» Blog » Junghans

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Tagy: O značce | Junghans | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 24.11.2022 | 10 MIN

V Německu zná Junghans každý. Jejich hodinky (i hodiny) najdete na každém rohu. V hodinářských kruzích je znám po celém světě, nejčastěji ve spojení s prvními rádiem řízenými hodinkami. Za Junghansem ale stojí daleko víc. A dnes se na tuto zajímavou značku konečně blíže podíváme.

Počátky největšího německého hodinářství

Většina zmínek o začátcích značky Junghans začíná tím, že v polovině dubna 1861 založil Erhard Junghans se svým švagrem Jakobem Zeller-Toblerem společnost „Zeller & Junghans" ve Schrambergu. A vlastně je to pravda a úplně to jako informace stačí.

Nechce se vám číst? Mrkněte na naše video:

Zajímavé ale je, že ani jeden neměli s hodinařinou nic společného. Erhard Junghans začínal v továrně na slámu v Curychu u Toblera, kde vyráběl slaměné klobouky. Později se oženil s dcerou svého šéfa a stal se společníkem v jeho továrně. Když chtěl za svou dobře odvedenou práci lepší mzdu, nedostal ji, a tak rezignoval. A to jej vedlo k tomu, že se svým švagrem začal s továrnou na lisovaný olej.

Erhard Junghans

Erhard Junghans, zakladatel společnosti Junghans.

Té se ale úplně nedařilo, a tak dali na rady okolí a přešli na výrobu součástek pro hodiny. Nejprve vyráběli pouze komponenty pro hodiny, jako dřevěná pouzdra, skleněná dvířka, panty, ručky apod. Dost jim pomohl bratr Erharda, Xavier, který žil v Americe a svému bratrovi dal dobré tipy na efektnější výrobu a stroje. Jakob Zeller se později ze společnosti odpojil.

První hodinky, které byly kompletně zkonstruovány mistry hodináři Junghansu přišly až v roce 1866. Zakladatel Erhard Junghans umírá v roce 1870 a vedení se ujímá nejprve jeho žena, později syn Arthur Junghans. Ostatně, posledním přáním Erharda Junghanse bylo, aby firmu převzali jeho synové. Nejvíc se angažoval právě Arthur, který společnost výrazně posunul.

Mnoho času totiž strávil v Americe, kde se inspiroval pokročilými a efektnějšími výrobními procesy. Ty se mu podařily implementovat na domácí půdě a hodinky Junghans byly díky tomu cenově mnohem dostupnější – a logicky, díky tomu se těšily si značné oblibě.

Jak výroba rostla, společnost rozšiřovala také své závody. V roce 1903 má Junghans dokonce největší továrnu na hodinky na světě. Zaměstnává 3000 zaměstnanců a ročně vyrobí až 3 miliony hodinek.

Za určitý milník, ale spíš by se dnes dalo říct symbol továrny Junghans, bylo dokončení výstavby kaskádovité budovy v roce 1918. Budovu si vysnil Arthur Junghans, za návrhem stojí architekt Philipp Jakob Manz.

Výstavba Terrassenbau trvala pouhé dva roky (1916-1918). Unikátní kaskádovitá konstrukce ve svahu zajišťovala dostatek denního světla pro všechny pracoviště.

Výstavba Terrassenbau trvala pouhé dva roky (1916-1918). Unikátní kaskádovitá konstrukce ve svahu zajišťovala dostatek denního světla pro všechny pracoviště.

Terasovitá budova (Terrassenbau) stoupá do svahu v devíti stupních, aby byl v každém pracovišti zajištěn dostatečný přísun denního světla. Pracoviště byla podlouhlá a zaměstnanci měli své pracoviště přímo u oken. Díky tomu byly zlepšeny podmínky pro přesnou výrobu.

Mistrovská 30. léta

Co se hodinek týče, klíčovou roli sehrály 30. léta 20. století. V roce 1936 uvádí na trh kolekci Master a především vlastní strojky J80. Nejpropracovanější a nezdobenější je strojek J80/2, který se tak stává středobodem hodinek Junghnas.

A teď taková odbočka na odlehčení. Svět v té době obletěly snímky, kde Junghans oblékl své zaměstnance do kostýmu z budíku a takto vítal své hosty. Pokud byste to hledali, dejte do Googlu Junghans Weckermädle. Tomu se říká marketing.

Junghans Weckermädle 16.

Junghans Weckermädle 16.

Ale zpátky k hodinkám. Navzdory devastující světové válce a dopadům na Německo (najdete i historické hodinky či budíky Junghansu se svastikou) se Junghansu podařilo v roce 1946 přijít s prvními návrhy náramkového chronografu s vlastním vyvinutým kalibrem J88. Šlo samozřejmě o mechanický strojek pouze s ručním nátahem, 19 kamennými uloženími a komplikací stopek. Používal sloupkové kolo a Breguetovský vlásek.

Kalibr J88. Mechanické chronografy. Zdroj: http://chronocentric.com/

Kalibr J88. Mechanické chronografy. Zdroj: http://chronocentric.com/

Modely se strojkem J88 Junghans vyráběl v letech 1950 až 1964 a mimo jiné jej použil v pilotním modelu. Když pak nově založená německá armáda (Bundeswehr) hledala v polovině 50. let hodinky pro své piloty, zakázku Junghans s přehledem vyhrál.

Junghans Bundeswehr Chronograph dodávaný německým ozbrojeným silám od poloviny 50. let.

Junghans Bundeswehr Chronograph dodávaný německým ozbrojeným silám od poloviny 50. let. Zdroj: Fratello Watches.

Dnes na toto úspěšné období odkazuje kolekcí Junghans Meister Pilot (obnovena v roce 2016) a designově se své historické předlohy drží opravdu věrně.

Díky vlastním spolehlivým strojkům si Junghans držel silné postavení jako výrobce přesných chronometrů. V roce 1951 byl největším německým výrobcem chronometrů a v roce 1956 dokonce třetím největším výrobcem chronometrů na světě (po značkách Rolex a Omega).

V téže době (1957) vyrábí také jeden z nejzajímavějších automatických chronometrů, kalibr J83. Výrobní středisko pak dále modernizuje a patří mezi nejmodernější na světě.

V roce 1957 bylo představeno modernizované pracoviště s 1700 stroji.

V roce 1957 bylo představeno modernizované pracoviště s 1700 stroji.

A ještě jednu událost musíme zmínit. Většinu akcií Junghansu přebírá v druhé polovině 50. let společnost Diehl GmbH. A jako jednu z prvních nových kolekcí uvádí modely Max Bill.

Tady se odehrává skutečně zásadní událost, která Junghansu vtiskne podobu, kterou známe dodnes. Na sklonku 50. let totiž najímá Junghans umělce, architekta, produktového designéra švýcarského původu Maxe Billa, aby navrhl kuchyňské hodiny Junghans.

Kuchyňské hodiny s minutkou navržené Maxem Billem a jeho žáky.

Kuchyňské hodiny s minutkou navržené Maxem Billem a jeho žáky.

Vznikají tak designy, které jsou pro Junghans typické dodnes, včetně hodin s minutkou, kterou Junghans vydal v reedici u příležitosti svého 160. výročí.

Moderní, ale stále věrná podoba Billových hodinek.

Moderní, ale stále věrná podoba Billových hodinek.

V roce 1961 (pravděpodobnější je nejspíš 1962) pak přichází první náramkové hodinky z produkce Maxe Billa ovlivněné školou Bauhaus a tento čistý minimalismus Junghans přijímá za své jako nadčasovou klasiku. Mezi typické znaky patří čistota linií i font čísla 4, i když samozřejmě tyto designové prvky nebyly vyloženě vynálezem Maxe Billa.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v

Minimalistus a čistota linií vycházející ze školy Bauhaus se odráží kolekcí Junghans Max Bill.

Minimalismus a čistota linií vycházející ze školy Bauhaus se odráží kolekcí Junghans Max Bill.

Přichází quartzová revoluce. A Junghans uvádí hodinky s odchylkou 1 sekundy za statisíce let

Konec 60. let přinesl samozřejmě hodinářskou revoluci v podobě qurtzových hodinek. Junghans se snažil objevovat nové, přesnější řešení měření času už po druhé světové válce a s příchodem quartzových hodinek na tuto revoluci zareagoval jinak, než jiní výrobci.

Viděl v tom jasnou budoucnost a zcela se přeorientoval na výrobu quartzových hodinek, namísto toho, aby se dál držel mechanických hodinek a čekal na nejistou budoucnost.

Už v roce 1970 byly vyrobeny první německé quartzové hodinky Astro-Quartz a Junghans tuto technologii dále rozvíjel.

Junghnas představil quartzový model už v roce 1970.

Junghnas představil quartzový model už v roce 1970.

I díky tomu si získal dobrou pověst jako výrobce přesných časomír a proslavil se jako oficiální spolehlivá časomíra na olympijských hrách v roce 1972. Olympiáda se zapsala do historie tragickou událostí, ale Junghans svůj úkol splnil na jedničku.

Jako první na světě přinesl např. barevné cílové fotografie a přesnou evidenci startu a cíle závodníků. Později byl zván na atletické závody do Prahy, Mexika či Turína, aby tam změřil rekordy. Dnes na tento úspěch odkazuje několika modely 1972.

Junghans 1972 Competition 27/4203.00.

Junghans 1972 Competition 27/4203.00 vydaný v roce 2022.

Jednu hodinářskou inovaci má s Junghansem spojenou snad každý. Do historie se zapsal jako výrobce prvních stolních rádiem řízených hodin (1985) s odchylkou jedné sekundy za statisíce let.

U příležitosti 125. výroči Junghans představil první solární stolní hodiny.

U příležitosti 125. výročí Junghans představil první solární stolní hodiny.

A konečně v roce 1990 byly představeny první náramkové rádiem řízené hodinky na světě Junghans Mega 1. Jedinečný futuristický design byl vyvinut ve spolupráci s Frog Design.
I tuto inovativní technologii dále rozšiřoval. O pár let později přišly rádiem řízené a solární hodinky (sériová výroba začala 1993).

Zbavení se otrockých okovů v podobě výměny baterie nebo seřizování času. Junghans byl průkoplník v rádiem řízených a solárně napájených hodinek.

Zbavení se otrockých okovů v podobě výměny baterie nebo seřizování času. Junghans byl průkopník v rádiem řízených a solárně napájených hodinek.

Inovativní byl i v použití materiálu jako je keramika. Právě do keramického pouzdra byla v roce 1995 integrována anténa přijímající signál. A v roce 2004 představil Junghans vícefrekvenční rádiovky (model Force). Hodinky tak nepřijímají signál pouze z německé (evropské) stanice, ale také americké a asijské.

Model Force byl tak vůbec první v kombinaci vlastní vícefrekvenční rádiem řízené technologie Junghans se solární technologií v keramickém pouzdře. Jeho obzvláště tenký strojek je vybaven patentovanou technologií Junghans Autoscan, která umožňuje automatickou identifikaci aktuálního časového signálu a synchronizuje čas při cestování.

V průzkumu Readers' Digest s názvem „Evropské nejdůvěryhodnější značky“ byl Junghans v letech 2003 a 2004 zvolen nejdůvěryhodnější značkou v Německu.

Současnost Junghansu

Co se vlastnictví Junghansu týče, v roce 2000 převzala společnost Egana Goldpfeil Holding, ale dostala se do finanční tísně a Junghans se ocitl v insolvenci. Naštěstí má Junghans (nejen) v Německu silné jméno a díky bohaté historii nebyla o zájemce nouze.

Junghans tak odkupují podnikatelé a občané Schrambergu Hans-Jochem Steim a jeho syn Hannes Steim, a Junghans je tak od roku 2009 opět nezávislou rodinnou firmou. Výkonným ředitelem se stává Matthias Stotz, který je sám již čtvrtou generací mistrů hodinářů v jejich rodině.

V současnosti je Junghnas v rukou rodiny Steimových.

V současnosti je Junghnas v rukou rodiny Steimových.

Rodina Steimů investuje do vývoje mechanických strojků, zavádí novou výrobní linku pro rádiem řízené hodinky, získává další významné budovy Junghansu… A tak se zdá, že německý hodinářský klenot je v dobrých rukách.

Pokud jste zahlédli hodinky Junghans s výrazným „Béčkem“ na číselníku, je to odkaz na spolupráci s umělcem a sportovcem Willym Bognerem. Kolekci Bogner představil Junghans v roce 2012.

V roce 2018, 100 let od dostavby unikátní terasovité budovy Junghans Terrassenbau, se otevírá nově zrekonstruované hodinářské muzeum. Pokud tedy budete mít do Schwartzwaldského údolí cestu, tento architektonický i hodinářský skvost určitě nevynechte.

Běheme let 2016-2018 proběhla rozsáhla rekonstrukce Terrassenbau.

Během let 2016–2018 proběhla rozsáhlá rekonstrukce Terrassenbau a slouží jako muzeum německého hodinářství.

V roce 2021 Junghans oslavil 160 let od svého založení a neopomněl ani na zajímavé limitované edice, včetně modelu z 18karátového zlata Meister Signatur s podpisem zakladatele společnosti Junghans, s ručně natahovaným strojkem J620 a v limitované edici 160 kusů.

Nezapomnělo se ani na Schwartzwaldskou oblast, v jejímž srdci německá značka vyrostla, které se říká Black Forrest. V řadě FORM A najdete modely s odkazem na Černý les v unikátním designu a symbolem tetřeva hlušce nebo letokruhu na dýnku. Modely FORM A Edition 160 byly vyrobeny v počtu 600 kusů.

Model FORM A v hnědém provedení s letokruhy a černo-červeném s tetřevem.

Model FORM A v hnědém provedení s letokruhy a černo-červeném s tetřevem.

Dnes Junghans nabízí jak qurtzové bateriové modely, tak kvalitní mechanické pohyby uvnitř precizně zhotovených pouzder. Nejčastěji se setkáme s chirurgickou ocelí, případně keramikou, ale u limitovaných edic jsou to i drahé kovy.

Sklíčka používal Junghans dlouho akrylátové se speciální úpravou proti poškrábání, které hodinkám dodávaly silný autentický pocit. Od roku 2022 vyrábí všechny své modely pouze se safírovým sklíčkem a od plastových upouští.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

A samozřejmě i nadále vyrábí rádiem řízené modely, nejčastěji ve spojení se solárním pohonem. Designově můžete vybírat ze zajímavých historických inspirací, nebo vsadit na nadčasový minimalismus vycházející ze školy Bauhaus. Právě ten je pro Junghans asi nejcharakterističtější.

Jemně zaoblený číselník, zakřivené sklíčko, čisté linie a příjemně tenká pouzdra i u modelů s automatickým strojkem jsou důvody, proč si Junghans získává své nadšence. A samozřejmě kvalita zpracování, na které si dává Junghans záležet, aby dostál svému více než 160letému historickému odkazu.

Historické milníky Junghansu

1861 – Založení společnosti Junghans
1866 – První hodinky navrženy a zkonstruovány společností Junghans
1875 – Společnost Junghans převzal syn zakladatele Arthur Junghans
1888 – Objevuje se pěticípá hvězda s J uprostřed
1890 – Registrována přepracovaná osmicípá hvězda jako obchodní značka Jungans
1903 – Junghans má největší továrnu na hodinky na světě
1918 – Vzniká terasová továrna na hodinky
1920 – Společnost přebírají synové Arthura Junghanse Erwin a Oscar
1936 – Objevuje se kolekce Meister a středobodem je vlastní strojek J80/02
1946 – První náramkové chronografy s kalibrem J88
1956 – Junghans je třetím největším výrobcem chronometrů na světě  
1956 – Spolupráce s umělcem Max Bill ze školy Bauhaus
1961 – Představeny první hodinky Junghans Max Bill
1970 – Vznikají první německé quartzové hodinky Auto-Quartz
1972 – Junghans oficiální časomírou olympiády v Mnichově
1990 – První náramkové hodinky řízené rádiem Junghans Mega 1
2008 – Model Erhard Junghans 1 obsahuje složitý ruční natahovací strojek J325  
2009 – Junghans ve vlastnictví Hans-Jochema a Hannese Steima
2011 – Znovu se objevuje řada Meister jako vrchol produkce Junghans
2016 – Objevuje se reedice modelu Meister Pilot
2017 – Modely Meister Driver odkazující na ranou éru motorismu
2020 – Představeny Max Bill MEGA Solar
2021 – Junghans slaví 160. výročí se sloganem „Vytváříme čas – včera, dnes a pro generace, které přijdou“.

Mohlo by vás dále zajímat:

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost
29.6.2023 - Patrik Zdvíhal
Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře