polar, kdyby nenabízel testy téměř na vše. Test fyzické kondice vám do dvou minut dokonce řekne vaši VO2Max. A to nemusíte hnout ani prset (vážně, při hýbaní se test zruší). Kromě testu vleže je tam také běžecký, cyklistický a chodecký test.

A konečně se rozhodli přidat i do střední třídy modelů navigaci po křivce, což je parádní vychytávka. Stačí nahrát GPX soubor do hodinek a můžete vyrazit na jakékoliv dobrodružství.

U sportovních aktivit jsem Polar vychválil do nebes, ale musím také uvést jednu nevýhodu. Monitoring aktivity se prostředním tlačítkem na pravé straně spouští a spodním tlačítkem na levé vypíná. Při skocích na kole, se mi často stávalo, že jsem o spodní tlačítko zavadil a trénink si tak pozastavil...

Hodinky nesundávejte, není totiž proč

Jelikož hodinky měří nejen sportovní aktivitu, ale monitorují vaše kroky, kalorie a aktivně strávený čas přes den a v noci měří spánek, hodinky sundávat nemusíte. Teda až na nabíjení... A znova se budu opakovat, jako v každé recenzi na Polar, hodinky mají mistrné měření spánku pojmenované Nightly Recharge, z kterého by se měly ostatní firmy učit.

Hodinky vám totiž nabídnou noční průměr tepové frekvence, variability srdečního tepu, dechu a dalších hodnot. Standardem je vyjádření skóre spánku a také procentuální zastoupení REM, hlubokého a lehkého spánku.

Změna ve smart notifikacích

A to razantní. Poprvé se u Polaru setkáváme s možností otevřít chytré notifikace v aktivitě. Tedy, můžete si přesně nastavit, kde chcete notifikace vidět. Beru to jako výrazný posun dopředu  a slibuji si třeba posun i někam dále, než jen zobrazení. Ale to je hudba budoucnosti.:-)

Kromě notifikací najdeme v hodinkách i ovládání hudby z telefonu, budík, stopky a dýchací cvičení Serene, které vám pomůže zkrotit váš dech, stres a srdíčko.

Je opravdu vhodný pro běžce?

Ano, opravdu je vhodný pro běžce. Od designu, po sportovní vyhodnocení a funkce. Tento model má Pace (tempo) v DNA. A bez výčitek můžu říct, že tyto hodinky mi od Polaru dávají největší smysl. Watty ze zápěstí, navigace po křivce, slušná výdrž baterie, barometrický výškoměr. Mají vše podstatné pro jakéhokoli běžce. A ještě k tomu navíc mají menu, které se neseká a celkově zrychlený chod.

Kdybyste uvažovali o jiné značce s podobnými parametry, můžete mrknout třeba na nové Suunto 5 Peak, které mají téměř identické funkce kromě měření wattů ze zápěstí. Další možností je rozhodně Coros Pace 2, kterému na kráse ubírá jen to, že nemá navigaci po křivce. Od Garminu můžete mrknout na Forerunner 245 anebo 745.

Zaujaly vás chytré hodinky Polar Pacer Pro? Napište nám do komentářů, co na nich obdivujete nejvíce.:-)

Mohlo by vás zajímat:

Polar Ignite 3 představení – Fitnessák s AMOLEDem
14.2.2023 - Matěj Urbaczka
Polar Ignite 3 představení – Fitnessák s AMOLEDem

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda
23.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř
30.3.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Šárkapřed 674 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky jsou (zatím) mým favoritem, ale mezi má hlavní kritéria patří i výdrž v "klidovém" režimu. Jak je to prosím s tou výdrží baterie ? V parametrech mají hodinky uvedeno "Max. výdrž baterie v režimu hodinek: 1032 h", což je úctyhodných 43 dní, vy v testu v odstavci "Kde může být problém ?" zmiňujete "velice průměrnou výdrž sedmi dní v režimu chytrých hodinek", ale v závěru nakonec hodinky chválíte za "slušná výdrž baterie". Děkuji za objasnění
Dominik Hokpřed 673 dny
Zdravím, Šárko. 1032 hodin je v úsporném režimu. Ve skutečnosti se pohybuje okolo toho 1 týdne. Pokud hodně sportujete, může se doba ještě o pár dní zkrátit.
Šárkapřed 673 dny
Dobře a zeptám se tedy jinak. :-) Úsporný režim je který ? Když hodinky nejsou připojeny k telefonu, ukazují jen čas a zaznamenávají jen běžnou denní aktivitu (kroky, kalorie, ušlou vzdálenost a pod.) anebo jde o nějaké další speciální nastavení hodinek (např. je vypnuto úplně vše v nastavení) ?
Matěj Urbaczkapřed 673 dny
Zdravím Šárko, úsporný režim baterie znamená, že z hodinek budete mít takové digitálky jen na čas.:-) Což znamená, odpojení od Bluetooth, nebude se zaznamenávat tepová frekvence, kalorie, kroky ani žádné jiné hodnoty.
Šárkapřed 673 dny, reagovat
Dobrá, děkuji za upřesnění.
Zuzanapřed 243 dny, reagovat
Dají se nastavit Tepové zóny(frekvence),při n8chž chci běhat....když překročím,zda dají hodinky vedět?????tajé zda se na nich přehává hudba
Matěj Urbaczkapřed 241 dny
Zdravím, Zuzano, tepové zóny se nastavit dají i s alarmem na překročení, ale úložiště pro hudbu hodinky nemají. Dá se pouze ovládat hudba z telefonu.
Vašekpřed 93 dny, reagovat
Zdravím, zmiňujete špatné párování s telefonem, nicméně správným nastavením telefonu a app (optimalizace baterie, spouštění aplikace) vše funguje automaticky a dobře, žádné tlačítko pro opětovnou synchronizaci nemusíte mačkat. Doporučuji pro radu Polar Support/troubleshooting...

Hodinky zmíněné v článku

7 790 Kč (doručíme do 12.4.)
7 790 Kč (doručíme do 12.4.)
7 790 Kč (doručíme do 12.4.)
7 790 Kč (doručíme do 12.4.)
8 990 Kč (doručíme do 12.4.)