» Blog » Suunto

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Tagy: O značce | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 14.3.2022 | 5 MIN | 1x komentář

Finská preciznost, která doslova zachránila minimálně jeden lidský život. To je značka Suunto. K hodinkám se sice dostala oklikou přes kompasy, ale není outdoorového nadšence, který by tuto značku neznal. A proto se na ni dnes podíváme podrobněji.

V roce 1936 byl Tuomas Vohlonen vyloženě zklamán nabídkou a přesností tehdejších kompasů. Kromě toho, že byl orientační běžec, byl také velice inovativní inženýr. Nelenil a vymyslel kompas, který byl naplněn tekutinou, kde střelka byla o mnoho klidnější, čitelnější a samozřejmě i přesnější. Své řešení si nechal patentovat a položil základ značky Suunto.

Pod vodou a na horách se cítí nejlépe

Suunto se primárně vždy zaměřovalo na přístroje pro potápění, kterými se také nejvíce proslavilo. Přesně nevím, jak se to stalo, ale představuji si to asi takhle. Jednoho krásného dne přišel na ředitelství Suunta dopis (nebo doletěla sova), ve kterém stálo: "Testoval jsem Váš kompas při potápění, přidělal jsem si ho řemínkem k ruce a ono to fungovalo i pod vodou." Tak asi od té doby (rok 1965) se značka zaměřovala na přístroje pro potápění. Mimochodem, tato událost se vážně stala.

První kompas s možností přidělání na ruku

První kompas s možností přidělání na ruku.

Od začátku působení v těchto vodách (tedy hloubkách) je Suunto titánem v potápěčských kompjůtrech. Byl první, kdo přišel s počítači na ruku, které samy počítaly dobu ponoru atp. Přes řady SME-ML a Spider se dostaly až ke dvěma konečným produktům, kterými jsou EON a řada D. Ty se vyrábí dodnes.

Vlevo Suunto EON, vpravo Suunto D5

Vlevo Suunto EON, vpravo Suunto D5.

V roce 1998 se Suunto vrhlo na další živel. A to na zemi. Vector je ikonický sportovní model, který opět bořil všechny možné hranice až za kraj světa. A to doslova. I když nejvyšší hora měří 8849 m, Vector umí měřit výšku až do 9 tisíc metrů nad mořem. Kromě výškoměru měl model i barometr, kompas a také teploměr.

Ikonický Suunto VectorIkonický Suunto Vector

Poté už Suunto pokračovalo přes řady s podobným zaměřením jako Vector až ke sporttesterům a dnešním chytrým hodinkám. Koho by zajímalo jak přesně to šlo po sobě, zde je timeline událostí:

  • 1965 – první potápěčský kompas
  • 1987 – první počítač, který uměl vypočítat délku ponoru
  • 1997 – první potápěčský počítač ve stylu hodinek pro běžné nošení
  • 1998 – první outdoorové hodinky od Suunta
  • 2004 – představení Suunto t6, řady pro atlety (počítaly EPOC a tréninkové úsilí)
  • 2007 – představení Suunto Core
  • 2009 – představení Suunto Elementum
  • 2010 – spuštěna platforma Movescount
  • 2012 – první GPS hodinky od Suunta, Suunto Ambit
  • 2015 – představen model Suunto EON
  • 2016 – představena řada Spartan, ze které vychází model Suunto 9

Thoman Vohlonen – zakladatel značky Suunto

Tuomas Vohlonen – zakladatel značky Suunto.

Finská značka vlastněná Čínou

Ačkoliv je Suunto čistě finská značka, její vlastnictví ve Finsku nezůstalo. Zakladatel Vohlonen umřel 3 roky po založení značky a pak je historie vlastnění docela nejasná. V novodobé historii je Suunto nejvíce spojované s Amer Sports (se Suuntem od roku 1999), která vlastní mnoho značek, mimo jiné například Salomon, Atomic či Wilson. Jelikož i Amer Sports je finská společnost, tak vše prozatím spadá pod jeden stát. Převrat přichází v roce 2018–2019, kdy čínský korporát ANTA Sports koupil Amer.

Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání
28.12.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání

Na konci roku 2021 pak přichází další oznámení, kdy se Suunto odtrhává od Amer Sports (potažmo ANTA Sports) a ohlašuje, že jej kupuje další čínský korporát jménem Liesheng, pod kterým by měla fungovat plně od jara 2022. Heikki Norta (aktuální CEO) vydal prohlášení, že pro zákazníky se nic nemění.

Heikki Norta – aktuální CEO Suunta

Heikki Norta – aktuální CEO Suunta.

Odvěký souboj, kdy Garmin jezdí všemi směry a Suunto jde napřímo

Garmin má svoji famílii a Suunto zase tu svou. Tak to bylo, je a bude. Každá značka má samozřejmě své pro a proti. Tahle část se bude věnovat pouze chytrým hodinkám, popřípadě sporttesterům.

Nalevo Suunto 9 Peak a napravo Garmin Fenix 7X

Nalevo Suunto 9 Peak a napravo Garmin Fenix 7X.

Pokud se na to podíváme hlouběji, tak stojí za povšimnutí fakt, který vlastně bije do očí. Pokud chceme hodinky od Garminu, máme na výběr z pomyslných třech řad: Forerunner, Fenix a City (Venu, Venu 2, Vívoactive...). V každé z těchto řad nalezneme ještě mnoho podřad, podle kterých si můžeme vybrat ideální variantu v poměru funkcí a ceny právě pro nás.

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř
30.3.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Naproti tomu Suunto se vydává přímou cestou, kdy má v nabídce 4 typy hodinek, které nahrazují veškeré řady a podřady Garminu. Tím jsou Suunto s označením: 3, 5, 7 a 9. Líbí se mi rozhodně zjednodušení výběru, kdy člověk nemusí projíždět miliardu informací, ale má přes sebou 4 jasné řady, kdy každá je něčím specifická. Všechny však mají společné kořeny v pověstné robustnosti a kvalitě zpracování.

Nehledě na to, ať už jste Suunťák anebo Garmiňák: pivo po závodě chutná každému stejně, a tak není třeba zbytečných emocí a rezolutních názorů ohledně kvality či dalších aspektů.

[[M3358]]

Čtyři důvody, proč zrovna Suunto

Tak zaprvé, kompas bude vždy přesný. To je jistota, kterou vám nikdo nevezme. Ale teď už vážně. Je pár věcí, které Suunto prostě umí. V bodech:

  • První z nich je zaručeně design, který vyvolává mnoho emocí. Kdysi byl velkou kultovkou robustní design, který Suunto definoval. Krásná propracovanost v podobě finské oceli a ladných křivek se jim nedala nikdy upřít. Hodinky s přízviskem Peak jsou pak uhlazenějšího designu se sníženou robustností.
  • Druhý bude jednodušší. Nemáte rádi Garmin a věříte evropské kvalitě hodinek.
  • Sportovní účelnost – jednoduchý sporttester.
  • Je to prostě držák, který vydrží po staletí.

A proč má Suunto tak pověstnou robustnost a trvanlivost?

Kompasy, které vydrží i ostřelování

Určitě vás zajímá, komu tedy Suunto zachránilo život. Strhující příběh se odehrál během zimní války v roce 1939, kdy byl finský poručík Norrback zasažen ruským sniperem. Za normálních okolností by se konstatoval exitus, ale polní kompas M-311 kulku zachytil, a tak zachránil život jednomu poručíkovi. Suunto se od té doby samozřejmě pyšní svou robustností..

Prostřelený kompas Suunto M-311

Prostřelený kompas Suunto M-311.

Během druhé světové války pak Suunto dodávalo kompasy M/40 pro dělostřelecké důstojníky  a pro všechny, kteří potřebovali přesný přístroj pro zaměření azimutu anebo objektu.

Suunto 5: Otestováno Radimem
25.7.2019 - Radim Pochyba
Suunto 5: Otestováno Radimem

V padesátých letech se pak Suunto vydalo cestou námořních a klasických kompasů. Jejich první námořní kompas s pojmenováním K-12 měl pouzdro z mosazi a v té době byl považován za až umělecké dílo. Díky tomu také značka dodávala své kompasy více než 50 zemím na celém světě.

Vyhlídky do budoucna?

Tohle už bude spíše fantazírování coby kdyby, ale... Myslím, že i Suunto pod novým majitelem bude růst a jelikož získá větší finanční podporu, mohlo by se rozrůst do větších rozměrů. Ne, nemyslím jen velikostí pouzdra, ale také by mohlo přidat trošku té chytrosti s tím, že si zanechá všechny sportovní a skvělé vlastnosti, které má. Umíte si představit Suunto s placení kartou, mapovými podklady a dalšími chytrými funkcemi? Já teda ano.

Líbí se vám hodinky od Suunta? Napište nám do komentářů, které byste si vybrali a proč zrovna preferujete Suunto.:-)

Mohlo by vás zajímat:

Novinky u Corosu – Obrovský update modelů
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Novinky u Corosu – Obrovský update modelů

Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
20.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnání aplikací sportovních hodinek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavel Bartošekpřed 643 dny, reagovat
Mám už delší dobu hodinky Suunto Core Regular Black a jsem nadmíru spokojen,chodím po horách kde jsou mi hodinkly dobrým pomocníkem.