» Blog » Swatch

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Tagy: O značce | Swatch | Klasické | Fashion | Tradiční

Eduard Tomas | 22.3.2021 | 8 MIN | 8x komentář

Mnozí jistě alespoň jednou slyšeli o proslulé značce hodinek Swatch. Možná někteří znají i pana Hayeka jakožto jednoho ze zachránců celé hodinářské branže ve Švýcarsku. Ale i ti největší hodinkoví entuziasté často neznají celý příběh tohoto pozoruhodného výrobce hodinek. Podívejme se společně na vše od začátku.

Narozen v 80. letech, ale pamatuje i Velkou francouzskou revoluci

Roku 1735 otevřel Jehan-Jacques Blancpain ve druhém patře vlastního domu hodinářskou dílnu a zaregistroval se jako hodinář ve svém rodném městečku Villeret. Založil tak nejstarší dodnes existující značku hodinek na světě. Nazval ji po sobě Blancpain a po dobu téměř dalších 200 let úspěchů i neúspěchů zůstala v rodinných rukou. Kdyby to tak zůstalo, možná bych v důsledku nepsal ani tento článek.

Blancpain byl v rodinných rukách po 7 generací. Dodnes se může chlubit titulem nejstarší hodnářské společnosti na světě.

Blancpain založil svou dílnu v patře vlastního domu. V rodinných rukou zůstala společnost po 7 generací. Dodnes se může chlubit titulem nejstarší hodnářské značky na světě.

Přesně 40 let po Blancpainovi otevřel svou pařížskou dílnu Abraham-Louis Breguet, dnes již legenda oboru, která má na svědomí i takové inovace jako tourbillon. Stal se celebritou již za svého života, jeho díla obdivoval dokonce i samotný francouzský královský pár.

Jedním z nejslavnějších kousků z jeho dílny jsou hodinky Breguet č. 160, jež pro královnu Marii Antoinettu nechal zhotovit její přítel, a pravděpodobně i milenec, švédský hrabě Hans Axel von Fersen. Unikátní jsou počtem komplikací, těch je 23 a dodnes jde o páté nejkomplikovanější mechanické hodinky na světě. Zajímavý a pokrokový je také číselník vyrobený ze skla, tudíž je možné skrz něj pozorovat strojek. Údajně s tímto nápadem přišla sama královna. Zmíněné veledílo dokončil však až Breguetův syn, a to roku 1827, tedy 34 let po Mariině smrti.

Breguet No. 160, známé jako Marie-Antoinette, patří mezi nejkomplikovanější hodinky na světě. V roce 2004 vyzval N. Hayek hodináře Breguetu, aby vytvořili přesnou repliku. Zdroj: Breguet.com

Breguet No. 160, známé jako Marie-Antoinette, patří mezi nejkomplikovanější hodinky na světě. V roce 2004 vyzval N. Hayek hodináře Breguetu, aby vytvořili přesnou repliku. Zdroj: Breguet.com

Proč ale mluvím o Blancpainovi a Breguetovi? Článek měl být přeci o historii značky, která vznikla o více než dvě století později, abych byl přesný v roce 1983. Nicméně není to jen má domněnka, že velká část úspěchu, mohli bychom říci i zásluh, Swatche spočívá v celém koncernu Swatch Group. Do něj patří právě Blancpain a Breguet, ale i Omega, Jaeger-LeCoultre, Tissot, Certina a další.

Rád používám analogii s Volkswagenem. Různé značky ze skupiny používají navzájem některé společné komponenty. Zároveň si však zachovávají svou identitu a firemní ideologii. Také obecně platí, že čím výše v rámci hierarchie spolku daný výrobce je, tím více z auta (v našem případě z hodinek) je vlastní produkce. Ano, Swatch je tedy teprve pouhým mladíkem ve světě hodinařiny, avšak jeho subsidiární výrobci by mohli leccos vyprávět i nejstarším z nás.

V roce 2013 představil Swatch Group kalibr ETA C10.111 Sistem 51 exkluzivně pro značku Swatch. Jedná se o automatický strojek, který je vyrobený z pouhých 51 součástek (běžné strojky mají více než 100 součástek) a který si Swatch chrání 17 patenty. Kromě krokového ústrojí je zhotoven ze slitiny ARCAP (meď, zinek a nikl), která je antimagnetická, antikorozní a odolná proti teplotním změnám. Rezerva chodu je 90 hodin a přesnost cca 10s za den. Od roku 2016 je značka Swatch používá u všech automatů.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Cesta ke slávě

Jak se Hayekovi podařilo téměř z ničeho vytvořit největší hodinkové impérium na světě? První se musíme zaměřit na stav švýcarské hodinářské produkce sedmdesátých a osmdesátých let, a sice z důvodu, že zrovna probíhala takzvaná quartzová krize.

Vše začalo, byť zprvu nenápadně, když na Boží hod vánoční 1969 přišla doposud méně známá japonská značka Seiko na trh se svým modelem Astron. Jednalo se o první náramkové hodinky s quartzovým strojkem, které byly volně prodejné. S cenou přes dvanáct set amerických dolarů tehdy sice hodinky konkurovaly spíše automobilům, nicméně pomyslná Pandořina skříňka byla otevřena. A v následujících letech se hodinářské domy (primárně ty japonské) začaly předhánět, kdo vyvine nejpřesnější a zároveň nejlevnější quartzové hodinky.

V roce 1969 představilo japonské Seiko první volně prodejné hodinky s quartzovým strojkem. Odstartovalo tím tzv. quartzovou hodinářskou krizi. I kdyby to ale nebylo Seiko, záhy by přišel někdo jiný...

Švýcaři, co po staletí zdokonalovali strojky mechanické, přestávali být schopni své objektivně horší, zastaralejší a dražší časomíry prodávat. Někteří přišli s vlastními quartzovými hodinkami, ostatně tak vznikly dnes málo známé Rolex Oysterquartz. Jiní se k tomu nikdy „nesnížili”, ale díky své prestiži přežili, konkrétně mám na mysli Patek Philippe. Zbytek zkrátka zaniknul, nebo se k hranici zániku blížil.

Asi ale správně tušíte, že tak příběh neskončil a švýcarská výroba není v propadlišti dějin. Na scénu totiž přichází zmíněný Nicolas Hayek. Z kraje osmdesátých let jej požádala skupina švýcarských bankéřů, aby jim pomohl s likvidací dvou skupin hodinářských spolků SSIH a ASUAG. Hayek měl však vizi. Věřil, že hodinářská branže ve Švýcarsku má stále potenciál.

Nicolas Hayek věřil, že švýcarské hodinářství má i v době quartzových hodinek budoucnost.

Nicolas Hayek věřil, že švýcarské hodinářství má i v době quartzových hodinek budoucnost.

O tom se mu podařilo přesvědčit i různé investory, což zpětně zní samozřejmě, avšak z tehdejšího pohledu šlo o neuvěřitelný úspěch. Ihned začal modernizovat produkci, vývoj a asi nejpodstatněji marketing napříč všemi značkami z obou koncernů. A povedlo se. Zachránil je před okamžitou záhubou, vyhráno ale ještě zdaleka nebylo. Špatná správa firem nepochybně přispívala k problému, nicméně pes byl zakopaný jinde, sice v již zmíněné japonské konkurenci.

Hayek potřeboval nový produkt, něco, co by opět přineslo vitalitu a omladilo švýcarskou výrobu. A tím se měly stát hodinky Swatch (záhy i celá značka). V čem byly revoluční? Mohl bych začít povídat o jejich technické vyspělosti a pokrokovosti. Šlo například o první hodinky vyrobené zcela automaticky pomocí strojů, bez přímého lidského zásahu. Tím a dalšími inovacemi se podařilo snížit náklady na výrobu o zhruba 80 %, a to bez zhoršení přesnosti a kvality.

Jako hlavní však vidím něco jiného, přišly s novou mentalitou, k čemu mají sloužit, pro koho jsou určené... Z toho plyne i samotný název Swatch. Nejde jen o zkratku pro „Swiss watch”, jak se lidé běžně domnívají, ale především pro „second watch”, tedy druhé hodinky. Byly míněny jako poměrně cenově dostupný módní doplněk, nazval bych je i spotřebním zbožím.

„Švýcarské hodinářství není jen o luxusních hodinkách. Swatch je stejně platný jako Breguet! Při oficiální příležitosti jsem španělské královně daroval hodinky s diamantovými hroty. Stále si pamatuji zklamaný výraz v její tváři. Protože pocházely ode mne, doufala ve Swatch!" Nicolas Hayek

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Swatchky neměly nahradit jediné hodinky, co člověk má, měly doplnit šatník. Postupně se daly pořídit hodinky Swatch de facto v jakékoliv barvě, tvaru a s různorodou funkčností. Každý si vybral, často i několik kousků. Objevil-li se problém, pořídily se nové.

Drtivá většina hodinek Swatch má quartz strojek na baterii a základní 30M voděodolnost. Některé Swatchky mají taky luminiscenci, zde se však jedná o základní luminiscenci, která nemá jméno. Sklíčka jsou nejčastěji plastová.

Swatchky měly být

Swatchky měly být "druhé hodinky". Když jste je ztratili, nebo nastal jiný problém, prostě jste si pořídili nové.

Upřímně věřím, že sám Hayek takový přístup k hodinkám neměl, miloval je více než cokoliv jiného. Nicméně věděl, že každý není jako on, všichni neocení precizní zpracování každého kolečka, šroubku, rubínu. A aby tento krásný svět mohl přežít, musel na něj poukázat jinak, třeba i módním doplňkem. Uspěl, vybudoval obrovskou nejen businessovou, ale primárně hodinkovou velmoc sahající od dětských hodinek Flik Flak až po věčné kalendáře ve vitrínách v pražské Pařížské ulici či dokonce v samotné Paříži na Champs-Élysées.

A quartz, který byl vnímán jako budoucnost, je dnes sám zastaralý a milovníky hodinek považován spíše jako „druhotný” pohon pro časomíry. Osobně myslím, že to není vždy úplně právem, i quartzové strojky mohou být při nejmenším zajímavé, poukazuji třeba na strojek 9F od Grand Seika. Nicméně rozumím, proč někteří tvrdí, že nemá duši, je chladný…

Swatch dnes. A kam dál?

Nicolas Hayek je již více než 10 let po smrti. Swatch vede jeho neméně schopný syn a jmenovec se svou sestrou Naylou. Společnosti se daří, stále se rozrůstá. Kromě hodinek produkuje po koupi proslulé americké firmy Harry Winston pocházející z New Yorku také luxusní šperky.

Experimentuje v oboru elektrotechniky. Dodává strojky své značky ETA do celého světa, velkým spolkům i malým nezávislým dílnám. Avšak nemohu se ubránit pocitu, že se pouze veze na vlně svých prvotních úspěchů. Nepřichází s ničím novým. Čas od času koncernové značky představí jiný model. Jmenovitě třeba Tissot suverénně neusíná na vavřínech. Samotný Swatch však za poslední téměř čtyři dekády neukázal z mého pohledu nic opravdu nového, a to nemůže trvat věčně.

„Ve Švýcarsku vyrábíme hodinky ve 165 továrnách. Smart sjíždí z výrobních linek ve Francii. A to není vše: naše nová společnost Belenos zřídí infrastrukturu potřebnou k výrobě čisté energie. Jsem optimista. Někdo by řekl blázen." Nicolas Hayek

Ještě jednou položím otázku. Kam se vydá dál? Mám-li pravdu říci, nevím. Jen doufám a věřím, že někam ano. Možná nehrozí druhá quartzová krize, ani krize nějakého jiného alternativního pohonu hodinek. To spíše zanikne celý hodinářský průmysl. Ale to alespoň chvíli ještě potrvá. A já jsem toho názoru, že z lidského pohledu je věčný.

Zcela jistě však přijde problém, ať už ve formě konkurenta na trhu či něčeho doposud nevídaného. To je jen otázkou času. Teď na něj Swatch připravený není ani z daleka. Na druhou stranu, třeba problém je přesně to, co je potřeba. Krize nutí k adaptaci, tím pádem i inovaci.

Swatch je bezpochyby králem hodinářského světa. Zda-li jím zůstane i další roky ukáže jen čas. Jedno je ale jisté, bez něj by svět vypadal velmi odlišně.

Nicolas Hayek (1928-2010) byl podnikatel, kterému se podařilo vzkřísit mnohé hodinářské společnosti. V roce 1983 založil značku Swatch, po níž dostal celý koncern svůj pozdější název (původní název firmy SMH Swiss Corporation for Microelectronics and Watchmaking Industries Ltd byl přejmenován na Swatch Group v roce 1998). Byl znám svými přímými názory a showmanským talentem. „Ano, podnikatel vytváří produkty, bohatství a zaměstnanost překonáváním překážek, ale podnikatel je také umělec. Všechno se odvíjí od potěšení z vytváření. Nepracoval jsem ani hodinu, celý život jsem se bavil!"

Mohlo by vás dále zajímat:

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Hodinářské milníky, které by měl chronomaniak znát
10.11.2023 - Šimon Šesták
Hodinářské milníky, které by měl chronomaniak znát

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1093 dny, reagovat
Velmi podařený článek.Děkuji.
Eduard Tomaspřed 1092 dny
Milane, vážím si Vašich milých slov. Já děkuji.
Danpřed 1091 dny, reagovat
Děkuji za super článek, Swatch je srdcovka, takže jsem si ho moc užil.
Eduard Tomaspřed 1091 dny
Já jsem rád, že jste si jej užil, Dane. Swatch je i mou srdcovkou :-)!
Vojtěchpřed 1091 dny, reagovat
Moc pěkný článek. Poučný a čtivý zároveň.
Eduard Tomaspřed 1090 dny
Vojtěchu, i Vám děkuji :-)!
Bulbasaurpřed 1090 dny, reagovat
Super zpracovaný článek. Díky za pohled do historie, jak to všechno začalo! :-)
Eduard Tomaspřed 1088 dny
Děkuji za přečtení i vlídná slova, cením si jich. :-)