» Blog » Polar

Polar Vantage V – ryzí sporttester a trenér v jednom

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 21.9.2020 | 8 MIN

Když měl vyjít v roce 2018 model Vantage V a Vantage M, tak každý očekával nejlepší chytré hodinky, které byly vyrobeny. Slibovaly mnoho sportovních funkcí a obrovskou výdrž baterie. Za mne splnily hodinky očekávání tak polovičně.

Na rovinu a hned ze startu. Pokud hledáte chytré hodinky se spoustou lifestylových funkcí jako je například hudba, placení hodinkami a jiné, tak nemusíte pokračovat ve čtení, protože tyto funkce hodinky nenabízí. Úderný nápis na krabičce shrnuje vše, pro co hodinky byly vytvořeny: „Vyžaduje to krev, pot a data“. Tvrdá dřina, práce a obsáhlý pohled na tréninkový efekt. Jako první hodinky mají dokonce možnost měřit výkon podle wattů. Já měl možnost tento ryzí sporttester otestovat.

Tělo modelky s dotykovým displejem

Titanové pouzdro, které v sobě nese celý náklad sportovních funkcí, je doplněné o dýnko z polymeru vyztuženého skleněnými vlákny se snímačem tepové frekvence (pro přesnější měření snímač používá 9 diod). Polar u těchto hodinek poprvé vsadil na LCD transflektivní dotykový displej s rozlišením 240x240 pixelů chráněný Gorilla Glass sklíčkem. Při bližším zkoumaní zjistíte, že displej je zarovnaný s lunetou, a tak není vlastně ničím chráněný, jako například u Suunto 7, kde najdeme alespoň menší ochranné prvky.

Na ruce jsou hodinky uchyceny na dotek velice příjemným silikonovým řemínkem, který je při porovnaní s konkurencí velmi jemný a na zápěstí sedí jako přibitý. Nevýhodou může být to, že nedisponuje rychlostěžejkami (QuickFit, QuickRelease), takže výměna může být složitější. Hned při prvním nasazení jsem měl pocit, že tyto hodinky znám. Velikostí pouzdra a váhou jsou velice podobné mým nynějším hodinkám (Garmin Forerunner 945) a dovolím si říct, že Vantage V díky svým mírám 46x46x13 mm a váhou 59 g mají „tělo jako modelka“.

Na mé, tak trošku menší ruce, sedí úplně ideálně a s váhou jsem také velice spokojený. Nutno dodat, že testuji titanovou verzi, která je o 7g lehčí, než klasické „Véčka“. Ale ani 66 g není žádná váha, kterou byste v průběhu dne pocítili. Díky těmto parametrům je nemusíte odkládat ani na noc, kdy hodinky měří kvalitu vašeho spánku.

Ladné křivky hodinek se mi velice líbí

Ladné křivky hodinek se mi velice líbí

Stále si stojím za tím, že na outdoorové hodinky dotykový displej nepatří. Ovládat displej zpocenou rukou nebo při dešti je pak téměř nereálné. Lze ale vidět, že na to Polar myslel a při spuštění monitoringu aktivity se dotykový displej vypne a hodinky se ovládají pěti tlačítky. Musím ovšem podotknout, že oproti Suunto 9 se hodinky dotykem ovládají lépe a displej je téměř plynulý.

Co mne velice překvapilo je omezenost funkcí dotykového displeje – ze základní obrazovky se pomocí něj nedostanete do menu, ani nespustíte aktivitu a proto si myslím, že stejně jako u modelu Vantage M, mohly i tyto hodinky zůstat bez dotykového displeje.

Ovládání celého přístroje je ale celkem intuitivní, takže se nemusíte bát vyčerpávajícího studia návodu. Pokud jste používali doteď hodinky například od značky Garmin, poznáte, že logika je trošku jiná a budete potřebovat chviličku na zorientování, zrovna jako já.

Například, (což je stejné i u Vantage M), pro zapnutí aktivity je předvolené prostřední tlačítko na pravé straně pouzdra, ale pro vypnutí je třeba stisknout spodní tlačítko na levé straně (prozatím jsem nikdy nevypnul aktivitu na čas…). Na druhou stranu, ovládání je přeci jen hodně individuální záležitostí, protože každému to přijde logické jinak, a tak se Polar zrovna nemusel trefit do mého šálku kávy…

Ryzí sporttester s velkým S bez chytrých funkcí

Jak už jsem naznačoval, hodinky jsou zaměřeny na sportovní výkon, a proto se zde nesetkáváme s mnoha chytrými funkcemi (platby, mapy, hudba...), jako u jejich konkurentů. Jednou z mála chytrých funkcí jsou notifikace z mobilu, které byly přidány v jedné z aktualizací softwaru. Tudíž můžete přes den vidět, kdo vám píše, nebo volá.

Co se týče Facebook Messengeru, můžete přes hodinky poslat „To se mi líbí“. Bohužel, je to první a pravděpodobně i poslední z chytřejších funkcí a velkou nevýhodou za mne je i to, že hodinky nejsou schopny ukázat notifikaci při spuštěném monitoringu aktivity. Na jednu stranu je dobře, že se soustředíte čistě na výkon, ale na tu druhou, co kdyby volal šéf nebo královna?

[[183349]]
12 490 Kč Prodej ukončen

Hodinky disponují také snímačem tepové frekvence, a tak mají funkci celodenního monitoringu včetně spánku. Tepový snímač je tvořen 9 diodami, které zpřesňují měření a byl jsem velmi spokojený při porovnání průměrných hodnot s hrudním pásem od Garminu. Rozdíl oproti pásu byl vždy +- 2 tepy.

Bohužel, osobně mi na základních obrazovkách hodinek chybí údaje o barometrickém tlaku, východu a západu slunce a další funkce, které hodinky nabízí pouze ve spuštěném monitoringu aktivity. Když už těmito snímači hodinky disponují, tak proč to nevyužít i v běžném životě.

Trenér na zápěstí

Teď se konečně přesunu k tomu, co tento přístroj umí nejlépe. A to ke sportování. Hlavní funkcí těchto hodinek je celodenní monitoring všech vašich aktivit a následná analýza výkonu a vývoje výkonnosti do dalších dní.

Zkrátka je to opravdový kouč na zápěstí, který vám přímo na displeji píše co a jak máte dělat a také, co vám hrozí, když se přetrénujete. Ačkoli v dnešní době tuto funkci už má například i model Garmin Fenix 6, tak v roce 2018 byl Polar úplně první, kdo tuto funkci měl, a byl o level výše než ostatní hodinky.

Pravda, poslední dobou se flákám

Pravda, poslední dobou se dost flákám

Kromě toho se vás přístroj pravidelně ptá na kvalitu spánku, jak se cítíte, na únavu svalů a jiné informace pro další a kvalitnější vyhodnocení tréninkové zátěže. Všechny tyto funkce kulminují ve funkci ortostatický test, který je používaný jako další nástroj pro sledování rovnováhy mezi tréninkem a regenerací. Tento test je založen na měření tepu a jeho variabilitě a musí se provádět s hrudním snímačem. Polar všude uvádí, že pro tento test lze použít jen jejich snímač tepové frekvence s označením H10, ale mně se povedlo udělat test i se snímačem od Suunta, Garminu i Decathlonu.

Je měření tepu zbytečné? Nastupuje nová generace – měření výkonu

U cyklistů je měření výkonu ve wattech již úplně běžná věc. Do běžeckého světa se však tato metrika dostává velice pomalu a představuje veliký posun vpřed, co se týče okamžitého vyhodnocení přímo při běhu. Jelikož jsem aktivní běžec posledních 8 let, tak se zajímám i o to, jak svůj trénink můžu „vyšperkovat“ k dokonalosti. O snímači jménem Stryd jsem slyšel poprvé asi v roce 2016 a potom jsem už jen čekal, až to budou umět hodinky a nebo nebudu muset prodat ledvinu, abych si ho mohl koupit. Konečně jsem se dočkal.

Měření výkonu má jednu nespornou výhodu oproti měření tepové frekvence. Reaguje okamžitě na změnu tempa, běh do kopce… Co vás jen napadne. Kdežto tepové frekvenci nějakou dobu trvá, než tyto změny zaznamenají. Mrkněte na graf níže, kdy jsem tuto skutečnost testoval na vlastní kůži při nečekaném zrychlení na rovině.

Watty reagují ihned, kdežto tep zaostává

Watty reagují ihned, kdežto tep zaostává

Je to možnost pro všechny kategorie běžců, jak svůj trénink zase o něco posunout k dokonalosti. Polary jsou úplně první hodinky, které umí měřit watty ze zápěstí (pomocí gps), zatímco například Garminy k tomu potřebují snímač tepové frekvence a aplikaci, kterou si musíte stáhnout.

Pokud poběžíte více než 40 hodin s GPS anebo prostě jen nechcete nabíjet každý den

V čem Polar absolutně porazil doposud všechny sporttestery a smart watche je výdrž baterky na jedno nabití. A taky proto na sebe strhnul pozornost všech běžců a outdoorových nadšenců. Hodinky využívají nový čipset od Sony pro snímání GPS, na kterém jsou postavené i nové hodinky (2019 a výše) od Suunta a Garminu.

Podle tohodle screenshotu mají Vantage V baterii s kapacitou 320mAh, což je více než Fenix 5 plus (255mAh), Fenix 6X Pro má pak 420mAh

Podle tohoto obrázku mají Vantage V baterii s kapacitou 320mAh, což je více než Fenix 5 plus (255mAh), Fenix 6X Pro má pak 420mAh

Takže ano, Polary zvládnou snímat GPS ve vteřinovém intervalu neskutečných 40 hodin se spuštěným snímačem srdečního tepu! Této výdrži konkuruje pouze model hodinek Garmin Fenix 6X, který zvládne snímat po vteřině 60 hodin. Zajímavostí je také to, že tyto hodinky nenabízejí možnost snímání v jiném časovém intervalu než vteřinovém. Ostatní výrobci nabízí možnost úpravy intervalu (1 vteřiny až po minutu). V režimu „smart“ hodinek s trvalým snímáním tepu pak vydrží krásných 7 dní, což je na dnešní poměry relativní standard i pro hodinky s více funkcemi.

Vyhodnocování dat – povedené uživatelské prostředí

Jednou z věcí, které musím u Polaru hodně vyzdvihnout, je práce s daty a jejich aplikace. Ta je za mne jedna z nejpřehlednějších, jakou jsem kdy viděl. Vše vidíte přehledně a dokážete se ihned zorientovat. Posuďte sami.

Přehledné vyhodnocení aktivit

Přehledné vyhodnocení aktivit

Spánek pod kontrolou přístroje

Spánek pod kontrolou přístroje

Za mne lepší vyhodnocení tréninku než v Garmin connect

Za mne lepší vyhodnocení tréninku než v Garmin Connectu

Co mají Véčka navíc oproti Emkům

Nabízí se tady možnost lehkého srovnání modelů Vantage M a V. Model M je vlastně lehčí a levnější model V. Oproti modelu V mu samozřejmě chybí některé funkce, jako například: barometr, dotykový displej, wattmetr, navigace podle trasy. Hodinky také vydrží snímat GPS po vteřině „jen“ 30 hodin.

Polar Vantage V vs. M

Polar Vantage V vs. M

Model eMek jsem vlastnil pár měsíců po jejich vydání a byl jsem relativně spokojený. Velice mi imponovala výdrž baterie a možnost zobrazit nastoupané a sestoupané výškové metry i bez barometru přímo v hodinkách. Emka mají také navíc rychle vyměnitelné pásky se systémem QuickRelease, což na dražším modelu chybí.

Můj pohled na věc – co na to konkurence?

Hodinky se mnou proběhly jeden z lehčích týdnů tréninku, při finální přípravě na závod 24h Plzeň. Zvládly se mnou asi 70km běhu a 60km na kole. Oblíbil jsem si jejich tvar a to, že velice dobře drží na ruce. Ze 100% baterie hodinky po týdnu klesly na 15%, což beru jako úspěch. Pro sportovce zaměřeného čistě na výkon jsou tyto hodinky ideální a můžu je vřele doporučit.

Naopak, pro lidi hledající jak parťáka do hor, tak do města, bych tyto hodinky zcela nedoporučil. Absence veškerých chytrých funkcí plus fakt, že se hodinky stále odpojují od telefonu a připojí se jen po zapnutí aplikace na neznámou dobu mi dávají signál, že ani já bych si tyto hodinky asi nevybral.

Mezi modely, které by mohly konkurovat těmto hodinkám, patří například další nekompromisní sporttester Suunto 9 Baro. Pro milovníky outdooru a také chytrých funkcí bych pak doporučil model Garmin Forerunner 945, nebo některý z modelů Garmin Fenix 5 plus nebo Fenix 6. Tyto hodinky jsou na velice podobné vlně outdooru a za téměř identickou cenu dostanete mnoho užitečných funkcí navíc.

Podtrženo sečteno, na závod kolem Mont Blancu je to dobrá volba, na trénink „okolo baráku“ už trošku méně. Nicméně, moc se těším, až se mi do ruky dostane letošní novinka Polar Grit X a budu moct otestovat další nekompromisní trailovou zbraň.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře