Prim Dakar 2024 představení – Pořád stejné, stále jiné a opět povedené

Tagy: Představení | Klasické

Agáta Vřeská | 22.12.2023 | 3 MIN | 7x komentář

Tomu se říká vánoční dáreček. Dakarky 2024 dorazily jen pár dnů před Vánoci. Pokud jste na tradiční limitku od Primu čekali, nabízím rychlý průlet tím, co v pořadí již 15. edice nabízí.

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

Začneme rychlým shrnutím faktů. Prim MPM z Frýdku-Místku dělá každoročně limitovanou edici ke slavnému závodu Rallye Dakar, který se jezdí vždy v lednu. Každý rok je edice v něčem trošku jiná a originální. Stejně jako drsný závod.

V pořadí 46. ročník slavné rally se pojede v termínu od 5. ledna do 19. ledna 2024 a už popáté se závod uskuteční v Saúdské Arábii. Trasa má téměř 8 tisíc kilometrů a bude ještě náročnější než loni. Start je ve městě AlUla, cíl pak v Yanbu u Rudého moře. Tato dvě města se objevují i na hodinkách.

Prim zvolil velmi podobné barevné schéma jako pro rok 2023. Tedy hnědou, černou a žluté akcenty. Ale – nemůžeme se divit. Loňská limitka byla vyprodaná ani ne za měsíc! A tak Prim vsadil na jistotu.

Model Prim Dakar 2024 byl vyroben pouze ve 150 kusech. Píšu pouze, protože je to na běžné limitky opravdu málo, oproti loňské (100 ks) je ale pro velký zájem počet navýšen.

Když jsem u té limitky. Je samozřejmě číslovaná a Prim s čísly velmi pěkně pracuje. Nejen, že číslo aktuálního kusu najdete na levém boku pouzdra v typickém zapuštěném plíšku, ale tentokrát je i na konci sekundové ručky. Opravdu pěkný detail.

Ručky pro hodiny a minuty jsou pak velmi výrazné, široké, ve sportovním duchu, a se silným broušením, které sedí k drsnějšímu pojetí hodinek. Nechybí samozřejmě ani luminiscence, která je také v indexech a kroužku lunety. A přestože jde dle výrobce o keramiku, je luneta v matné úpravě, což není moc obvyklé. Tradičně nese tachymetrickou stupnici a je tedy pevná.

Sklíčko hodinek je pak samozřejmě safírové, navíc s antireflexem a anti-touch úpravou. Obojí velmi vítám. Čitelnost je velmi dobrá, bez velkých odlesků. Anti-touch trochu pomáhá, ale určitě nečekejte, že se na číselníku neobjeví vaše otisky.

Celková přehlednost číselníku je ale skvělá, a to i přes dva subčíselníky (pravý pro sekundy času a levý pro minuty a hodiny stopek se dvěma ručkami). Na 6. hodině pak najdeme datumové okénko, a to v podobě big date, tedy na dvou datových věncích (moje oblíbené).

Struktura číselníku je opět zdrsnělá, jako povrch vozovky či písečná duna. Pozorný znalec pak objeví ve struktuře designově zapracovaný ráfek kola automobilu.

Nechybí samozřejmě ani logo odkazující na Dakar 2024.

Pouzdro je titanové a rozhodně je to cítit na váze hodinek, která je skutečně příjemná. I přes větší průměr 45 mm a tloušťku 13 mm zůstala váha na 87 gramech. Titanové pouzdro má pak díky broušení matný povrch a přirozený šedý odstín.

Z titanu je pak i dýnko a spona řemínku, který je z kaučuku s koženým potahem (s impregnací) a rychlostěžejkami. Na dotek je velmi příjemný, navíc ve velikosti L, takže dostatečně dlouhý. Rozteč je pak 24 mm – hodnota ideální pro případné výměny. Slušet jim bude i nějaký černý, nebo NATO. K dispozici je i možnost dokoupit originální titanový náramek, který ale není součástí balení.

A dostávám se ke strojku hodinek. Prim volí používané kalibry s rozvahou, a to platí i pro Dakarky. Uvnitř je tak prověřený chronograf od švýcarské Rondy, konkrétně kalibr Ronda 5020.B, který disponuje funkcí stopek (s kapacitou 12 hodin a přesností na 1 sekundu) a zmíněným big date.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim
25.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim

Ovládání je tradičně přes dvě tlačítka a odezva je adekvátní. Levý subčíselník má dvě ručky: větší, která počítá minuty (2x 30 min), menší žlutá ručka pak počítá hodiny. Reset je pomalejší než u některých jiných kalibrů. Velká sekundová ručka nemá okamžitý reset a malé subčíselníkové ručky se resetují pohybem dopředu, takže musí projet zmíněných 12 hodin.

Oproti korunce nejsou tlačítka šroubovací, což se ale asi ani nečekalo, protože nejde o potápky. Voděodolnost je pak 100 metrů.

Letošní edice je vkusná po designové stránce, má dobře zvolené materiály v čele s titanem, pryží a safírem a rovněž spolehlivý švýcarský strojek.

Oceňuji neutuchající snahu Primu svou již legendární edici inovovat a současně být věrný sportovnímu stylu závodních hodinek. Pohrál si s detaily, které jsou rafinované, promyšlené, přesto dostatečně decentní a nevykřičené.

Jeden ze 150 kousků určitě udělá radost každému nadšenci do slavné rally i milovníkovi sportovních hodinek. Teď už jen zbývá čekat, čím nás Prim překvapí zase příští rok.

PRIM Repre recenze – Návrat legendy ze 60. let
19.12.2023 - Lukáš Hamřík
PRIM Repre recenze – Návrat legendy ze 60. let

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Láďapřed 126 dny, reagovat
Můj názor: PRIM z MPM F-M nebrat. A to kvůli tomu, že se nejedná o originál z bývalého ČSSR, kdy PRIM vyráběla své hodinky a strojky. Dnes je z PRIM F-M kompilace levné produkce. Nikdo ji nebere vážně, nikdo ve světě ji nezná.
Petrpřed 122 dny
Já si je vzal. Stačí mi, že jsou hezké a název Prim mi připomíná mé dětství. Nechci utratit své dva měsíční platy za hodinky z Nového Města. Nejsem sběratel, jen člověk, který čas od času potřebuje juknout na hodinky. A pro takové obyčejné lidi jako jsem já se vyrábí hodinky ve Fridku. Pro movité sběratele rada "Nebrat." asi platí, ale univerzálně dozajista ne. Kolem 10.000 Kč pořídíte ve FM krásný vánoční dárek, v Novém Městě by mi tenhle "pakatel" nestačil. A tak má z primek teď radost i má žena. Suum cuique! Díky existenci dvojích primek mohou mít radost ti i oni. A v zahraničí nezajímají nikoho stejně asi ani jedny. Firmy si evidentně nekonkurují. Četl jsem si o pozadí toho právního sporu. Jako laik rozhodnout nedokáži. A právníci jsou rozpolceni též... Nechť vzkvétá výroba hodinek v Česku!
Michalpřed 121 dny
Koupil jsem dva krát Prim z MPM a vždy se odlepily číslice, vylétavaly ručičky a podobně. Kvalita celkem za mne mizivá. Vždy hodnota hodinek cca 9tis. Za tyto peníze raději seika nebo podobnou značku.
Marekpřed 125 dny, reagovat
Zvýšiť počet u limitky o 50% neznamená znížiť faktor exkluzivity aspoň na tú polovicu? :) Ináč tiež to tak vidím, treba vzdať hold podujatiu nazvanému po meste na inom kontinente než sa dané podujatie koná... má to v sebe rozhodne záhadný prvok obmedzenosti - prosto na limitku ideál
Marekpřed 122 dny, reagovat
Láďo, dyť nikdo ani nechce abys něco někde bral... kdyžtak, normálně zakoupit... :)
Petrpřed 117 dny, reagovat
Chtěl jsem reklamovat u této firmy jiný typ hodinek bohužel si se mnou vytřeli zadel je to jen montovna a vydělávají jen na jménu prim
Marekpřed 115 dny, reagovat
Veď dnes pomaly aby bol zákazník vďačný za každú montovňu čo je mimo Čínu

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 150 ks
17 990 Kč nedostupné