» Blog » Coros

Příběh značky Coros – S bradou od mlíka, ale ostrými lokty

Tagy: O značce | Coros | Chytré

Dominik Hok | 23.3.2022 | 5 MIN

V roce 2018 vydala americká firma Coros své první GPS hodinky. Je to sice krátká doba, ale dnes už tuto značku zná snad každý sportovec a jejich hodinky spočívají na zápěstích jedněch z největších jmen ze světa sportu (hlavně běhu). Čím je značka Coros zajímavá a jaký je její příběh?

Coros představil své první chytré hodinky v roce 2018. V tomto odvětví je to jako byste doběhli na vlak pět hodin po odjezdu. Takže fakt pozdě. Ale i za těch pár let to dotáhli tak daleko, že dokážou konkurovat zajetým značkám, jako je Suunto, Polar či dokonce Garmin.

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros
11.4.2022 - Dominik Hok
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

V čem značka Coros vyniká?

Zajímavé je, že Coros se stal výjimečný tím, že se nesnaží zavděčit úplně všem.

"Jsme vhodnější pro výkonnostní běžce. Zatímco značky zaměřené spíše na životní styl nabízejí plnohodnotnější "městské" funkce, jako je placení, hudba a dokonce i upozornění na Uber, COROS se zaměřuje na to, aby lidem poskytl nástroj pro co nejlepší výkonnostní trénink," říká Ben Clark, marketingový manažer značky pro Anglii.

Coros se považuje za jednoho z mistrů analýzy sportovní aktivity. Hodinky dokážou analyzovat vaši regeneraci, predikovat vaše výsledky, zaznamenávat tréninkové zatížení aj. Kromě toho dokážou přímo ze zápěstí vypočítat váš výkon ve wattech, přičemž používají stejné algoritmy jako Stryd (mistr v oboru měření wattů).

Tím, že jsme se zbavili všech nepříliš užitečných funkcí, jsme schopni se zaměřit nejen na to, aby základní funkce byly co nejlepší, ale také věnovat spoustu času a zdrojů funkcím pro analýzu výkonu, jako je SpO2 a Running Power, a také algoritmům strojového učení, které dokáží lépe porozumět tréninku sportovce," pokračuje Clark.

Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš
3.3.2022 - Matěj Urbaczka
Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš

Mohlo by se tedy zdát, že hodinky od Corosu jsou pozadu, protože nemají některé chytré funkce, které najdeme v konkurenčních chytrých hodinkách. Ale není tomu tak. Coros se cíleně k těmto funkcím otočil zády, aby se mohl pořádně soustředit na sportovní odvětví. Radši tedy dělají polovinu věcí než dvě věci polovičatě.

Pojďme si tedy shrnout hlavní atributy této značky.

Coros je fakt machr na zpracování hodinek. Buďto postaví nesmrtelná zařízení s neuvěřitelnou voděodolností, jako je třeba Vertix, nebo naopak Pace 2, což jsou nejlehčí chytré sportovní hodinky na trhu.

Coros je titán ve výdrži baterie. Nejvyšší řada Vertix 2 to dokáže dotáhnout až na 2 měsíce v běžném režimu chytrých hodinek. Obecně ale všechny Corosy vydrží nabité déle než 2 týdny.

Jak už bylo řečeno, podrobnou analýzu sportovní aktivity má Coros v malíku. Chcete se dozvědět vše o vašem běhu, ale neberou vás funkce jako krokové výzvy, vyšlá patra a další lifestylovky? Coros může být něčím přesně pro vás. Mrkněte na metriky Corosu.

Jednoduchost. Corosy mají jednoduché ovládání a naprosto minimalistické uživatelské prostředí jak hodinek, tak mobilní aplikace.

Sportovní nadšenci se určitě shodují na tom, že ve wattech je budoucnost. Potěší, že Coros měří watty ze zápěstí.

Jaká jména jsou se značkou Coros spojená?

Kvalitu Corosu podtrhuje také seznam jejich ambasadorů, který se stále rozšiřuje.

V roce 2018 se ke Corosu připojují ultraběžci Dominic Grossman a Sally McRae. Ve stejném roce se na trati objevila s hodinkami Coros i ženská běžecká legenda Camille Herron (držitelka světového rekordu v běhu na 50 mil).

Nejvíce ale světem sportu zadunělo, když se k týmu Corosu připojily legendy ultratrailového běhu Kilian Jornet a Emelie Forsberg. Coros má na svém webu seznam trailových běžců, kteří jsou součástí jejich týmu.

Tato jména vám nestačila? A co takhle, kdybych vám řekl, že v jejich týmu je jediný člověk na planetě, který uběhl maraton pod 2 hodiny. Ano, mluvím o Eliudovi Kipchogemu.

Coros podporuje celý NN team, jehož je Eliud součástí. Na webu Corosu najdete seznam všech podporovaných sportovců.

Možná si říkáte, proč všechna ta jména zmiňuji, ale dost možná přesně toto bude určovat budoucí směřování značky. Za prvé, jak už je psáno výše, to potvrzuje kvalitu chytrých hodinek od Corosu. Za druhé, když tyto hodinky nosí tak známá sportovní jména, brzy si toho všimnou lidé okolo či obdivovatelé a začnou tyto hodinky nosit také.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Jak šel čas se značkou Coros?

Úplně prvním produktem Corosu byla v roce 2016 chytrá cyklistická přilba. Tento produkt vznikl po uvedení projektu na Kickstarter, kdy se jim povedlo vybrat přesně 319 765 dolarů.

Přelomovým rokem je pak rok 2018, kdy se stává generálním ředitelem Lewis Lu. Ten v této době začal propadat chytrým hodinkám, jelikož si za dárkovou kartu pořidil hodinky Garmin a řekl si, že to má docela užitečné funkce.

Jak šel s Garminem čas a proč je tak populární?
26.5.2021 - Dominik Hok
Jak šel s Garminem čas a proč je tak populární?

V roce 2018 pod vedením Wua vydává Coros své úplně první GPS hodinky Coros Pace. I když to byla jejich prvotina, už tehdy překvapily 30denní výdrží baterie v běžném režimu a 30hodinovou výdrží při aktivní GPS.

Coros od počátku budoval svá zařízení na dvou stavebních kamenech – výdrži baterie a přesnosti GPS. Je tedy docela výhoda, že hlavním investorem této značky je čínská společnost YF Tech, která vyrábí GPS technologie třeba i pro Volkswagen. Odtud právě plyne časté spojování této americké značky s Čínou.

"Naše přesnost GPS je špičková a dokonce lepší než u společností Garmin nebo Suunto. Ostatní společnosti se obracejí na společnost Sony se slovy: 'Hej, co udělal Coros, že jsou jejich hodinky tak přesné?'," poznamenal Wu v rozhovoru pro Believeinrun.com už v roce 2019.

Ve stejném roce Coros vydává i outdoorový model Apex a o rok později pak vylepšený model Apex Pro a také nejvybavenější model Vertix.

V roce 2020 se Coros blýsknul nejlehčími GPS hodinkami na trhu – Pace 2 (29 gramů).

V roce 2021 Coros zaskočil trh modelem Vertix 2, který má dokonce i topografické mapy celého světa, hudební přehrávač, extra přesnou GPS a to všechno kombinuje s neuvěřitelnou výdrží baterie.

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

17 490 Kč skladem

Jak to bude s Corosem do budoucna?

To se těžko říká, ale zatím to se značkou vypadá velice dobře. Myslím, že za těch pár let se jim povedlo infiltrovat do sportovního světa a přinést svěží vítr do plachet. Abych byl upřímný, Garmin už dost let spokojeně seděl na svém bidýlku a značky jako Suunto či Polar je moc nemohly ohrozit.

Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
20.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

Teď tu ale máme drzého mladíka, který dokonce představil technologie, které jsme neviděli ani u Garminu. Například multifrekvenční příjem GPS a abnormální výdrž baterie. Ano, Garmin s nimi pak v nových modelech také přišel, ale Coros byl první. A už se nemůžu dočkat jeho dalších prvenství.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře