» Blog » Tissot

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Tagy: O značce | Tissot | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 7.6.2021 | 7 MIN

Dnes značku Tissot fanoušci berou jako tzv. vstupní bránu do světa kvalitních švýcarských hodinek, která je známá především spolupracemi se slavnými sportovními událostmi, dotykovými hodinkami T-Touch a v poslední době také velmi zdařilými vintage modely, jimiž Tissot odkazuje na svou dlouholetou tradici. A přesně na tu se dnes podíváme. Kdy, kde a jak vlastně začal příběh tohoto švýcarského velikána?

Bylo nebylo – kdy a kde to všechno začalo?

Odpověď na otázku "kdy?" bude znát pravděpodobně každý, kdo se kdy trochu pozorněji podíval na číselník prakticky jakýchkoliv modernějších hodinek Tissot. Každé z nich totiž nesou logo s nápovědou: Tissot – 1853. A právě tehdy příběh Tissotu začíná.

Foto: Hodinky-365.cz

Naše video:

Nacházíme se v polovině 19. století ve švýcarském horském městečku Le Locle, jež leží ve věhlasném pohoří Jura, "Mekce" švýcarského hodinářství, kde započal příběh i mnoha jiných švýcarských hodinářských velikánů –v pohoří Jura, poblíž Le Locle, se totiž nachází další vyhlášená hodinářská města, jako Biel či La Chaux-de-Fonds (ve kterém má své kořeny například i kontroverzní značka Invicta).

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

Už od 18. století byl hlavním ekonomickým zdrojem Le Locle hodinářský průmysl, a tak není náhoda, že právě tam Charles-Félicien Tissot a jeho syn Charles-Émile Tissot založili vlastní hodinářskou značku, které dali jméno Chs Tissot & Fils.

Otec a syn Charles-Félicien Tissot a Charles-Émile Tissot s původním logem firmy.

Otec a syn Charles-Félicien Tissot a Charles-Émile Tissot s původním logem firmy.

Stejně jako většina švýcarských hodinářských společností, které tou dobou (mezi 18. a 19.  stoletím) vznikaly, založila značka Chs Tissot & Fils svou výrobu hodinek a strojků na základě "pouhého" smontovávání komponentů, jež získávala od jednotlivých drobných výrobců v regionu.

Už roce 1853, respektive v prvním roce od založení, se společnosti podařilo dodat do oblasti kolem Le Locle kolem dvanácti set kusů hodinek. Tím Tissot započal první masovou výrobu kapesních hodinek na světě.

Na erb rodu Tissot se nachází motivy květin, které můžeme najít i dnes na dýnku některých dámských hodinek.

Na erbu rodu Tissot se nachází motivy květin, které můžeme najít i dnes na dýnku některých dámských hodinek.

Tissot dobývá svět – úspěchy, milníky a slavné osobnosti na přelomu 19. a 20. století

Ještě v tomtéž roce, kdy byla společnost založena, přišli Tissotové s převratnou záležitostí: kapesními hodinkami ukazujícími čas ve dvou časových pásmech. Tissot sice nebyl první na světě, kdo s tímto nápadem přišel, ovšem jejich inovativní, vynalézavé a precizní zpracování dále inspirovalo celý hodinářský svět. všechny hodinky zlaté. Zdroj: watchtime.net

Zlaté hodinky se dvěma časovými zónami. Zdroj: watchtime.net

Roku 1858 pak přišel jeden z nejdůležitějších průlomů v historii Tissotu, když se mladší z Tissotů, Charles-Émile, vydal s nabídkou masové hodinářské produkce do Ruského impéria. Netřeba říkat, že švýcarské hodinky sklidily obrovský úspěch a s požehnáním cara Alexandra II. Nikolajeviče byly prodávány po celé říši.

Zajímavým faktem je, že od roku 1866 získal Tissot status oficiálního dodavatele hodinek pro ruský císařský dvůr.

Až do začátku říjnové revoluce v roce 1917 bylo Ruské impérium pro Tissot největším trhem.

1887 – Moskva, maloobchod na Rudém náměstí. Zdroj: lugaro.com

1887 – Moskva, maloobchod bratří Chetunových, kteří s Tissotem úzce spolupracovali. Zdroj: https://german242.com/wiki

Tou dobou už hodinky Tissot slavily úspěch také ve Spojených státech a následně i po celém světě.

Ostatně Tissot o vlastní historii v nedávné době vytvořil velmi pěkné a poučné video:

Za zmínku stojí také to, že po celé období konce 19. století byl Tissot držitelem řady ocenění na několika průmyslových výstavách. Mezi získanými cenami byl čestný diplom v Curychu v roce 1888, cena Grand Prix a Gold Metal v Antverpách v roce 1890, Grand Prix v Paříži v roce 1900 a první cena za chronometr a za námořní chronometr v soutěži observatoře Neuchâtel v roce 1907.

V současnosti je Chronometr označení pro mimořádně přesné hodinky švýcarské produkce, jež nechal výrobce testovat institutem COSC. Hodinky s certifikátem COSC musí splňovat přísné normy přesnosti: u mechanických hodinek je to -4 až +6s/den, u quartzových může být odchylka 0,07 sekund/den. Tissot dává na hodinky s COSC prodlouženou záruku 3 roky (standardní je 2 roky).

Slávu Tissotu z přelomu století podpořila také ikona své doby – Sarah Bernhardt, jedna z historicky nejvýznamnějších francouzských hereček a múza secesního malíře Alfonse Muchy, která hodinky Tissot vlastnila.

Kapesní hodinky éry Sarah Bernhard měly jak jinak než úžasné secesní zdobení.

Kapesní hodinky z přelomu 19. a 20. století s kresebným secesním zdobením – pro připodobnění secesního stylu vedle Muchova plakátu s herečkou Sarah Bernhardt.

Dalšími pozoruhodnými hodinkami této doby byly "carské hodinky" z roku 1904. V tomto roce se totiž společnost stala dodavatelem hodinek pro ruskou armádu.

Tzv. „carské hodinky

Tzv. carské hodinky pro důstojníky carské gardy s vyrytými erby ruských pluků. Zdroj: http://www.jevel.ru/

V roce 1907 Tissotové založili továrnu v Chemin des Tourelles, jedné z ulic Le Locle, kde společnost sídlí dodnes (v současnosti na tuto část historie Tissot odkazuje elegantní řadou Chemin des Tourelles).

A poslední důležitý milník této doby? Rok 1916 a první náramkové hodinky Tissot, slavné "banány" ve stylu art deco, jež se proslavily pro svůj neobvykle zakřivený tvar pouzdra (odtud přezdívka "Banana").

"Banana" hodinky se staly obzvláště populární v Rusku, s čímž souvisí jedna zajímavost: V roce 1916 byl jeden vadný ruský kus poslán k opravě do Švýcarska. Se svržením cara a událostmi, které se v Rusku v roce 1917 odehrávaly, se však stalo nezákonným do Ruska cokoli dodávat, a tak tyto konkrétní hodinky stále leží v továrně v Le Locle. Další zajímavostí je, že "banány" jsou prý oblíbené v Rusku i dnes, jen v novém kabátku a s přízviskem Heritage (znamenající odkaz) – hodinky Tissot Heritage Banana.

Společnost byla předávána z otce na syna, ovšem jak se vlastnictví postupně měnilo, měnila se také jména značky – a s nimi i loga. Podívejte se na video o historii loga Tissotu:

Partnerství, inovace a legendární modely 20. století

V roce 1930 Tissot uzavřel partnerství se společností Omega, čímž se dostal pod hlavičku SSIH (Société Suisse pour l'Industrie Horlogère) – bývalého uskupení švýcarských hodinářských společností zahrnující značky Omega, Tissot a Lemania.

V roce 1925 uzavřela společnost Tissot dohodu o obchodním partnerství s řediteli společnosti Omega v Bienne, která v roce 1930 umožnila vznik SSIH. Uskupení vzniklo za účelem zabránit dopadům hospodářské krize (1929). SSIH se následně spojilo s ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), kteréžto spojení o 53 let později (1983) vyústilo v uskupení Swatch Group, jejíž součástí je Tissot dodnes (zabírají pomyslnou střední příčku). Díky tomu dnes najdete v hodinkách Tissot strojky ETA.

Ve stejném roce (1930) se Tissot stává technologickým průkopníkem v oblasti antimagnetismu, když vydává světově první antimagnetické hodinky.

V 50. letech se objevily dva historicky zajímavé modely. Prvním z nich jsou slavné Tissot Navigator, první masově vyráběné hodinky s 24 časovými pásmy z roku 1953.

Tissot Navigator. Zdroj: https://wornandwound.com/

Tissot Navigator. Zdroj: https://wornandwound.com/

O rok později dobývají trh hodinky Tissot Visodate. Ty vynikaly tehdy neobvyklou komplikací automaticky se měnícího data, díky kterému taky získaly své jméno "Visodate" (v překladu "vidět datum").

Mrkněte na původní reklamu na hodinky Tissot Visodate:

Legendární pánské společenské hodinky Tissot Visodate, nyní v quartzu a do 10tis. korun
15.11.2018 - Martin Koňařík
Legendární pánské společenské hodinky Tissot Visodate, nyní v quartzu a do 10tis. korun

S nástupem uvolněných a popartových 60., 70. a 80. let se i Tissot trošku "odvázal". A tomu samozřejmě odpovídaly odvážné hodinkové designy a zajímavé spolupráce se soudobými designéry a umělci.

Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?
10.3.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage Memphis Limited Edition – Tissot, jak ho ještě neznáme?

Časté byly také modely z tehdy pro hodinky neobvyklých materiálů – jako příklad poslouží futuristické Tissot Astrolon z roku 1971, známé také jako IDEA 2001, jež se staly prvními plastovými mechanickými hodinkami na světě.

V 80. letech, konkrétně v roce 1985, 1987 a 1988, Tissot vydal tři skutečně ikonické modely: kamenné hodinky vyrobené z alpské žuly, perlové hodinky a nakonec hodinky dřevěné.

Koukněte například na reklamu na kamenné hodinky:

Tissot byl také první, kdo představil hodinky s pouzdrem ze sklolaminátu. Moderní reedice modelu Sideral je postavena také na zajímavém materiálu – karbonu.

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali
18.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali

Tissot proniká do světa sportu a automobilových závodů

Společnost Tissot započala sponzorství automobilových závodů v roce 1974.

Z této závodní tradice vychází dnešní modelová řada PR 516.

Z této závodní tradice vychází současná modelová řada PRS 516.

Zajímavost: logo Tissotu můžeme údajně spatřit také na automobilech z filmu Rush (Rivalové), který sleduje příběh závodníků Formule 1 Jamese Hunta a Nikki Laudy odehrávající se v 70. letech.

A od 90. letech Tissot rozhodil sítě i do jiných sportovních aktivit, mimo jiné také Mistrovství světa v cyklistice a ledním hokeji. Nyní je Tissot sponzorem a oficiálním časoměřičem mnoha významných sportů, mezi nimi například Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a další.

V roce 2013 byl speciálně pro Tissot zhotoven strojek Swissmatic, který se může pochlubit 72h rezervou chodu a cenovou dostupností, jelikož je jeho výroba plně automatická.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Závěrem

Na svou bohatou historii Tissot odkazuje řadou Heritage (znamenající "odkaz"), ve které najdeme modely inspirované zmiňovanými důležitými historickými kousky. Ty v současnosti patří mezi nejpopulárnější modely Tissotu. A není se čemu divit, co se týče vlastní historie a tradice, má být Tissot na co hrdý. A přesně jak slogan Tissotu praví, je to skutečný Inovátor podle tradice.

Mohlo by vás dále zajímat:

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Tissot Heritage 1948 představení – Jedny z nejoblíbenějších automatických chronografů
22.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage 1948 představení – Jedny z nejoblíbenějších automatických chronografů

Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická
19.2.2020 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Přitažlivost téměř magická

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Dámské hodinky Tissot Lovely Square fotogalerie – Hranaté jsou opět v módě
9.9.2022 - Agáta Vřeská
Dámské hodinky Tissot Lovely Square fotogalerie – Hranaté jsou opět v módě

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře