» Blog » Prim

Zářící minulost, zářná budoucnost aneb Prim Orlík v moderním podání

Tagy: Recenze | Prim | Pánské | Klasické | Retro

Jakub Pitucha | 26.4.2024 | 4 MIN | 1x komentář

Dnes bude řeč o jedné z největších legend české, potažmo československé hodinařiny. Koukneme se totiž na Prim Orlík, a to na jeho moderní reedici Orlík 38 Manufacture 105-001-487-00-1. Mimo to si povíme i jeho velice zajímavý příběh, který bude zejména mým volným převyprávěním z hodinářské bible pana Libora Hovorky.

Zakázka ministerstva národní obrany

Zrod hodinek Orlík datujeme na přelom 50. a 60. let minulého století, kdy tehdejší ministerstvo národní obrany Československa potřebovalo vyrobit odolné, a hlavně voděodolné hodinky pro armádní potápěče. Tohoto úkolu se nakonec chopil závod Chronotechna Nové město nad Metují.

Zdroj: http://photowatches.eu

Staré Orlíky. Zdroj: http://photowatches.eu

Tehdejší Orlíky musely splnit několik náročných požadavků, jako například zvýšenou mechanickou odolnost a odolnost proti výkyvům teplot, voděodolnost do 60 M, dobrou viditelnost ve tmě a kalné vodě nebo výdrž do přetížení 8 G.

Původní model byl poháněn upraveným kalibrem 50 (typ 0-51), ten měl v Orlících setrvačku s breguetovou křivkou a byl mimo jiné opatřen na svou dobu nevídanými vychytávkami, jako tlumičem nárazu Incabloc nebo speciálním tlumícím kroužkem, ve kterém byl kalibr usazen.

Zdroj: http://photowatches.eu

Zdroj: http://photowatches.eu

Na noc sundat!

Číselníky a bod lunety prvních Orlíků byly opatřeny svítivou radioaktivní barvou RSB-3, která se nanášela v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů v Praze (ÚVVVR) a později v Mikrotechně Jablonec nad Nisou.

Současné hodinky mají zdravotně nezávadnou a kvalitní fotoluminiscenci.

Současné hodinky mají zdravotně nezávadnou a kvalitní fotoluminiscenci.

V roce 1964 byl pak pokusně nanášen i silně radioaktivní prvek Promethium, který je údajně více než 100krát svítivější. Tento prvek je tak nebezpečný, že představitelé ÚVVVR odmítali prototypy opatřené tímto prvkem vydat a učinili tak až po nátlaku ministerstva pro národní obranu (MNO).

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

O síle použitých nátěrů taky vypovídá to, že budoucí majitelé Orlíků byli instruováni, aby si na noc hodinky sundávali a nenosili je nepřetržitě.

Grál sběratelů

I když původní požadavek MNO zněl 600 kusů náramkových hodinek – bylo jich nakonec vyrobeno pouze 300. To bylo zapříčiněno hlavně problémy s dodávkami speciálního druhu oceli, která byla na Orlíky používána.

Abychom se ale dostali k reálným číslům, musíme tento počet ještě o něco zkrouhnout – do současnosti se totiž dochovalo jen desítky kusů, a to zejména kvůli drsnému zacházení, kterým si v armádě Orlíky prošly. Právě proto jsou dnes jedním z nejžádanějších vintage modelů z rodiny Prim. A tomu odpovídá i jejich cena – ta se v poslední mnou dohledané veřejné aukci z roku 2014 vyšplhala na 154 000 Kč.

Dostála reedice svému jménu?

Jak vypadají Orlíky dnes? Hned po otevření boxu na mě vydechl duch dob dávno minulých – pravé a nefalšované Orlíky z 60. let jsem sice v rukou nikdy nedržel, ale mohu říci, že na první pohled jsou ty novodobé opravdu věrné své předloze.

Vynikají kompaktními rozměry 38 mm na šířku a 49 mm na délku. Výška činí 14 mm, a to i s nadstandardně vypouklým safírovým sklem s antireflexní vrstvou. Právě to bych chtěl pochválit, jelikož jsem podobné provedení ještě nikde neviděl a svým vzhledem se téměř neliší od dobových akrylátových (plastových) skel. Osobně bych však uvítal, kdyby bylo v pouzdře „zapuštěno" kapánek níž a hodinky se tak přiblížily původní 12mm tloušťce.

Pod sklem najdeme (předloze velmi věrný) číselník s nápisy „ORLÍK" a „24 RUBÍNŮ" označující počet kamenů použitých ve strojku. Co se týče strojku; najdeme zde in-house kalibr 105, který byl stejně jako celé hodinky sestrojen i vyroben v Novém Městě nad Metují. Samotný Kalibr Prim 105 běží na 3Hz frekvenci s rezervou chodu 48 hodin. Samozřejmostí je i ruční nátah a hacking. Co však strojku bohužel schází je oboustranný automatický nátah.

Krása se skrývá pod dýnkem

Právě stroj hodinek je za mě jejich největší chloubou. Přes prosklené dýnko můžeme spatřit modřené šrouby a několik dalších dílů vyvedených ve zlaté barvě.

Vynikají také můstky kalibru, které jsou zdobeny cirkulárním broušením, nebo rotor, který je opatřen ženevskými (nebo spíše novoměstskými) pruhy. Na rotoru také najdeme motiv českého lva a hrdý nápis CZECH MADE.

HyCeram – materiál budoucnosti?

Za zmínku také stojí 60stupňová, levotočivá luneta hodinek, která je opatřena netradiční vložkou vyrobenou pomocí technologie HyCeram; tu Prim používá i v číselnících – například v modelech Traktor nebo v poslední limitované edici s holubicí.

Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru
15.4.2024 - Šimon Šesták
Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru

Luneta hodinek má výborný chod doprovázený charakteristickým tlumeným „klikáním" bez nepříjemného viklání v jednotlivých polohách.

Verdikt na závěr

Stojí nové Orlíky za hřích a nedělají ostudu svému předchůdci?

Mně samému se nové Orlíky líbí a vnímám je jako skvělou šanci ulovit si kus československé hodinářské historie. Za férovou cenu dostáváme hodinky s legendárním příběhem vyrobené kompletně v České republice, a to včetně in-house kalibru vycházejícího z původních Prim strojů.

Takže pokud po Orlících opravdu bažíte a nemáte trpělivost vyčkávat, jestli se náhodou v aukčních síních neobjeví další exemplář (nemluvě o minimálně dvojnásobné ceně) – je takovýto kompromis právě pro vás a není na co čekat. Armádní legendu československé hodinařiny můžete na zápěstí nosit i vy...

Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují
2.5.2024 - Lukáš Hamřík
Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ondřejpřed 4 dny, reagovat
Jsou pěkné, ale ta cena je nesmyslná, za půlku by byly dobré. Své zákazníky si nicméně určitě najdou, nostalgie je silný element...

Hodinky zmíněné v článku