» Blog » Ingersoll

Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar, až po současnost

Tagy: O značce | Ingersoll

Agáta Vřeská | 18.7.2022 | 7 MIN

Hledáte hodinky, za kterými se otočí hodně, hodně hlav? Tak takové jsou přesně hodinky Ingersoll. Hledáte hodinky, které možná dnes nejsou tak známé, ale mají dlouhou historii? Tak i takové jsou hodinky Ingersoll. Pojďme se podívat na tuto přinejmenším zajímavou značku podrobněji.

Jak už zaznělo, většině z vás název Ingersoll asi neřekne. Ale ve skutečnosti byly svého času (hlavně v Americe) víc než známé. Možná jste už zaslechli výraz „jednodolarové hodinky“. Tak ty má na kontě právě Ingersoll. Dnes je to ale jiná značka, s jiným zaměřením a cílící na jinou klientelu. Ale víte co? Vezmeme to pěkně od začátku.

Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků
7.9.2022 - Agáta Vřeská
Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků

Jak synové farmáře z Michiganu založili nejstarší americkou manufakturu na hodinky

A ten začátek byl v roce 1882, kdy si v New Yorku dva bratři, Charles a Robert Ingersollové, založili firmu s levnými produkty. Z počátku to ani nebyly hodinky, ale třeba příbory, hračky, bicykly, razítka, známky a další drobnosti. A netrvalo dlouho, než zjistili, že najít levné hodinky je docela oříšek.

V té době se hodinky vyráběly většinou celé ručně a byly docela drahou záležitostí. Ne každý si je mohl dovolit a platilo, že byly spíše znakem vyšší třídy. Snahy o levné hodinky byly nicméně v plném proudu a například společnost Waterbury Clock dodávala na trh model Jumbo, který byl právě levnější alternativou k dražším evropským hodinkám. A Ingersoll v tom uviděl příležitost.

Rozhodli se pro spolupráci. Waterbury Clock bude hodinky vyrábět, Ingersoll prodávat. V roce 1892 si od nich Ingersollové objednali celkem velkou zakázku 10 000 hodinek. Prodejní strategie byla jednoduchá – nabídnout funkční, univerzální, ale cenově co nejvíce dostupné hodinky. A tato strategie se vyplatila. První hodinky, které Ingersoll začal prodávat, se jmenovaly Universal.

Poptávka rostla a brzo vznikl nápad na hodinky, které se zapsaly do historie.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

Hodinky, které proslavily dolar

Nesly název Yankee a stály právě 1 dolar, aby si je mohl koupit každý muž za průměrnou jednodenní mzdu. To se psal rok 1896. Asi si umíte představit, že jednodolarové hodinky se prodávaly samy. Za jejich nízkou cenou stálo i to, že neměly žádné kameny nebo jen jeden, byly vyráběny sériově (poděkujme Henrymu Fordovi) a prodávaly se v obyčejných krabičkách.

Ale i přes jejich obyčejnost a nízké náklady šlo o funkční hodinky, které si získaly pověst spolehlivých a přesných hodinek. A díky tomu se staly i velmi populárními. Ročně se jich prodalo statisíce až miliony a Waterbury pro Ingersoll produkoval zhruba 8 tisíc hodinek denně. Ingersoll zvládl nejen distribuci, ale taky sjednotil cenu hodinek ve všech prodejnách.

Popularitu Ingersollu zvedl i Theodore Roosevelt, který vyprávěl, jak byl na některé své výpravě v Africe nazván „Mužem ze země, kde byly vyrobeny hodinky Ingersoll“.

V novém tisíciletí Ingersoll expandoval do Anglie. Usídlil se v Londýně a prodával jednodolarové hodinky pod názvem Crown. Stály 5 šilinků, což odpovídalo právě jednomu dolaru.

V Anglii se jim dařilo. Nejdříve se sice díly dovážely, ale brzo se výroba pro tamní trh přesunula do Anglie. Však taky Ingersoll koupil další společnosti Trenton a New England Watch Company. (Jen tak pro zajímavost, právě jako odkaz na spolupráci s Trentonem vydal Ingersoll i zajímavou limitku se Swiss strojkem.)

Foto: analogshift.com

Ingersoll přišel jako první s kapesními hodinkami se světelkujícím číselníkem nazvaným Radiolite. Foto: analogshift.com

Byla to zlatá éra pro Ingersoll. Za těch zhruba 20 let prodal Ingersoll okolo 40 milionů jednodolarových hodinek. V nabídce měl ale okolo 10 různých modelů a zdálo se, že obchod bude jen vzkvétat. Podle Ingersollu nosili jejich hodinky i Mark Twain, T. A. Edison, Charles Chaplin, Mahatmá Gándhí, James Dean, Marylin Monroe a hned dvoje se našly ve vraku Titaniku.

Gándhí prohlásil své kapesní hodinky Ingersoll za jednu z nejcennějších věcí pro přesné měření času. Dnes hodinky můžete najít v muzeu New Delhi. Hodinky Ingersoll Jamese Deana byly zase svědky jeho tragické nehody.

Jenže pak přišla první světová a po ní i recese. Krize otřásla Ingersollem od základu a ty se ukázaly dost vratké. V roce 1921 přišel krach.

Ingersoll odkoupila společnost Waterbury Clock (kterou známe i z historie značky Timex) v roce 1922. Ve 30. letech se na trhu pod značkou Ingersoll-Waterbury objevily dodnes známé hodinky s Mickey Mousem (které údajně nosí románová postava Dr. Langdon z Šifry mistra Leonarda).

Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem

První hodinky s Mickey Mousem přišly v roce 1933. A firmu Ingersoll-Waterbury to tehdy zachránilo před krachem.

První hodinky s Mickey Mousem přišly v roce 1933. A firmu Ingersoll-Waterbury to tehdy zachránilo před krachem.

No a dále už byla historie o něco méně zajímavá. Waterbury Clock prodal v roce 1930 svému představenstvu londýnskou pobočku Ingersollu, takže se stal anglickým podnikem. Po druhé světové se britská společnost Ingersoll Ltd. spojila se Smiths Industries Ltd. a Vickers Armstrongem a mezi nejzajímavější hodinky z tehdejší produkce paří modely s číselníky komiksových postav.

Z tohoto společného businessu se Ingersoll stáhl v roce 1969. A pak přišla ještě quartzová krize a ta tomu zasadila skoro finální hřebíček.

A přesto si i dnes můžete koupit hodinky Ingersoll. V roce 1983 koupil značku Steven Strauss, dnes patří veškerá práva firmě Zeon – britské pobočce honkongské společnosti Gerald Group, který je největší distributor hodinek ve Velké Británii. A tím se ladně dostáváme k současnosti značky Ingersoll., která je… jiná než dřív.

11 560 Kč (doručíme do 26.4.)

Ingersoll dnes. Kýč nebo zajímavé mechaniky?

Když jsem pátrala po názorech na současné hodinky Ingersoll, našla jsem kontroverzi a zase jen kontroverzi. Jaká je tedy skutečně kvalita hodinek Ingersoll?

Milovníci hodinek musí podle mě značku zatratit ještě dřív, než se na hodinky pořádně podívají. Možná je to oprávněné, ale možná je to zkratkovitý pohled. Na jednu stranu to chápu. Z historických vazeb totiž skutečně nic nezbylo. Americký Ingersoll je mrtvý a dá se říct, že současný vlastník spíše využívá historické jméno značky.

Tím spíše, že hodinky jsou kompletovány v Číně a některé strojky jsou… ano, čínské. A tak je nemilou pravdou, že zpočátku byla kvalita hodinek Ingerosoll skutečně nic moc.

Od 70. let produkoval Ingersoll quartzové hodinky, na konci 90. let pak přišel nápad přivést k životu opět mechanické hodinky. Z počátku používal Ingersoll přes 100 typů strojků, převážně čínské produkce, např. Liaocheng či Hangzhou. Dnes se zaměřuje na mechanické hodinky jen s několika strojky především od japonské Miyoty a čínského výrobce Sea-Gull.

Jenže jak víme, dnes už ani zdaleka neplatí pravidlo, že co je čínské, není dobré. Často je to dokonce v podobné kvalitě jako evropská produkce, ale za zlomek ceny. A platí to také pro hodinkové strojky. Kvalita strojků i hodinek Ingersoll tak šla v posledních letech nahoru a dnes najdete spíše spokojené recenze zákazníků, kteří podlehli zajímavému designu hodinek.

Je totiž pravdou, že design je skutečně vyšperkovaný. Honosný, dokonce by se dalo říct, že hodinky působí mnohem dražším dojmem, než za kolik se prodávají. Zatímco na produktových fotkách to působí trochu přemrštěně, naživo dokážou překvapit.

Dříve za designem stál německý distributor značky Werner Kwiatkowski, ale od roku 2015 se vedení rozhodlo, že si design začne opět dělat přímo Ingersoll. Jak se jim to daří, už můžete posoudit sami.

Zaměřují se především na skeletonové hodinky, nebo alespoň s open heart. I když najdete i výjimky, které pro změnu tvarem pouzdra inklinují k jiným hodinářským legendám...

A ještě k těm strojkům. Sluší se doplnit, že mimo čínskou destinaci (Sea-Gull) využívá Ingersoll strojky od japonské Miyoty. Občas narazíte i na pár modelů se strojky od Seika (NH35) nebo Swiss Made strojky v některých limitovaných edicích (Precidrive od ETA).

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenze – Astroláb s královskou komplikací
29.10.2021 - Agáta Vřeská
Prim Orloj 1410 Tourbillon recenze – Astroláb s královskou komplikací

Jak tedy nahlížet na hodinky Ingersoll?

Záleží samozřejmě na tom, co vlastně hledáte. Jestli high-end hodinky s „evropa-made“ razítkem, Ingersoll rozhodně nebude značka, po které sáhnout. Pokud vás ale fascinují skeletonové hodinky, kde vidíte pracující strojek, nechcete za hodinky dávat balík a potrpíte si na detailní zdobení, Ingersoll bude váš šálek lákavého moku.

U hodinek ale nejde „jen“ o strojky, ale taky použité materiály. Tady se Ingersoll drží dnes již běžného standardu a hodinky vyrábí z kvalitní chirurgické oceli 316L. Pokud mají nějakou barevnou úpravu, půjde o PVD. A dokonce se odvážili jít i do modelů z dnes fajnšmekry oblíbeného bronzu. Obvykle jde o limitky, které jsou propojeny i s nějakým příběhem.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

U sklíček se nejčastěji setkáte s tvrzeným minerálem a voděodolnost je obvykle přizpůsobena zaměření modelů. U elegantních je to 50 metrů, u sportovních modelů obvykle 100 metrů.

Ingersollu nejspíš (spíš určitě) nepřijde na chuť každý. Výrazná zdobnost, průhledy na strojek, mechanické strojky, často vysoká pouzdra… Pro někoho to bude zkrátka už moc. Ale právě to je jejich prodejní argument a důvod, proč se za nimi lidé zvědavě ohlédnou.

Na Ingersollu je rozhodně sympatické, že si jasně určil směr, kterým chce v moderní historii značky jít, nebojí se dělat věci po svém a za dostupné ceny nabízí svým zákazníkům něco zajímavého a svébytného.

Mohlo by vás dále zajímat:

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře