» Blog » Invicta

Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem. Invicta dodnes dokazuje opak

Tagy: Představení | Invicta | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 25.3.2020 | 7 MIN

První hodinky s Mickey Mousem přišly v době světové hospodářské krize. Veselého myšáka na plátně kin sice lidé milovali, ale ani Walt Disney tehdy nevěřil, že by někdo chtěl původně vojenské hodinky s obrázkem jeho myši. Nejen současné modely s Mickey Mousem od Invicty jsou ale důkazem, že se tehdy Walt pořádně spletl...

Přiznám se, že když jsem na podzim 2019 v našem magazínu přála Mickeymu vše nejlepší k jeho 91. narozeninám, ani mě nenapadlo, že příběh jeho prvních hodinek je stejně zajímavý jako ten o zrození myšáka samotného.

Fotogalerie hodinek Invicta Disney s Mickey Mousem – Houf ikonických myšáků
21.11.2022 - Eliška Měrková
Fotogalerie hodinek Invicta Disney s Mickey Mousem – Houf ikonických myšáků

Vrátit se k této ikoně mě inspirovaly aktuální modely s Mickey Mousem od Invicty, na které jsme v Hodinky-365 získali exkluzivní práva. Řekněme si ale na rovinu, že nejsou pro každého. A za těch pár tisíc korun nejeden zváží, zda hodinky s Mickey Mousem fakt potřebuje.

Takže mě napadá otázka, jak je možné, že jsou hodinky s kreslenou myší oblíbené už po desítky let, vyrábí je celá řada uznávaných značek a fanoušci či sběratelé se můžou přetrhnout, aby chytili do své pasti to či ono provedení?

Pro někoho vyhozené peníze, pro jiné splněný sen. Jaktože jsou hodinky s Mickey Mousem tak populární už skoro 90 let?

Odpověď neznám, ale možná je to prosté – Mickey a Minnie nás prostě baví, a pohled na hodinky s nimi vyvolává bezděčný úsměv. Stejně jako v době jejich vzniku...

Hodinky s postavičkou, která ani hodinky nenosí?

Nápad na postavičku rozverné myši přišel k Waltovi Disneymu cestou vlakem v roce 1928, pět let poté, co založil vlastní studio. Díky cenné lekci od svého bývalého distributora Charlese Mitze z Universal Picture už dobře věděl, jak je důležité mít na autorské kresby licenční práva. A pro Mickeyho, který pomohl bratrům Disneyovým zpět na nohy, to platilo dvojnásob.

Od chvíle, kdy byl Mickey Mouse představen světu, se jeho filmům dařilo. I tak ale potřebovali bratři Disneyové pro svou společnost finanční zálohu. Logickým krokem tedy bylo nabídnout obchodní práva na Mickeyho, coby současnou celebritu. Naštěstí je osud svedl dohromady s obchodníkem, který měl geniální nápad: vyrobit první hodinky na světě s kreslenou postavičkou – Mickeym.

Americký obchodník nabídl za práva na Mickeyho 300 dolarů. A Walt Disney tehdy potřeboval 300 dolarů... Tak se dostal myšák na tužky, cereálie i hodinky...

Tím obchodníkem byl Herman „Kay“ Kaman, který byl rozeným prodejcem a s kreslenými postavami měl už zkušenosti. Mohl navrhnout jakýkoliv produkt, ale viděl potenciál právě v hodinkách. Psal se rok 1932, náramkové hodinky se teprve nedávno začaly hromadně prosazovat u veřejnosti a přijít s dětským motivem byl rozhodně odvážný krok.

Kay Kaman (vlevo) a Walt Disney; foto: D23.com

Kay Kaman (vlevo) a Walt Disney; foto: D23.com

Sám Walt Disney nápadu moc nevěřil a o hodinkách s jeho myší prohlásil: „To se nebude prodávat.“ Kay Kamen si byl ale jist a hledal firmu, která by hodinky s Mickeym Mousem mohla vyrobit. A stejně jako Mickey pomohl Disneymu, měl jeho úsměv od ucha k uchu nevědomky pomoct další společnosti.

Hodinky, které zachránily krachující firmu

Ideálního kandidáta našel Kaman v Ingersoll-Waterbury. Pokud se pohybujete v hodinkových vodách a občas se potopíte i trochu hlouběji, možná jste toto jméno už zachytili.

Společnost Ingersoll byla založena bratry Ingersolly v roce 1892. Přišla na trh s hodinkami Yankee, kterým ale nikdo neřekl jinak než „dolarové hodinky“. Byly to doslova hodinky, které stály 1 $, což je činilo nejdostupnějšími té doby a první, které stály jeden jediný dolar. Hodinky, které proslavily dolar, dodávala Ingersollu společnost Waterbury Clock Company, se kterou měla výhradní smlouvu.

Reklama na dolarové hodinky Yenkee od Ingersollu - hodinky, které proslavily dolar

Reklama na dolarové hodinky Yenkee od Ingersollu – hodinky, které proslavily dolar

Pro představu, do roku 1900 vyráběla Waterbury pro Ingersoll 3 500 000 dolarových hodinek ročně a celkem jich Ingersoll prodal okolo 40 milionů!

Během první světové války vytvořil Ingersoll ve spolupráci s armádou také vojenské hodinky, po válce ale přišla recese, která v roce 1921 přivedla Ingersoll ke krachu. Waterbury Clock Company, která byla původně dodavatelem, koupila Ingersoll o rok později. Sama se ale později v důsledku hospodářské krize 30. let dostala do finančních problémů. Zhruba v tu dobu se objevil Kay Kaman s nabídkou na vytvoření prvních hodinek s kreslenou postavičkou v historii – první hodinky s Mickey Mousem. A firmu to zachránilo před krachem.

Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost
18.7.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost

Ty úplně první stály 3 dolary

První sada chlapeckých hodinek s Mickey Mousem byla představena v roce 1933 na výstavě „Century of Progress“ v Chicagu. Šlo jak o náramkové, tak kapesní hodinky. V obou případech hodiny a minuty ukazovaly ruce Mickeyho a v subdiálu na šesté hodině se honili tři Mikimauzové, jak ubíhaly sekundy.

První náramkové hodinky s Mickey Mousem; foto: iCollector.com

První náramkové hodinky s Mickey Mousem; foto: iCollector.com

Náramkové hodinky stály 3,25 $ (později snížené na 2,95 $), kapesní stály 1,50 $. A ukázalo se, že Kay Kaman měl pravdu: svět uprostřed krize potřeboval přesně tohle – veselé hodinky, které při pohledu na čas zvednou náladu.

Staly se prodejním hitem, a to doslova přes noc. Díky motivu, který veřejnost milovala a nízké ceně se prodávaly po tisících; v jednom newyorském obchodě se za jeden den prodalo 11tis. kusů, za dva roky od zahájení výroby si je koupilo 2,5 milionu lidí a v roce 1957 se slavil 25. miliontý prodaný kus.

Hodinky s Mickey Mousem se staly prodejním hitem. Doslova přes noc

Hodinky s Mickey Mousem se staly prodejním hitem. Doslova přes noc; foto: propertyroom.com

A nejen v Americe znamenaly úspěch. S mírně upraveným designem se vyráběly i v Anglii, říkalo se jim „Balloon trousers Mickey“, podle výrazně nafouklých kalhot. Společnost (mimochodem pozdější Timex) vyráběla hodinky do 50. let, kdy výrobu přerušila. Znovu se k nim vrátila v 60. letech.

Opatrně zařadila také hodinky s Minnie a když se ukázaly jako dobrý nápad, získála Minnie vlastní kolekci pro dívky. Později na trh přišly i bateriové a voděodolné hodinky s Disney postavami. V různých designech se vyráběly až do roku 1971, kdy Ingersoll-Waterbury (Timex) výrobu hodinek s Mickey Mousem ukončil.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

Expanze hodinek s hlodavcem napříč kontinenty

Štafetu převzala společnost Elgin, resp. její divize Bradley Watchmakers, a to až do roku 1987, kdy pokračoval Lorus. A asi víte, kam to směřuje. Hodinky s Mickey Mousem se pak objevily u mnoha značek – Fossil, Helbros, ale i japonského Seika. Dodnes najdete i mikimauzové hodinky pod značkou Ingersoll (odnož původní společnosti, která byla v 30. letech prodána a pokračovala jako samostatná značka), své si vyrábí i Citizen, Swatch či Invicta.

A tak se zdá, že i v době, kdy můžeme mít hodinky s čímkoli, na co si jen vzpomeneme, Disneyho motiv zůstává. Dokonce i v Apple Watch si můžete nastavit, aby vám čas ukazoval právě Mickey. A hodinky se svým maskotem prodává i Disney. Navíc se kolem hodinek s Mickeym vytvořil jakýsi kult sběratelů a nadšenců. Schválně, kolik příspěvků najdete na Instagramu pod #mickeymousewatch

Invicta a její Mickey a Minnie Mouse

Jedním ze zmíněných úspěšných výrobců hodinek s Mickeym a Minnie patří Invicta. Ta chrlí modely s Mickeym nepřetržitě a vlastně to byla ona, kdo mě k Mickeymu a jeho hodinkám dovedla.

Invicta  je známá výraznými proporcemi svých hodinek a také spoluprací s oblíbenými brandy. Třeba Marvelovské speciálky nebo hodinky inspirované postavami ze Star Wars se u nás zpravidla dlouho neohřejí.

Fotogalerie Invicta Star Wars – Invicťácké impérium vrací úder
2.3.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie Invicta Star Wars – Invicťácké impérium vrací úder

Marvel vs. DC Comics – fotogalerie komiksových hodinek Invicta
4.2.2021 - Dominik Hok
Marvel vs. DC Comics – fotogalerie komiksových hodinek Invicta

Na hodinkách s Mickeym (a Minnie) začala Invicta pracovat s Disney studiem v roce 2016, aby stihla připravit modely k Mickeyho devadesátinám. Ukázalo se, že je to dobrý marketingový tah, a to i přesto, že hodinky od Invicty nestojí zrovna tři dolary.

Technické parametry jsou možná u hodinek s kreslenou postavičkou sekundární, ale i vzhledem k ceně si zmínku zaslouží. Z materiálů volí Invicta klasickou chirurgickou ocel, a u mnohých nechybí barevná PVD úprava. Některé mají typické znaky potápek, a odpovídá tomu i voděodolnost 200M, málokdy se ale setkáme s menší hodnotou než 100M, což je pro módní hodinky paráda.

Invicta sází na kvalitní provedení a zvýšenou voděodolnost. Navíc jsou všechny modely limitované.

Sklíčka volí Invicta obvykle minerální, nebo přesněji v úpravě Flame Fusion, tedy se safírovou vrstvou, která se nepošktrábe tak snadno jako běžný minerál. A pokud se u hodinek setkáme s luminiscencí, jde o fotoluminiscenci Tritnite.

Pod číselníkem s Mickey Mousem běží jak bateriové, tak i mechanické stojky, záleží tedy co oceníte právě vy. U cíleně dámských modelů Disney najdeme také často osázení zirkony. A design? Ten je zkrátka invictovský – výrazný, svérázný, ale nikdy ne nudný.

Možná jsou hodinky s Mickeym jen přežitkem. A mnozí nad nimi nechápavě kroutí hlavou. Pro jiné ale mohou být splněným snem. A hodinky s Mickey Mousem jej naplňují už bezmála 90 let. A věděli jste, že novelista Dan Brown dal na zápěstí své postavě Roberta Langdona právě hodinky s Mickey Mousem? To aby nezapomněl být v srdci stále mladý...

Většina modelů je unisexových, všechny jsou ale velmi hravé a nepřehlédnutelné

Většina modelů je unisexových, všechny jsou ale velmi hravé a nepřehlédnutelné

A pro pravé fandy Mickeyho má Invicta za ušima ještě jednu třešničku – Mickeymousovský kufr na hodinky Invicta.

Není to vaše gusto? Podívejte se na ostatní kufry Invicta.

Invicta Disney s Goofym recenze – Hodinky pro pravé pohodáře
29.4.2022 - Eliška Měrková
Invicta Disney s Goofym recenze – Hodinky pro pravé pohodáře

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku