» Blog » Casio

Porovnání kovových G-Shocků řady MR-G, MT-G a GST

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Martin Koňařík | 16.12.2018 | 3 MIN

Casio G-Shock. Hodinky, které máme spojené s odolností, sportovním vzhledem, hromadou funkcí a všudypřítomnou pryskyřicí. Co když jsme ale vyrostli, vyměnili mikinu za košili a toužíme o něčem více seriózním a přitom chceme zůstat věrní značce G-Shock?

casio gshock mrg mtg gst

Pokud chodíme do práce v košili, tak si "plastové" hodinky na zápěstí vzít nechceme. Působily by jako pěst na oko. Casio si je toho dobře vědomo a nechce, aby fanoušci věrní jejich značce, museli při určitých příležitostech vyměnit své miláčky za hodinky jiných výrobců.

Proto už nějakou dobu v řadách G-Shocků najdeme kromě pryskyřicových také kovové, dospěleji vypadající modely, MR-G, MT-G a GST. Pojďmě si je blíže představit.

MR-G, spojení toho nejlepšího co Casio dokáže

Začneme rovnou vlajkovou lodí - Casio G-Shock MR-G. Nejvyšší třída, nejvyšší luxus. S výjimkou nových "Full Metal" GMW-5000, to jsou jediné celokovové G-shocky, které má Casio v nabídce.

MR-G se vyrábějí v Japonsku v továrně Yamagata, která se věnuje pouze takzvané "Premium Product Line". Návrhu a výroby se účastní nejzkušenější inženýři, které má Casio k dispozici a využívají se pouze nejkvalitněšjí materiály. Všechny modely MR-G se vyrábí z tvrzeného a povrchově upraveného titanu, který je přibližně 5x tvrdší než ocel.

komponenty hodinek G-Shock MR-G

Pouzdro MR-G je kompletně z titanu

Navzdory označení dalších dvou porovnávaných modelů MT-G (metal twisted) a GST (G-Steel), nejsou tyto modely celokovové, ale kombinují kovy a pryskyřici.

Casio G-Shock MR-G jsou solárně poháněné a disponují jednou, nebo i více technologiemi pro synchronizaci času (rádiem řízené, GPS, Bluetooth). Casio je prezentuje jako: Self-adjusting, self-updating and self-charging. Samy se seřídí, aktualizují i nabíjí. Ceny se pohybují od 60tis. Kč a končí pod 200tis. Kč.

MT-G (Metal Twisted)

MT-G znamená Metal Twisted G-Shock, což může vyvolat mylnou představu, že jde také o celokovové hodiny. Vnější část pouzdra sice mají vyrobenou z kovu, ale vnitřní jádro je pryskyřicové. Aby to nevyznělo špatně, důvodem použití pryskyřice není snaha o snížení nákladu na výrobu, ale o zachování stejné odolnosti, na jakou jsme u G-Shocku po desetiletí zvyklí.

g-shock MT-G komponenty

MT-G vnější část pouzdra a nožky jsou kovové

MT-G se stejně jako MR-G vyrábí v závodě Yamagata a oba modely jsou osazené safírovým sklem. Ceny začínají na 20tis. korunách. Mnohem méně, než stojí exluzivní MR-G modely, na druhou stranu stále dost vzhledem k ceně běžných g-shocků.

GST - kovové a cenově dostupné

casio gshock gst models

Casio G-Shock GST

Nejvíce dostupné kovové g-shocky se jmenují GST (G-Steel), které stejně jako MT-G nejsou celokovové, ale mají pouze kovový vnější obal pouzdra. Vnitřní část pouzdra je z pryskyřice, nebo z plastu. Při výrobě GST modelů bylo oproti MT-G modelům použito více pryskyřice a méně oceli. Například nožky jsou součástí pryskyřicového pouzdra.

G-Shock GST struktura pouzdra

GST - jádro a nožky pryskyřicové, vnější obal kovový

Casio G-Shock GST nejsou vyráběné v Japonsku, ale v jiných, společností Casio vlastněných továrnách různě po světě.

Začínají už na 5tis. Kč za běžné bateriové modely bez solárního pohonu a bez funkcí pro synchronizaci času až po solární GST-B100, které používají bluetooth pro spojení s chytrým telefonem. Všechny mají minerální sklíčko, s výjimkou modelů GST-B100X, GST-B100XA a vyprodané speciální "Gold Tornado" edice GST-B100TFB, které jsou vybavené sklem safírovým a lunetou vyrobenou z uhlíkových vláken, místo běžnější oceli.

GST-B100XA sklo safírové a lunetu z uhlíkových vláken

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře