» Blog » Polar

Polar Vantage M – finská ozdoba rukou mnoha vrcholových sportovců

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Lukáš Mlýnek | 27.6.2020 | 10 MIN

Když v posledním kvartálním období roku 2018 uvedla značka POLAR na trh nový sporttester Vantage M jako levnější variantu vlajkové lodi Vantage V, zpozorněl nejeden nadšenec sportovních hodinek. Především vzhled a velké množství funkcí měly zaujmout napříč všemi výkonnostními kategoriemi sportovců, a to nejen těch profesionálních. Osobně jsem byl zvědavý především na srovnání s legendou jménem Garmin, která platí za špičku v oblasti sportovních hodinek.

Vzhled potěší, i když velikost displeje opticky klame

Nutno říci, že již zmiňovaný vzhled je opravdovou doménou finského leadera. První dojem ovšem kazí fakt, že z uváděného průměru pouzdra 46 mm tvoří displej pouhých 30 mm. Po obvodu skla je totiž umístěn statický ciferník bez ručiček, ve kterém těžko najdeme perspektivu. Na druhou stranu čím větší displej, tím menší výdrž baterie. Pouzdro hodinek však, krom optického klamu průměru displeje, vypadá naprosto skvěle.

Po stranách pouzdra nalezneme celkem pět funkčních tlačítek, jejichž ovládání zvládne i naprostý začátečník. Tlačítka sice reagují až na intenzivnější stisk, na ten si však lze velmi snadno zvyknout a navíc je eliminováno náhodné stisknutí během výkonu sportovních aktivit. Hmotnost hodinek je pouhých 45 g, čímž se řadí ve srovnání s podobně velkými modely mezi velmi lehké hodinky.

O vyzdvihnutí si říká silikonový řemínek, který je značně tenký a v porovnání například s Xiaomi Mi Band 4 jsem při jejich nošení na pokožce cítil pouze pouzdro, a to i přesto, že řemínek jsem měl maximálně upnutý. Jeho pět barevných variant navíc uspokojí každého sportovce, pro nějž je důležitý dokonalý outfit.

Silikonový řemínek se nosí velmi pohodlně, je vzdušný a umožňuje quick release výměnu

Silikonový řemínek se nosí velmi pohodlně, je vzdušný a umožňuje quick release výměnu

Konektivita a způsob použití

Synchronizovat hodinky lze buďto s PC nebo s chytrým telefonem. U obou variant je zapotřebí aplikace (u PC se jedná o program) Polar Flow, která je pro uživatele zdarma. Vzhledem k tomu, že model Vantage M vyšel již před více než rokem a půl, nabídne aplikace uživatelům po prvním spuštění nejnovější aktualizaci (cca 20 minutová).

S telefonem se hodinky spojí přes Bluetooth (4.0 a 4.3 a vyšší pro Android) a aplikaci najdeme v Google Play či App Store. Propojení s PC zajistí magnetická nabíječka a aplikaci najdeme na stránkách výrobce.

Kolik muziky nabízí a za jakou cenu?

Model Polar Vantage M lze pořídit za zhruba šest tisíc korun. Jedná se o levnější variantu modelu Polar Vantage V. Hlavní rozdíl patrný na první pohled je ten, že recenzovaný (levnější) model nemá dotykový displej. Rozhodně v tom nevidím nevýhodu, neboť každý sportovec pohybující se ve vysokých zónách tepové frekvence uvítá tlačítka, která snadno a rychle najde, aniž by musel sledovat displej s údaji a k tomu jej dotykově ovládat (s potem na rukou navíc není zaručena stoprocentní vzájemná kompatibilita). Displej chrání tvrzené sklo Gorilla Glass a je za všech denních podmínek velmi dobře čitelný i bez podsvícení.

Displej je dobře čitelný, a to i bez podsvícení a na slunečním světle

Displej je dobře čitelný, a to i bez podsvícení a na slunečním světle

Samotné hodinky nabízejí celou řadu funkcí. Těmi tradičními jsou například alarm, kalendář, stav baterie, chronograf (stopky), vibrace či WiFi. Jelikož se jedná o sportovní hodinky, můžeme se těšit na měření zrychlení nebo směru pomocí akcelerometru. V kombinaci s výškoměrem, GPS a krokoměrem dosáhneme jedinečných dat zaznamenaných během tréninků. Zejména měření srdečního tepu, v tomto případě technikou Polar Precision Prime, nám dodá komplexní informaci o jeho aktuální hodnotě a jednotlivých zónách.

Aplikace Polar Flow navíc na základě pořízených dat vyhodnocuje stav kardio zátěže, čímž zjistíme, zda bychom měli při tréninku přidat nebo naopak ubrat. V menu najdeme přehledně veškerá data pořízená hodinkami. Velkým přínosem je statistika mezi jednotlivými dny, což nám umožňuje porovnat jednotlivé rozdíly a nedostatky v aktivitách.

Polar Flow –  aplikace zobrazuje veškeré údaje o aktivitách, lze v ní plánovat tréninky, sledovat záznamy o spánku, prohlížet grafy a nastavovat sportovní profily. V aplikaci a hodinkách lze mít najednou až 20 sportovních aktivit.

Neocenitelnou sféru najdeme v široké škále sportovních aktivit. Uživatel si může vybrat z více než 120 druhů pohybových aktivit. Na své si tak přijdou nejen běžci, cyklisté či bruslaři, ale kupříkladu i kanoisté, kickboxeři, surfaři a volejbalisté.

V mobilní appce si můžete navolit oblíbené sporty, sledovat přehledy

V mobilní appce si můžete navolit oblíbené sporty, sledovat přehledy po dnech, týdnech i měsících, navíc je velmi přehledná

Na základě zvoleného sportu aplikace vyhodnotí, které údaje zobrazí, to znamená, že například běžci jsou informováni o kadenci (frekvenci) kroků, a to jak maximální, tak průměrné. Krom uvedené kadence je během tréninku zaznamenávána také překonaná vzdálenost, doba trvání, spálené kalorie, tepová frekvence, procenta spáleného tuku, tempo a výškový profil. Zejména poslední uvedený záznam ocení horští nadšenci.

Možnost sportování za každého počasí umožňuje voděodolnost 30M, což znamená, že hodinky bez problému odolají nejen nepřízni počasí, ale lze s nimi i plavat. To potvrzuje i plavecký mód. Aby hodinky poskytovaly skutečně komplexní data, během tréninků zaznamenávají také například přínos tréninku, běžecký index, tzv. chytré kalorie a výkonová pásma.

Otestováno: jak se s Vantage M trénuje?

Kromě běžců, ke kterým se řadím i já, potkávám často i bruslaře. Proto jsem se rozhodl otestovat Polar Vantage M jak v běhu, tak na kolečkových bruslích. Předem jsem si zvolil dvě mety – vyběhnout 1000 schodů a co nejrychleji ujet vzdálenost 5 km na kolečkových bruslích.

Po každé aktivitě dostanete relevantní údaje, včetně tempa, vzdálenosti či spálených kaloriích

Po každé aktivitě zobrazí Polar Flow relevantní údaje, včetně tempa, vzdálenosti či spálených kalorií

Ovládání hodinek je velmi jednoduché a vzhledem k češtině se v jejich menu vždy rychle zorientujeme. Trénink se zahajuje výběrem sportovní aktivity a spuštěním tlačítka power v pravé části pouzdra. Nyní zde musím uvést (alespoň pro mě) jednu nevýhodu. Trénink sice zahajujeme tlačítkem power, ale ukončujeme jej tlačítkem zpět. Mně osobně se za celou dobu testování hodinek ani jednou nepodařilo korektně ukončit trénink, neboť jsem vždy mylně končil trénink stisknutím tlačítka power, čímž se mi prodloužil čas celkové doby tréninku.

V mém případě rozdíl několika sekund nehraje žádnou roli, nicméně pro sprinterské běžce se může jednat o rozdíl v řádech až několika desítek procent. Jinak je ovládání rychlé a bezchybné a po trénincích si tak můžeme užít naměřené výsledky.

Během tréninku si vystačíme pouze s hodinkami a můžeme se tak plně soustředit pouze na jednotlivé výkony.

Vzhledem k velkému počtu funkcí najdeme ve výsledcích například dobu trvání (tento údaj je jediný, který pomocí hodinek ovládáme), vzdálenost, údaje o tepové frekvenci, tempo a rychlost.

Záznam pomocí GPS nám navíc přinese detailní mapu, kde a v jakém tempu jsme sportovali. Bohužel, v případě běhu do schodů, který jsem uskutečnil v budově, mapa tak přesná nebyla. Ve druhém případě byla sice zcela přesná, ovšem pro samotný trénink jsem musel nejprve na hodinkách zvolit aktivitu – jiné venkovní aktivity a až následně v aplikaci tuto aktivitu změnit na – bruslení na kolečkových bruslích.

Za nejvíce přínosný údaj považuji graf, který nám znázorní tepovou frekvenci po celou dobu konání aktivity. Graf poskytuje relevantní informace o jednotlivých zónách tepové frekvence, čímž zjistíme mimo jiné také to, jakou její oblast jsme nejvíce trénovali. Můžeme tak trénovat například výdrž, rychlost nebo tímto můžeme také efektivně hubnout.

Hodinky měří po celou dobu sportovní aktivity tepovou frekvenci a aplikace následně vygeneruje grafické znázornění

Hodinky měří po celou dobu sportovní aktivity tepovou frekvenci a aplikace následně vygeneruje grafické znázornění

Po každém tréninku je důležité zklidnění tepové frekvence na určitou maximální hodnotu a díky stálému měření srdečního tepu jednoduše víme, kdy již můžeme pomalu končit s tréninkem (v tomto případě vyklusávat).

Při tréninku bruslení na kolečkových bruslích jsem po celou dobu držel stálé tempo, ale tepová frekvence mi pomalu stoupala. Byl jsem tak včas varován na únavu, která byla důsledkem zvyšující se tepové frekvence a dostal jsem tímto možnost ovlivnit délku tréninku, tím, že zpomalím.

Díky stálému měření tepové frekvence jsme schopni trénovat opravdu efektivně, konkrétně vrcholoví sportovci dokáží kvalitou nahrazovat kvantitu.

Veškeré testované funkce tedy hodnotím celkově velmi pozitivně. Po týdnu testování, ve kterém jsem měl celkem čtyři tréninky, každý den jsem zkoušel všechny možné funkce a bez přerušeného používání Bluetooth a senzoru pro měření tepové frekvence, mi zbylo 47 % baterie, což musím na závěr vyzdvihnout.

Výdrž baterie – závisí na množství využívaných funkcí. V režimu zobrazení času a měření tepu vydrží až 24 dní. Při zhruba hodině tréninku denně, zapnutém měření tepu a bluetooth výdrží cca týden. A při aktivitě se zapnutou GPS a měřením tepu až 30 hodin.

Spíte kvalitně? Vantage M poradí, jak spánek zlepšit

Pro udržení zdravého životního stylu je však nutné nejen sportovat, ale také regenerovat a odpočívat a největším odpočinkem pro načerpání nových sil je spánek. Aby byl spánek kvalitní, musí být v prvé řadě dostatečně dlouhý nejenom celkový spánek, ale hlavně ten hluboký. Aplikace Polar Flow nám poskytuje tyto údaje pomocí neustálého měření tepové frekvence hodinkami. Na aplikaci oceňuji zejména detailní srovnávací funkce mezi jednotlivými dny.

Podrobný graf struktury spánku

Podrobný graf struktury spánku

Z vyhodnocení snadno zjistíme, jak kvalitně spíme a také to, co máme pro kvalitní spánek udělat. V aplikaci si můžeme nastavit upozornění na nekvalitní spánek a dokonce dostaneme informace o metodách, jakými kvalitního spánku dosáhnout - konkrétně nám sdělí nejnovější vědecké poznatky.

A co na to konkurence?

Uspět ve sféře sportovních hodinek znamená narušit nadvládu Garminů. Aby také ne, když mají za sebou úspěšná léta a například při běžeckých událostech je spatříme všude, kam se podíváme. V období vydání Polar Vantage M se jednalo především o modely VivoActive3, Forerunner 35 a Fenix 5 Plus. Zejména posledně jmenovaný model bývá často označován jako legenda mezi sportovními hodinkami. Vzhledem k pořizovací ceně ale není dostupná pro každého, a tak ji lze spatřit výhradně na rukou špičkových sportovců. I dnes, po dvou letech od uvedení do prodeje, je potřeba připravit si bezmála dvacet tisíc korun.

Naopak pořizovací cenu Forerunner 35 ocení spousta hobby sportovců – pořídíme je za něco málo přes tři tisíce korun. Zhruba šest tisíc korun pak budeme potřebovat ke koupi VivoActive3, což je stejně, jako v případě Polar Vantage M a na základě této skutečnosti vyvstává ideální příležitost pro srovnání.

Garmin VivoActive3 – plnohodnotný nástroj pro harmonický stav (nejen) fyzické stránky člověka. I takto by se daly v jedné větě popsat tyto hodinky. Nejen, že mají spoustu funkcí, z nichž bude každý sportovec nadmíru spokojen, ale myslí také na dobu, po kterou člověk zrovna žádné fyzické aktivity nevyhledává. Kdo rád nakupuje, ocení možnost bezkontaktní platby tzv. NFC čipem. Hudební nadšence naopak zaujme verze Music, která má vlastní uložiště pro hudbu.

Bohužel, sportovci budou možná zklamáni dotykovým displejem, který se neovládá zrovna nejsnadněji. Jako sportovec bych tedy volil spíše Polar Vantage M, pro které hovoří již zmíněných více než 120 druhů sportů oproti 15 druhům, které nabízí VivoActive3. Základní sportovní funkce jsou podobné, ale pro relevantní srovnání bychom je museli podrobit důkladnějším testům – tak třeba v příštím článku…

Pokud bych zde měl uvést modely Garminů, které jsou určeny sportovcům a přišly až po vydání Polar Vantage M, tak do této doby se jedná zejména o VívoActive4, Forerunner 45 a Forerunner 245. Ze zástupců modelů stejné třídy jako Polar Vantage M např. od Xiaomi můžeme zmínit třeba Amazfit Stratos 2S, případně novější Amazfit Stratos 3, které mají obdobné sportovní funkce.

Konkurencí je např. Garmin, včetně modelu Vivoactive4
4 990 Kč Prodej ukončen

Konečný souhrn

Pokud patříte mezi milovníky statistik, podrobných údajů a detailních hodnot, jsou tyto hodinky určeny právě pro vás. Řekl bych, že hodinky zastávají funkci jakéhosi elektronického trenéra, který vám ukáže nejen dosažené výsledky, ale poskytne data, na základě kterých se můžete neustále zlepšovat, a to nejen v době trvání a tempu, ale i ve výdrži a rychlosti.

Aplikace vám navíc naordinuje tzv. regenerační tréninky, které jsou potřebné pro udržení vaší kondice a navíc předchází zbytečným zraněním. V kombinaci s velkým množstvím sportovních aktivit, které hodinky nabízejí, získáte multifunkčního „parťáka“ pro každodenní život.

Průměr pouzdra je sice 46 mm, ale velikost displeje pouze 30 mm

I v době mimo sportování můžete využít celou škálu funkcí. Polaru Vantage M nechybí smart notifikace a budete také velmi spokojeni se samotným vzhledem hodinek, který je opravdu povzbudivý. Z mého pohledu se jedná o velmi zajímavou investici.

Vzhled a velké množství barevných variant
Displej s výbornou čitelností
Podrobné statistiky a propracované módy
Výdrž baterie
Vyhodnocování stavu kardio zátěže

Rozdílná tlačítka pro zahájení/ukončení tréninku
Omezený počet sportovních aktivit v hodinkách
Pomalejší synchronizace s aplikací Polar Flow
Velmi dlouhé prvotní nastavení a párování s mobilním telefonem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

6 190 Kč nedostupné