» Blog » Recenze

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenze – Astroláb s královskou komplikací

Tagy: Recenze | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 29.10.2021 | 8 MIN

Prim, který spadá pod firmu MPM Quality, je na trhu letos právě 20 let. Za tu dobu si získal hodně silné postavení, o kterém přesvědčují i prodejní čísla. A na kontě už má i několik modelů s tourbillonem. Jeden měl například číselník z meteoritu, ale obvykle byly ve spojitosti s nějakou českou osobností – T. G. M., Comenius, Janáček, Karel IV. A byť se nejedná o nejlevnější záležitost, najít majitele nebyl nikdy problém. Nejnovějším přírůstkem do řady hodinek s královskou komplikací je Prim Orloj 1410 Tourbillon.

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

Jak uvádí přímo Prim, spojení se Staroměstským orlojem není náhodné:

K jubilejnímu dvacátému výročí znovuobnovení značky PRIM na českém trhu naší společností jsme připravili limitovanou edici hodinek PRIM Tourbillon Orloj 1410. Inspirovali jsme se Pražským orlojem, který patřil ke geniálním přístrojům své doby a který po celá staletí bezchybně zobrazuje čas. Právě čas je dimenze, která pojí značku PRIM a Pražský orloj. Pražský orloj prošel během let mnoha útrapami a vždy se našel někdo, kdo ho dokázal „oživit“ a stejně tak je to se značkou PRIM.

K tématu oživení "starých dobrých Primek" by měl asi nejeden fanoušek pár výtek, ale dneska se pojďme věnovat pouze hodinkám, které, ať chceme či ne, jsou v mnoha ohledech skutečně jedinečné.

Přenesení Orloje na hodinky

K tomu hlavnímu, tedy strojku, se ještě dostaneme. Ale hned na začátku je třeba pár slov k designu. Ten totiž vzniká přímo ve Frýdku, kde má MPM Quality své sídlo a vlastní designérské studio.

Design je tedy skutečně český. Bere si inspiraci z historických Primek, nebo designéři vytváří zcela nové. Třeba Prim Orloj 1410. Designéři se tady snažili vzít typické prvky Orloje a vtisknout je do hodinek. Ať už jde o font číslic, symboly měsíčních znamení v okruží na šesté hodině, obojí podobné těm na Pražském orloji. A inspiraci najdete také na dýnku hodinek.

Kolem Pražského orloje panovala řada legend. Zdá se ale, že původní stroj sestrojil v roce 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně. Dostal za to od města dům a roční mzdu. Návrh ale pravděpodobně vytvořil rektor Pražské univerzity, matematik a astronom Mistr Jan Šindel.

Stejně jako design číselníku, navrhli v Primu také tvar korunky. Ostatně nejen designy vznikají přímo ve Frýdku. Každé hodinky z jejich produkce – třeba oblíbené limitky k Rally Dakar – prochází podobným procesem – od kreseb, přes 3D prototypy, až po výrobu. Na CNC strojích vznikají například pouzdra, a Prim si de facto dokáže vyrobit cokoli přes ručky, personifikované číselníky nebo specifické gravírované dekorace.

PRIM Dakar 2021 recenze: Matrixové barvy a poprvé i dámská varianta
15.1.2021 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2021 recenze: Matrixové barvy a poprvé i dámská varianta

Jediné, co u Primu zatím nenajdete, jsou in-house strojky. Prim MPM má samozřejmě vcelku početný tým hodinářů, ale důvodem, proč se do vlastních strojků nepouští, je především cena. Ve svých hodinkách tak sází na ověřené kalibry – u quartzu to bývá třeba švýcarská Ronda, u mechanik Seiko. Když ale přijde na mechaniku s tourbillonem… Švýcarská produkce by nenaplňovala vizi společnosti dělat dostupné hodinky… Tak jo, teď dozrál čas podívat se na kontroverzní téma čínských strojků.

Ambasadorem Prim Orloj se stal majitel hodinářského muzea na Karlštejně Miroslav Svoboda, který se hodinkami zabývá už 45 let.

Ambasadorem Prim Orloj se stal majitel hodinářského muzea na Karlštejně Miroslav Svoboda, který se hodinkami zabývá už 45 let.

Tak krásný, a přitom tak zbytečný

Komplikace, která už prakticky u náramkových hodinek nemá žádné opodstatnění. A přesto fascinuje všechny, kdo k hodinkám trochu přičichli. Ne nadarmo se o ní mluví jako o královské komplikaci. Tourbillon. Ve zkratce jde o to, že krokové ústrojí a setrvačka strojku jsou umístěné ve speciální kleci, která se pravidelně otáčí. Tím se kompenzuje vliv gravitačního pole na vlásek setrvačky.

A důvod, proč bylo třeba kompenzovat vliv gravitace na pružinu setrvačky byl jednoduchý: kapesní hodinky. Nosily se v jedné poloze a to mohlo zapříčinit, že se slitina „natahovala“ více na jednu stranu. Tento argument je sice dost zpochybňovaný a náramkové hodinky jej navíc vyřešily celkem přirozeným způsobem, nicméně kouzlo tourbillonu zůstalo.

O tom, jak přesně tourbillon funguje, už psala kolegyně:

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

A protože je hlavní atrakcí otáčení části strojku, většinou se dělají hodinky s tourbillonem s průhledem přes číselník. Buď přes takzvaný open heart, nebo kompletně jako skeleton. Prim zvolil první možnost, aby mohl zbytek číselníku věnovat odkazům na samotný orloj.

Na šesté hodině tedy můžeme přes průzor pozorovat mechanismus setrvačky, ale především samotný princip tourbillonu. A to je vlastně hlavně to, o co tady běží. Navíc je, jak jsem zmiňovala výše, samotný výřez doplněn symboly měsíčních znamení, což podtrhuje jistou magičnost.

Orloj ukazuje celkem čtyři časy (středoevropský, hvězdný, babylonský a středočeský). Dále také polohu některých nebeských těles, včetně znamení zvěrokruhu, aktuální sluneční a měsíční fáze zvěrokruhu, měsíční fáze, polohu Měsíce vzhledem ke Slunci, soumrak, svítání a náznakem i datum. Mezi největší atrakce patří 12 apoštolů, kteří se objevují každou celou denní hodinu. S časem to ale zřejmě nijak nesouvisí.

Když jsem měla tourbillony v ruce, trochu mnou cloumala jistá bázeň, nejen kvůli samotné ceně hodinek, ale té vizuální křehkosti mechanismu. Musím ale uznat, že je to velmi uklidňující, natáhnout hodinky a pozorovat konzistentní pohyb Breguetova vynálezu. A podobně se k tomu vlastně vyjádřil i Ing. Igor Sirota, kterého jsme zastihli na výstavě SEW:

„Někdy, když jsem unavený, natáhnu si tourbillon ke kafi a jenom ho poslouchám a dívám se.“ – Igor Sirota

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Nicméně, není tourbillon jako tourbillon. Jde o poměrně náročnou hodinářskou komplikaci, která vyžaduje přesnost zpracování, zručného hodináře a samozřejmě i mnohem více času na výrobu než u běžných strojků. I proto stojí švýcarská či japonská produkce tourbillonů statisíce a miliony. Na tourbillonech se totiž dané hodinářské značky chtějí vyřádit i po jiných stránkách – designové, zpracování pouzdra, kvalitě materiálů… A obvykle jde o limitované edice v řádech několika málo kusů.

Mít ve sbírce vlastní tourbillon je tak pro většinu nedostižným snem. Tou nejschůdnější cestou je pořídit si hodinky od značek, které používají čínské verze těchto strojků. I tam se cena šplhá relativně vysoko, ale oproti těm švýcarským jde stále třeba na desetinu ceny, často i mnohem méně.

U čínských tourbillonů patří mezi největší rizika problémy s jejich opravami. Najít hodináře, který se do opravy pustí, případně sehnat náhradní součástky… To bývá problém, který se nejjednodušeji řeší výměnou celého stroje. Ten pak vyjde třeba na desítky tisíc.

Otázka složitosti oprav čínského Sea Gull, který je i v těchto Primkách, je tedy víc než nasnadě. A byla to i má první otázka směrem k obchodnímu zástupci. Nicméně Prim už tyto strojky používá dlouho a ujistil mne, že veškeré případné opravy jdou za nimi, strojky mají k dispozici a jak záruční, tak pozáruční opravy pro ně nejsou problém. Dobré vědět.

Na šesté hodině je možné pozorovat práci tourbillonu. Klec se otáčí pravidelně jednou za minutu kolem své osy.

Na šesté hodině je možné pozorovat práci tourbillonu. Klec se otáčí pravidelně jednou za minutu kolem své osy.

Navíc jsou tyto strojky v Prim rozebrány, snad jen vyjma samotné klece, kontrolovány a seřízeny. Pro Prim to není první, a podle úspěchů předchozích edic asi ani poslední zkušenost s tourbillony. V úvodu už jsem vzpomínala předchozí edice – mezi mé oblíbené patří popravdě meteoritová verze, kdy Prim vždy využíval sérii strojků Sea Gull z řady TY8 a má s ním tedy dlouholeté a dobré zkušenosti.

Ale ano, i přes toto ujištění je třeba smířit se s tím, že v hodinkách máte čínský strojek, který nedosahuje kvality zpracování třeba těch švýcarských. Ale i na Primkách, nebo třeba Invictách, která tourbillony taky zařazuje do své nabídky, vidíte krásně to, co nás na této komplikaci láká. Uklidňující pohyb, který je geniální ve své jednoduchosti a složitosti zároveň.

Konkrétně jde o strojek Sea Gull TY806 s ručním nátahem, tedy bez rotoru. Rezerva chodu je 40 hodin a běží na frekvenci 3 Hz. Zdobení není na nějaké výjimečné úrovni, ale přes průzor je vidět modřené šroubky, syntetické rubíny a zlacenou část soukolí. Ve výsledku je tedy wow efektu dosaženo vcelku dobře.

Hodiny Pražského orloje byly zprvu docela nepřesné, kdy odchylka byla až čtvrt hodiny denně. Změnou krokového ústrojí v roce 1866 dosahla přesnost na maximální odchylku tři sekundy za týden. Za tuto úpravu vděčí orloj českému vynálezci Romualdovi Božekovi.

Cenu tvoří strojek, ale i promyšlené detaily a materiály

Celkem je v nabídce 40 kusů Prim Orloj Tourbillon, kdy 32 kusů má pouzdro kompletně z klasické chirurgické oceli, zbylých 8 pak lunetu z 18k zlata – bílého, žlutého nebo růžového. To se pak podepisuje také na vyšší ceně.

Designově se navíc Prim snažil o vcelku širokou personifikaci modelů. Rozhodnout se totiž můžete pro model s diamanty, rubíny nebo safíry na číselníku.

Cenu pak zvedají také další materiály. Třeba použití aligátoří kůže na řemínku, která patří k těm luxusnějším. Zapínání je řešeno motýlovou sponou se signaturou Primu a sklíčko je vypouklé, safírové, s dvojitou antireflexní vrstvou a anti-touch úpravou, která snižuje zanechávání viditelných otisků.

A nutno dodat, že si pohráli také s dalšími detaily. Osobně se mi třeba líbí použití tzv. Toullipe crown, tedy korunky ve tvaru tulipánu, která designově sedí k zamýšlené noblesnosti modelu. Uvnitř korunky je pak vsazen ještě safír nebo rubín, podle toho, jakou variantu máte před sebou.

Celkově si s designem, rozvržením, materiály i odkazy na Orloj v MPM dali záležet. Pro někoho to bude zřejmě už moc přeplácené, ale tourbillony jsou obecně hodně o vizuálním požitku. Navíc se bavíme o spojení s Orlojem, který je sám o sobě rovněž velmi výrazný.

Původně zajišťoval chod orloje jen jeden stroj. Později se ale přidávaly další a dnes jde o komplex několika strojů, které zajišťují chod jednotlivých funkcí. Zvlášť je tedy stroj pro pohyb apoštolů, kalendáře, hodin a další. Vše ale ve výsledku tvoří dokonalý celek.

Závěrem nejde Primu upřít krásná myšlenka a vlastně i dobrý výsledek, který máme před sebou. Tourbillonů u nižších značek člověk moc nenajde, a pokud se smíříte s faktem, že půjde o čínský stroj, radost z chodu této jedinečné komplikace jistě přijde. Navíc se jedná o jeden z cenově nejdostupnějších tourbillonů na našem trhu.

I tak se jedná o poměrně drahé hodinky, které ale nepochybně zaujmou, zvláště milovníky historických památek a vlasteneckých obzvlášť. Prim své Orlojovské tourbillony navíc spojuje s oslavou výročí 20 let na trhu pod MPM Quality. Nicméně za zmínku stojí i to, že před 220 lety, tedy v roce 1801, se objevil na trhu vůbec první tourbillon. Tehdy ještě samozřejmě kapesní, z dílny vynálezce a geniálního hodináře Abrahama Louise Bregueta. Takže pokud toužíte po vlastním tourbillonu... Víte, kde hledat.

Orloj byl často opravován a dokonce v 18. století město zvažovalo, že jej úplně vyhodí. Naštěstí historik a profesor Karlovy univerzity viděl v orloji jeho hodnotu a podařilo se mu vedení města přesvědčit o důležitosti opravy. K výraznému poškození došlo také na konci II. světové války a znovu byl uveden do chodu v roce 1948. Poslední velká rekonstrukce proběhla v letech 2017–2018, kdy byl mimo jiné elektrický stroj nahrazen replikou původního.

Mohlo by vás dále zajímat:

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy
8.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy

PRIM Dakar 2022 recenze – Ve stínu Karla
3.1.2022 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2022 recenze – Ve stínu Karla

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim
25.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku