» Blog » Recenze

PRIM Repre recenze – Návrat legendy ze 60. let

Tagy: Recenze | Klasické | Fashion | Společenské | Tradiční

Lukáš Hamřík | 19.12.2023 | 7 MIN

Když jsem se od kolegů z Hodinky365 dozvěděl, že zanedlouho dorazí novinka PRIM Repre, byl jsem upřímně nadšený. Nejednou jsem totiž vedl oslavné monology o designu jejich historické předlohy, kterou dodnes vnímám jako jakési vrcholné dílo socialistického hodinářského průmyslu. Představte si, jak nadšený jsem pak byl, když jsem dostal příležitost tyto hodinky recenzovat. Zkrátka ideální začátek pracovního týdne!

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

A čím že vlastně jsou tyto hodinky tak výjimečné? Jedná se o oživení designu známých hodinek PRIM Diplomat, které poprvé spatřily světlo světa v 60. letech minulého století.

Mezi náruživými sběrateli starých “Primek” se Diplomaty právem řadí k pomyslné svaté trojici nejvyhledávanějších modelů, společně s modely Sport a Orlík. To se promítá i na jejich ceně, kdy si za mnohdy výrazně opotřebené Diplomaty řádně připlatíte a o jejich renovované verzi raději ani nemluvme. Oživenou verzi Diplomatů nalezneme taktéž v katalogu značky PRIM Manufacture 1949, kde jejich cena začíná na částce 85 000 Kč.

Současná podoba PRIM Diplomat Manufacture 1949. V nabídce je verze 34 a 40 mm.

Současná podoba Diplomatů od PRIM Manufacture 1949. V nabídce je verze 34 a 40 mm.

Do roku 2019 tak jiných, respektive cenově dostupných alternativ na výběr příliš mnoho nebylo a nezbývalo nic jiného, než tyto hodinky hledat na všemožných bazarových portálech nebo bleších trzích.

Vintage Prim Diplomat z roku 1969 restaurovaný prosteprim.cz.

Vintage Prim Diplomat z roku 1969 renovované prosteprim.cz.

Roku 2019 mohla srdce všech nadšenců zaplesat, neboť byla značkou PRIM (MPM-Quality) na trh uvedena jejich limitovaná reedice. Po rychlém vyprodání se však po cenově dostupných Diplomatech opět slehla zem, což nás dostává až do současnosti. Čekání skončilo, přivítejme PRIM Repre!

Historie PRIM Diplomat

Historie hodinek PRIM Diplomat se začala psát roku 1966, kdy bylo vyrobeno prvních 15 prototypů. Na československý trh byly následně uvedeny o rok později. Jejich původně zamýšlený název byl PRIM Repre, ovšem nakonec dostal zelenou právě název, který dnes všichni dobře známe.

Vintage Prim Diplomat. Zdroj: antik-hovorka.cz

Vintage Prim Diplomat. Zdroj: antik-hovorka.cz

Jednalo se tehdy o exkluzivní model, jenž se pyšnil prémiovými materiály, reprezentativním vzhledem a v kontextu své doby špičkovými technickými parametry. Hodinky poháněl nový kalibr 68, pouzdro bylo pozlacené a nechybělo ani nárazuvzdorné uložení setrvačky Incabloc. Odchylku chodu se podařilo vyladit na poměrně přijatelných +-30 sekund denně a rezerva činila dnes naprosto standardních 38 hodin.

Kalibr 68.1 Incabloc. Zdroj: antik-hovorka.cz

Kalibr 68.1 Incabloc. Zdroj: antik-hovorka.cz

Oko i méně znalého “chronomaniaka” již při prvním pohledu na Diplomaty pozná, že se určitými designovými prvky nápadně podobají hodinkám jedné nejmenované švýcarské značky. Mám na mysli především jejich výraznou vroubkovanou lunetu. Jak asi tušíte, tato podobnost není náhodná, pakliže chcete být mezi nejlepšími, není na škodu inspirovat se od těch před vámi.

A to byl koneckonců samotný důvod vzniku Diplomatů, šlo o vytvoření těch nejlepších možných hodinek, pomyslného high-endu socialistické produkce. Při uvedení stály 590 Kčs, jinými slovy zhruba třetinu tehdejšího průměrného platu. Oproti předchozím modelům PRIM pak byla cena více než dvojnásobná. Oblíbené nebyly pouze v tuzemsku, jednalo se o exportní artikl, který si kromě Čechoslováků mohli vychutnat třeba i Francouzi.

PRIM Repre

Novinka PRIM Repre z Frýdku-Místku se od svého pomyslného dědečka inspiruje hned v několika směrech. Na první pohled nejvýraznější podobností je bezesporu tvar pouzdra, který zepředu zůstal takřka nezměněný. Rozhodně vás zaujme vroubkovaná luneta s leštěnými body podél hodinových indexů, ze které vám přes vypouklé sklíčko pohled plynule sklouzne na nádherně lakovaný číselník s ikonickým paprskovitým zdobením.

Na pozici 3. hodiny nalezneme decentní datumové okénko, za kterým z pouzdra vykukuje push/pull korunka. Ve středu číselníku se nachází tři ručky, hodinová a minutová ve vysoce elegantním stylu dauphine a velmi tenká sekundová ručka ve tvaru hůlky. Na první dvě ručky jsou naneseny tenké linky zeleného fotoluminiscenčního nátěru.

Pojďme se nyní podívat na početnou řadu novinek a změn, které bychom v roce 1967 hledali jen marně. Tak například vypouklé sklíčko je nyní minerální, nikoliv akrylové. Korunka je zde signovaná kruhem s písmenem P, což je dnes u mnoha modelů značky PRIM (MPM-Quality) běžné. Paprsky vycházející z centra číselníku jsou o něco kratší, než tomu bylo u původních Diplomatů. Logo značky nyní již nenajdeme na pozici 9. hodiny, ale pod dvanáctkou a nepřekvapivě se jedná o logo bochníkové.

Zadní část hodinek nově zdobí průhledné dýnko, okolo kterého nás poměrně hrubý hallmark upozorňuje na výrobní číslo, přítomnost automatického nátahu a specifikaci voděodolnosti o hodnotě pěti atmosfér.

Změnila se i velikost, konkrétně přibyla jedna zcela nová varianta. Původních 34 mm je nyní k dispozici jakožto dámská verze, zatímco pánové s větším zápěstím jistě ocení novou verzi o průměru 42 mm. Vybírat si pak můžeme rovnou z šesti barev číselníku – v nabídce je bílá, slonová kost, modrá, hnědá, béžová a černá.

Ocelové pouzdro je dostupné ve stříbrné, zlaté a rose gold. Zlatého nádechu bylo docíleno použitím povrchové úpravy IPG, u rose gold pak IPGR. Barevné číselníky a pouzdra lze zkombinovat s několika barevnými variantami kožených řemínků, nebo stříbrným milánským náramkem.

A co vlastně ještě uvidíme, otočíme-li PRIM Repre dýnkem vzhůru?

Miyota 9015 Premium Slim

Z nitra hodinek na nás vykoukne mechanický kalibr 9015 z dílny japonské Miyoty. Jedná se o poměrně moderní tříručkový strojek, jež byl poprvé uveden na trh roku 2009.

V současné době se o něm díky jeho příznivé ceně, vlastnostem a dostupnosti hovoří jako o neoficiálním králi mnoha mikroznaček. Vedle velice kompaktních rozměrů nabízí ruční i automatický nátah, datum, hacking, 24 kamenných uložení, kuličkové uložení rotoru a protinárazovou ochranu Parashock, která se u strojků Miyota objevuje již od roku 1956.

Strojek pak pracuje na frekvenci 4 Hz s výslednou rezervou chodu okolo 42 hodin. Odchylka chodu se dle výrobce pohybuje někde mezi –10 a +30 sekundami denně, z úst mnoha uživatelů a recenzentů se však ozývá, že ve skutečnosti jsou tato čísla o něco nižší. Odchylku chodu jsem během recenze netestoval, protože výsledky získané po dobu poměrně krátké doby nemusí představovat zcela objektivní výpověď.

Často jsem také během rešerše informací narážel na srovnávání Miyoty 9015 se švýcarským ETA 2892-A2. Podobnost obou kalibrů vychází z jejich kompaktních rozměrů, především tloušťky, která u ETY činí pouhých 3,6 mm, u Miyoty pak stále skvělých 3,9 mm. Obecně lze o Miyotě 9015 říci, že se jedná o spolehlivého dříče se skvělými rozměry a atraktivní cenou.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Moje postřehy

K recenzi jsem si vybral "dámskou" verzi s milánským tahem. Byla to právě dámská verze o průměru pouzdra 34 mm, jež pro mě představovala rozměrově nejvěrnějšího pokračovatele původních Diplomatů.

Větší verze o průměru 42 mm mi svou velikostí zkrátka neseděla. To je dáno především menšími rozměry mého zápěstí, ovšem jsem přesvědčen o tom, že mnoho pánů se zápěstím větších rozměrů dá této verzi s radostí přednost.

Domnívám se, že představení větší velikosti bylo dobré rozhodnutí, osobně bych ale více ocenil například něco okolo 39–40 mm. To by byl pro mě osobně takový zlatý střed. Menší verze však na zápěstí působila velice elegantním dojmem, který i po bezmála šedesáti letech dokáže zaujmout a ve společnosti s nimi rozhodně nezpůsobíte faux pas. Naopak se pravděpodobně ocitnete ve víru vášnivých diskuzí s dalšími hodinkovými nadšenci.

Díky svým oblým tvarům a tenkému kalibru 9015 pak PRIM Repre na ruce sedí příjemně a nehrozí pocit, že na zápěstí nosíte tlustý kus železa. Luminiscence na ručkách se zdála býti dostačující, avšak nejsem schopen posoudit její intenzitu a výdrž vedle modelů dalších značek.

Dokážu si zcela bez problému představit situace, kdy vás PRIM Repre doprovodí například na kulturní akce nebo podpoří ty dny, kterým vládne minimalistická nálada a touha po jednoduchém čistém designu. Kromě sportovních aktivit se ovšem budou hodit úplně kdekoliv.

Osobně si myslím, že vydání PRIM Repre byl krok správným směrem. Mnozí z vás jistě slyšeli o dalekosáhlých soudních sporech mezi značkami PRIM (MPM-Quality) a PRIM Manufacture 1949.

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

A jak jsem již zmiňoval výše, produkt pod názvem PRIM Diplomat v současnosti naleznete právě v nabídce “novoměstského” PRIMu. Je tato skutečnost důvodem, proč se hodinky vycházející z designu Diplomatů jmenují Repre? Jsou kvůli této skutečnosti některé drobné designové prvky nepatrně pozměněny? Na tyto otázky nedokážu odpovědět.

Mohu však s jistotou říci, že PRIM Repre odpovídá na poptávku těch zákazníků, které současný PRIM z Nového Města nad Metují není schopen uspokojit. Ano, Diplomaty byly vždy o prestiži a exkluzivitě. Ano, Diplomaty byly vždy dražší než ostatní “Primky”. Situace se ale výrazně změnila a pro mnohé ten jediný legitimní pokračovatel socialistické hodinářské tradice již dávno nefunguje na principu velkovýroby víceméně dostupných hodinek pro celý národ.

Je to luxusní značka stojící na úctyhodném technologickém a historickém fundamentu, za kterou člověk musí náležitě zaplatit. Domnívám se, že onen druhý PRIM (MPM-Quality), často kontroverzní a kritizovaný, je zde pro lidi, kteří zkrátka jen chtějí nějaké Primky. Nezajímá je, jestli je kalibr in-house nebo pochází od třetí strany. Nezajímá je, jak velká část výroby proběhla v Česku, ani kolik mistrů hodinářů drželo hodinky v rukou. Pamatují si značku PRIM z minulosti a chtějí hodinky za přijatelné peníze.

A možná se jim v minulosti líbily právě hodinky PRIM Diplomat. A tak si je nyní mohou jednoduše koupit a mít z nich radost. Pro opravdové fajnšmekry pak bude vždy existovat možnost koupit “Primky” z Nového Města nad Metují. Otázka zní – je to špatně? Je větší možnost volby špatná? Za mě osobně nikoliv!

Hodinky PRIM Repre představují novou příležitost pro všechny fanoušky původního designu, kteří nechtějí shánět mnohdy pochybné bazarové kousky, či utrácet za hodinky horentní sumy.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim
25.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim

Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy
8.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy

Prim Dakar 2024 představení – Pořád stejné, stále jiné a opět povedené
22.12.2023 - Agáta Vřeská
Prim Dakar 2024 představení – Pořád stejné, stále jiné a opět povedené

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku