» Blog » Recenze

PRIM Dakar 2022 recenze – Ve stínu Karla

Tagy: Recenze | Klasické

Agáta Vřeská | 3.1.2022 | 7 MIN

První den v novém roce mnozí možná dospávají kocovinu z nočních oslav, někteří se pustili do plnění každoročních předsevzetí, ale motoristický svět upíral sluneční brýle do dun, kde právě 1. ledna 2022 začal již 44. ročník asi nejtěžšího motoristického závodu Rallye Dakar. Opět se jede v Saúdské Arábii, a co je pro nás ještě důležitější, nebude chybět ani limitovaná edice hodinek, kterou má každoročně na svědomí Prim. Závod již odstartoval, takže je na čase představit si Prim Dakar 2022.

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

Když nám z Primu donesli ještě před Vánoci nové Dakarky, připomínalo rozbalování hodinek nadšení, které vídáme v dětských očích pod stromečkem, nebo ve tvářích nešťastníků postihnutých zákeřnou nemocí zvanou chronobundus. Každoroční limitka je totiž očekávanou záležitostí všech, kdo Primkám MPM dávají šanci bez předsudků, a jsou fanoušky proslulého závodu Rallye Dakar.

PRIM Dakar 2021 recenze: Matrixové barvy a poprvé i dámská varianta
15.1.2021 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2021 recenze: Matrixové barvy a poprvé i dámská varianta

Pro mne je to vždy očekávání toho, jak si Prim poradí s další dakarskou výzvou. Přijít totiž rok co rok s něčím novým, neotřelým, a přitom stále sportovně-atraktivním je docela výzva. Letos udělal Prim několik zajímavých změn, tak se na dakarský dáreček pojďme podívat co nejdetailněji.

Rallye Dakar 2022 odstaroval 1. ledna a končí 14. ledna v Džiddě. Kvůli pandemické situace se závod nemohl rozšířit mimo území Saúdské Arábie. Rozdělen je do 12 etap, během kterých účastníky čeká přes 8300 kilometrů, z toho 4250 měřených.

Mrkněte na naši videorecenzi:

Co se změnilo

Pánské Prim Dakar 2022 už nebudou ve dvou barevných variantách, ale pouze v jedné. Také půjde o exkluzivnější limitku pouhých 50 kusů (oproti loňským 125 kusů pro každou barvu). Prim zřejmě správně usoudil, že loni zájem trochu nadhodnotil a menší číslovaná limitka má navíc daleko větší smysl. Dámská varianta bude limitována na 30 kusů.

Po několika letech vidíme také znovu světlý číselník. A pokud jde o barevné akcenty, které jsou pro dakarky typické, tak se tady Prim vrátil k hnědé, která měla velký úspěch asi dva roky nazpět. Odstín je navíc skutečně zajímavý a kombinací s bílým číselníkem a tmavě šedým pouzdrem dosáhli v Primu esteticky hodně originálního výsledku.

PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvou světových rally
20.2.2020 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvou světových rally

Ve speciálním boxu bude klíčenka ve tvaru Suzuki Samurai, se kterým na Rallye Dakar 2022 bude závodit Olga Roučková, ambasadorka dámské varianty hodinek.

Tak nějak stejné, ale vlastně jiné

Nejviditelnější změna se tedy odehrála na číselníku, který je světlý a struktura je inspirovaná – jak jinak – moto světem. Stěžejní parametry sportovních dakarek ale zůstaly.

Číselník kryje antireflexní safírové sklíčko. U sportovních hodinek se bude odolnost vůči poškrábání rozhodně hodit, a ve slunečné Arábii i ta antireflexní vrstva. Voděodolnost zůstala na 100 metrech, takže by bez problémů měly zvládnout nejen vodu, ale také prašné prostředí závodu i nástrahy běžného života. Dopomáhá tomu i šroubovací korunka.

Černý kožený řemínek je ve stylu rally, tedy s výrazným děrováním. K závodním hodinkám se samozřejmě hodí a je i velmi příjemný na ruce. Hnědé prošití ladí s barvou číselníku a je zakončen klasickou trnovou sponou s dakarským signováním.

Řemínek je navíc o něco delší než u předchozích ročníků a věřím, že tuto úpravu mnozí pánové ocení. Sedět by tak měl do obvodu zápěstí 22 cm. Letos není součástí druhý, náhradní řemínek ani tah, což popravdě trochu zamrzelo. Zvlášť, když je řemínek vybaven systémem quick realese umožňující rychlou výměnu bez dalšího náčiní a během chvilky tak změníte vzhled hodinek.

Ovšem rozteč mezi nožkami zůstala 24 mm, takže tam dopasujete jak neoriginální řemínky (třeba na masivnější hnědé kůži to bude bomba), tak kovotahy dostupné u Primu (třeba i ten z loňské série).

S absencí náhradního náramku bychom možná čekali nižší cenu, ta ale zůstala prakticky totožná s minulým ročníkem. Hlavním důvodem je zřejmě změna strojku. Nově Prim totiž sáhnul po „big date“ švýcarské Ronda 5040.B.

Tomu nechybí funkce stopek (s přesností 1/10 sekundy) s kapacitou 30 minut, kdy sčítač minut je v subciferníku na 9. hodině, desetiny pak počítá sčítač na 6. hodině a subciferník na 3. hodině měří sekundy hlavního času.

Velká vteřinovka tak počítá sekundy stopovaného času. To samozřejmě souvisí také s tachymetrickou stupnicí, která je na vnitřním chapter ringu s barevným rozlišením. Lícování s indexy není vůbec zlé, i když ke stoprocentnímu blahu všech OCD majitelů tomu ještě trochu chybí.

Úprava strojku měla za následek ale hlavně onen big date na 12. hodině. Popravdě, je to zajímavá funkce, a oproti zapadlým datumovkám z předchozích ročníků určitě udělá pár lidem radost. Navíc ji v této podobě známe i z několika dalších slavných značek. Nicméně, musím se přiznat, že v kombinaci se stopkami nejsem úplně big fan.

Vzhledem k tomu, že centrální vteřinovka je pro stopky, které běžně nemáte zapnuté, zakrývá ručka datumovku a ten „big“ efekt se tak trochu ztrácí. Ne že by nešlo i přes vteřinovou ručku datum přečíst, ručka je prakticky pouze přes lemování okének, ale chtě nechtě, trochu tam zaclání.

Pánský model letos nebudou přímo na Dakaru testovat hlavní ambasadoři hodinek z týmu Ultimate Dakar Racing v čele s Tomášem Ouředníčkem. Poškození jejich závodní Toyoty Hilux rozhodlo, že na tomto ročníku budou chybět. Hlavní tváří se tak stala Ollie Roučková.

Pánské dakarky 2022 na zápěstí člena týmu Olgy Roučkové.

Pánské dakarky 2022 na zápěstí člena týmu Olgy Roučkové.

A zase ta Ollie

Loni jsme poprvé viděli také dámskou verzi. Už tehdy jsem nadšeně chválila nejen to, že Prim myslí také na ženské fanynky závodu (a sportovních hodinek, samozřejmě), ale také že dal celému modelu hlubší význam – fuchsiová barva upozorňovala na boj s rakovinou prsou a část z prodeje šel na nadaci Aliance žen s rakovinou prsu.

Ambasadorkou se stala Olga „Ollie“ Roučková, první Češka, která dakarský závod dojela. A letos bude za Prim vlastně jediná, která bude testovat Primky přímo v terénu Saúdské Arábie. Pojede se svým týmem v zajímavém závodu Classic Dakar, ve kterém závodí auta a kamióny z 80. a 90. let. Pro vítězství není stěžejní čas, ale pravidelnost.

Classic Dakar startoval poprvé v roce 2021 a vzbudil velký mediální zájem. I proto se do druhého ročníku přihlásil překvapivý počet posádek, včetně osmi českých. Kromě Olgy Roučkové je v soutěži pravidelnosti ještě druhá žena, zpěvačka Olga Lounová, která bude v roli navigátorky.

Ollie pojede v Suzuki Samurai, který symbolicky najdeme také v boxu u hodinek ve formě klíčenky. Tohle všechno jsou zajímavé detaily a také letošní kombinace světlého číselníku s růžovými detaily působí žensky, přesto ve sportovním duchu.

Bohužel, loni jsem vytýkala vyloženě pánskou velikost pouzdra a popravdě jsem doufala, že Prim zvolí pro ročník 2022 menší. Vím, ekonomicky by se to Primu nemohlo vyplatit – při limitce 30 kusů dělat jinou formu pro pouzdra je zřejmě nerealistické očekávání. A přesto je to přesně to, s čím mám vlastně u dámských dakarek hlavní problém – jsou prostě příliš velké.

Pouzdro má stejné parametry jako pánská varianta, tedy průměr 45 mm s tloušťkou 13 mm. Najde se zřejmě jen málo žen, kterým hodinky sednou na zápěstí, aniž by se zdály neadekvátně velké. Dámské Prim Dakar tak ocení hlavně milovnice nejen sportovních, ale také velkých hodinek.

6 NEJ: Dámské klasické sportovní hodinky
2.9.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dámské klasické sportovní hodinky

Dámské dakarky 2022.

Pilotka Ollie s dámskými dakarkami 2022 na zápěstí.

Připomínka Karla Lopraise

Asi všechny fanoušky zasáhla na konci roku smutná zpráva o smrti závodníka století Karla Lopraise. Tohle jméno zná i úplný sportovní diletanti a není divu. Dakar ve své době prakticky ovládl – šest vítězství, jedenáctkrát stál na bedně. Není divu, že si dojel pro přezdívku Monsignor Dakar.

Zemřel 30. prosince 2021, tedy jen pár dnů před 44. ročníkem závodu, se kterým je tak silně spojen – vždyť taky startoval skoro v polovině ročníků! Závod tak dostal hned na začátku trochu pochmurný nádech.

Spjat byl také s kopřivnickou Tatrovkou, kde nejen pracoval, ale především jejichž kamion proslavil. A jeho zvučné jméno patří rovněž k edici Prim Dakar. Karel Loprais byl ambasadorem značky a jak uvádí Prim, Loprais byl partnerem při vývoji a testování hodinek.

Karel Loprais dával Primu rady a tipy k dakarské edici.

Karel Loprais dával Primu rady a tipy k dakarské edici.

Tento ročník dakarek tak bude legendu bezesporu připomínat a nedivila bych se, kdyby 14. edice byla s Karlem Lopraisem spojena ještě silněji. Uvidíme.

Tak jak se dakarky 2022 povedly?

Na dakarkách mám ráda obzvlášť jednu věc. Že máte v ruce něco osobitějšího. Víte, že design vznikal jen pár kilometrů od místa, kde teď píšu tuhle recenzi, a že si ve Frýdku dali práci s každým detailem.

Ono se to totiž vyplatí, pohrát si s tím. Aby to mělo smysl nejen letos, ale taky v dalších ročnících. Modely Prim Dakar 2022 jsou totiž už třinácté v pořadí a zdá se, že nad tím v Primu stále dost uvažují – jak to udělat stejně, a přesto jinak.

Na letošní kolekci mě potěšila hnědá barva pánského modelu, která je v kombinaci se světlým číselníkem neotřelá a k pouštním závodům se krásně hodí. Sedí mi k tomu i rally kožený řemínek a struktura číselníku. A špatná není ani luminiscence. U pánského modelu navíc i na pevné lunetě.

Naopak bych si odpustila big date strojek na úkor náhradního kovového náramku. Nechápejte mě špatně, Big date mám ráda, ale tady mi trochu vadí ta vteřinová ručka a větší datumovka na dvanáctce nepřináší vlastně žádné větší plus. Tedy až na to, že to vypadá pěkně symetricky. Snad jsem až příliš velký pragmatik… No a u dámské verze budu opět za rok vyhlížet menší provedení, přizpůsobené dámskému zápěstí…

Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie
8.3.2023 - Eliška Měrková
Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie

Ollie ale samozřejmě držím pěsti. Jí sluší i větší hodinky a hlavně, ta ženská má pořádný koule… A týmu Tomáše Ouředníčka to snad vyjde příští rok, i když hodinky doufám otestují i tak.

Mohlo by vás dále zajímat:

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim
25.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku