» Blog » Recenze

Prim Meteorite Muonionalusta recenze – Skutečně vesmírné hodinky

Tagy: Recenze | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 14.11.2022 | 4 MIN | 1x komentář

Mít na zápěstí kousek něčeho nadpozemského je skutečně lákavá představa. Číselníky z meteoritu patří mezi poměrně vzácné, o to zajímavější je, že právě takové hodinky můžete mít od českého Primu. Ano, představujeme limitovanou edici Prim Meteorite Muonionalusta.

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

Meteorit je vesmírné těleso, které dopadlo na Zem. K tomu, aby neshořelo v naší atmosféře, muselo hrát příznivou roli hned několik faktorů, jako je velikost, rychlost letu i složení.

Pro hodinkové číselníky se používají obvykle tzv. siderity, které se skládají především ze železa a niklu. Jsou méně obvyklé a tvoří asi jen 18 % všech meteorů. Podle vědců pochází z jádra rozpadlých planetek.

Už to je dost cool, ale je tady ještě další věc – mají unikátní struktury vzniklé leptáním povrchu, které se nazývají Widmanstättenovy obrazce. Právě tyto jedinečné obrazce jsou tím, co nás na meteoritových číselnících fascinuje asi nejvíc.

Rolex Cosmograph Daytona meteorite.

Rolex Cosmograph Daytona meteorite.

Práce s meteoritem není zrovna jednoduchá a vyžaduje citlivou práci. I proto jsou hodinky s číselníky z meteoritu spíše vzácné a poměrně drahé. Rádi s nimi ale pracují hodinářští velikáni jako Rolex, Omega, Piaget, Jaquet Droz nebo Cartier.

Prim MPM z Frýdku Místku ale s číselníky z meteoritu má už taky své zkušenosti. V minulosti představil už dvě limitované edice, naposled v kombinaci s Tourbillonem. Asi netřeba zmiňovat, že obě jsou kompletně vyprodané.

Právě velký ohlas na meteoritové kousky podnítilo Prim znovu sáhnout po vesmírném tělesu pro své hodinky a na podzim 2022 uvedl na trh 100 kousků limitované edice Prim Meteorite  Muonionalusta. Pokud tedy chcete svůj kousek vesmíru, máte jedinečnou možnost.

Jméno Muonionalusta odkazuje na původ použitého meteoritu. Meteorit Muonionalusta je zřejmě nejstarší známý meteorit na naší planetě a dopadl před milionem let na hranici mezi Finskem a severní oblastí Skandinávie a objeven byl v roce 1906 blízko vesničky Muonionalusta. Části meteoritu Muonionalusta byly použity nejen na číselníky, ale v limitovaných edicích Rolls-Royce Phantom či BMW.

Naše videorecenze:

Prim používá část meteoritu nalezeného 10. 8. 2015 českým badatelem Vladislavem Kellersteinem právě v oblasti Laponska. U limitky Prim Muonionalusta je zajímavé nejen vesmírný materiál, ale také cena. Protože oproti konkurenci patří právě tyto Primky mezi asi nejdostupnější hodinky s číselníkem z meteoritu.

V nabídce jsou 4 barevné varianty a u všech je jasné, že jde o vysoce společenské modely, které mají udělat dojem a nabídnout velký prostor pro kochání jedinečnou strukturou povrchu.

Modré verze bylo vyrobeno 30 kusů, přírodní šedé verze v 30 kusů, černá verze je v počtu 20 kusů a černo-zlatá kombinace v počtu 20 kusů.

Právě vzhledem ke společenskému zaměření mě trochu zarazilo použití luminiscence na ručkách, která tam za mě nemusela vůbec být, stejně jako číslování na stupnici. Ve výsledku se ale podařilo meteoritovou strukturu příjemně vybalancovat a doladit ocelovými indexy i ručkami, aby hodinky vypadaly elegantně, s dobrou čitelností. Právě aplikace indexů podle Primu představovala velkou výzvu, aby byly skutečně s přesností nalepeny na samotný meteorit.

Pouzdro je z chirurgické oceli, ve dvou variantách je upravené metodou ioning plating pro dosažení tmavého odstínu. Průměr pouzdra je 44 mm, což vidím asi jako největší úskalí celého konceptu, protože pro ryze společenské hodinky se dá mluvit už o poměrně velkém číslu.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Ano, 42 nebo dokonce 40 mm by bylo daleko vhodnější. Na druhou stranu mohla více vyniknout krása použitého materiálu a nožky jsou poměrně krátké, takže by měly sednout i na subtilnější zápěstí. Zpracování je pak ve velmi tradiční kombinaci broušených a leštěných ploch.

Tloušťka je pak i přes lehce vypouklé safírové sklíčko velmi příjemných 10 mm. Za to vděčíme i minimalistickému pojetí bez dalších komplikací.

Automatický strojek nenabízí ani datum, ani jinou komplikaci, zato průhled na setrvačku přes open heart a průhled na celý strojek přes dýnko. Dýnko je navíc šroubovací a nechybí ani informace o číslu limitovaného kusu.

Strojek pak Prim zvolil švýcarský STP-5-15. Jde v podstatě o alternativu oblíbeného ETA 2824-2. Nabízí  rezervu chodu okolo 44 hodin, běží na 4Hz frekvenci, má 26 kamenných uložení, oboustranný nátah rotoru a hacking.

Právě zvolený strojek umožnil i netradičně umístěný open heart na 12. hodině a přiznejme si, že i dostupnější cenu, aniž by se ale Prim musel za použitý kalibr stydět. Navíc je vidět i pěkné zdobení strojku, což všechny fanoušky zdobených strojků určitě potěší a patří to k celému wow efektu modelu Meteorite.

Řemínky u všech variant použil Prim kožené, což se vzhledem k elegantnímu stylu hodinek rozhodně vybízí. Rozteč je 22 mm (značka ideál) a mají překlápěcí ocelovou sponu.

Prim Meteorite 2022 je odvážný počin, ale troufnu si říct, že předurčen k úspěchu. Nabízí něco skutečně výjimečného na trhu a v porovnání s konkurencí i za víc než dostupnou cenu. Takže ano, pokud jste chtěli vesmírné hodinky, tady jsou.

Mohlo by vás dále zajímat:

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenze – Zaujal strojkem, překvapil designem
2.8.2022 - Agáta Vřeská
Prim Aviator Automatic LE 2022 recenze – Zaujal strojkem, překvapil designem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Zdeňka Trnečkovápřed 495 dny, reagovat
Moc se těším na další články.Jsem milovnice hodinek.