» Blog » Chytré

VŠE NA TÉMA: Barometr – Proč je v chytrých hodinkách?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 8.7.2021 | 4 MIN | 9x komentář

Našim prarodičům visel na zdi a dost možná vám visí třeba ještě na chatě. Ale k čemu je toto zařízení v chytrých hodinkách?

Co je to barometr?

Začněme základy. Barometr měří atmosférický tlak a dříve se primárně používal k předpovědi počasí. Při vyšším tlaku bývá jasno, při snížení může jasno přejít v déšť a při prudkém snížení tlaku můžete očekávat bouřku.

Pokud máte radši spíše videa:

Jak barometr měří tlak?

Nejčastěji se používá tzv. aneroid, což je tzv. pérový barometr. Byl vynalezen v roce 1843 Lucienem Vidiem a práce na základě zaznamenávání deformace vzduchoprázdné krabičky.

Při změnách tlaku se vzduchoprázdná smršťuje a roztahuje. Dnes už samozřejmě zobrazení hodnot neprobíhá analogově, ale digitálně.

Při změnách tlaku se vzduchoprázdná smršťuje a roztahuje. Dnes už samozřejmě zobrazení hodnot neprobíhá analogově, ale digitálně.

Co je to barometrický výškoměr?

Toto zařízení se nazývá také altimetr a slouží k výpočtu výšky objektu nad povrchem. Nevýhodou barometrického výškoměru je závislost na počasí (tlaku vzduchu), takže je potřeba vždy zadat referenční hodnotu (ideálně nadmořskou výšku, ve které se nacházíte).

Teď jsme si specifikovali, co je to barometr, ale pojďme se zaměřit na barometr v chytrých hodinkách.

Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)
11.1.2022 - Dominik Hok
Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)

Pouze s barometrem dokážou hodinky zaznamenávat výškové metry v reálném čase

Toto je asi největší důvod, proč byste měli mít barometr v chytrých hodinkách. Pokud se tedy věnujete turistice či trailovému běhu a chcete mít přehled o vystoupaných/sestoupaných metrech v reálném čase, je potřeba mít barometr. Jinými slovy – pouze hodinky s barometrem vám v rámci sportovní aktivity budou ukazovat výstup a sestup od jejího spuštění. Navíc, pokud se nacházíte v místě se špatným přístupem signálu GPS, barometr je mnohem spolehlivější.

Jen upozorňuji, že před každým výstupem je potřeba barometr kalibrovat. Dělá se to buďto manuálně (zapíšete aktuální výšku podle rozcestníku, informační tabule a jiné) a nebo pomocí GPS. Hodinky si tedy zjistí aktuální výšku pomocí údajů z GPS a tuto hodnotu berou jako referenční.

Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?
25.7.2023 - Dominik Hok
Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?

Jak barometr zaznamenává vystoupané a sestoupané metry?

To je jednoduché. Čím jste výše, tím nižší je tlak. Laicky řečeno, je nad vámi méně vzduchu, a proto je tlak menší. Takže, pokud stoupáte, tlak klesá a výškoměr přepočítává změny tlaku na výškové metry. To stejné se děje při klesání, kdy výškoměr přepočítává zvyšování tlaku na sestoupané metry. Pro představu, u moře je tlak vzduchu průměrně 1013 hPa. Oproti tomu na Lysé hoře ve výšce 1323 metrů je dnes tlak vzduchu 872 hPa.

Stačí k záznamu výškových metrů GPS?

Ano i ne. Ale trochu otázku upravíme. Stačí k záznamu výškových metrů v reálném čase GPS? Ne. Jde o to, že se výškový profil analyzuje až po uložení aktivity do telefonu. V reálném čase při výstupu nebudete bez barometru vědět kolik máte nastoupáno. Při ukončení se sportovní aktivita uloží do telefonu, získaná data se zhodnotí a analýza vám řekne, kolik jste vystoupali a sestoupali metrů. Ale je to až po uložení a je potřeba být připojený k internetu. Pouze s barometrem budete mít data o výškových metrech v reálném čase.

Hodinky s barometrem během dne počítají vystoupaná patra

Vystoupaná patra patří mezi jednu z oblíbených lifestylových funkcí. Zaznamenávají se pomocí barometru, který na základě změny tlaku dokáže rozpoznat stoupání a používá jednoduchý přepočet, kdy se každé 3 vystoupané výškové metry rovnají jednomu patru.

Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?
10.8.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?

Pomocí barometru můžete předpovídat počasí

Ano, toto využití je vlastně prapůvodní a stále současná funkce barometru. Na základě změn tlaku můžete předpovídat změnu počasí.

Co znamenají jednotlivé hodnoty barometru:

  • Více než 1020 hPa – Stálé, suché a slunečné počasí
  • 1000-1020 hPa – Nestále počasí, proměnlivá oblačnost s možností srážek
  • Pod 1000 hPa – Očekávejte deštivé počasí, čím nižší tlak, tím stálejší deštivé počasí
  • Prudké snížení tlaku doprovází bouřkové počasí

Právě prudké snížení tlaku dokážou některé chytré hodinky zaznamenat a dá se aktivovat alarm na bouři. Při prudkém snížení tlaku vás tedy hodinky upozorní na blížící se bouři.

Pokud tlak klesá, jak můžu vědět, jestli je to stoupáním nebo změnou počasí?

Nabízí se otázka: Když stoupám do vyšší nadmořské výšky, kde je nižší tlak, jak poznám, že se zhoršuje počasí nebo se tlak snižuje pouze kvůli stoupání?

Většina chytrých zařízení dokáže přepočítat tlak vzduchu k hladině moře. Tedy, nezáleží na tom, jestli jste na Mount Blancu nebo u moře. Hodinky poznají, v jaké jste výšce a tuto hodnotu zohlední. Pokud by hodinky tuto hodnotu nepřepočítávaly, používá se univerzální pravidlo, kdy se každých 100 m.n.m. rovná 8 hPa.

Tedy, pokud jste na vrcholu Lysé hory a tlak vzduchu je 872 hPa, vezměte kalkulačku a zadejte 13,23 x 8 a tuto hodnotu přičtětě k původním 872 hPa. Získáte hodnotu 977,84 hPa. Můžete tedy očekávat deštivé a proměnlivé počasí (jak už to na horách bývá).

Ale, jak už jsem psal, většina chytrých zařízení aktuální výšku zohledňuje a tlak vzduchu přepočítává.

Vyplatí se mít chytré hodinky s barometrem?

Záznam výškových metrů získáte z hodinek s i bez barometru. Jediným rozdílem je, že barometr dokáže výškové metry počítat přímo při spuštěné aktivitě, ale hodinky bez barometru to dokážou až po uložení aktivity do mobilní aplikace. Pokud tedy chcete mít při aktivitě přehled o stoupání, aklimatizaci či počasí, hodí se mít hodinky s barometrem.

Dalším faktorem je to, že barometr měří vždy přesně nehledě na vnější podmínky. Oproti tomu GPS přijímač spoléhá na dosah signálu, který může někdy být nedostačující a mohou vznikat odchylky (obzvlášť třeba v hustém lese a podobných místech).

Vyplatí se mít barometr v klasických hodinkách?

Rozhodl jsem se ještě doplnit tuto otázku, protože někoho to může zajímat. Barometr se v drtivé většině případů (v klasických hodinkách) objevuje u japonské značky Casio. Hodinky dokážou změřit aktuální tlak vzduchu, ale nedokážou jej přepočítat vzhledem k aktuální výšce. Reálně tedy můžete být opravdu nízký tlak, ale musím jej přepočítat k aktuální výšce (dle přepočtu výše). V klasických hodinkách je tedy používání o něco složitější a musíte ovládat přepočty tlaku a mít povědomí o tom, v jaké se aktuálně nacházíte nadmořské výšce.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 467 dny, reagovat
Bydlím v 10.patře. A moje garminy rádi po tom, co vyjedu z přízemí výtahem hlásí bouřkovou výstrahu.
Jan Slámapřed 127 dny
Žádné hodinky nenahradí zdraví rozum...jen aby nám vydržel :-)))
Vítekpřed 179 dny, reagovat
Dobrý den, na hodinkách se mi nějak zbláznila nadmořská výška, ukazuje mi to, že jsem v 11000 metrech. Zkoušel jsem je dávat do továrního nastavení, ale stále je tam 11000m. Také jsem zkoušel dat metry ručně, ale stále nic. Poradil by mi někdo děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 178 dny
Zdravím, Vítku, a kalibraci dle DEM či GPS jste také zkoušel? Jedná se o zobrazení výšky v aktivitě anebo na nějakém číselníku? :-)
Vítekpřed 178 dny
Ano zkoušel jsem kalibraci s GPS a také ruční. Jedná se o datovou obrazovku např. Při aktivit,ě na kompasu a na hlavní obrazovce
Matěj Urbaczkapřed 178 dny
V tom případě se pravděpodobně jedná o vadné čidlo barometru a hodinky bych poslal na reklamaci u dodavatele.
Davidpřed 119 dny, reagovat
Dobrý den. Je normální, že při např. spánku, ale i během dne při sezení na židli, samovolně klesá nebo stoupá údaj na výškoměru? Nastoupaná a sestoupaná patra se často rozchází a často hodinky nastoupaná nebo sestoupaná patra ani neevidují. Nové Garmin forerunner 965. Nečistoty ve snímači řekl bych nehrozí. Pravidelně čistím a nebo není jak by mohl být zanesen. Kalibrace vydrží např. den a pak zase rozdílné hodnoty. Je to na reklamaci? Ovlivňuje to setrvávání uvnitř budov? Venku to měří lépe? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 119 dny
Zdravím, teoreticky by se toto dít nemělo. Zkusil bych se prvně mrknout na nějaké aktualizace na Garmin Express, jestli nevylepší stabilitu barometru.:-)
Petr Rumperteszpřed 118 dny
Jasně, že během dne tlak samovolně klesá a stoupá. Říká se tomu počasí. Otázka je, jak moc to ale dělá. Mě hodinky denně okradou tak o 2 až 3 patra, což ale beru na hodinky pořád jako super přesný výkon. V létě jsem testoval přesnost barometru u moře (překvapivě v Chorvatsku na Istrii byl minimální odliv i příliv). A nejen další den, ale stačilo si v tom moři zplavat a už mě hodinky poslaly po vylezení z vody třeba do nadmořské výšky 50 m.n.m. :) Barometrické určování výšky a nastoupaných pater nidky nebude naprosto přesné, ani kdyby v hodinkách byl senzor přesnosti z dopravního letadla, protože do toho prostě bude vstupovat to počasí a další vlivy, jako např. mnou zmiňované plavání. Ale samozřejmě, pokud Vám to dělá nějaké opravdu velké výkyvy, bude to asi na reklamaci. Například kolega v práci měl v rodině Garminy u 2 členů rodiny - on to 2x zkusil s Fenixy, oba vadné (nakonec skončil u Corosu) a jeho dcera vadná GPS u VENU 2 - te nakonec funguje nový kus z reklamace, ale zbytek rodiny přešel na Coros. Gramin na tom s kvalitou není kdovíjak dobře. Modlím se, abychom taky nemuseli řešit něco podobného, protože u nás ježíšek přinese 2x Venu3, 1 Fenix 7 Pro a 1x Venu SQ. Tak snad to bude bez problému. NEjmladší dcera ty Venu Sq má bez barometru, takže minimálně tam by to mělo být bez problému :)