» Blog » Suunto

Suunto 5: Energie sbalená na cesty

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Radim Pochyba | 8.7.2019 | 5 MIN

Oblíbený finský výrobce sporttesterů Suunto uvedl na konci května 2019 svou novinku Suunto 5. Zaujala mě především zajímavým poměrem množství funkcí/cena. Tak jsem se na ni mrknul blíž. Než se mi dostane do rukou k podrobnému testování, pojďme si projít, co z těchto hodinek dělá tak super sportovní pomůcku. Počkat. Pomůcku? Možná spíše sparing partnera nebo trenéra. Vzhůru na to!

První dojem dělá hodně

Hodně lidí dá na první dojem a v Suunto jsou si toho vědomi. Proto navrhli dle mého elegantní sporttester s velkým kulatým pouzdrem, kde vám žádný údaj neunikne. To podporuje i fakt, že hodinky disponují barevným displejem s vysokým kontrastem o rozlišení 218x218 pixelů. Sklíčko hodinek je minerální, což má své výhody. Až tak snadno se nepoškrábe a nepraskne ani při tvrdším nárazu. A těch je při sportu hodně.

Podle mého je také výhodou, že hodinky nemají dotykový displej, ale disponují 5 tlačítky. Při sportování jsou tlačítka mnohem praktičtější. Já osobně se tak potím, že stejně nedokážu v dané chvíli s dotykovým displejem pracovat a je to spíše na obtíž. Mně tedy dotykáč rozhodně nechybí. Ale sto lidí, sto chutí.

Pro sporttestery je typický silikonový řemínek a Suunto 5 není výjimkou. Je to praktické, pohodlné a napomáhá nízké váze. Hodinky odlehčuje i pouzdro, které je vyrobeno z kompozitního polykarbonátu, vyztuženého skelnými vlákny. Celková váha je příjemných 66 g. Řadí se tedy k lehčím hodinkám a to při sportovním snažení jistě ocení každý.

Chybí vám trenér? Není problém.

Mnoho lidí potřebuje, ke svým sportovním plánům a celkově k tréninku jako takovému, kouče. Což nepochybně není levnou záležitostí. Ovšem nemusíte si zoufat. Suunto 5 se jím může stát a bude s vámi na každém kroku. Má zároveň dobrého pamatováka. Dokáže totiž čerpat z předchozích hodnot a vaši tréninkovou jednotku je tak schopen přizpůsobit přesně na míru.

Suunto 5 vám dokáže navrhnout ideální tréninkový plán

Suunto 5 vám dokáže navrhnout ideální tréninkový plán

Pomocí 4 LED diod, umístěných na dýnku hodinek, snímá Suunto 5 váš srdeční tep. LEDky také napomáhají ke zjišťování hodnoty VO2 max. Ta vám ukáže, jak se mění (věřím, že zlepšuje) vaše fyzička. Za hodně užitečné považuji, že vám po cvičení přijde informace o doporučené době na regeneraci. S tím je spojena funkce monitoringu stresu. Od teď už budete vědět, kdy vydechnout, kdy meditovat, a kdy je vaše tělo naopak připraveno na nejlepší sportovní výkony.

Pomocí 4 LED diod měří srdeční tep

Pomocí 4 LED diod měří srdeční tep

Vaše výsledky pak díky synchronizaci s telefonem či PC můžete přehledněji a detailněji nalézt v Suunto app. Sporttester je navíc kompatibilní s několika fitness appkami, mezi které se řadí Strava, TrainingPeaks a Endomondo. Takže kvalita cvičení jako takového roste a roste.

Suunto app v mobilu či PC vám data zpracuje ještě detailněji

Suunto app v mobilu či PC vám data zpracuje ještě detailněji

Model Suunto 5 je jednoznačně stvořený pro sport. Hodí se však každému sportovci? Ne, nehodí. Smůlu mají potápěči. Ale mám dobrou zprávu. Tímhle výčet nehodících se sportů končí. Můžete s nimi běhat, jezdit na kole, chodit po horách, hrát kolektivní sporty, plavat. Nabídka tréninkových režimů totiž obsahuje více než 80 možností a ty poskytují opravdu relevantní výsledky. Takže se nemusíte bát, že byste si nevybrali. Teda kromě zmíněných potápěčů.

Vhodné i pro plavce

Vhodné i pro plavce

Už se vám někdy stalo, že vás přepadl při tréninku déšť? Mně teda ano. Jelikož ani příliš nesleduji předpověď, vlastně vůbec, není se čemu divit. Říkáte si, že nemusím zmiňovat, že déšť hodinky nepoškodí? To ani nechci. Protože to je jasné, když s nimi můžete plavat. Ovšem Suunto 5 vás upozorní, když se blíží bouřka. To je celkem dobrý, ne? S nadsázkou vám můžou zachránit i život. Ne že by ta pravděpodobnost úderu blesku byla vysoká, ale jistota je jistota. Já osobně někdy běhám se psem. A oba tuhle funkci velice oceníme. Teda více já. Mám z bouřek totiž větší strach než on.

Suunto 5 nikdy nespí

Pomocí měření tepové frekvence získáte údaje o vašem celém dni. Měření denních aktivit je zde totiž samozřejmostí. Získáte například údaje o spálených kaloriích, ušlých kilometrech a také krocích. A plnění denního cíle v mnohých z nás zvýší motivaci pro jakýkoliv pohyb. Když vidíte, že vám zbývá do 10 000 kroků třeba pouhá stovka, tak vás to nejspíš donutí to dotáhnout.

Zatímco vy možná po náročném dni odpadnete, Suunto 5 ne. Dál bude sledovat vaše hodnoty, tentokrát během spánku. Jakto? Dvě slova. Monitoring spánku.  Ano, i tuhle funkci hodinky nabízejí. Je to jednoduché. Nastavíte od kdy a jak dlouho chcete spát a je to. Ráno dostanete informace o kvalitě vašeho spánku. Pokud se chcete vzbudit včas, můžete si zde nastavit budík s vibracemi, alarmem nebo kombinaci.

Monitoring spánku je u Suunto 5 samozřejmostí

Monitoring spánku je u Suunto 5 samozřejmostí

Neztratíte se

Většině z nás se jistě stalo, že jsme někde zabloudili. Ať už při běhání, na horách, či při poznávání krás nově navštíveného města. Díky využití 4 satelitních navigačních systémů (GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS) se tak trochu bojím, že slovo "bloudit" se stane časem archaismem. Protože ztratit se se Suuntem 5 je vážně umění. Především pak milovníky hor jistě potěší funkce výpočtu nadmořské výšky, pomocí níž se dozvíte, jak vysoko se právě nacházíte.

 

Suunto 5 vás vždy nasměruje na správnou cestu

Suunto 5 vás vždy nasměruje na správnou cestu

Chytré hodinky = chytrá baterka?

Pomocí smart notifikací si můžete zkontrolovat hovory, SMS zprávy a třeba e-maily. Ovšem jak dlouho při všech zmíněných funkcích dokážou hodinky pracovat? V režimu GPS vydrží minimálně 20 hodin. Což je skvělé! A jenom upřesňuji. Jde o minimální hodnotu. Takže i na delším výletu do neznáma se neztratíte. Maximální chod baterie je 14 dní v časovém režimu.

Suunto 5 má vážně vychytanou i baterku, která je navíc inteligentní. Dokáže si zapamatovat vaše tréninkové jednotky. Tohle samo o sobě asi nezní zajímavě. Ale na základě paměti vás upozorní před vybraným typem tréninku, zda je třeba baterii dobít. Samozřejmostí je pak signalizace slabé baterie a automatického přepnutí do úsporného režimu.

Díky inteligentní baterie dotáhnete každý trénink do konce

Díky inteligentní baterie dotáhnete každý trénink do konce

Vyplatí se?

Poměr cena výkon se zdá být více než férový. Ač to zní jako klišé, je to tak. Suunto 5 mě dostalo. Už se nemohu dočkat, až je budu moct testovat. A podle uvedených informací si myslím, že mě nadchnou ještě víc. Jedné věci se však obávám: že po vyzkoušení už nebudu chtít bez této finské novinky sportovat.

Hodí se prakticky do každého terénu

Hodí se prakticky do každého terénu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

6 349 Kč nedostupné
6 349 Kč nedostupné
4 449 Kč nedostupné
6 349 Kč nedostupné