» Blog » Polar

Polar Unite – cenově přijatelný sporttester pro začínající fitnessáky

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Dominik Hok | 19.10.2020 | 8 MIN

Polar Unite vám za příjemnou cenovku nabízí osobního kouče, podrobný monitoring spánku a také vám během hektického dne napomůžou se uklidnit. Finská firma Polar vytvořila tenké a lehké unisex hodinky, které si určitě najdou své místo na zápěstích začínajících sportovců.

Polar Unite ve stručnosti

Abych se přiznal, Polary mám docela rád. Jsou to ryzí sporttestery se snad nejjednodušším uživatelským prostředím, jaké jsem kdy viděl. Maximálně ve čtyřech krocích se v hodinkách dostanete úplně kamkoliv. Změníte ciferník, spustíte monitoring nebo se podívate na kvalitu vašeho spánku. Pro začátečníka úplně ideální.

Tento sporttester nemá integrovaný GPS přijímač, takže bych jej rozhodně nedoporučil pro běžce, který potřebuješ přesně zaznamenanou trasu. Ačkoliv hodinky dokážou monitorovat přes 100 různých aktivit, cílová skupina je u tohoto smartwatche jasná - začínající fitness nadšenci. Hodinky totiž nabízejí virtuálního trenéra, který si říká FitSpark a každý den vám bude doporučovat, co byste měli cvičit nebo necvičit.

Naše videorecenze:

Každý fitnessák by se mnou rozhodně souhlasil, že stejně jako cvičení je důležitá regenerace. Hodinky podle mě nabízejí jeden z nejlepších monitoringů spánku a mimo jiné také funkci Nightly Recharge, která zhodnotí, jak úspěšně jste v noci regenerovali.

Virtuální trenér, který bude hlídat váš tep, cvičení, spánek a regeneraci 24 hodin každý den v týdnu. A to vše bude dělat za přijatelnou jednorázovou výplatu. To není tak špatné, ne?

Hodinky váží pouhých 32 gramů

Pouzdro hodinek je z polymeru vyztuženého skleněnými vlákny a upíná se na ruku silikonovým řemínkem o šířce 20 mm. Polar se s kombinací těchto materiálů dostal na působivých 32 gramů, což je ve světě chytrých hodinek opravdu malá hmotnost. O hodinkách během dne vůbec nevíte. To podtrhují také malé rozměry, kdy šířka pouzdra je 43,4 milimetrů a tloušťka pouhých 10,4 milimetrů.

Hodinky jsou opravdu tenké a lehké. Ideální na celodenní nošení.

Hodinky jsou opravdu tenké a lehké. Ideální na celodenní nošení.

Na zapínání hodinek by měl Polar dělat speciální školení

Malé změny se ale Polar Unite dočkal ve stylu upínání, kdy se upustilo od klasické spony. Teď se Polary upínají "do cvočku" a jeden řemínek se zasune pod druhý. Zapínání je ze začátku trochu nervy drasájící a při mém soukromém testu upínání při prvním pokusu neprošli tři testovaní dobrovolníci ze tří. Prostě si hodinky sami nezapli.

Když se to ale naučíte, je upínání docela pohodlné a i přes mou nevěřícnost se nikdy nestalo, že by se hodinky samy rozepnuly.

Unite se ovládají kombinací dotykového displeje a jednoho tlačítka

Dle mého názoru by se na tento typ hodinek více hodilo ovládání tlačítky, ale Polar z nějakého důvodu zvolil dotykový displej. Konkrétně barevný dotykový displej (IPS TFT) s rozlišením 240x204 pixelů. Ovládání tlačítky jsem zmínil, protože dotykové displeje můžou mít trochu problémy s ovládáním v dešti, zpocenou rukou nebo třeba v mrazu. Ano, hodinky sice jedno tlačítko mají, ale tím se pouze otevírá menu a funguje jako "Zpět". Nic víc, nic míň.

Displej chrání tvrzené skleněné sklíčko Asashi. O automatickou úpravu jasu podle vnějších světelných podmínek se stará senzor okolního světla skrytý těsně u displeje. Na spodní straně pouzdra najdete optický snímač tepové frekvence snímající tep nepřetržitě.

A jak se hodinky ovládají?

Více než výpis parametrů je důležitější, jak toto ovládání v reálu funguje. Pokud mám být upřímný, ovládání je celkově zpomalenější. Displej hodinek při nepoužívání zhasíná a měl by reagovat na zdvihnutí ruky. Než se hodinky rozsvítí, zabere jim to někdy i dvě vteřiny. Což může být sem tam trochu obtěžující.

Dalším úskalím je plynulost ovládání. Veškerý pohyb uživatelským prostředím hodinek je tak nějak sekaný. Rozhodně se nedá mluvit o plynulosti. V hodinkách přejíždíte mezi šesti obrazovkami pohybem doleva a doprava. V horní části obrazovky se skrývá "rolovací" lišta s nastavením budíku, zámku displeje a režimy Nerušit a Letadlo. Pohybem nahoru se zobrazí notifikace z telefonu.

Uživatelské prostředí je opravdu jednoduché. Čas vždy zůstává uprostřed a mění se pouze informace okolo něj.

Uživatelské prostředí je opravdu jednoduché. Čas vždy zůstává uprostřed a mění se pouze informace okolo něj.

Dotykové ovládání doplňuje jedno tlačítko z nerezové oceli, které otevírá menu, kde můžete zahájit trénink, dýchací cvíčení, spustit časovač či test fyzické kondice a otevřít nastavení hodinek.

Baterie slibuje chod chodinek na čtyři dny

Uvnitř lehkého pouzdra se skrývá baterie s kapacitou 174 mAh, která by měla hodinky "udržet naživu" po dobu čtyř dní s nepřetržitým sledováním tepové frekvence. V tréninkovém režimu, při příjmu polohových dat z telefonu, hodinky vydrží až 50 hodin. Tady vzniká trochu problém. Vydrží váš telefon 50 hodin?

Pokud nechcete úplně přesně vyměřenou trasu, hodinky dokážou měřit vzdálenost také pomocí akcelerometru. Hodinky na základě délky a počtu vašich kroků odhadnou uraženou vzdálenost. V tomto případě berte naměřenou vzdálenost pouze orientačně. Já jsem srovnal záznam vzdálenosti získáný z Polar Unite s Garmin Forerunner 745, který se pyšní jedním z nejlepších záznamů trasy. Zatímco Polar Unite akcelerometrem naměřil 10,05 kilometru, tak Garmin Forerunner 745 přes GPS naměřil 8,3 kilometru.

Ano, teď budu srovnávat vlastně telefon s hodinkami, ale myslím, že pro orientaci je důležité to zmínit. Když si Polar Unite získával polohová data z telefonu (Apple iPhone 7), tak zaznamenal vzdálenost 4,37 kilometrů, zatímco Garmin Forerunner 745 zaznamenal 4,31 kilometrů. To už není tak hrozné, ne?

Nové Polary se nenabíjí kabelem, ale zacvaknutím do plastové stanice

Když už je řeč o baterii, je důležité zmínit také změnu ve způsobu nabíjení. U tohoto modelu se upustilo od kabelů a hodinky se nabíjejí plastovou "stanicí", do které se hodinky zacvakávají. Prvně jsem tomuto způsobu nabíjení moc nevěřil, ale má to své výhody. Díky kompaktním rozměrům ji můžete strčit klidně do kapsy (nebo také jednoduše ztratit) nebo třeba připnout na klíče.

Říct o nabídce sportů, že je široká, je málo. Hodinky nabízejí přes 100 aktivit

Hodinky nabízejí opravdu široký výběr sportovních aktivit. Najdete tam běh, plavání, silové sporty, cyklistiku a jiné "základní" sporty. Vypisovat ale všechny by bylo upřímně zbytečné. Proto vypíšu jen skutečně "fajnšmejkrovské" záležitosti, abyste měli představu, jak je nabídka široká.  Hodinky nabízejí monitoring například kriketu, plachtění, show dance a závodění vozíčkářů. A to je opravdu široký záběr sportovních aktivit, ne?

Obecně bych ale opět zmínil, že hodinky jsou přizpůsobené primárně pro začátečníky ve fitness odvětví.

Virtuální trenér vás denně povede na cestě ke zdravějšímu já

Ano, tato funkce je pro začátečníky naprosto dokonalá. Funkce FitSpark vám denně doporučí ten správný trénink na základě vaší regenerace, kondice a historie aktivit. A nenapíše vám pouze co máte dělat, ale jak to máte dělat, v jakém tempu a jaké mít pauzy mezi cviky. Každý cvik doprovází i jednoduchá animace, jak daný cvik dělat.

S Polar Unite budete vědět vše potřebné o vašem spánku

Co se týče monitoringu spánku, dovolil bych si říct, že Polar předčí konkurenci. Monitoring je opravdu podrobný a najdete ho v aplikaci Polar Flow. Zařízení na základě doby spánku vytvoří poměrový graf, kdy jste byli v lehkém, hlubokém a REM spánku. Zahrne také vyrušení, tedy to, jak dlouho jste byli v noci vzhůru.

Dále na škále od 0 do 100 zhodnotí kvalitu vašeho spánku, jeho množství a vydatnost. Poslední údaj vyobrazuje, jak jste v noci regenerovali.

Nightly Recharge přináší uživateli tipy pro zlepšení spánku a tréninku

Nightly Recharge je funkce, která zhodnocuje, jak je uživatel schopný regenerovat v noci po tréninku. Doslova monitoruje první noční hodiny a sleduje, jak se váš nervový systém zklidnil. Na základě kvality spánku a zklidnění nervového systému určuje, jak jste zregenerovali. Podle této hodnoty se poté další den přizpůsobuje trénink, jelikož hodinky vědí, jestli jste dostatečně regenerovali, nebo ne. V poslední řadě tato funkce nabízí několik tipů, jak zlepšit kvalitu vašeho spánku.

Jste ve stresu? Možná vám pomůže Serene

Serene je dýchací cvičení, které nabízí většina chytrých hodinek od Polaru. Jedná se o řízené dýchací cvíčení, které v základním nastavení trvá 3 minuty. Slouží k uklidnění organizmu a abych řekl pravdu, opravdu funguje. Hodinky vás skrze vibrace upozorňují, kdy se nadechovat a kdy naopak vydechovat. Já jsem si rychlým posilováním schválně zvýšil tepovou frekvenci a hned poté jsem vyzkoušel toto dechové cvičení. Tepovou frekvenci jsem během tří minut snížil ze 100 na 43 tepů za minutu.

Neplatí však, že byste toto dechové cvičení měli provádět pouze když máte vysokou tepovou frekvenci. Spíše se doporučuje, když se cítíte nekomfortně a potřebujete uvolnit své tělo a mysl.

Test fyzické kondice zvládnete provést i z gauče během koukání na oblíbený seriál

Většina sportovců je zvyklá získat odhad hodnoty VO2Max během cvičení. Polar na to jde trošku jinak. Odhad aerobní kondice probíhá pětiminutovým klidným sezením nebo ležením. Tento test vychází z klidového tepu, jeho variability a vašich osobních údajů jako je věk, váha a výška.

A k čemu vám to bude? VO2Max je sportovcova maximální spotřeba kyslíku během výkonu, ale také se považuje za měřítko kondice. Jinými slovy se dozvíte, jakou máte kondici v porovnání s dalšími uživateli a může vás to motivovat k dalším výkonům.

Mobilní aplikace Polar Flow je jedna z nejlepších ve svém oboru

Kdykoliv používám Polary, nemůžu si vynachválit jejich mobilní aplikaci Polar Flow. Veškerá zařízení Polar jsou sestavena tak, že v hodinkách naleznete pouze základ a podrobné informace dohledáte v aplikaci Polar Flow.

V aplikace najdete podrobnou statistiku vašeho výkonu. Hlavní obrazovka (vpravo) zobrazuje veškeré vaše aktivity, spánek a jiné v kruhovém zobrazení.

V aplikaci najdete podrobnou statistiku vašeho výkonu. Hlavní obrazovka (vpravo) zobrazuje veškeré vaše aktivity, spánek a jiné v kruhovém zobrazení.

Pro koho jsou Polar Unite vhodné?

Jak už jsem psal, rozhodně bych je doporučil pro začínajícího sportovce se zaměřením na fitness aktivity. Hodinky zhodnotí váš výkon, spánek, regeneraci a budou vám každý den vytvářet tréninky na míru podle vaší kondice. Pro začátečníky je takové navigování naprosto užitečná funkce a věřím, že ji mnoho uživatelů ocení.

Možná se vám tato recenze zdá krátká, ale možná to je také tím, jaký je charakter hodinek. Tento smartwatch je naprosto jednoduchý a v tom je jeho kouzlo. Přinese vám vše potřebné, v hodinkách najdete jen to základní a většina dat se zobrazí až v mobilní aplikaci.

Kdyby vás zaujala značka Polar a hledáte nějaké alternativy, rozhodně bych doporučil Polar Ignite a Polar Vantage M, které jsou sice o něco dražší, ale už mají integrovaný GPS přijímač. Z jiných značek bych zmínil Suunto 3 Fitness a nebo Fitbit Versa 2.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku