» Blog » Seiko

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Tagy: Průvodce výběrem | Certina | Citizen | Edox | Orient | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 26.6.2020 | 8 MIN

Léto patří potápkám. I když je s oblibou nosíme po celý rok, teplé měsíce jsou jejich. Pláž, slunce, voda,... Vybrat ty „pravé“ není otázka dvou minut, tak jsme se zeptali 6 hodinkových nadšenců, jaký je jejich tip na ideální potápky na léto do 25 tisíc. Výsledek je skutečně pestrý. Automaty, quartzy, nechybí ani zástupce solárů. A v designech i cenovém rozpětí se najde skoro každý.

Citizen Promaster Marine Automatic Diver's NY0086-16LE – Geniálně jednoduché potápky

Při mé počáteční touze po nějakých ikonických „pepsi potápkách“ jsem měl od začátku 2 jasné volby. Buďto se vydat cestou kultovních SKX od Seika nebo zvolit cestu Citizenu. Prodej SKX pomalu končil a na scénu se dostávaly nové Pětky, které sice mají s SKX hodně společného, ale neřekl bych, že je lze považovat za potápěčské hodinky. I přes váhání jsem jsem se nakonec rozhodl vydat cestou Citizen Promaster Marine NY0086-16LE.

Od automatického strojku 8203 jsem neočekával žádný zázrak; chybí mu hacking a navíc někoho může překvapit, že rotor je poměrně hlučný a o své přítomnosti majitele při každém pohybu ujišťuje. S tím jsem ale do hodinek šel a beru to jako součást jejich geniální jednoduchosti. V čem Seiko ale odvedlo asi lepší práci je luminiscence. U Citizenu svítí intenzivně, ale poměrně brzo slábne. Naopak šedesátizubová luneta má u mě velké plus. Přesně lícuje s indexy, nemá žádnou velkou vůli a přitom je velice dobře ovladatelná. Navíc „okousaný“ design lunety dodává hodinkám ten správný šmrnc a evokuje ve mně představy blízkého setkání s nějakou mořskou příšerou.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

Lehce nepoddajný, ale jinak celkem pohodlný pryžový řemínek jsem brzo vyměnil za NATO. Mé oblíbené kombinace jsou modrý a červený, a hodinkám dávají zase úplně jiný rozměr. Jsem rád, že souboj nakonec vyhrál Citizen namísto Seika. Hodinky mě stále neuvěřitelně baví a designem překonaly u mě i SKX. Ačkoliv zatím na pořádný zátěžový test ve vodě stále čekají, a zatím si užívají pouze „kancldiving“, řekl bych, že poměr cena/výkon je u hodinek perfektní, což ostatně můžeme říci o značce Citizen obecně.

Honza Kalousek – v Hodinky-365 šéfuje správě zboží, takže má dokonalý přehled o každé novince, která se napříč značkami šustne. Sám už má (zatím) malou hodinkovou kolekci, zahrnující především japonské značky. A jisté je jen jedno: budou přibývat další.

Orient Sport Mako III Automatic Kano – Ráno pláž, odpoledne potápění a večer do baru. Zvládnou všechno

Potápky od Orientu bych doporučil každému, kdo hledá hodinky na léto. Vzhledem ke své ceně jsou vhodné pro začínající nadšence, kteří teprve staví základy své sbírky. Naopak pro zkušenější nebo movitější sběratele se může jednat o hodinky, o které se na rozdíl od dražších hodinek nebudou muset při cestování strachovat. Dopoledne na pláž, odpoledne potápění a večer do baru. Zvládnou všechno. Modré modely se sunburst ciferníkem navíc vypadají velmi hezky a na letním slunci opravdu vyniknou. Přesně takový je Orient Mako III Kano. U Orientu je téměř samozřejmostí automatický in-house strojek – vyvinutý a vyráběný přímo v Orientu. Kolik dalších značek a za tuhle cenu to má?

Voděodolnost do 200 metrů je u hodinek na léto samozřejmostí. U Orientu si navíc můžete vybrat z celé řady potápěčských hodinek. Můžou to být právě modré Kano, nebo také Kamasu, případně Ray II a Mako II. Vzhledem k neustálému růstu cen nových modelů sesterské značky Seiko se Orienty stávají stále více a více zajímavými. Díky výše uvedeným vlastnostem si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Martin Balabán – hodinkový nadšenec a externí redaktor magazínu H-365. Čtením a sledováním obsahu o hodinkách tráví velkou část svého volného času a nejraději se věnuje právě potápěčským hodinkám.

Promaster Marine Aqualand Eco-Drive Diver's BN2038-01L – Našlapaný mix funkcí a sexy designu

S kyslíkovou lahví pod hladinou byste mě hledali marně. Proto mám rád potápky, které jsou, ačkoliv to slovo nemám rád, “designovka”. Z tohoto důvodu vybírám Citizen Promaster BN2038-01L. I přesto, že to jsou potápky se vším všudy, udělají dojem i na netrénované oko. Nejen svým sexy pepsi vzhledem, ale i množstvím funkcí, které nabízejí…

Opomenu základ jako potápěčská norma ISO 6425 nebo signovaný řemínek a korunka a přejdu k tomu nadstandardnímu: tlakový senzor, senzor detekce vody, paměť maximálního ponoru, alarm rychlého výstupu, indikátor natažení, upozornění na docházející energii… A to jsem ještě nezmínil extra potápěčskou extenzi v balení, skvělou lumi a samozřejmě – solární napájení, ve kterém je dle mého Citizen No. 1.

Jediná věc, kterou by snad někdo těmto hodinkám mohl vytknout je minerální sklíčko. To ale potápkám přece vytknout nelze – minerál má pod vodou oproti safíru jasné výhody. Ať už si je vyberete pro potápěčská dobrodružství, nebo podobně jako já pro funkční design, který budí zájem, Citizeny rozhodně nezklamou.

Radek Vyhlídal – spolumajitel firmy Hodinky-365, který se do světa hodinek dostal dílem náhody, zato po hlavě. Brzo se z toho stala nejen podnikatelská vášeň, ale také hobby a soukromá sbírka už zahrnuje nemalý počet zajímavých kousků...

Edox Delfin The Original Quartz – Volba šampionů

Jdete rádi vlastní cestou, milujte kvalitní značky, luxus a exkluzivitu? Chcete se stát hlavní hvězdou blížící se pool párty díky čistokrevným švýcarským potápkám, které hned tak na někom neuvidíte, nebo jen zkrátka milujte podvodní svět a chcete si ho užít ve společnosti opravdové legendy? Ať je to tak či onak, rozhodně zbystřete, doporučím vám hodinky, které se do našeho cenového limitu vejdou téměř dvakrát. A přitom budou na vašem opáleném zápěstí nejen nepřehlédnutelné, ale současně se do podvědomí okolí zapíšete jako skutečný fajnšmekr.

Právě vás by totiž (stejně jako mě) mohl nadchnout přímo legendární model Delfin The Original od švýcarské stálice EDOX. Ta se rozhodla vdechnout druhý dech přes 80 let starému potápěčskému evergreenu a krom standardně špičkové kvality (od použitých materiálů, až po ukázkově přesné strojky, quartz i automat nevyjímaje) oblékla své novodobé „delfínky“ do bezkonkurenčních trendy barev a jejich variací.

Doslova magnetem pro oči bude bezesporu kombinace reflexně zelené se stříbrnou, kterou okouzlíte přátele na odpoledním golfu i neodolatelné divy na bezbřehém večírku kdesi na Ibize.  Nejlepším společníkem vám budou díky přijatelné velikosti i skvělé hmotnosti nejen po celý den, ale hlavně tam, kde se samy cítí doslova jako delfín: ve vodě. A to navíc s přehledem v hloubkách do solidních 300 m.

Igor Kratochvíl – externí redaktor magazínu H-365, pro kterého je vztah k hodinkám již láskou. Klaní se před tradičními značkami a obdivně tleská výkřikům z oblasti smartwatchů. Pokud jej nějaké hodinky uchvátí, neubrání se někdy impulsivním nákupům a jindy o nich píše pohádkové recenze.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark "King Turtle" – Ideální parťák na léto? Rozhodně Seiko!

I přes veškeré znalosti, které jsem zatím nasbírala, se pokaždé budu vracet k Seiku. Tato značka mě oslovuje jak svojí historií, tak precizností, s jakou hodinky (nejen) řady Prospex, vyrábí. A když k tomu přičtu ještě snahu Seika pomoct ochránit krásy a pestrost oceánů, musela jsem sáhnout po modelu z každoroční série Save the Ocean. Z prodeje těchto modelů jde totiž ve spolupráci s nadací Fabiena Cousteaua pár procent na záchranu ohrožených druhů. Model Save the Ocean Great White Shark mi leží v hlavě už dlouho, a když Seiko přišlo ještě s King verzí, bylo rozhodnuto.

Na první pohled zaujme nádherným modrým odstínem číselníku, na kterém lze vidět mořské vlny. Pokud se více zaměříte na číselník, tak v místě indexu 8. hodiny si určitě všimnete malé ploutve, která má patřit právě bílému žraloku. Právě takovými detaily si mě Seiko pokaždé získá. U potápek nesmí chybět perfektní luminiscence, což bereme u Prospexu jako už běžný standard. Hodinky splňují normu ISO 6425, takže potápění není s hodinkami žádný problém a nemůžu samozřejmě opomenout skvělé propracování pouzdra v matném a ze spodní strany lesklém provedení.

A proč právě Seiko King Turtle? Upgradovaná verze má oproti klasické safírové sklíčko a další podstatnou změnou je luneta s keramickou vložkou, která nahradila původní hliníkovou. Skvělá změna! Navíc určitě nepřehlédnete kyklopa, který je přes celý day-date, opět něco, co se jen tak nevidí. Veškeré detaily, na kterých Seiko zapracovalo, přidalo velké plus hodinkám a zvýšilo tak jejich hodnotu. Už se nejedná o klasické potápky, ale o King potápky a krásný kousek, který můžu vřele doporučit do sbírky každému nadšenci Seika. (Zjistit více o Seiko King Turtle.)

Eliška Holasová – v Hodinky-365 se věnuje hodinkám už bezmála 5 let. Jako vedoucí prodejny je odbornicí na slovo vzatou a modely G-Shocků pozná na metry daleko. Má stračí vášeň pro zlaté hodinky, a tak ji potkáte třeba s těmito Full Metalovými G-Shocky.

Certina DS Action Diver Automatic Powermatic 80 Sea Turtle Conservancy – Přímočará elegance mořských želv

Rozkaz zněl jasně: vybrat ideální potápky na léto. Něco zajímavého, aby byly i trochu nadčasové, ale ne nudné… Zas ať mi není líto vzít je k vodě, ale musí být čistokrevné... Jistě, že se mi hned vybavila plejáda od Seika a hlavně můj oblíbenec Monster. Jenže když jsem viděla výběr mých kolegů, Švýcaři dostali od Japonské konkurence na frak. A to jsem tak nemohla nechat. V jakých lepších vodách hledat odolné, spolehlivé, prověřené potápky se zajímavým automatem a za dobrou cenu než v těch Certinovských. Od značky, za kterou se lze bez obav postavit, jsem zvolila model Certina DS Action Diver Automatic Powermatic 80. A abych to ještě víc okořenila, vybírám speciální edici Sea Turtle Conservancy.

Obhajoba snad ani není třeba, Certiny jsou důvod sám o sobě. Mé sympatie si ovšem získaly vyváženým designem, kterému nelze vytknout snad vůbec nic. Na oceli vypadají vznešeněji, na pryži zase vybízí k vodě. Dynamické ručky jsou v souladu s velikostí indexů, navíc plné SuperLuminovy a žádná nadbytečnost nenarušuje jejich nezbytnou čitelnost. V běžném životě (kde budou plavat především) pomůže ke stálé kráse safírové sklo i broušené pouzdro, na kterém přeci jen nepůjdou ty škrábance od písku i kancelářského stolu tolik vidět.

Ale jen pro vzhled se do výběru nedostaly. Tady se bavíme o Diversech, co odolají tlaku v 300 metrech, extenze ocelové spony ujišťuje, že se fakt počítá s tím, že se je rozhodnete vzít na průzkum podvodního světa. Třeba až se budete potápět se želvami, na které tato parádní speciálka přispívá…

Agáta Vřeská – redaktorka magazínu H-365; k hodinkám se dostala jako slepec k houslím, ale od té doby je bez nich jako bez ruky. Nejvíc ji baví hodinky s příběhem a je ve vážném vztahu se Seikem, jen to ještě nemá na svém FB profilu...

Fotografie: Nikol Liberdová, Hodinky-365

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku