» Blog » Suunto

Porovnání aplikací chytrých sportovních hodinek – Coros, Suunto, Garmin a Polar

Tagy: Průvodce výběrem | Coros | Garmin | Polar | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.1.2023 | 8 MIN | 2x komentář

Pro spousty lidí jsou kritéria výběru sportovních hodinek jasná – displej, výdrž baterie, sportovní funkce. Vězte ale, že na aplikaci, ve které budete vyhodnocovat vaše výkony, přece jen také záleží.

Důležitost výdrže baterie spolu se sportovními funkcemi je u sportovních hodinek rozhodně velká. Zpracování dat z tréninku je ale neodmyslitelná součást a je důležité správně porozumět a vyznat se v datech, které z hodinek dostaneme.

No a proto se dneska mrkneme na aplikace k hodinkám, jejich přehlednost a celkové zhodnocení jednotlivých aplikací. Samozřejmě je to čiště subjektivní zhodnocení a spousta lidí se mnou nemusí souhlasit, ale zkusit to můžu, ne?

Coros App

Za mě je to jednoduše a kvalitně postavená appka. Když Coros začínal, byla to katastrofa, ale v průběhu let, se dostali k super přehlednosti a výtek je opravdu málo.

Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty
23.3.2022 - Dominik Hok
Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty

Appka je rozdělena do 4 záložek. První nám ukáže základní přehled. Čili kolik jsme toho odsportovali, kolik máme kroků, tepovku, spánek, VST status, kalorie a tyto základní hodnoty. Každou poté můžete otevřít a zobrazit si graf po dni, týdnu, měsíci a roku.

Druhá záložka tvoří sportovní aktivity. Nejdříve se dostanete na přehled aktivit a poté můžete rozkliknout jednotlivé aktivity pro podrobnější přehled.

Další možností na této kartě je políčko statistik, kde se dozvíme naše statistiky za den, týden, měsíc a rok pro jednotlivé metriky jako je třeba vzdálenost, nastoupané metry aj. Trošku mě mrzí, že se tyto údaje nemohou zobrazovat všechny zároveň a musí si to člověk projet postupně.

Třetí políčko tvoří tzv. Training Hub, kde se dozvíte, jak moc jste dobří nebo špatní. Na tomto políčku se tedy dozvíte váš Marathon Level, VO2 Max, tréninkové zatížení a další hodnoty týkající se tréninku. Taky zde najdete "knihovnu" vašich nahraných tras, nastavení osobního profilu a třeba osobní rekordy.

Přehled tréninku

Přehled tréninku

Co beru jako velké plus je možnost otevření dat v PC přes Coros Training Hub. Mnoho lidí si myslí, že je to zastaralý způsob, koukat na data v PC přes internet, ale za mě je to stále nejefektivnější způsob, jak kvalitně vyhodnotit trénink.

Corosy jsou poslední dobou velice rozporuplné hodinky, ale stále mají svou špetku tajemnosti a hodně kvality na to, abychom od nich čekali velké věci v budoucnosti. To samé si slibuji od této aplikace. Vždyť vznikla teprve v roce 2018. Je sice mega přehledná a data jsou přesná, ale uvítal bych třeba vlastní plánovač tras anebo celou agendu navigace.

Přehlednost
Rozsah dat a jejich jednoduchý popis
Možnost zobrazit na PC

Vyhodnocení, které neukazuje všechny hodnoty najednou
Chybějící "navigační manažer"

Suunto App

Řeknu Vám to narovinu, tak jak to je. Suunto není moje nejoblíbenější značka hodinek a bohužel si za to může sama svými produkty v poslední době, které nejsou konkurenceschopné. Aplikace je napříč tomu ale celkem v pohodě a je rozdělena taktéž na 4 nejdůležitější záložky.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

V první se nacházíme na "zdi" jako na Facebooku nebo Stravě. Zde vidíte týdenní progres a hned pod ním aktivity, kde se míchají vaše aktivity s ostatními, které sledujete. Můžete dát na aktivitu like, sdílet ji a tak podobně. Prostě sociální síť, jak se patří. Úplně nahoře je pak možnost přes "+" přidat ručně aktivitu anebo spárovat či spravovat hodinky (piktogram hodinek). Na poslední ikoně, zvonečku, se dozvíte novinky u Suunta. V levé části je váš uživatelský profil. Celkem jednoduché a přehledné.

Druhá záložka je kalendář. Vidíte tam vaše aktivity za týden, měsíc, rok či posledních 30 dní. Po rozkliknutí jednotlivého dne vám vždycky Suunto ukáže, jak jste spali, co jste měli za trénink a vaši denní aktivitu. Moc se mi líbí, že má jednoduše vespod napsanou odtrénovanou dobu, vzdálenost, výškové metry a spálené kalorie.

Třetí záložkou jsou dle Suunta "trendy". Já bych řekl, že to jsou statistiky vašich výkonů. Zjednodušeně vám Suunto v grafech ukáže, jak na tom jste. Jestli je váš "trend" rostoucí anebo padající. Tohle se dá zobrazit u tréninku, denní aktivity anebo spánku. Ještě se zde skrývá váš pokrok, kde vám aplikace řekne, jestli se udržujete, zvyšujete kondici anebo jste prostě líní a nic neděláte.

Poslední záložka patří Suunto HeatMaps. Ty zobrazují celosvětově nejpoužívanější trasy od uživatelů Suunto hodinek. Na mapě vidíte nejpoužívanější trasy, které jsou zobrazeny zelenou barvou. A čím více jsou používané, tím více jsou zelené až neonově zelené. Je to docela fajn, protože když si v Suuntu zadáte počáteční a koncový bod na mapě, utvoří vám tu nejlepší trasu, kterou si rovnou můžete nahrát do hodinek.

Aplikace od Suunta není zase takový průser, jako jsou jejich hodinky.:-) Je přehledná, snadno se v ní člověk zorientuje a nemá tam žádná zbytečná zákoutí anebo čísla, kterým byste nerozuměli. Trošku mě mrzí, že Suunto zrušilo veškeré webové rozhraní, a tak si můžete tréninky zobrazit jen v appce na telefonu. Anebo na Stravě, kde si data přehodíte...

Jednoduchost a přehlednost
Pochopitelné statistiky výkonu
HeatMaps a plánování tras

Nemožnost otevřít na PC
Hlavní "zeď" je spíše sociální síť

Polar Flow

Ačkoliv o Polaru už není tolik slyšet, tak aplikaci mají prvotřídní. Veškerá data jsou srovnána do různých oddělení a vše je perfektně podrobné.

Na hlavní stránce (po spuštění aplikace) se zobrazuje stav vaší kardio zátěže, trénink za určitý den, plnění aktivity a hodnocení spánku. Veškeré údaje se dají rozkliknout a dostanete se na podrobný popis těchto údajů.

Pokud chcete rovnou vidět specifická data, klepněte na tři čárky vlevo nahoře a otevřete menu, kde si vybere z možností jako například: aktivita, kalendář, spánek, zahájit atp.

Veškeré údaje jsou maximálně přehledné a dobře popsané. Jediné, co se mi zdá méně srozumitelné, je pole "zahájit". Po klepnutí na toto pole se zobrazí monitoring "jiné halové sporty". Pokud připojíte hruďák k appce, můžete dokonce provést test kondice. Samozřejmě, že hrudní pás lze připojit i k té jedné aktivitě.

Nejvíce se poté Polar věnuje spánku, kterému se věnuje karta spánek, Nigthly Recharge a Posilnění spánkem. Na těchto kartách se dozvíte vše o vašem spánku, jak ho vylepšit a jak ovlivňuje váš trénink a cirkadiánní rytmus.

Asi nejvíce mě na této aplikaci mrzí možnost nahrání trasy do hodinek. Kdybych neměl k dispozici telefon a nezjišťoval to teď asi 10 minut, tak vám ani za boha neřeknu, jak se to dělá. Kecám, byly to asi 3 minuty, ale i tak je to strašně neintuitivní. Ale dělá se to přes možnost "zařízení" a poslední možnost v této záložce – Oblíbené v Polar zařízení. Vy tam místo "Polar zařízení" budete mít model svých hodinek.

Celkově se mi aplikace hodně líbí a hlavním přínosem je, že vše můžete otevřít i "na velkém" v PC.

Přehlednost v každém ohledu
Kvalitní zpracování dat ohledně každé metriky, obzvláště spánku
Intuitivnost a možnost zobrazit na PC

Nahrávání a práce s trasami

Garmin Connect

O Garmin Connect máme samostatný článek, a tak v tomto popisu appky shrnu jen to pro mě nejdůležitější.

Garmin Connect – Průvodce mobilní aplikací
14.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Connect – Průvodce mobilní aplikací

Nejdůležitější je samozřejmě první rozcestník, a to je hlavní strana aplikace, kde se dozvíte téměř vše, co potřebujete. Jako první se zobrazí váš trénink, běžecký stav (pokud běháte samozřejmě). A hned pod tím máte další hodnoty jako tepovku, Body Battery, stres atp. Tyto položky si můžete nastavit. Hned pod tím máte souhrny za včerejšek a posledních 7 dní.

V základu vidíte aplikaci úplně stejnou, jako ji mám navolenou já. Dole jsou tedy kromě karet můj den, ještě výzvy, kalendář, přehled a oznámení.

Výzvy, přehled a oznámení se věnují více či méně vaší sociálnosti na Connectu. U výzev můžete sledovat, jak si vedete v nějaké přijaté challengi anebo sami výzvu pro své přátelé vytvořit. V přehledu najdete veškeré tréninky vašich Connectích přátel – můžete je lajkovat anebo psát komentáře. Oznámení pak už slouží jen pro připomenutí, kdo vám okomentoval nebo olajkoval trénink anebo pro vaše oznámení z Insights (globální srovnání Garmin uživatelů).

Podstatné věci najdete v bočním menu. Od nastavení nouzových kontaktů, přidání platební karty až po možnost vytvořit si vlastní trasu, tréninkový plán anebo třeba strategii PacePro. Pro cyklisty pak může být přínosný Power Guide, který je schopen za pomocí nahrané trasy vypočítat ideální výkon pro jednotlivé části trasy, abyste nepřepálili.

Pokud vybere možnost nahrání trasy, zobrazí se vám mapa, ve které své dobrodružství naplánovat, anebo můžete zvolit možnost nahrání trasy, kterou jste si vytvořili třeba na mapy.cz.

Zmiňuji zde i PacePro. Je to podobná funkce jako Power Guide popisovaný o něco výše, ale pro běžce. PacePro vám dokáže dle trasy vypočítat ideální časy na kilometr, abyste zvládli závod za svůj vysněný čas a nepřepálili.

Další věcí je pak kalendář, kde vidíte přehledně veškeré hodnoty. Kalendář od Garminu ale raději používám na PC, kde jsou i souhrnné hodnoty. Ačkoliv mě velice mrzí, že v hodnotách není zahrnuta nadmořská výška. S prominutím, tohle umí i Suunto a Garmin se na to vys...kašle.

Je až neskutečné, kolik toho Garmin za ty roky umí a sepsat to by bylo na sepsání knihy. Za ty roky už má Garmin ale vychytanou jednoduchost a intuitivnost, která se prolíná celou aplikací a proto moc výtek nemám.

Přehlednost a intuitivnost
Možnost nastavit snad úplně všechno
Podrobné plánování tréninků a závodní strategie
Možnost zobrazit na PC

Přehled a statistiky, které neukazují více hodnot najednou

Závěrečné okénko testerů

Aplikace pro hodinky by měla být přehledná a hned v prvním okamžiku byste měli vědět, kam kliknout. A když už nevíte, tak by měla mít aplikace alespoň dobré intro, kde se vám představí a řekne o sobě vše, co potřebujete na začátek vědět.

Pro mě je uživatelsky nejpřívětivější aplikace ta od Garminu. A nemyslím si, že je to o zvyku a dlouhodobém používání. Kdysi jsem totiž používal internetovou platformu na PC. Ale zpět ke Garminu. Vše se zobrazí jednoduše na hlavní ploše, není třeba nic moc hledat ani řešit.

Kdybych měl poskládat pomyslnou "bednu", na druhém místě by se umístila aplikace od Polaru, která se mi také líbí zpracováním a až na tu jednu kaňku v podobě nahrávání GPX souborů, je opravdu super. Třetí by byl Coros, který dochytává pár mušek (a je celý v angličtině) a čtvrtá appka by byla ta od Suunta, která není špatná, ale evokuje mi spíše aplikaci třetí strany – Stravu.

Aby to nebylo jen o mně, nechám se vyjádřit i mého kolegu Dominika, který taktéž testuje chytré hodinky:

Je to ale jen můj osobní názor, a tak budu rád, když mi napíšete, která aplikace se nejvíce líbí vám.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jaroslavpřed 457 dny, reagovat
Zajímavé srovnání. Garmin je Garmin, ale pokukuju po Corosu. Nicméně, pokukuju i po Amazfitu, protože teď mám už přes 4 roky Stratos 2. Jak tak koukám na ty screenshoty, přijde mi, že aplikace Zepp taky není úplně k zahození, i když na rozdíl od zde zmíněných není úplně vhodně koncipována pro sport. Je to jen můj pocit nebo by se Zepp v této konkurenci úplně neztratil, i když by asi okupoval spíš poslední příčku?
Matěj Urbaczkapřed 457 dny
Zdravím, Jaroslave, co se Zeppu týče a jejich hodinek, neberu je moc jako sportovní ale spíše jako lifestylové, kdy sport je až na druhé koleji. Takže pokud bych chtěl sportovní hodinky, pokukoval bych po této čtveřici, pokud chci spíše hodinky do města, šel bych do hodinek alá Amazfit, Huawei, Xiaomi.