» Blog » Polar

Příběh značky Polar – Značka, která vyrobila první chytré hodinky na světě

Tagy: O značce | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 10.6.2022 | 5 MIN | 2x komentář

Značka Polar je tady s námi už značnou řádku let. A za ta léta stihla mnoho prvenství, která ji řadí mezi TOP firmy zabývající se sporttestery, potažmo chytrými hodinkami. A jak to všechno začalo?

V roce 1975 si závodníci v běžeckém lyžování na tréninku říkali, že by bylo fajn mít možnost si měřit tepovou frekvenci. Tím položili stavební kámen, na kterém začal stavět Seppo Säynäjäkangas, zakladatel značky Polar. A už v roce 1977 požádali o svůj první patent, a to na přístroj měřící tep ze špičky prstu. Ve stejném roce sestrojili první prototyp v kooperaci s Universitou v Oulu. O rok později šel tento produkt do prodeje.

Revoluce ve sportovní sféře

O 4 roky později přichází asi největší zvrat v technologickém odvětví sportovní historie. Polar vydal první hodinky na světě, které umí měřit tepovou frekvenci (pomocí hrudního pásu) a zaznamenávat ji v reálném čase do hodinek. Tato skutečnost tak trošku pozměnila vývoj dějin sportu, protože se začalo trénovat efektivněji. A co víc, o další 4 roky později (1986) byl vydán první software pro analýzu dat z tréninku. Je to úsměvné, když si vezmeme, že většina populace ještě PC ani neměla doma.

První sporttester na světě s měřením tepové frekvence pomocí hrudního pásu

První sporttester PE 2000 na světě s měřením tepové frekvence pomocí hrudního pásu

Zóny tepové frekvence a variabilita srdečního tepu

Často se mě lidé ptají, jak si nastavit zóny tepové frekvence a co to je hodnota VST. Nebudu to tady rozpitvávat, níže máte kolegův článek.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Hodinky Polar měří variabilitu srdečního tepu od roku 1995 a ve stejném roce se začaly řešit i zóny tepové frekvence. V roce 1997 Polar spustil jednu ze svých fíčur, která na základě uživatelských dat (vyhodnocení tepovky a VST) uměla vypočítat ideální tepové zóny pro každý sport.

Letem hodinkovým světem

Aby to nebyla jen samá historie, mrkněme teď na takovou malou tajmlajnu značky Polar. A jelikož ji někdo šikovný (Javier Ortiz) již zpracoval, přikládám ji:

Je to trošku rozostřené, ale přečíst se to dá.:-))

Je to trošku rozostřené, ale přečíst se to dá.:-))

Z celé tabulky bych vypíchl první hodinky měřící tepovou frekvenci (1982), první cyklocomputer měřící tepovku (1990) a první GPS hodinky (2012).

Jak Polar ztratil své prvenství na trhu

Podle mě za to může nástup GPS hodinek od Garminu (2001). V témž roce Polar a další značky směle dělaly hodinky jen s měřením tepové frekvence a mysleli si, že to bude stačit. Ne, že by se Garmin ujal vedení hned, ale technologii GPS už zvládl a mohl ji dále rozvíjet. Ostatní firmy to v té době teprve začínaly řešit.

Polar své první GPS hodinky vydal v roce 2012, kdy Garmin přichází s kultovní řadou Fenix a propast mezi Garminem a ostatními firmami se prohlubuje.

Pro porovnání... Polar RC3 GPS dokázal měřit pouze pár sportů a vydržel na GPS 12 hodin. První Garmin Fenix byly už multisportovní outdoorové hodinky, které po vteřině vydržely na GPS 20 hodin a v úsporném režimu GPS až 50 hodin.

Srovnání Polar RC3 GPS vs. Garmin Fenix

Srovnání Polar RC3 GPS vs. Garmin Fenix

Fin, který zůstal ve Finsku

Migrace značek je bohužel stoupající trend. Například Suunto migroval do Číny a Coros taky (nějak moc Číny, ne?). Polar je stále čistokrevný Fin. Polar Electro Oy má stále sídlo ve finském městě Kempele, kde to všechno začalo. A dokonce se pokrevní linie projevuje i ve vedení, protože úřadujícím ředitelem je Sari Säynäjäkangas.

Na fotce zakladatel Seppo Säynäjäkangas

Na fotce je zakladatel Seppo Säynäjäkangas

Týmový hráč

O tom, že je Polar týmový hráč, není pochyb. Jako jediný nabízí sady hodinek pro celé týmy a vyhodnocovací systém, kde trenéři mohou v reálném čase sledovat informace o hráčích. Největší využití najdou fotbaloví či hokejoví trenéři, ale najde si jej například i fitness trenér.

A jak si vede Polar dnes?

Sportovně? Skvěle. Chytře? Tam by mohl přidat.

Dnešní svět je hodně rychlý a zdá se mi, že Polar poslední trendy vůbec nezachytil. Nenajdete u něj tedy žádné chytřejší funkce jako jsou odpovědi na notifikace, hudební přehrávač, mapové podklady nebo platba kartou.

Nevyčítám Polaru, že se rozhodl jít cestou čistokrevného sporttesteru, ale bohužel, už se to úplně nenosí a každý sportovec chce mít na ruce zařízení, které má vyvážené funkce jak pro normální život, tak pro sport.

Za mě Polarovský majsterštik

Za mě Polarovský majsterštyk

Ve sportu je ale Polar stále TOP značka. Jako čistokrevnému sporttesteru není Polaru moc co vytknout (až na spuštění a vypnutí aktivity jinými tlačítky). Velkou výhodou oproti ostatním značkám je přesnost tepové frekvence, která je úžasná. Stejná pisnička je měření wattů ze zápěstí. Což je jejich další prvenství.

První hodinky od Polaru (a na světě), které uměly měřit Watty ze zápěstí

První hodinky od Polaru (a na světě), které uměly měřit watty ze zápěstí

Takže sporťák ano, chytrák úplně ne. Z chytrých funkcí se u Polaru musíme spokojit s notifikacemi, přijmutím či odmítnutím hovoru a přepnutím skladby z telefonu.

Jak to bude s Polarem v budoucnu?

Já bych řekl, že stejně jako se Suuntem. Mám takové tušení, že se rozhodně nepřetransformuje do smartwatche a nezačne sekat jedny chytré hodinky za druhými. Od začátku jsou průkopníci ve funkcích sporttesteru a doteď je to jejich doména. Možná by se dalo z článku pochopit, že zaspali, ale není to tak.

Kupříkladu watty... Do běžeckého světa je Polar implementoval jako první. Takových příkladů je více a myslím, že za pár let budeme psát další průkopnické prvotiny ve funkcích sporttesteru právě od této značky.

Osobní běžecké zhodnocení

Upřímně, po Garminu a Corosu je Polar třetí značka, po které bych sáhnul. V minulosti se už tak vlastně stalo, protože jednu dobu (asi měsíc) jsem byl hrdým vlastníkem modelu Vantage M. Ke Garminu jsem se vrátil kvůli zaběhnuté logice v hodinkách a nastavení čistě přes hodinky.

Ale zpět k Polaru. Je skvělé sledovat, jak tato značka přidává další funkce sporttesteru a jak mistrné má vyhodnocení, které nejvíce oceňuji.

Trošku mě mrzí výdrž baterie a funkčnost Bluetooth, které se stále odpojuje. Už jsme si i v kanclu dělali srandu, že Polar vydrží tak málo právě kvůli tomu neustálému odpojování od telefonu a snaze se znovu připojit. Takže vylepšit stabilitu BLE a vše bude super. Osobně by teď má volba padla na hodinky Polar Grit X Pro. Ačkoliv jsem nikdy nebyl moc na design, kromě funkčnosti jsou tyhle hodinky nádherné a proto bych si je vybral.

Jaká je vaše volba od Polaru a co si o této značce myslíte?

Mohlo by vás zajímat:

[[M3947]]

[[M3824]]

Polar Pacer Pro recenze – Drž tempo! Reinkarnace po 30 letech
11.5.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Pacer Pro recenze – Drž tempo! Reinkarnace po 30 letech

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Polar Grit X – téměř perfektní sporttester, který za vás bude ovládat i sprcha
11.11.2020 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X – téměř perfektní sporttester, který za vás bude ovládat i sprcha

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 495 dny, reagovat
"Migrace značek je bohužel stoupající trend. Například Suunto migroval do Číny a Coros taky (nějak moc Číny, ne?). Polar je stále čistokrevný Fin." Čistokrevný Fin, který se vyrábí vesměs v Číně. Naopak Suunto, přestože migrovalo do Číny, naprostou většinu svých hodinek montuje ve Finsku, navíc se jedná vlastně o manufakturu.
Lungipřed 205 dny, reagovat
Ano začínal sem na Polar hodinkách pak sem koupil Garmin Fénix 5 a pak 6 , a vrátil sem se na značku Polar Gript x pro , u značky Polar zůstaneme super hodinky na sport robim fitness bojove sporty a také turistika . Nepotřebuji smart hodinky ale čisto krevne na sport .