» Blog » Bulova

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Tagy: O značce | Bulova | Klasické

Eliška Měrková | 1.12.2022 | 11 MIN | 3x komentář

Značka Bulova – oblíbili si ji američtí gangsteři i vědci v NASA, vydaly se na Měsíc a možná by vás překvapilo, v čem všem byli na světě výjimeční nebo první. Jak značka s českými kořeny jednou dosáhla hodinářského vrcholu a proč se na ni téměř zapomnělo?

Naše video:

Jak to všechno začalo?

Ať už jste zarytí patrioti nebo naopak chroničtí internetoví komentátoři článků o českých poměrech, vsadím se, že jako první vás zaujala informace o českých kořenech slavné hodinářské značky. Zvlášť, když máte být na co pyšní. Nebo spíše na koho.

Když se v druhé půlce 19. století plavilo tisíce čechů na vlně emigrace do Ameriky, devatenáctiletý Joseph Bulova (*1851–1936), rodák z Loun, vyplul za americkým snem také. A nepřijel s prázdnou. S sebou si vezl hodinářský výuční list, a tak netrvalo dlouho a našel si místo v rozrůstající se společnosti Tiffany & Co.

Už v roce 1860 žilo v USA asi 20 000 Čechů, kteří se usadili převážně v New Yorku, Wisconsinu, Illinois, Iowě, Missouri, Minnesotě, a Nebrasce. Právě Manhattan v New Yorku patřil v 70. letech 19. století české komunitě – nakoupit si bylo možno v českém obchodě, vycházely české noviny a časopisy a zajít jste si mohli taky na české jídlo. A je zajímavé, že v roce 1910 se k českému mateřskému jazyku v USA hlásilo přes půl milionu lidí.

Amerikou už tehdy řádně cloumala průmyslová i technologická revoluce a mladý Bulova, ovlivněn energií doby, zatoužil založit něco vlastního. Opustil Tiffany a začal budovat vlastní firmu, tehdy známou jako J. Bulova & Co. Rozhodl se pro místo v malé uličce Maiden Lane na dolním Manhattanu, a tak se historie značky Bulova začala psát. Bylo to v roce 1875.

Joseph Bulova jako mladík v roce 1877, dva roky po založení vlastního podniku.

Joseph Bulova jako mladík v roce 1877, dva roky po založení vlastního podniku.

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

V historických detailech se pak mnohé články trošku rozcházejí. Ale když je všechny "vyextrahuji", řekněme, že to mělo být asi takto: V obchodě na Maiden Lane se do roku 1911 prodávaly zejména hodiny, šperky a kapesní hodinky... A to natolik dobře, že v roce 1912 mohla společnost otevřít továrnu ve švýcarském Bielu za účelem výroby (tehdy samozřejmě kapesních) hodinek, hodinových součástek a montáže zdobených strojků.

Když pak nastala první světová válka, proměnilo se mnohé. I pojetí hodinek. Joseph a jeho syn Arde, který nyní pracoval ve firmě jako viceprezident, na situaci zareagovali podobně, jako spousta jiných hodinářskách značek: přesunuli hodinky z kapes na zápěstí.

Bulova však byla jednou z prvních značek, které toto přeorientování učinily, což jí dalo důležitý náskok před konkurencí a položilo základy rozsáhlých výrobních procesů, které značku katapultovaly na špičku hodinářské výroby.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

A nezaměřovali se pouze na pány. V roce 1917 se Joseph nechal inspirovat oblíbenou perskou básnickou sbírkou Rubaiyat básníka Omara Chajjáma (v českém překladu Čtyřverší) a stvořil první dámskou kolekci se stejným jménem.

Dámské šperkové hodinky v secesním stylu nesly poetické jméno Rubaiyat.

Dámské šperkové hodinky v secesním stylu nesly poetické jméno Rubaiyat. Na zdobení jde pozorovat fascinace perským ornamentálním uměním.

Po první světové válce přišla další průlomová myšlenka: Proč do již sériově vyráběných hodinek nezabudovat standardizované díly také? Výrobní inovace tak nejen výrazně usnadnila opravu a servisování hodinek, ale také zefektivnila výrobu. Jistě, dnes jsou tyto procesy samozřejmostí, ale ve 20. letech 20. století šlo o revoluční myšlenku.

Joseph Bulova v pokročilejším věku – stále fascinován hodinkami.

Joseph Bulova v pokročilejším věku – stále fascinován hodinkami.

"Příběh toho, v čem jsme byli první" aneb jak Bulova změnila tvář nejen marketingu

Před téměř 150 lety začal Joseph Bulova své podnikání budováním hodnot poctivého řemesla, inovací a technologií. A jak si ještě ukážeme, jeho potomkům a následovníkům se principy dařilo nejen udržet, ale dokonce je dotáhnout o velký kus dál... možná tak, jak se Josephovi tehdy při otevření svého prvního obchodu nejspíš ani nesnilo.

Také proto se Bulova pyšní logem "History of firsts" tedy volně přeloženo jako "Příběh toho, v čem jsme byli první". Jestli hodnoty zůstávají dodnes stejné, je však otázkou. Ale k tomu se ještě dostaneme.

V následujících poválečných letech iniciativu přebírá syn Arde, který podnikavost a vervu po otci evidentně zdědil. Krom hodinařiny se ale ukázal také jako obrovský talent v oblasti marketingu.

Nejdříve jej ve 20. letech napadlo nabídnout odměnu 1 000 dolarů pilotovi, kterému se jako prvnímu podaří přeletět Atlantik bez mezipřistání. To se povedlo legendárnímu letci Charlesovi Lindberghovi. Za tento úspěch získal nejen slibovanou cenu, ale také možnost stát se tváří náramkových hodinek Lone Eagle, které tento rekordní let připomínaly. Hodinek Lone Eagle, prodávajících se spolu s Lindberghovou fotografií, se hned po doletu v roce 1927 vyrobilo na 5000 ks. Vyprodané jsou do tří dnů.

Bulova v následujících letech hodinky Lone Eagle ze 14k bílého zlata vydávala dál. Staly se nejprodávanějšími hodinkami té doby. Zdroj: mybulova.com

Bulova v následujících letech hodinky Lone Eagle ze 14k bílého zlata vydávala dál. Staly se nejprodávanějšími Bulova hodinkami té doby. Zdroj: mybulova.com

A co bylo dál? Ve stejném roce miliony američanů, kteří si zapli rádio, přesně v osm uslyšeli: "At the tone, it's eight o'clock, Bulova Watch Time". V tu chvíli si podle reklamy mohli seřídit své hodinky. Byla to vůbec první rádiová reklama Bulovy a pravděpodobně první rádio reklama na hodinky vůbec.

První rádiovou reklamu uslyšel svět už v srpnu roku 1922. Jednalo se o desetiminutové vysílání pro Hawthorne Court Apartments v New Yorku.

V čem se ale Bulova stala skutečnou světovou jedničkou, byla reklama v televizi. Prvního července 1941 – během vysílání zápasu první ligy baseballu mezi týmy Brooklyn Dodgers a Philadelphia Phillies – Ameriku oslovily hodinky Bulova.

"America runs on Bulova time!" Jak vypadala první TV reklama na světě?

Jestli se Bulově do té doby dařilo, po tomto úspěchu se dá o pouhém "daření se" možná mluvit jako o slabém slově. Ve 40. letech je sponzorem všech 20 nejsledovanějších rozhlasových pořadů, včetně Charleyho McCarthyho, Jacka Bennyho, Fibbera McGeeho a Molly a Amatérské hodiny majora Bowese a nosí je slavné a význačné osobnosti. Jednou z nich je např. nechvalně známý americký gangster Bugsy Seagal, který si oblíbil hodinky Bulova Knickerbocker.

Čtyřicátá léta však přinesly další událost, která změnila tvář hodinek. Válku. Rok 1941 je rokem, kdy správní rada s Ardém Bulovou v čele přijímá usnesení prodávat výrobky pro národní obranu. Po celou dobu druhé světové války tak Bulova spolupracuje s americkou vládou na výrobě vojenských hodinek, specializovaných časoměrů, leteckých přístrojů, kritických torpédových mechanismů a rozbušek.

Zdroj: timeandtidewatches.com

Zdroj: timeandtidewatches.com

Nejzajímavějším produktem této bouřlivé doby byly navigační hodinky se specifikací "A-11" také přezdívané jako "hack". Bulova je vyráběla speciálně pro americké vojáky a standardy na ně byly přísné. Předně hodinky musely mít hacking, (tzn. vteřinovka se musela zastavit při vytažení korunky), aby si vojáci mohli sjednotit čas, 30–56hodinovou rezervu chodu a přesnost maximálně 30 sekund odchylky za den.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Dnes z této tradice vycházejí retro fieldy Bulova Hack 98A255.

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Po válce – nová vlna inovací a zlatá šedesátá

Píše se rok 1945. Hrůzy války sice pominuly, ale spousta životů už nemohla být jako dřív. Váleční veteráni se vraceli s doživotními následky a bylo pro ně těžké znovu se začlenit do běžného života.

Právě pro ně Bulova otevírá hodinářskou školu Joseph Bulova School of Watchmaking, která pomáhala handicapovaným veteránům osvojit si hodinářské dovednosti. Škola byla vybavena nejmodernějšími prvky pro bezbariérový přístup, včetně automatických dveří a extra širokých výtahů. Absolventi školy pak měli zajištěno klidné a příjemné zaměstnání v hodinářském oboru. Škola fungovala až do roku 1993.

Zdroj: timesticking.com

Zdroj: timesticking.com

V roce 1948 se do týmu přidává vynálezce Max Hetzel, což v následujících letech spustilo nejen novou řadu inovací, ale především (od roku 1952) osmiletý vývoj něčeho, díky čemu se společnost Bulova tehdy stala jednou z nejdůležitějších a nejznámějších hodinářských značek v Americe vůbec.

25. říjen 1960: Bulova Accutron.

Každý, kdo se jen trochu zajímá o hodinky, tenhle kuriózní kousek a zároveň nejikoničtější hodinky Bulova asi zná. Accutron – první elektronické náramkové hodinky na světě předcházely moderní quartzové hodinky, jaké známe dnes.

Accutron se vyznačovaly charakteristickým bzučením, které místo tikání vydávala vibrující ladička.

Accutron se vyznačovaly charakteristickým bzučením, které místo tikání vydávala vibrující ladička.

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

Jistě, mnoho z vás si asi vzpomnělo na Hamilton Ventura, také známé jako „první elektrické hodinky na světě" nebo také „hodinky budoucnosti", které tu byly už v 50. letech. Tady se ovšem jednalo o (velice zjednodušeně) tradiční mechanický strojek, jehož hnací pero nahradila baterie.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Vynálezce Hetzel však s Accutrony pojem "elektronické hodinky" posunul dál tím, že do nich vložil první elektronický strojek bez vlásku a setrvačky – ty nahradil oscilátorem, který pracoval na bázi elektronicky aktivované ladičky s kmitočtem 360 Hz.

Současné logo Bulovy – nepřipomíná vám ten symbol něco?

Současné logo Bulovy – nepřipomíná vám ten symbol něco?

Accutrony byly také na tu dobu neuvěřitelně přesné: odchylka se uvádí na jednu minutu za měsíc, což mělo za následek obrovský posun v přesnosti časomíry obecně. Stávají se prezidentským darem pro světové vůdce a další hodnostáře a prezident Johnson je prohlašuje za oficiální státní dar Bílého domu.

..První model Accutron s názvem Spaceview 214 proslul průhledem na inovativní strojek a tím, že neměl po boku korunku jako tradiční hodinky.

Ještě ve stejném roce požádá NASA Bulovu, aby do svých počítačů pro vesmírný program směli Accutron zabudovat.

Konkrétně se jednalo o tzv. ALSEP: Apollo Lunar Surface Experiments Package, tedy systém vědeckých přístrojů a zařízení.

Časoměrné zařízení Accutron pak bylo při první návštěvě Měsíce na povrchu Mare Tranquillitatis (Moře klidu), kde jej Neil Armstrong a Buzz Aldrin instalovali do speciálního vysílacího modulu, který kontroloval časové přenosy dat na Zemi. A na Měsíci zůstal dodnes (ačkoli již nefunkční). Časovací mechanismy Bulova se nakonec staly nedílnou součástí 46 misí amerického vesmírného programu (trvajících do roku 1980).

Současné Bulova Accutron:

97 300 Kč (doručíme do 9.4.)

Mise Apollo 15 a hodinky Bulova Lunar Pilot

Kdo by neznal příběh slavných Omega Speedmaster, prvních hodinek na Měsíci? Omega je vyvinula speciálně pro astronauty NASA... ovšem o tuto zakázku soupeřilo více ambiciózních hodinářských značek se svými hodinkovými "šampióny". Tehdy Omegy vyšachovaly jak Rolex Daytona, tak Bulova Lunar Pilot (toto jméno získaly až později) a další. Podobnost všech těchto hodinek není čistě náhodná.

Slavné hodinky vytvořené dle specifikací NASA

Slavné hodinky vytvořené dle specifikací NASA. Kdyby vyhrály Bulovy, myslíte, že by teď svět šílel po hodinkách Swatch Lunar Pilot?

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

V roce 1971, tedy pouhé dva roky po první nejslavnější lunární misi, zamíří Dave Scott s posádkou na palubě Apolla 15 na Měsíc. Stejně jako astronauti, i hodinky procházely kandidátskými zkouškami na hodinky, které se na misi s astronauty vydají. A jak víme, opět byly vybrány Omega Speedmaster. S sebou si však posádka směla vzít i některé osobní věci. Scott si tak přibalil své vlastní záložní hodinky Bulova Lunar Pilot. A taky je jako záložní hodinky využil, jelikož jeho fasovaným Omegám prasklo sklíčko, a tak se na Měsíci prošly také Bulova Lunar Pilot.

Scott a jeho vlastní, záložní Bulovy.

Scott a jeho vlastní, záložní Bulovy, jediné známé soukromě vlastněné hodinky, které byly na Měsíci.

Tyhle Bulovy byly v roce 2015 vydraženy za 1,625 milionu dolarů (více než 32 milionů Kč).

Současná quartzová reedice Bulova Lunar Pilot:

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc
17.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

V této době pak Bulova vydává jeden zajímavý model za druhým, mezi nimi například potápky Oceanographer, chronografy Parking Meter nebo unikátní digitálky Computron – v současnosti můžete získat povedené a dostupné reedice v řadě Archive Series.

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

Reedice Parking Meter z roku 1973, připomínající retro parkovací automat, se skutečně povedla.

Původní model.

Původní model.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Computron s futuristickým pouzdrem a LED displejem na boku. Tento styl je často nazýván "hodinkami pro řidiče", protože jejich uspořádání umožňuje řidiči kontrolovat čas, aniž by musel odlepit zápěstí od volantu

Původní

Původní "Pro Driver" model ze 70. let. Zdroj: watchtime.com

Oblíbili si je ale také programátoři, kteří nemusí odlepit ruce od klávesnice. Současný kousek:

Díra v historii a současnost – co se s Bulovou stalo?

Quartzová krize! To se stalo, ale to jsme asi všichni čekali. Nástup a rozšíření quartzových hodinek ke konci 20. století navždy změnil hodinářský průmysl a přesunul pozornost na Asii. V té době Evropa zareagovala zaměřením se na produkci luxusu, kdežto Spojené státy se soustředily na jiné technologie (např. software a počítače). Některé značky pak zareagovaly na krizi přizpůsobením a začaly vyrábět dostupné quartzové hodinky. A mezi nimi byla také Bulova.

Ta se roce 1979 stala dceřinou společností společnosti Loews Corporation a... zde je historie jaksi mlhavá. Od osudového devětasedmdesátého do roku 2008 se toho moc najít nedá. Ví se, že inovace ustaly, výroba hodinek se přesunula z USA a Švýcarska na Dálný východ a z Bulovy se z větší části staly levné hodinky, které koupíte v různých řetězcových klenotnictvích. Někde jsem o nich dokonce našla zmínku, kde je autor označil za "hodinky z obchoďáku". Propad byl tedy fatální a zdálo se, že příběh slavné Bulovy skončí opravdu smutně.

Pro zajímavost. Když v roce 1941 námořník ztratil na moři své Bulovy, asi jen těžko čekal, že se v roce 2008, tedy po 67 letech, hodinky na mořském dně najdou a vrátí se mu... funkční.

To se nejspíš stalo znamením, že se Bulově blýská na lepší časy. V roce 2008 Bulovu odkoupila společnost, která má s původní Bulovou mnohé společného. Především lásku k technologickým vymoženostem a zajímavým inovacím – japonský Citizen. Bulova zůstala provozována ve Spojených státech, kde se opět usídlila v New Yorku.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

A hon za novými vychytávkami a znovuzrozením značky mohl opět začít. Kromě výše zmíněných "reinkarnovaných" modelů, se Bulova zaměřila opět na inovace a zatím má dva další technologické zářezy. Prvním z nich byly hodinky Precisionist z roku 2010, díky opravdu výkonnému quartzovému UHF (Ultra High Frequency) strojku, který běží na frekvenci 262 kHz (pro srovnání u běžných quartz strojků je to 32768 Hz). Precisionist tak dosahují odchylky max. 10 vteřin za rok.

A naposledy v roce 2016 značka opět změnila tvář hodinek kolekcí Curv – hodinkami s prvním zakřiveným chronografem na světě.

Bulova Curv Classic Chronograph recenze – Dokonale pokřivený charakter
14.3.2023 - Igor Kratochvíl
Bulova Curv Classic Chronograph recenze – Dokonale pokřivený charakter

Ani tak Bulova rozhodně zašlou slávu nezískala. Ale kdo ví, třeba je to jen otázka času. No, rozhodně bych jim to přála.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 483 dny, reagovat
Fajn článoček :)
chronopoetrypřed 479 dny, reagovat
Na zápästí bulovy / blyštia sa bulovy / keď na ne valí bulovy :))))))))))
Petrpřed 72 dny, reagovat
Hezký článek. Vlastním Bulovy z r. 2015 a jsem tedy potěšen jaké kořeny mají. Díky