Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Tagy: O značce | MeisterSinger | Klasické

Agáta Vřeská | 14.1.2022 | 12 MIN | 1x komentář

Když mezi hodinkovými zapálenci zmíníte hodinky s jednou ručkou, většině se vybaví značka MeisterSinger. Nedávno si na futra přidala teprve druhý zářez, ale stihla už přijít s vlastními in-house strojky a přesvědčit někdy tvrdošíjnou komunitu, že mají na trhu své opodstatněné místo. A protože máme MS v nabídce také my, mohli jsme se detailně podívat, jakou kvalitu nabízí a trochu se pošťourat i v její historii.

Ryze hodinářskou značku založil v roce 2001 Manfred Bressler v německém městě Münster. Zázemí k tomu měl víc než dobré. Nejprve se živil jako maloobchodník s hodinkami, a v roce 1989 založil s Klausem Bottou společnost Watch People.

Tu ale později Bressler prodal a každý šel vlastním směrem. Botta dnes vyrábí také jednoručky, ale v jiném designovém stylu. Bressler se rozhodl jít cestou elegatních a kvalitních mechanik.

Zakladatel MeisterSinger Manfred Brassler.

Zakladatel MeisterSinger Manfred Brassler.

Bressler navíc nechtěl přijít jen s další hodinářskou značkou, kterých je na trhu nespočet. Chtěl být unikátní. Zaměřit se na upozaděný segment, který dnes ale může zaujmout víc než kdy před tím. A za 20 let existence se MeisterSinger podařilo získat si v hodinářském světě skutečně výrazné postavení.

Za myšlenkou jednoruček stála i Bresslerova vášeň pro minimalismus a hodinařinu 18. století. Inspirace tedy vycházela především z věžních hodin a slavných kapesních hodinek „souscription“ Louise Bregueta. Ale především z přesvědčení Bresslera, že dokonalost nepřichází během sekund. A tak vznikly jednoručky.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Pokud raději posloucháte než čtete, to nejzajímavější o MS jsme shrnuli v našem videu:

Nepočítají se minuty a sekundy, ale okamžik.

MeisterSinger se vrací ke kořenům vnímání – a hlavně potřeby měření – času. A tak začíná dlouhý příběh, který zasvěcenému hodinářskému "nerdu" odvypráví každé jednoručky od MeisterSinger.

Na začátku byla primitivní potřeba shodnout se na přibližném čase a přizpůsobit tomu základní úkony, jako je třeba lov. K tomu sloužila nebeská tělesa a bystrá mysl přišla na to, že Slunce vrhá stíny, které se v průběhu dne mění: vznikly sluneční hodiny.

Zlepšování nástrojů a potřeba přesnějšího měření času dala vzniknout věžním hodinám, které měly na začátku rovněž jednu ručku. Jednak, aby si z dálky nikdo nespletl minutovou a hodinovou ručku, a jednak, protože hodiny stejně nebyly kdysi tak přesné, aby mělo smysl dávat tam minutový ukazatel.

Až do 18. století bylo zcela běžné, že věžní hodiny měly jednu ručku.

Až do 18. století bylo zcela běžné, že věžní hodiny měly jednu ručku.

A podobné to bylo i s kapesními hodinkami, které přišly v 16. století. Jejich zpřesnění, které se odehrálo na konci 17. a ve větší míře pak v průběhu 18. století, mělo za následek přidání minutové ručky.

Stejně tak potřeba přesného času, která přišla s rychlým vývojem železniční dopravy, kde na minutách skutečně záleželo.

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

V současně době počítáme každou vteřinu, a i odchylka jedné vteřiny za milion let se nám zdá nepřípustná. Koho by tedy mohly zaujmout hodinky, u kterých stěží poznáte, zda je 10:17 nebo 10:18?

MeisterSinger vychází z myšlenky, že dnes žijeme ve vystresované době, kdy neustále sledujeme čas s obavami, že něco nestíháme. A možná je třeba začít čas vnímat jinak. Hledět více na okamžik a ne na sekundy. Prožít danou chvíli, a nenechat si život diktovat ručkami na hodinkách.

Jednoručky mají zkrátka a dobře nabídnout uvolněný způsob čtení času. Vybídnout k tomu, abychom si udělali čas na to, co je skutečně důležité a co milujeme. Ale to už se zase pitvám ve filozofii… Pojďme se raději dozvědět, odkud se vzal název a zajímavé logo značky.

Středověký zpěv Mistrů pěvců

Protože se MeisterSinger snaží vrátit k počátkům hodinářství, i zvolený název vychází z tradice. Meistersinger byli členové cechu zpěváků a básníků ve středověkém Německu. Jejich „meister“ status vycházel z toho, že mohli skládat nové verše a melodie.

Popularita Meistersinger vrcholila v 16. století a o jejich počínání napsal Richard Wagner svou operu Mistři pěvci norimberští. Německá značka si tedy vypůjčila název pro tyto bardy, kteří měli privilegium vytvářet něco nového.

Název si MeisterSinger zvolil podle středověkých pěvců, kteří nejlépe vytvořili nový verš či tón. Zdroj: thelistenersclub.com

Název si MeisterSinger zvolil podle středověkých pěvců, kteří nejlépe vytvořili nový verš či tón. Zdroj: thelistenersclub.com

A MeisterSinger se snaží vytvářet něco nového v zaběhnutém segmentu hodinek. Vytvářet hodinky, které zprostředkují pocit zpomalení v uspěchané době.

Z této filozofie vychází i logo MeisterSinger, které znamená fermatu, znaménko v notovém zápise znamenající jakési zvolnění. Přesněji tedy prodloužení noty, u které se nachází.

Notový zápis pro fermátu. Nota nebo pomlčka s tímto znaménkem trvá déle než obvykle

Notový zápis pro fermátu. Nota nebo pomlčka s tímto znaménkem trvá déle než obvykle.

Symbolicky bychom mohli vidět zastavení se u této noty, její vychutnání, prožití. A to nejlepší, že fermata se do češtiny překládá jako korunka – právě na korunce logo zpravidla u hodinek MS najdete.

Fermata na korunce MeisterSinger.

Fermata na korunce MeisterSinger.

Společné znaky

Celá kolekce hodinek MeisterSinger má několik společných prvků a díky tomu jsou i snadno rozeznatelné. Když vidíte jejich hodinky, skoro s jistotou víte, že jsou to právě MeisterSinger. A to se nepodaří každé značce.

Především, MS používá vždy dvojčíselná arabská označení hodin na 12hodinovém číselníku. Taky se u nich setkáme vždy se 144 indexy značící 5 minut, a zvýraznění 15minutových úseků. Z tohoto kritéria neslevuje ani u modelů, které mají komplikace navíc, jako třeba den v týdnu, v měsíci a jiné. Cílem není jen rozpoznatelný design – je to také základ pro dobrou čitelnost.

MeisterSinger zobrazuje hodiny vždy arabskými číselicemi a hodinu rozděluje po 5 minutách.

MeisterSinger zobrazuje hodiny vždy arabskými číselicemi a hodinu rozděluje po 5 minutách.

A taky si můžeme být jisti, že uvnitř každých MeisterSinger tiká vždy mechanický strojek. Ať už s ručním, nebo automatickým nátahem. Quartzové strojky u MS nenajdeme. A je to záměr. MS ukazuje na tradici hodinařiny a pak taky – mechaniky si běžně nepořizují lidé, kteří si potřebují hlídat čas s neomylností na sekundu.

No a samozřejmě – mají jen jednu centrální ručku (až na specifické modely třeba s chronografem). I to je vlastně dost výjimečné, protože jednoručky mají v nabídce také další značky, ale většinou jen jako část své kolekce. Ručka u MS má protáhlý, ostrý tvar. Bez zdobnosti, minimalistický, podporující čitelnost.

I když od jednoručky se MS nikdy neodklonil, v nabídce jsme mohli vidět třeba i model Singulator, který měl mimostřednou minutovou a dokonce i vteřinovou ručku. Kouzlo jednoručky tedy zůstalo, ale díky kalibru Unitas 6498 mohl majitel sledovat i minuty a vteřiny.

Dokonce i u modelu Singulator se podařilo MS docílit efektu jednoručky.

Dokonce i u modelu Singulator se podařilo MS docílit efektu jednoručky.

A i s jednou ručkou se daří MeisterSinger za mě jedna hodně důležitá designová drobnost – hodinky působí vždy krásně vyváženě, symetricky. Snad je to důsledkem propracovanosti každého modelu, nebo jen mého osobního tíhnutí k tomuto minimalistickému myšlení. Ale je to zkrátka tam. Ostatně MS byl za své designy mnohokrát oceněn prestižními cenami včetně German Design Award, Red Dot Award a iF Design Award. A to u mnoha modelů.

Model Lunascope ověnčený cenami za design.

Model Lunascope ověnčený cenami za design.

Co se kvality zpracování týče, asi nemusím zabíhat do detailů. Každý kus těží z německé preciznosti a smyslu pro detail. A věřím, že o tom vás MS přesvědčí sám.

Vítězové Red Dot za rok 2021.

Vítězové Red Dot za rok 2021.

Co pohání jednu ručku od MS

Jak už zaznělo, MeisterSinger se zaměřuje pouze na mechanické hodinky. Uvnitř tedy najdeme strojky s ručním nebo automatickým nátahem.

A i když je MeisterSinger německou značkou, sází na spolehlivé strojky od švýcarské Sellity. Ostatně jako mnoho dalších, třeba německý Bruno Söhnle.

Bruno Söhnle: představení hodinářské značky z Glashütte
7.8.2020 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: představení hodinářské značky z Glashütte

U mechanik pouze s ručním nátahem jde obvykle o Sellitu SW-210 s rezervou chodu 42 hodin. U automatů jsou postavené na známé Sellitě SW-200 s rezervou okolo 38 hodin. MeisterSinger si strojky lehce upravuje, především formou zdobených rotorů a můstků.

Na Sellitách jsou postaveny i modely s komplikacemi, třeba krásné Lunascope, kde si MeisterSinger poupravil strojek Sellita SW-220. A MesiterSinger dokonce vytvořil v roce 2010 i své první chronografy nazvané Singular, které poháněl strojek postavený na Valjoux 7750.

Model s chronografem.

Model Singular s chronografem.

V minulosti jsme ale mohli najít také zajímavé modely se strojky Unitas. Například limitovaná edice z roku 2003 Unitas 1Z, která měla upravený strojek z kapesních hodinek Unitas 6497. Se stejným jsme se pak mohli setkat u modelu z 18karátového zlata Archao. V nabídce je dnes už ale nenajdeme.

Limitka Unitas 1Z s upraveným strojkem používaným původně v kapesních hodinkách.

Limitka Unitas 1Z s upraveným strojkem používaným původně v kapesních hodinkách.

Nejvíc si ale určitě považuje toho, že za svou zhruba 20letou historii vytvořili v MeisterSinger už tři vlastní kalibry: MSH01 (s ručním nátahem), MSH02 (s ručním nátahem a ukazatelem rezervou chodu) a MSA01 (automatický).

Označení in-house možná tady není úplně přesné, protože strojky na zakázku pro MeisterSinger vyrábí švýcarská společnost Synergies Horlogères. Nicméně, zadání a nápad pochází z dílny MS a jsou natolik jedinečné, že stejné u jiných značek nenajdete.

Zakladatel Manfred Brassler si tím v roce 2014 splnil sen vytvořit vlastní mechanický strojek. Výjimečné jsou na nich dva perovníky, díky kterým získávají 120hodinovou rezervu chodu. MSH01 byl taky prvním, který vyhrál German Design Award.

In-house kalibr MSH01 s ručním nátahem a dvěma perovníky pro dosažení 120hodinové rezervy chodu.

In-house kalibr MSH01 s ručním nátahem a dvěma perovníky pro dosažení 120hodinové rezervy chodu.

Na tyto strojky narazíme v kolekci Circularis a můžeme je pozorovat přes průhledné dýnko ze safírového skla.

MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní
6.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní

A když jsem u těch kolekcí, pojďme aspoň v krátkosti proletět, co je v nabídce a čím se jednotlivé řady liší. MeisterSinger rozděluje své hodinky do čtyř základních řad: Classic, Classic Plus, Meisterstücke a New Vintage.

MeisterSinger Classic. Ty první

Ta nejzákladnější ze základních a nejminimalističtější z minimalistických. To je řada MeisterSinger Classic. V té najdeme tři kolekce: N°01, N°03 a Pangaea.

Nejcharakterističtější je kolekce N°01. Tady MeisterSinger demonstruje podstatu své filozofie. Nenajdete tady žádné komplikace, jen prostý číselník a jednu ručku.

A není to jen o tom, že nemají ani datumové okénko, ale také strojek je bez automatického nátahu. S MeisterSinger N°01 vás čeká příjemná rutina natahování strojku přes korunku. Dýnko bývá průhledné (u průměru 40 mm), nebo ocelové, zdobené logem fermata (u modelů s průměrem 43 mm). Uvnitř se pak ukrývá strojek švýcarské Sellity SW-210, který běží na 4Hz frekvenci s rezervou až 42 hodin.

Modely s ručním nátahem od Sellity mají obvykle plné dýnko zdobené logem MS.

Modely s ručním nátahem od Sellity mají obvykle plné dýnko zdobené logem MS.

Elegantně stříbrné ocelové pouzdro s tloušťkou jen 11,5 mm, lehce klenuté safírové sklíčko, žádné PVDčkové úpravy a číselníky v základních barvách béžové a modré. Recept na nadčasový model.

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

Oproti N°01 se kolekce N°03 liší především ve strojku, protože tato kolekce nabízí automaty. Obvykle jde o Sellitu SW-200, tedy nejběžnější ekvivalent k ETA 2824-2. I proto můžou některé modely nabídnout třeba datumovku.

Meister se tady už nebojí jít do odvážnější černé série s DLC úpravou, nebo do hodinek z bronzu. Stále jde ale o minimalismem nasáklou kolekci.

Kolekce Pangaea má v sobě těžko popsatelnou přitažlivost, jejíž hlavní ingrediencí je podle mě ležérní hravost, ovšem! nekolidující s elegancí. I tady se setkáme s automaty a základními komplikacemi, jako je datum nebo den v týdnu. Strojky jsou rovněž postavené na Sellitě SW-200. Z řady Classic patří ale k menším, kdy průměr dosahuje na 40 mm a potěší i majitele menších zápěstí.

MeisterSinger Classic Plus. Ty druhé

Řada Classic Plus je zdánlivě zaměnitelná s klasickou řadou, ale má zkrátka nějaké plusko. Něco navíc. MeisterSinger si tady více hraje s barvami nebo zobrazením data (třeba u kolekce Perigraph).

MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost
2.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenze – Oslňující zážitek
1.9.2022 - Igor Kratochvíl
MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenze – Oslňující zážitek

MeisterSinger Perigraph S-AM1025, zdroj: aBlogtoWatch.com

MeisterSinger Perigraph S-AM1025, zdroj: aBlogtoWatch.com

Asi nejvíce zaujme kolekce Astroscope, která zobrazuje den v týdnu podle babylonského přiřazení planety k danému dni. Merkur má středu, Venuše pátek atd. A jsou to právě symboly těchto planet, které najdeme na číselníku. A zajímavé je i to, jak světlý bod putuje po číselníku, ale o tom se rozepíšu až v nějaké konkrétní recenzi.

A v neposlední řadě (nejen) z funkcionalistického hlediska je zajímavá kolekce Unomat, která má zesílenou voděodolnost na 300 metrů, chráněnou šroubovací korunku, šroubovací bytelné dýnko a hodinky jsou antimagnetické. Unomaty jsou v nabídce MeisterSinger tedy prakticky jediné, které tíhnou k označení sportovní.

Zdroj: www.facebook.com/MeisterSingerWatches

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

MeisterSinger Meisterstücke. Skutečný majstrštych

Tady MeisterSinger ukrývá všechny své mechanické skvosty. Zatímco v ostatních řadách sází na sice prověřené a spolehlivé, nicméně základní strojky od Sellity, v řadě Meisterstücke najdeme zajímavé komplikace a dokonce i vlastní strojek vyvinutý MeisterSinger (kolekce Circularis).

Esteticky nejpůsobivější jsou Lunascope a Stratoscope. Zobrazují měsíční fáze, a v případě Stratoscopů si podívanou užijete díky luminiscenci také v noci.

A nejde jen o estetickou krásu, ale také přesnost komplikace měsíčních fází, která si vyžádá seřízení jen jednou za 122 let.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Mojí oblíbenou je ale kolekce Bell Hora, která překonala i noční oblohu. Každou hodinu totiž hodinky vydají ten nejlíbeznější tón. Tón, který nedokážu slovy popsat. Je to úder miniaturního kladívka o druhý kov, podobný lahodnému zvuku trianglu nebo zvonečku. Hodinový „alarm“ se dá ale i vypnout. I když nevím, proč by se jej někdo dobrovolně vzdával. Snad v noci, nebo v divadle…

MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“
16.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“

MeisterSinger New Vintage. Nostalgie spojená s přítomností

Poslední je řada New Vintage. Hodinky z této řady vyvolávají stejnou nostalgii jako třeba staré fotoaparáty nebo gramofon. Takové ty „staré krámy“, kterých se někteří z nás nehodlají vzdát. Fotky nejsou tak ostré a hudba z vinylu zní jinak. Oldscoolově. A hodinky New Vintage budou pro některé až příliš retro. Ale pro malou skupinku nadšenců budou to pravé vintidžové.

Vychází designově z 50. a 60. let, kdy quartzové hodinky byly ještě tikotem budoucnosti a telefonovalo se z budky na rohu a ne z hodinek na zápěstí. V řadě New Vintage najdeme tři kolekce: Neo, Metris a Vintago a každá má specifické designové prvky.

Tak třeba kolekce Metris je snadno rozeznatelná díky specifickému tvaru pouzdra. Navíc má 200metrovou voděodolnost a průměr příjemných 38 mm.

Kolekce Neo zase zaujme úzkým okrajem, takže vynikne číselník, obzvlášť u modelu v originální červené, která se stala u MeisterSinger barvou roku 2021. Taky je jako jeden z mála s plastovým sklíčkem umocňující retro efekt.

A kolekce Vintago? To je teprve skutečné retro. Klasický tvar, neburácející barvy číselníku a menší průměr. Samozřejmě s vypouklým sklíčkem a zajímavě vyřešenou datumovkou. Ale víte co? Ani tak se MeisterSinger nedopouští žádného prohřešku proti symetričnosti.

V čem jsou jednoručky od MeisterSinger jedinečné?

Tedy, krom toho, že mají jednu ručku...

Občas MeisterSinger udělá fakt zajímavé limitky, které jsou unikátní nejen po estetické stránce, ale i nějakým příběhem v pozadí. Z poslední doby je to určitě limitka spojená přímo s Českou republikou.

MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák

MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák

MS totiž dělá pravidelně City Edition, která je věnována nějakému světovému městu. V roce 2020 ale udělal výjimku přímo pro Česko a vytvořil 10 kusů modelu MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák. Na dýnku byla podobizna slavného skladatele a kopie podpisu.

Mezi aktuálně nejzajímavější patří rozhodně MeisterSinger Planet Earth. Limitka o 500 kusech vznikla ve spolupráci s World Wildlife Fund for Nature (WWF). A kromě značné dávky kreativity nabízí i upozorněnění na globální problémy naší Země.

MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani
27.2.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani

Ale ať už je vaše míra ekologického smýšlení jakákoliv, hodinky rozhodně zaujmou fotorealistickým zobrazením planety Země. Na zadní straně vidíme přes safírové sklíčko Sellitu SW 400 a detail na rotoru v po době pandy – maskota WWF. A MesiterSinger to promýšlel fakt do detailů, protože i řemínek je veganský (z eko kůže z jablečných vláken) a krabička je 100% recyklovatelná.

A věřím, že MS se tímto jen rozjíždí. Za sebou má nějakých 20 let existence a můžeme se jen těšit, kam až svou nápaditost posune.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 833 dny, reagovat
Precizní článek o vynikajících hodinkách.

Hodinky zmíněné v článku