» Blog » Xiaomi

První várka Xiaomi Mi Band 4 je pryč. Čím si zákazníky omotal kolem prstu?

Tagy: Představení | Xiaomi | Chytré

Agáta Vřeská | 5.7.2019 | 4 MIN | 2x komentář

Dlouho očekávaný fitness náramek Mi Band 4 čínské společnosti Xiaomi je konečně venku a prodejnost je více než slušná. Ostatně přesně to se čekalo. Už v průběhu června unikly informace o tom, co tento náramek "za pár korun" bude umět. Na celosvětovém trhu se objevil na samém konci června a i u nás byly první zásoby pryč během několika hodin. Co je na něm tak zajímavého?

Mi Band 4 trhal rekordy v prodejnosti

Především, za cenu 1290 Kč nabídne všechny základní sportovní módy: běh venku, na pásu, chůze, plavání, jízda na kole. Dále změří srdeční tep, oproti svému předchůdci má nový a větší dotykový AMOLED displej a nechybí další funkce, které bereme téměř jako samozřejmost (budík, stopky, notifikace,...). V oblíbeném měřítku poměr cena/výkon je tedy opravdu skvělý a Mi Band 4 rozhodně patří mezi topky z aktuální nabídky!

Konektivita a přesnost měření

Připojení k mobilnímu telefonu je pomocí technologie Bluetooth 5.0 a je potřeba nainstalovat aplikaci Mi Fit od Xiaomi, kterou najdete zdarma na Google Play. Samozřejmě, nejen Android, ale ani iOS není problém (kompatibilní pro Android 4.4 a novější, iOS 9 a novější).

Fitness náramek spárujete s aplikací Mi Fit během chvilky

Fitness náramek spárujete s aplikací Mi Fit během chvilky

K měření sportovních aktivit využívá tři hlavní senzory: tříosý gyroskop a tříosý akcelometr a optický senzor srdečního tepu. Měření srdečního tepu je celkem přesné, tedy na fitness náramek, přesnost ale klesá se zvýšenou aktivitou. Stejně tak nemůžete čekat 100% přesnost uběhnutých kilometrů. Pokud ale nejste vrcholoví sportovci, je v tomto ohledu Mi Band 4 zcela dostačující. Pokud si nicméně nastavíte v aplikaci Mi Fit sportovní aktivitu běhu, můžete trasu zaznamenat pomocí GPS ve vašem telefonu. Oproti Mi Band třetí generace je tu viditelný pokrok v přesnosti sportovních záznamů.

Běh, kolo, fitko - Mi Band 4 poskytne pro rekreační sportovce dostačující záznamy

Běh, kolo, fitko - Mi Band 4 poskytne pro rekreační sportovce dostačující záznamy

Největší posun - barevný displej se skvělým rozlišením

Zlepšení oproti předchozí verzi představuje hlavně AMOLED displej s uhlopříčkou 0,95″- barevný, se slušným rozlišením (240 x 120 pixelů), mnohem intuitivnějším ovládáním a při nastavení maximálního jasu dobře čitelný i na slunci. Ovládání je dotykové, zůstalo i tlačítko pro Zpět. Pokrok je také v posunování především nahoru a dolů - což je u náramků rozhodně šťastnější volba. Nemůžeme čekat stejnou kvalitu obrazovky jako u dražších smart hodinek, ale na náramek paráda.

Displej je oproti předchůdci větší, barevný, s lepším rozlišením a dobře čitelný i na slunci

Baterie vydrží až 20 dní a její dobití v kolébce pro nabíjení stihnete pod dvě hodiny. Kolébka je nová, není tedy kompatibilní se starší verzí Mi Band. To neplatí pro náramky, pokud už tedy máte nějaké z verze 3, můžete je použít i u 4. Oceníte rozhodně i pohodlnost při nošení. Díky lehkosti (22g) a měkkému gumovému pásku Mi Band 4 téměř necítíte.

Překvapí velký výběr ciferníků. Přímo v hodinkách jsou tři základní, ale v appce jich můžete stáhnout až 70, což je fantastické!

Výběr ciferníků je překvapivě velký a u barevného displeje to i oceníte

Výběr ciferníků je překvapivě velký a u barevného displeje to i oceníte

Z dalších základních dovedností zmiňme alespoň budík, stopky, minutku, ovládání hudby, mobil founder či notifikace dle vašeho výběru. Náramek také zobrazí aktuální počasí a předpověď na další tři dny, ukáže vám spálené kalorie i počet ušlých kroků. A řekne vám i základní informace o vašem spánku.

Mi Band 4 poskytne i základní informace o vašem spánku

Mi Band 4 poskytne i základní informace o vašem spánku

Platba NFC není možná - NFC čip se nabízí pouze u dražší verze určené pro čínský trh.

Trochu hapruje čeština, kdy aplikace je přeložená (až na pár frází), zato náramek v češtině není (což ale nevadí vzhledem k snadno pochopitelným symbolům), ale při zobrazení zpráv nepřečte české znaky. I na to se dá ale zvyknout, případně vyřešit aktivací zobrazení zpráv přes jinou aplikaci než je Mi Fit (např. Tools & Amazfit, která umí poslat zprávy bez diakritiky a nabízí i další vylepšení, navíc je perfektně kompatibilní právě s Mi Fit). Časem se možná dočkáme i aktualizace, která tento menší nedostatek vyřeší.

Mi Band 4 láká nízkou cenou, za kterou nabízí základní sportovní módy, voděodolnost, měření tepu 24/7, ovládání hudby, notifikace na SMS i volání či upozornění na neaktivitu. Hlavním tahounem je nový AMOLED displej, který je téměř o 40 % větší než u třetí generace. A díky aplikaci Mi Fit poskytne i záznamy o spánku a další užitečné vylepšení.

S náramkem můžete i plavat, voděodolnost je 50M, tedy 5ATM a podle výrobce splňuje normu IP67. Pokud nastavíte délku bazénu (25 nebo 50m), pak vám Mi Band 4 změří počet temp, uplavanou vzdálenost i celkovou dobu plavání. Pro hloubkové potápění Mi Band 4 není.

S Mi Band 4 můžete bez obav plavat

S Mi Band 4 můžete bez obav plavat

Rychlé shrnutí

Závěr je jasný, Xiaomi Mi Band 4 příjemně překvapil a pozornost, která je mu věnována, je zasloužená. Za doporučenou maloobchodní cenu 1290 Kč získáte pro rekreační využití naprosto skvělého pomocníka, který zvládá nejen základy, ale i slušnou nadstavbu. Možná proto trhá rekordy v prodeji, a dokud jej konkurence (nebo pátá verze) nezastíní, ve své kategorii bude pro mnohé jasnou volbou.

Pro každodenní nošení a rekreační sport je náramek Mi Band 4 skvělou volbou

Pro každodenní nošení a rekreační sport je náramek Mi Band 4 skvělou volbou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Miroslav Kucerapřed 1582 dny, reagovat
muj pohledje jak to vidim ja-je treba nastaveni pomoci chytreho telefonu,ale muzu ho pouzivat kdyz ho mit nebudu u sebe nebo chytry telefon nemam vubec (bylo neco receno,ze kdyz nemam telefon,tak naramek mam k nicemu
Agáta Vřeskápřed 1575 dny, reagovat
Dobrý den, pane Kučero, náramek se dá určitě po spárování (zprovoznění) používat i zcela nezávisle na telefonu. Zobrazí to základní funkce, včetně tepu, kalorií, počet kroků apod. Pokud ale nebudete mít připojen telefon, nezobrazí to notifikace ani např. vzdálenost, protože to nemá integrovanou GPS.