Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Tagy: O značce | Frederique Constant | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.9.2023 | 10 MIN | 6x komentář

Kdybychom měli popsat Frederique Constant v jedné větě, určitě by zaznělo, že jde o švýcarskou značku, která sice nemá staletou historii, ale zato má na kontě více úspěchů a manufakturních strojků, než většina staletých hodinářských značek. Ale příběh Frederique Constant je rozhodně pestřejší. Jste zvědaví? Tak pojďme po jeho stopách.

Za necelých 40 let existence představila značka Frederique Constant přes 30 vlastních kalibrů, první švýcarské klasické smartwatch a posunula kupředu i tradiční způsob regulačního systému mechanických strojků.

Jejím heslem je Live your Passion – Žít svou vášeň. A zdá se, že ve Frederique Constant to nejsou jen prázdná slova. A přitom jsou věrni své původní myšlence nabízet dostupný luxus. A u této myšlenky začneme.

1988. Zrod značky Frederique Constant

Byl teplý večer roku 1988. Mladý holandský pár, Peter a Aletta, vracející se z cest, stál před vitrínou hodinářství a obdivoval se švýcarským hodinkám. Ceny ovšem byly mimo jejich možnosti. Vždyť sotva dokončili vysokou školu a pořídit si hodinky za sumu odpovídající celoročnímu platu nepřipadalo v úvahu.

Měli sáhnout po plastových Swatchkách, nebo si pokorně šetřit, aby dosáhli na tradiční hodinářská jména? Většina by to udělala. Ale oni se rozhodli vydat úplně jinou cestou. Založili vlastní značku švýcarských hodinek a jejich hybnou vizí bylo nabídnout švýcarský luxus za dostupné ceny.

Možná jsem si to trochu přikrášlila, ale tak nějak to skutečně bylo. Tím párem byl holandský podnikatel Peter Stas a jeho žena Aletta Stas-Bax. Když zakládali Frederique Constant, bylo Peterovi 25 let a Alettě ještě méně. Měli ale jasnou vizi a jak se ukázalo, geniální nápad, který přišel ve správnou chvíli.

Za značkou Frederique Constant stojí Aletta a Peter Stas.

Za značkou Frederique Constant stojí Aletta a Peter Stas.

Konec 80. let byl totiž ještě stále poznamenán quartzovou krizí, která způsobila v 70. letech kolaps švýcarského hodinářství. Mnoho značek, které přežily, se přizpůsobilo zaměřením na přesný opak quartzových hodinek – tedy na nabídku luxusních hodinek demonstrujících kvalitu a ruční práci hodinářského mistrovství.

Segment elegantních švýcarských hodinek v dostupné cenové hladině byl poněkud... upozaděn. A tuto trhlinu na trhu se Stasovi rozhodli právě včas vyplnit.

Za jménem Frederique Constant nehledejte žádného prapředka hodináře. Je to složenina prostředních jmen obou zakladatelů a současně křestních jmen jejich praprarodičů. Přesněji Frédérique Schreinera (1881–1969) a Constanta Stase (1880–1967). Druhý jmenovaný byl ale s hodinářstvím lehce spojen, protože založil společnost na výrobu hodinkových číselníků. Tak přeci jen něco.

Rozhodně se ale nedá mluvit o nějaké dlouhé hodinářské tradici. Ne, Frederique Constant je poměrně nová hodinářská značka. Ale věřte, že na konci článku budete přesvědčeni o její inovativnosti a obrovskému přínosu hodinářskému odvětví. Ale postupně.

1992. První kolekce z 18. století

Přestože Frederique Constant byl založený v roce 1988, první kolekci představili Stasovi až o 4 roky později na výstavě v Hong Kongu.

Celou tu dobu věnovali pečlivé přípravě kolekce, kterou nazvali 18th Century. Šlo o 6 modelů s převzatými mechanickými strojky. Sestrojením hodinek pověřili švýcarského hodináře. Kolekce na výstavě zaujala, a tak na sebe první objednávky nenechaly dlouho čekat.

První kolekce Frederique Constant.

První kolekce Frederique Constant.

1994. První hodinky s Open Heart na světě

Významným rokem se pro značku stal rok 1994, kdy představila modely nazvané Heart Beat. Šlo o mechanické hodinky s průzorem na setrvačku na 12. hodině. Strojek byl od švýcarské Sellity.

První hodinky s open heart.

První hodinky s open heart.

Frederique Constant dokonce uvádí, že byl první, kdo tento vizuální prvek – mezistupeň mezi plným a skeletizovaným číselníkem – použil. Google sice najde narážky na jinou značku, která průzor použila o pár let dřív, ale kdo ví. Faktem je, že to byl právě FC, kdo open heart rozšířil do hodinářského světa. Dnes jej bereme jako běžnou součást odkrývající tepající srdce mechanických hodinek. A vidíte, tento nápad, který měl původně zákazníky upozornit na to, že i přes cenovou dostupnost jde o mechanické hodinky, se zrodil teprve nedávno.

Právě průzor na setrvačku se stal jedním z podpisových znaků značky.

1997–2000. Poprvé na Baselworldu

Když se díváte na vývoj značky Frederique Constant, je to jako pohled z rychlíku. Ani ne 10 let od první myšlenky už FC vystavuje na slavném Baselworldu. A manželé Stasovi jsou natolik oddáni své švýcarské značce, že se za ní stěhují do Ženevy.

O tři roky později, v roce 2000, přesouvají sídlo FC z ženevské Carouge do Chêne-Bourg. Potřebovali zkrátka více místa. Nebude to ale trvat dlouho a výrobní středisko přesunou znovu. Konkrétně v roce 2006 do Plan-les-Ouates, kde budou coby kamenem dohodil od velikána Rolex.

Nejprve budou mít prostory o rozměrech přes 3000 metrů čtverečních a později svou čtyřpatrovou budovu rozšíří na více než dvojnásobek. V této ženevské továrně na sny a krásné hodinky se odehrává vše; od výroby drtivé většiny komponentů pro strojky až po jejich kompletaci a kontrolu.

2001. Do FC nastupuje Pim Koeslag, jeden z nejlepších hodinářů současnosti

Pim Koeslag. Jméno tohoto holandského hodináře si zapamatujte. Přes 20 let měl na starost vývojový tým hodinek Frederique Constant a pomohl zakladatelům splnit jejich sen na vlastní manufakturní strojky.

Stejně jako Peter a Alleta Stasovi se i Pim Koeslag narodil v Holandsku (1981), kde vystudoval hodinářskou školu a stal se studentem roku. Svůj životopis donesl vynikajícímu hodináři Christiaanu van der Klaauwovi, který mu ale poradil, aby pokračoval v započaté praxi u Frederique Constant ve Švýcarsku.

Klaauw toho možná dodnes lituje, protože to, co Pim ve FC předvedl, předčilo veškerá očekávání. Možná vás ale bude zajímat, že Pim Koeslag v roce 2022 přece jen opustil Frederique a šel za svou klukovskou touhou. Skoupil většinový podíl značky Christiaan van der Klaauw a rozhodl se posunout ji na tu nejvyšší hodinářskou metu.

Ale zpět k Frederique Constant. Talent, vize a spolupráce s několika hodinářskými školami ve Švýcarsku i Holandsku daly vzniknout prvnímu internímu kalibru Frederique Constant – FC-910. Pimu Koeslagovi to zabralo pouhé tři roky.

Pim Koeslag měl přes 20 let na starost kompletní vývoj strojků Frederique Constant.

Pim Koeslag měl přes 20 let na starost kompletní vývoj strojků Frederique Constant.

A i když pro velkovýrobu značka stále spolupracuje s externími dodavateli, umí si Frederique Constant vyrobit hodinky téměř od A-Z. Tedy s výjimkou několika drobných součástek jako je vlásek setrvačky strojku.

Přehled všech manufakturních strojků si můžete prohlédnout na stránkách Frederique Constant.

2002. Stasovi kupují Alpinu, značku sportovních hodinek

Od začátku měla být značka Frederique Constant synonymem pro luxusně vypadající dostupné švýcarské hodinky. Ale také elegantní. Vyloženě sportovní kolekci FC nikdy neměl a zakladatelé ji ani nechtěli.

Skoro by se dalo říct, že ji razantně odmítali, protože neodpovídala stanovené DNA značky a té chtěli být Stasovi věrni stůj co stůj. Jak ale uspokojit akcionáře, kteří volali po sportovním odvětví? Hodinkách rovněž perfektně zpracovaných, se silným švýcarským duchem, ale se sportovním nábojem? Odpovědí se stala Alpina.

Tradiční švýcarská značka Alpina měla sportovní hodinky v krvi. Bohužel, na začátku našeho tisíciletí byla po svedeném boji s quartzovou krizí na okraji krachu. Stasovi se ji rozhodli koupit, znovu oživit a začlenit do Frederique Constant Group.

Podrobně jsme o tom psali v samostatném článku věnovaném značce hodinek Alpina:

Alpina – švýcarská sláva, která málem nepřežila
12.6.2019 - Agáta Vřeská
Alpina – švýcarská sláva, která málem nepřežila

2004. První manufakturní strojek FC-910

Ano, první interní strojek Frederique Constant byl již zmíněný kalibr FC-910. Strojek s ručním nátahem a 48 hodinami rezervy chodu. A hádejte, co nabízely hodinky s tímto strojkem: správně, open heart. A ne ledajaký. Nejen, že si jej mohli posunout kam se jim zlíbí, ale také kreativně začlenili můstek setrvačky do samotného číselníku.

2007–2008. Vývoj interních kalibrů nabírá na obrátkách. Přidává se i Tourbillon

První in-house strojek s automatickým nátahem přichází v roce 2007 jako kalibr FC-935. Ovšem ani tentokrát to nebyl obyčejný strojek. Vývojový tým vedený neohroženým Pimem Koeslagem zvolil jako jeden z prvních na světě křemíkové krokové kolo odolávající magnetickému působení. Byla to předzvěst křemíkové éry, kterou vnímáme dodnes.

Myslíte, že teď už může být FC spokojen? Ne. Vlastně to byl stále jen začátek. Už v roce 2008 – jen připomínám, že značka vznikla před 20 lety – přichází s vlastními silami vyrobeným tourbillonem. Strojkem s královskou komplikací, do které se nepouští ani mnohem zavedenější značky. A rozhodně ne v tomto cenovém segmentu.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Šlo o limitovanou edici, která opět využila křemíkové komponenty. Kalibr nese označení FC-980. Frederique využil i podpisového designu a klec se setrvačkou nechal rotovat na 6. hodině v open heartu. Kromě toho měl model také ukazatel dne a noci.

V současnosti se zaměřuje především na dvouručkové tourbillony v minimalistickém pojetí.

2008. Vzniká Ateliers deMonaco

Frederique Constant měl být dostupným luxusem. Proto byl přece založen. Ale Peter Stas si spolu s Pimem Koeslagem uvědomili, že kromě toho touží tvořit i hodinky na hraně umění. A spolu s Robertem van Pappelendamem zakládají značku Ateliers deMonaco, která se stává spolu s Alpinou součástí Frederique Constant Group.

Ateliers deMonaco Poinçon de Genève.

Ateliers deMonaco Poinçon de Genève.

Tady je možné vybít své nejkreativnější představy, využít nejnoblesnějších materiálů a zapojit náročné komplikace včetně tourbillonu s minutovou repeticí či flyback chronografu.
Každý kus vytvořený v Ateliers deMonaco je unikátním kouskem a tato manufakturní značka přijímá vizi Noblesse Oblige – Šlechetné povinnosti vysoké hodinařině.

2012–2017. Manufakturní Worldtimer, Flyback chronograf i Věčný kalendář

Ateliers byl ale jen odbočkou, naše pozornost se stále upíná k Frederique. Ten v roce 2012 přichází s nápaditým interním strojkem FC-718 Worldtimer, který umožňuje nastavit čas ve všech časových zónách na světě. Ale pozor, nastavení probíhá přes korunku, nikoli přes další tlačítka, jak byste možná u hodinek v této ceně čekali. (Dnes jsou modely Worldtimer v nabídce s cenou lehce přes 100 tisíc korun.)

Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenze – Krok správným směrem
11.1.2024 - Šimon Šesták
Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenze – Krok správným směrem

V roce 2016 jsme svědky dalšího manufakturního strojku FC-775, který nabízí komplikaci věčného kalendáře. Přidává tak již druhou královskou komplikaci.

Frederique Constant FC-775 s perpetuálním kalendářem.

Frederique Constant FC-775 s perpetuálním kalendářem.

A o rok později se objevují nádherné chronografy s komplikací flyback, opět s interním strojkem FC-760. I tady se odehrálo několik inovací a i tady můžeme směle prohlásit, že jsou v této kvalitě a úrovni nabízeny za vynikající cenu.

Frederique Constant Flyback Chronograph.

Frederique Constant Flyback Chronograph.

Jak se rodí komplikovaný strojek s komplikací flybacku můžete vidět na promo vidu FC:

2015. První klasické smartwatch na světě

Rok 2015 byl revolučním. Znamenal především uvedení Apple Watch, které odstartovaly neuvěřitelný boom nositelné elektroniky.

Ovšem Peter Stas byl vizionář a tento trend viděl nejen přicházet, ale uměl na něj i reagovat. Ještě několik týdnů před vydáním Apple Watchů představil první Horological Smartwatch – hodinky s klasickým designem, ale chytrými funkcemi.

Tohoto spojení dosáhli díky spojení s technologickou firmou Fullpower Technologies ze Silicon Valley. Vznikla tak společnost MMT (Manufacture Modules Technologies Sàrl).

Ve vývoji švýcarských smartwatchů pokračovali dál a hodinky dokážou změřit například tep, spánek či upozornit na notifikaci. V roce 2018 například uvedli modely, které kombinují interní mechanický strojek a quartzový modul s chytrými funkcemi. Tím posunuli vnímání „horological smartwatch“ ještě dál.

Gwyneth Paltrow, Aletta Stas, Peter Stas a Charles Best na události Frederique Constant Horological Smartwatch, 2016. Foto: D Dipasupil/Getty Images

Gwyneth Paltrow, Aletta Stas, Peter Stas a Charles Best na události Frederique Constant Horological Smartwatch, 2016. Foto: D Dipasupil/Getty Images

Dnes se dá ale říct, že od smart hodinek upouštějí. Přece jen, je těžké se soustředit na klasické hodinky a současně stíhat rychle se měnící trendy ve světě smartwatch.

2016. Vlastník se mění, vášeň pro švýcarské hodinky zůstává

Peter a Alleta Stasovi dost možná doufali, že jejich děti půjdou v jejich šlépějích a převezmou rodinou značku Frederique Constant. Ale ty měly své vlastní plány, a tak se zakladatelé rozhodli v roce 2016 kývnout na nabídku japonské skupiny Citizen Group.

Frederique (a s ním i Alpina) přešel do japonských rukou, ale značka si uchovává svou identitu a jak Peter, tak Alleta Stas jsou stále ve vedoucích pozicích a radě společnosti. A samozřejmě, hodinky stále nesou označení Swiss Made.

Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě

Přesto můžeme mluvit o další synegrickém spojení, protože Frederique mohl nově využít strojky od švýcarského výrobce La Joux-Perret, který spadá rovněž pod Citizen Group. Příklad za všechny je strojek FC-391 postavený na LJPL110.

2021. Mo-no-lithic

Posledním počinem dvorního hodináře Frederique Constant Pima Koeslaga byl strojek s monolitickou setrvačkou. Monolitický označuje něco z jednoho kusu. A právě tento strojek je průlomový v tom, že nahradil 26dílný systém jedním kusem vyrobeným z křemíku.

Strojek kmitá rychlostí 288.000 polokmitů za hodinu, tedy 40 Hz. Ano, desetkrát rychleji než běžný mechanický strojek. Umíte si tedy asi představit rychlost (rozumějte plynulost) sekundové ručky... A přitom má strojek rezervu chodu 80 hodin a je ultra tenký.

Tento revoluční oscilátor byl vytvořen ve spolupráci s nizozemskou pobočkou YES!Delft, zaměřenou na horologii. Název kalibru je FC-810, šlo o 30. manufakturní strojek FC a Frederique na něj může být patřičně hrdý.

Modely Frederique Constant Monolithic jsou v nabídce s cenou něco přes 100 tisíc. A řekněte, že to není dostupný luxus plný inovace!

2023. Už 31. manufakturní strojek. S Big Date a měsíční fází

K pětatřicátinám si značka nadělila dárek v podobě 31. in-house kalibru. Tentokrát nabízí komplikaci big date nezvykle mezi 2. a 3. hodinou, měsíční fázi a ukazatel rezervy chodu.

Ptáte se co dál?

Těžké hádat, jaké další inovace se hodinářské značce Frederique Constant ještě podaří. Už tak je bez debat, že prokázala fantastické věci a má neuvěřitelný potenciál.

Ale co je na ní sympatické především, že je věrná svému původnímu cíli: nabízet dostupný luxus.

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance
20.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni
30.10.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni

Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 219 dny, reagovat
Sekundovka pôjde nejakou inou rýchlosťou pri 40Hz strojčeku v porovnaní s 4Hz alebo 3Hz? Tipol by som, že to bude stále 1 otáčka za 60 sekúnd = uhlová rýchlosť 6°/sek.
Agáta Vřeskápřed 218 dny
Udělá "okružní jízdu" za stejnou dobu, ale jde o plynulost pohybu.
Peterpřed 218 dny
Nepojde. Ide o to, kolko tych krokov za tu sekundu spravi. Bezne strojceky su 3Hz, tie lepsiesu potom 4Hz a to znamena za sekundu spravia na 6, respektive 8 krokov. Tento strojcek tu sekundu spravi na 80 krokov. To znamena, ze rucicka ma pre ludske oko dokonale plynuly chod...
Marekpřed 218 dny, reagovat
No to quartzové strojčeky bežia na oveľa vyšších frekvenciách a pritom sekundovka (prevažne) poskakuje iba 60x za minútu... kde len súdruhovia urobili chybu? ;)
Lemonpřed 216 dny
Quartz skáče po sekunde kôli úspore energie z batérie. Či plynulešie ide sekundovka, tým rýchlešie sa vybíja batéria
Marekpřed 213 dny, reagovat
Pozeram na tie obdlznikove tu uplne dole, su celkom podarene.