Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 16.5.2019 | 1 MIN | 8x komentář

Powermatic 80 je výjimečný mechanický strojek s automatickým nátahem. Výjimečný je zejména svou rezervou chodu 80 hodin a také příznivou cenou, za kterou jej můžete pořídit.

Powermatic 80 je strojek, vyráběný švýcarskou firmou ETA ve spolupráci s Tissotem, který na něj měl nejprve výhradní právo, dnes Powermatic 80 najdeme i v jiných značkách patřící do Swatch Groupu. Technické označení základní verze je C07.111 a jeho hlavní předností je rezerva chodu. Ta se u běžných mechanických strojků pohybuje kolem 40 hodin. Powermatic 80 ji však má dvojnásobnou – rovných 80 hodin. To oceníte zejména o víkendu, kdy při odložení hodinek v pátek vám v pondělí stále poběží. Strojky se srovnatelnou rezervou chodu nabízí také jiné hodinářské značky, avšak za podstatně vyšší cenu.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Fantastická je ale také přesnost, která se pohybuje v rozmezí +/- 5 vteřin za den. Strojek tak splňuje kritéria pro udělení přesnosti COSC. Ne všechny hodinky s tímto strojkem jsou však, s ohledem na cenu, certifikovány.

Powermatic 80 poběží i v pondělí, pokud jej odložíte v pátek!

Tento výjimečný strojek je vyroben na základě legendy, strojku ETA 2824-2, na kterém bylo provedeno několik úprav. Zaprvé byl snížen počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (přitom ale byla přesnost strojku dokonce zvýšena), dále byl upraven materiál pera v pérovníku, který umožnil pero prodloužit a na krokové ústrojí byl použit nový syntetický materiál.

V současné době již existuje spousta variant tohoto strojku s různými úpravami. Některé disponují standardním krokovým ústrojím, jiné se zmíněným syntetickým. Liší se také materiály vlásku a samozřejmě také hodinářské komplikace. Jedna věc však zůstává neměnná – všechny mají nadstandardní 80 hodinovou rezervu chodu.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali
18.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 780 dny, reagovat
No bóžinku, tak si táta veme svý tisóty také v sobotu na zahrádku k pletí záhonku a v neděli do kostela... ale čo my čo potrebujeme preklenúť asi tak 120 hodín pracovného týždňa, počas ktorých by nad solídnejšími hodinkami ozeleneli závisťou kolegové a šéf by zmrazil plat lebo by mal dojem že si žijem nad pomery? Nehovoriac o konzultáciách na úrade práce :D Majstri hodinárski ešte popracujte a znížte to taktovanie asi tak na 2Hz. Mimochodom keď má Hamilton 50mm verziu čiže megapúzdro plné vzduchu, tam by nešla namotať dokola pružina že by to šlo aj mesiac a prípadne naspäť? ;)
Radekpřed 690 dny, reagovat
Pěkný článek o velmi solidním hodinovém strojku. Myslím že ve své cenové relaci nemá konkurenci a převyšuje i některé dražší kalibry.
Mojmírpřed 586 dny, reagovat
Pozor na varianty s 23 kameny, kde schází dva kameny - rubínové palety v kotvě. Varianty s 25 kameny by neměly mít plastovou kotvu jako dole na fotce. Jak se dostal Powermatic až do Tissot a Certina? Jednoho dne pan Hayek senior rozhodl, že svému zlatému vejci jménem Swatch dopřeje exkluzivitu v podobě mechanického stroje a aby toho nebylo málo, tak samozřejmě s automatickým nátahem. Za tímto účelem dal zadání své motorárně Eta vyrobit stroj cenově a koncepčně zapadající do linie hodinek Swatch. Eta se tohoto úkolu chopila řádně a to co je ve strojích drahé, to znamená krok, vymyslela jak vyrobit z plastu. A tak se zrodil Powermatic. To, že hodinky s tímto strojkem vydrží tak 5 let, to snad by ve Swatch za 350,- Franků nevadilo. A tak se rozjela masová výroba strojů a Eta, že jich za chvilku nadělala kupy na sklad. No, a tady to začalo Mr. Hayekovi drhnout. Ony ty Swatch nakonec za těch 350,- ne a ne se tam nákladově vejít a tak byly z toho Swatch za 690,- a víc. A to už si zase jen tak někdo nekoupí. Takže se neprodalo. A co teď s těmi vytuněnými Powermatic. A tak padl pešek na Tissot. Ten to dostal od Hayeka příkazem, prostě si ty Vaše hodinky z tou 100 letou tradicí stojící na poctivé hodinařině vyzdobíte tady tím šmejdem. Pánům z Tissotu se to tak líbilo, že vedení Tissotu málem rezignovalo, ale moc si nepomohli a tak jako správný člen skupiny Swatch, jí pomohli a to co budovali generace jejich otců před nimi, hodili za hlavu. Samozřejmě zapracoval špičkový marketing. Světe div se Tissot nám tehdy představil superlativní stroj s nesčetnými výhodami včetně revolučního plastového kroku.
Agáta Vřeskápřed 583 dny
Tak podrobně příběh zrodu neznám, ale svým způsobem souhlasím, že varianty s Hi-Tech materiálem (který má ale i své nesportné výhody) nejsou u některých úplně vítané. Nicméně řada značek od těchto strojků úplně upustila a nabízí Powermatiky pouze s kovovými součástky. Tak či tak bych neřekla, že vydží 5 let, ale nechci vám brát přesvědčení. Volba hodinek včetně strojku je už na každém. ;)
Danielpřed 224 dny
Díky za upozornění ,takže Seastar 1000 neberu,nechci nosit kus umělé hmoty na ruce.To bylo o fous,už jsem je zkoušel v obchodě ????????
Mojmírpřed 580 dny, reagovat
Zdrojem je příspěvek od Onyx servis hodinek: https://forum.chronomag.cz/topic/139697-upgrade-eta-28242836-na-powermatic-80/?do=findComment&comment=2535373 Tady je zmíněná cena 8 700 Kč za servis prochozeného plastového kroku Powermatic: https://forum.chronomag.cz/topic/139697-upgrade-eta-28242836-na-powermatic-80/?do=findComment&comment=2535388
Jurapřed 544 dny, reagovat
Z mé osobní zkušenosti spokojeného zákazníka mohu říct, že verze C07.811, čili verze s 25 kamennými uložišti a křemíkovým vláskem, mi dělá +2 až +4 vteřiny denně (splňuje COSC certifikaci), kdy platí, že čím více jsou hodinky nošeny, tedy při co nejstabilnějším maximálním nátahu, respektive čím je vyšší teplota, tím přesněji jdou, respektive tím méně nadbíhají. V létě se při každodenním nošení blíží +2 vteřinám denně, v zimě se blíží +4. Ja myslím, že u Švýcarů za 22 tisíc je to slušný výkon. Co se verze C07.1xx s 'high tech escapement' kotvou týče, pravda, překvapilo mě, že je kolikrát i v nejvyšších cenových hladinách jednotlivých brandů Swatch Groupu.
Agáta Vřeskápřed 542 dny
Tak to jsou perfektní hodnoty, moc díky za sdílení :)