» Blog » Mido

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Tagy: O značce | Mido | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 29.12.2021 | 10 MIN | 8x komentář

Mido. Papírově perfektní švýcarská značka, zaměřující se na kvalitní mechaniky. Reálně má však méně zvučné jméno, než by zasluhovala. Ale proč tomu tak je? Čím je značka Mido unikátní a jaký příběh za ní stojí?

Hned v úvodu je třeba obeznámit se se skutečností, která je pro mnohé dost podstatná, ne-li nejdůležitější: Mido není nezávislou švýcarskou značkou nebo menší rodinnou firmou... Takže pokud jste na stopě hodinkám s tímto specifikem, odkážu vás rovnou někam jinam. Třeba ke značce Edox.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Mido je dnes součástí koncernu Swatch Group, světového lídra v hodinářství, kde patří do střední třídy (podobně jako třeba Tissot, Certina nebo Hamilton). Přesto si, podobně jako zmíněné značky, zachovává naprostou osobitost, díky které rozhodně stojí za pozornost.

Od začátku – historie značky Mido

Psal se rok 1918, 11. listopad. Právě skončila první světová válka, když zkušený (a údajně geniální) hodinář George G. Schaeren založil ve švýcarském Bielu značku MIDO G. Schaeren & Co. Jméno si zakladatel půjčil ze španělského sousloví "Yo Mido", tedy "já měřím" a jako cíl značce stanovil stát se technologickým inovátorem produkujícím kvalitní hodinky s nadčasovými designy. A nutno podotknout, že této tradice se Mido drží dodnes.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky

Zakladatel George G. Schaeren.

Zakladatel George G. Schaeren.

Kdo se podívá do současné kolekce Mido, uvidí převážně pánské elegantní a sportovně-elegantní hodinky... a hrstku dámských. V minulosti však bylo rozložení docela jiné. Mido se kdysi zaměřovalo mnohem více na ženy.

Dámské hodinky ve stylu art deco.

Dámské hodinky ve stylu art deco.

Už ve 20. letech společnost vyráběla dámské náramkové hodinky v dobovém art deco stylu s barevnými enamelovými pouzdry a v té době úžasně moderními koženými řemínky. I dnešní dámské hodinky od Mida však stojí za pozornost, ačkoliv jich není mnoho, a v nabídce najdeme několik kvalitních (a krásných) mechanických automatů.

Fotogalerie dámských mechanických automatů
5.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogalerie dámských mechanických automatů

To však neznamená, že by se na pány nemyslelo. Společnost Mido vždy kráčela cestou inovací, a tak není divu, že se vrhla na pole tehdy vzkvétajícího automobilového trhu. To dalo vzniknout opravdu zajímavým pánským hodinkám ve tvaru mřížky chladiče celé řady automobilových značek, jako jsou Buick, Bugatti, Fiat, Ford, Excelsior, Hispano-Suiza a další. Tento vzor si pak Mido nechalo patentovat.

...

Zajímavostí je, že v letech 1926 až 1932 si Ettore Bugatti u Mida objednal čtyři exkluzivní série "chladičových hodinek " ve zlaté a stříbrné barvě. Pouzdro samozřejmě odráželo tvar chladiče Bugatti. Zakladatel stejnojmenného výrobce vozidel je věnoval přátelům, rodině a nejzasloužilejším řidičům a mechanikům. Tato speciální objednávka čítající necelých sto kusů zahrnovala také zlaté hodinky, které vlastnil sám Ettore Bugatti. Ty se v dubnu 2021 prodaly za více než 250 000 euro (zhruba 5,5 milionu Kč).

Design byl natolik úspěšný, že Mido následně zhotovilo verze náramkových hodinek, stolních hodin a závěsných hodin pro mnoho dalších výrobců automobilů, včetně Alfa Romeo, Buick, Chevrolet, Chrysler a Rolls-Royce. Pouzdra a číselníky byly inspirovány různými designy mřížky chladiče používaných na těchto vozidlech a vešly ve známost jako „Montres de l'Automobiliste" (Motoristické hodinky).

Mido však usilovalo o to být inovativní nejen po designové stránce, ale také technologické. A tak už ve 30. letech přišlo s vynálezem těsnícího systému, od roku 1959 známého jako Aquadura. Zjednodušeně zjistili, že když dáte speciálně ošetřený korek (ano korek, jako ten ze zátky od vína) mezi pouzdro a korunku (kritický bod co se voděodolnosti týče), hodinky jsou do určité míry voděodolné.

A protože korek tvořil tak dokonalý spoj s navíjecí hřídelí, Mido dokázalo zaručit voděodolnost i při vytažení korunky. Když jste tedy například u hodinek s voděodolností do 100 m vysunuli korunku, stále jste měli alespoň 50m voděodolnost, což je docela rarita.

Druhý průlom 30. let, konkrétně rok 1934, pak přinesl hodinky Multifort. Byly to jedny z prvních antimagnetických hodinek se samonatahovacím strojkem, navíc s odolností proti vodě a nárazu. Multifort byly nejprodávanější hodinky Mida od 30. do 50. let 20. století.

Aby Mido proklamovanou odolnost prokázalo, nechalo Multiforty velmi důkladně otestovat newyorskou laboratoří "Electrical Testing Laboratories Inc.". Hodinky byly potápěny do sladké i slané vody po dobu více než tisíce hodin. Také musely vydržet deset cyklů po 15 minutách, v nichž se hodinky zahřívaly na 50 °C a následně ochlazovaly na -40 °C. Navíjení korunkou nakonec muselo projít testem představujícím 34 let používání.

V roce 1939 Mido poprvé použilo robota se zabudovanými hodinkami jako svého ambasadora, přičemž měl symbolizovat pokrokovost a robustnost hodinek Mido.

Robůtek "Robi" se stal natolik oblíbeným, že na jeho počest vznikly i komiksy o jeho dobrodružstvích.

Komiksy s Robim. Za zaslání děkuji Didierovi Storrerovi z Mida! :)

Komiksy s Robim. Za zaslání děkuji Didierovi Storrerovi z Mida! :)

Čtyřicátým létům obecně vládly chronografy. Mido pak jako první představil středový chronograf (hodinky se všemi ručičkami uspořádanými uprostřed) – bylo to v roce 1945. Cílem legendárních hodinek „Multi-centerchrono" bylo zajistit optimální čitelnost měřeného času tím, že se sčítač minut přesunul do středu zorného pole nositele.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

A v roce 1954 společnost představila nejvýkonnější natahovací mechanismus na světě: systém "Powerwind". Ten se oproti předchozímu provedení zjednodušil ze 16 na 7 součástí, prodloužila se rezerva chodu a také byl mimořádně odolný vůči poruchám.

Ze světových prvenství nakonec vypíchnu ještě nejmenší dámské automatické hodinky na světě vyrobené v roce 1967. "Mini Mido" byly voděodolné, antimagnetické a nárazuvzdorné.

Nejsou kouzelné? :)

Nejsou kouzelné? :)

I s tolikati prvenstvími Mido rozhodně neusínalo na vavřínech, což dokázalo i řadou Ocean Star, kterou si Mido ponechalo do současnosti.

Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník
24.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník

Její kořeny se dají dohledat do roku 1959, kdy pod tímto jménem Mido vydávalo hodinky s jednoblokovým pouzdrem, které eliminovalo jakékoli problémy s voděodolností, hrozící ze zadní strany pouzdra. Kombinace tohoto prvku se zmíněným systémem těsnění korunky Aquadura činilo Ocean Stary odolné i v těch nejnáročnějších podmínkách.

...

Mido Ocean Star Powerwind "Rainbow" Diver z roku 1961.

Zajímavé je, že z této řady vychází nejen Ocean Star, ale také současná řada Commander inspirovaná architekturou.

Mido Commander – Švýcarské velení
28.5.2020 - Martin Balabán
Mido Commander – Švýcarské velení

Roku 1972 se Mido složilo pod křídla ASUAG, později SMH a v roce 1985 Swatch Group, kde zůstává dodnes. Sídlo přesunulo do města Le Locle v pohoří Jura a zajímavostí je, že tak v podstatě sdílí dvorek s jiným švýcarským velikánem spadajícím pod Swatch Group – Tissotem.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

A než se Mido začlo zdát býti tak trochu ve stínu jiných značek Swatch Groupu, vyrukovalo v 90. letech se dvěma technologickými unikáty.

Prvním z nich byly dámské hodinky s příznačným jménem Bodyguard se zabudovaným alarmem. A ne, nebyl to alarm ve smyslu budíku, jak to známe z hodinek dnes. Byl to doslovný alarm, který dáma spustila, když se ji někdo pokusil přepadnout. A že ani to útočníka nemuselo odradit? No, s alarmem řinčícím hlasitostí 100 decibelů už šance na odehnání bídáka byla (pro představu 100 decibelů je něco mezi hodně hlasitou vrtačkou a rockovým koncertem)... O bubínky dámy už se ale výrobci nejspíš nestarali a nedivím se, že už se nevyrábějí.

Povedenějším počinem 90. let pak byly hodinky WORLDTIMER, údajně první analogové hodinky s indikací lokální časové zóny kdekoli na světě.

Čím je Mido unikátní? Spojení s hudbou a architekturou

Když se rozhlédnete po současné produkci hodinek obecně, najdete hodinky inspirované nejčastěji sportem, přírodou nebo vlastní tradicí. Mido však trendům nepodléhá a jak nám ukázala historie, vždy si dělalo věci tak nějak po svém.

Design hodinek Mido podle mě nejvíce vystihují dvě slova: noblesa a nadčasovost. Tyto hodnoty pak ztělesňuje časté spojení s hudebními a architektonickými motivy, čemuž hodinky dokonale odpovídají – robustní mechaniky s klasickými (přesto ne fádními) designy, které překonávají propasti času stejně jako ikonické majestátní stavby, kterými se hodinky inspirují, či smyčcové nástroje, jejichž životnost se pohybuje v řádu staletí.

Hodinky z řady Baroncelli vznikly v roce 2006 a jejich klasický vzhled evokující ladné křivky (či tóny) smyčcových nástrojů se v kolekci drží dodnes.

Větší důraz je pak kladen na inspiraci architekturou. A má to své důvody. Díky povedeným kouskům, jejichž vzhled vychází z ikonických staveb, se Midu roku 2014 dostalo pozornosti organizace UIA – Mezinárodního svazu architektů.

Hodinky inspirované Velkou čínskou zdí.

Hodinky inspirované Velkou čínskou zdí z roku 2012.

UIA (francouzsky Union internationale des Architectes) je celosvětovou organizací architektů, která byla založena roku 1948 ve Švýcarsku. Sdružuje nevládní organizace architektů ze 124 států. Zároveň je uznaná UNESCO jako jediná architektonická unie působící na mezinárodní úrovni. Česká republika (a její Obec architektů, dříve Svaz architektů) patřila mezi zakládající státy.

Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná
8.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná

Ze spojení pak vznikaly zajímavé spolupráce. Například v roce 2015 proběhla soutěž o design hodinek. Mido vybralo tři profesionální návrháře hodinek, aby navrhli a vyvinuli limitovanou edici hodinek inspirovanou Big Benem v Londýně. Vítězného designéra Sébastiena Perreta vybrala porota složená z Esa Mohameda, prezidenta Mezinárodní unie architektů, Franze Lindera, prezidenta Mido, a široké veřejnosti (online hlasování).

Jako důsledek své náklonnosti k architektuře si Mido v roce 2017 změnilo slogan na „Inspired by Architecture" (Inspirováno architekturou). Následně společnost zahájila interaktivní kampaň #BeInspiredByArchitecture a 12týdenní cestu kolem světa s cílem objevit 12 měst a navštívit 60 ikonických památek, aby vybrala tu, která by inspirovala design jejích nových hodinek. Nakonec to bylo newyorské muzeum Solomona R. Guggenheima, které bylo vybráno jako zdroj inspirace pro hodinky, které byly představeny v říjnu 2017 na exkluzivní akci v New Yorku.

Pro srovnání, Guggenheimovo muzeum:

Tři pilíře, na nichž stojí značka Mido

Filozofie společnosti Mido se zakládá na třech hodnotách: inovacích, estetice a funkčnosti.

"Značka Mido sdílí tyto základní hodnoty s některými ikonickými architektonickými skvosty, z nichž čerpá inspiraci pro své kolekce" – uvádí Swatch Group.

O inovacích byla řeč výše, stejně jako o estetice hodinek, která nadchne klasickým decentním vzhledem a zajímavými koncepty. Pojďme se tedy v krátkosti podívat na funkčnost. Na strojky, materiály a celkovou odolnost hodinek Mido.

Je zajímavé, že Mido nabízí téměř výhradně mechanické hodinky. A to je v současném hodinářství v této kategorii něco ne úplně obvyklého. Jistě, v minulosti byste se s hrstkou hodinek Mido s quartzovým pohonem setkat mohli, nicméně současná kolekce nabídne jen krásu složité mechaniky.

...

Strojky jsou zdobeny ženevskými pruhy, modřenými šroubky a gilošovaným nebo zrnitým můstkem.

V současnosti si Mido po vzoru jiných značek Swatch Groupu bere strojky ETA, přičemž si je nezřídka upravuje. Jejich vlajkovou lodí je pak Caliber 80 s 80hodinovou rezervou chodu, v nabídce se často objevují také chronometrované hodinky (se strojkem certifikovaným na přesnost) a automatické chronografy (Caliber 60). Každé hodinky s chronografem jsou identifikovány vyrytým číslem na strojku.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Voděodolnost hodinek Mido pak odpovídá jejich zaměření (nečekejte tak např. u elegantních dámských hodinek vysokou voděodolnost). Mezi potápěčskými kousky z řady Ocean Star pak najdeme hrstku, která dosahuje na potápěčskou certifikaci ISO 6425.

Mido také užívá prémiových materiálů. Dámské hodinky jsou často vykládané pravou perletí či diamanty. Setkáme se také se zlatem nebo titanem, nicméně většina kolekce je z ušlechtilé oceli. Sklíčka jsou samozřejmě safírová a zesílená pro jejich větší odolnost vůči nárazu. Mido je mnohdy opatřuje oboustrannou antireflexní vrstvou, která snižuje odlesky.

Sportovněji laděné hodinky jsou opatřovány luminiscencí Super-LumiNova, která má výborné světelné vlastnosti.

Řemínky jsou pak vždy ručně šité a z přírodní kůže.

Mido dnes – a trocha zamyšlení

Čím to, že se dnes tak perspektivní značka drží víceméně ve stínu jiných švýcarských souputníků? Nasnadě je srovnání třeba se značkou Tissot (nacházející se na stejné úrovni v pyramidě Swatch Group), která se v současnosti hřeje na výsluní oblíbenosti.

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Nejpatrnější rozdíl je v oblasti partnerství a spolupráce se sportovním světem. Zatímco Tissot má na kontě partnerství s ničím menším než Tour de France, Moto GP, NBA apod., značka Mido, nezabývající se extra přesnými quartzovými chronografy v závodním stylu, nemá upřímně moc co nabídnout. Snad kromě ikonických Ocean Star, které jim vynesly spolupráci s akcí Red Bull Cliff Diving World Series v roce 2019, ale to je vše.

To ale není špatně a mnozí jistě ocení příklon k ušlechtilejším kulturním oblastem, jako je zmiňovaná spolupráce s architekty. Tato oblast však nikdy nedosáhne takové popularity jako sport.

Dalším upozaďujícím prvkem je nejspíš skutečnost, že v nabídce Mida nejsou téměř žádné quartzové hodinky. Mido si celkem tvrdošíjně stojí za mechanikou, což je podle mě vcelku úctihodné, a to i navzdory (nebo právě protože) si tím uzavřelo cestu k daleko širšímu záběru zákazníků.

Mido ale nemá být pro každého. Není to nepřehlédnutelná značka, po které budou toužit masy. K Midu vás zavede až delší pátrání a rozvažování a možná až na druhý pohled (a o to více) se necháte nadchnout precizností a vkusem těchto švýcarských mechanických skvostů.

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky
27.1.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT
16.3.2023 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Toníčekpřed 807 dny, reagovat
Moc hezký článek,co potěšil všechny majitele/já i syn/a všechny fandy značky. Děkuji.
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
Kupovane síce vo Watch de luxe tie čierno zlate a tie Mido ALL DIAL 20TH ANNIVERSARY INSPIRED BY ARCHITECTURE cez irisimo????
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
ALL DIAL 20TH ANNIVERSARY INSPIRED BY ARCHITECTURE Sú krásne
Eliška Měrkovápřed 579 dny
Jsou nádherné! :) Gratulujeme k tak pěkným kouskům ve sbírce.
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
Certina ďalšia top značka
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
Moja top a naj hodinky ďalšia v zbierke
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
Tissot PRX krásne jednoduché hodinky????
Nikolaspřed 579 dny, reagovat
Ďalšia kráska v zbierke